سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

آیا امکان دارد که واریس بدون نشانه و درد باشد ؟ تشخیص آن چگونه است ؟

پاسخ :
آقای دکتر محمد اسماعیل اکبری، فوق تخصص جراجی:
آنچه که بین مردم معروف است این است که رگهای سطح ساق پا نمایان و بزرگ باشند که بتوانیم بگوییم طرف واریس دارد . ولی قبل از این مرحله نشانه های دیگری هم می تواند باشد . وقتی ورید ما نارسا شد و توان ارسال خون را از پایین به بالا نداشت در حقیقت خون در داخل عضلات به ساق پا جمع وذخیره میشود . این خون ضروری است که در جریان خون بچرخد و نمی تواند بچرخد و باعث میشود که آنجا تا حدودی متورم بشود زیرا مایع بجای اینکه بالا برود ، در داخل آن باقی مانده است و این باقی ماندن خون که به آن پولینگ در ساق پا یا ذخیره شدن در ساق پا یا حوضچه ای شدن رگ ها می گویند خون را نگه می دارد و یک خستگی مزمن را به انسان می دهد حتی قبل از اینکه وریدها بزرگ بشوند و نمایان بشوند بطوری که بیمار میگوید که من وقتی سرپا می ایستم پایم خسته میشود و طاقت ندارم و باید پاهایم را حرکت بدهم و راه بروم تا بهتر بشود . مفهومش این است که از عضلاتش کمک می گیرد تا این منبسط و منقبض بشود و خون را بالا بفرستد . حالا اگر کسی ورزش کافی نکرد و راه نرفته باشد و زیادی سرپا ایستاده باشد ، عوامل زمینه ای و فامیلی هم برای واریس داشت ، ممکن است خون ها بیشتر آنجا بمانند و حتی منجر به لخته های وریدی بشوند که به آن لخته ی وریدهای عمقی ساق پا میگویند که خیلی خطرناک است و یک کار اورژانسی جراحی و پزشکی هستند که بیمار باید بلافاصله بستری بشود و درمان دارویی را شروع کند که این لخته ها آزاد نشوند و به جریان عمومی خون نروند .این حالت های خستگی ساق پا ، دردهای مزمن ساق پا دردهای ناراحت کننده پا که گاهی اوقات می گویند که من می نشینم ، پایم غش می رود و پایم را ماساژ میدهم تا خوب بشوم ، این ها بخشی از نشانه های واریس است و ورید عمومی هستند که ما با معاینه می توانیم متوجه بشویم . گاهی اوقات نشانه هایش بصورت تغییر رنگ است . یعنی رنگ دو تا پا با هم اختلاف دارد . پای واریسی یک کمی تیره تر است . البته بادی دقت نظر بیشتری داشته باشیم تا این علامت را ببینیم . بعضی وقتها بصورت زخم واریسی است که این زخم ها خیلی بده هستند . زخم های تغذیه ای هستند زیرا خون توانسته آنجا بچرخد و جریان پیدا بکند . مواد و سموم سلول ها نتوانسته اند رد بشود و در آنها سلول ها زنده نیستند و نمیتوانند زخم ها را خوب کنند لذا یک زخم کوچک خیلی دیر خوب میشود و معمولا جایش روی قوزک های پا است . زخم های کبود رنگی هستند که چند میلی متر وسطشان زخم میشود . این زخم های کبود رنگ بسیار دیر خوب میشوند . اگر نارسائی وریدی را خوب نکنیم درمان کردن این زخم ها کار سختی میشود و جراحان با تجربه هستند که باید تشخیص بدهند که بیمار جراحی بشود یا خیر اگر عمل جراحی بدون حساب و کتاب باشد تمام عمر بیمار را گرفتار می کنیم . آنهایی که زخم واریسی و خستگی پا دارند و آنهایی که برجستگی رگ سطحی دارند برای عمل نباید عجله بکنند و پزشک را تحت فشار قرا بدهند زیرا بخاطر تخریبی که ما در جراحی می کنیم ممکن است گرفتاری بیمار را بیشتر کنیم . پس نشانه ای ان یکی تورم درد خستگی کمی تغییر رنگ و زخم های واریسی و نمایان شدن رگ های سطحی ساق پا است .
www.ch3.ir