سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من حدود پنجاه سال سن دارم و وزن من 70 کیلوگرم است .از هشت سالگی دچار مبتلا به دیسک کمر شده ام و دکترها به من گفتند که اگر عمل نکنی فلج میشوی ولی من عمل نکردم . چهار ماه استراحت مطلق داشته ام و خوشبختانه دیسک من خوب شد و از آن موقع تا بحال من مرتب کمردرد دارم . ام آر آی گرفته ام ولی الان دیسک موجود نیست . من استراحت بکنم یا نکنم کمردرد دارم . دکتر به من گفته که دچار تنگی کانال هستی . می خواهم ببینیم که این اکتسابی است یا مادرزادی است ؟ دو طرف ستون فقرات من برجسته است و قسمت انتهایی کمر من گود است . در پا ندارم . علت این درد چیست ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر علیرضا زالی، جراح مغز و اعصاب:
در تاریخچه ایشان دو نوع درد وجود داشت. یکی درد ناشی از دیسک بوده که الان مرتفع شده است . گاهی اوقات در ام آر آی هم تغییرات ناشی از فرو رفتگی دیسک و بهبودی نسبی ساختمان دیسک را می بینیم . درد دوم ایشان مربوط به ساختار ستون فقرات است که عمدهاش بحث گودی کمر ایشان است کهاین گودی بیش از حد کمر باعث شده است که همواره در طی روز هنگام نشستن و ایستادن به دلیل انحنای نامنسب در ستون فقرات و درناحیه ی کمر برایشان ایجاد شده است مرتب ستون فقرات و عضلات ایشان تحت فشار غیر متعارف قرار گرفته اند بنابراین عمده ی درد ایشان ربطی به دیسک و حتی مربوط به تنگی کانال هم نیست . ما در دیسک های کمر یافت های اولیه است و بعدا خیلی بعید است که بیمار بخاطر دیسک کمر درد مزمن کمر پیدا کند . بعد این درد کمر به درد پا تبدیل میشود یا بهبودی پیدا میکند . وقتی یک فردی با درد مستمر کمر پیش ما می آید نباید این را بحساب دیسک کمر بگذاریم باید بیشتر بحساب مشکلات دیگرش بگذاریم. تنگی کانال اکتسابی است . ماحصل آرتروز است . آرتروز ستون فقرات را هم می تواند گرفتار بکند . نتیجه ی نهایی آرتروز تنگی نخاعی است . هر فردی وقتی بدنیا میآید از نظر سرشتی آن میزان عمق کانال نخاعی یک چیز سرشتی است . بخاطر همین بطور سرشتی این کانال در بعضی ها کوچکتر و در بعضی ها بزرگتر است. حالا در کسی که این کانال کوچکتر است و با این وضعیت خاص سرشتی بدنیا می آید بعدا آرتروز را تنگتر می کند و این فرد تعیین کانالش علامت دار میشود . علت درد ایشان مشکلات ساختاری است . حتما باید گودی کمرشان با ورزش و توصیه های مختلفی که در این زمینه وجوددارد و تقویت عضلات اطراف ستون فقرات بهبودی پیدا کند . این احساس برجستگی که دو طرف ستون فقرات میکنند یک نوع گرفتگی عضلانی است که وقتی فشار بیش از حد به ستون فقرات می آید دچار برجستگی در ستون فقرات خودشان می شوند .این ها تجلی یک گرفتگی عضلانی است . این ها نشان میدهد که ستون فقرات ایشان از نظر مکانیکی احتیاج به یک بازتوانی بسیار حسابی ورزشی توانبخشی و فیزیوتراپی دارند .
www.ch3.ir