سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

آیا استفاده از واکسن انفولانزا برای اشخاص مصونیت از سرماخوردگی ایجاد می کند ؟ چه کسانی باید این واکسن را بزنند و بهترین زمان دریافت واکسن چه زمانی است ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر بیژن صدری زاده، متخصص بیماری های عفونی:
سرماخوردگی یک بیماری خوش خیمی است ، عوارضی ندارد و ظرف چند روز خوب میشود ، برایش واکسنی وجود ندارد و لازم هم نیست . اینکه گفته میشود که واکسن سرماخوردگی زده ایم غلط است . ما واکسن سرماخوردگی نداریم بلکه واکسن انفولانزا داریم . مصونیتی که واکسن انفولانزا می دهد چون حدود شش ماه تا نُه ما ه است واکسن انفولانزا را باید در اوایل فصل سرد سال یعنی آنرا درماه مهر یا آبان تزریق کرد بعد از ان هم میشود استفاده کرد . دو نوع واکسن انفولانزا وجود د ارد . واکسنی که در کشور ما هست واکسنی است که ویروس آن ویروس غیرفعال و کشته شده است و تزریق می کنیم . یک نوع واکسن هم هست که میکروب ضعیف شده است که بصورت استنشاق از راه بینی استفاده می کنیم و در کشور ما معمول نیست . این واکسن تزریقی که در کشور ما مورد استفاده قرار می گیرد شصت سال است که در تمام کشورها مورد استفاده قرار میگیرد و همه میتوانند این واکسن را تزریق کنند . البته موارد منع استعمال هست . آنهایی نمیتوانند واکسن بزنند که نسبت به سفیده ی تخم مرغ حساسیت خیلی شدید دارند زیرا این ویروس واکسن را روی سفیده ی تخم مرغ رشد می دهند . یک کسانی که وقتی واکسن زده اند حال عمومی شان خیلی خراب شده است و عدم تحمل داشتند . دیگری بچه های زیر شش ماه هستند که نباید واکسن انفولانزا بزنند . دیگری کسانی که بیماری عفونی تب دار دارند باید صبر کنند که وقتی بیماری شان خوب شد بزنند . اینها موارد منع استعمال است . زدن این واکسن با اینکه برای کسی ضرر ندارد برای همه ضرورتی ندارد . برای افراد پرخطر لازم است یعنی بروز انفولانزا و مرگ و میر در آنها هست بخصوص در بچه های زیر پنج سال که از بچه های شش ماه تا بیست و سه ماهه لازم است که واکسن بزنند . بعد کسانی که سن شان 65 سال به بالا است . دیگر افرادی که بیمار زمینه ای دارند مثلا بیماری قلبی ، ریوی و ... دارند یا خانم هایی که باردار هستند و برای اینها لازم است که واکسن بزنند . در تحقیقات نشان داده که افرادی که چاقی مرضی دارند جزء افراد پرخطر هستند و باید واکسن انفولانزا تزریق کنند . مثلا افراد خانه ی سالمندان یا افرادی که با افراد پرخطر سر و کار دارند . مادری که یک بچه ی شش ماه دارد از نظر خودش واکسن نمی زند ولی از این نظر واکسن می زند که بچه ی زیر شش ماه دارد و این بچه پرخطر است . این خرافات است که در سرماخوردگی نباید چیزی بخوریم. و لب فرو ببندیم . همه چیز می توان خورد ولی ادویه و ترشیجات سرفه کردن را تحریک می کنند .
www.ch3.ir