دوشنبه، 5 ارديبهشت 1390

پرسش :

چه چيزي براي درمان درد پهلو مفيد است؟

پاسخ :
صحيح البخاري عن اُمّ قيس :
دَخَلتُ بِابنٍ لي عَلى رَسولِ اللّه‏ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وقَد أعلَقتُ عَلَيهِ مِنَ العُذرَةِ .
فَقالَ : عَلى ما تَدغِرنَ أولادَكُنّ بِهذَا العِلاقِ؟ ! عَلَيكُنَّ بِهذَا العودِ الهِندِيِّ ؛ فَإِنَّ فيهِ سَبعَةَ أشفِيَةٍ مِنها ذاتُ الجَنبِ .
صحيح البخارى- به نقل از امّ قيس -: همراه با يكى از كودكانم و در حالى كه به سبب گلودرد ، كام وى را با انگشتْ فشرده بودم ، بر پيامبر خدا وارد شدم . فرمود : «چرا كامِ كودكان خود را چنين مى‏فِشُريد و بالا مى‏آوريد؟ بر شما باد كه از اين عود هندى بهر ه بريد . در اين چوب ، هفت درمان است كه يكى از آنها [درمان] ذات الجَنْب است» .
صحيح البخاري ، جلد 5 ، صفحه 2159 ، حديث 5383 ، سنن أبي داوود ، جلد 4 ، صفحه 8 ، حديث 3877 ، مسند ابن حنبل ، جلد 10 ، صفحه 284 ، حديث 27065 ، المصنّف لعبد الرزاق ، جلد 1 ، صفحه 379 ، حديث 1485 كلاهما نحوه ، كنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 529 ، حديث 27285 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 348 عود هندى: گفته‏اند همان بُستك دريايى است. همچنين گفته‏اند: عودى است كه براى خوش‏بو كردن ، دود مى‏كنند .ذات الجنب: درد پهلو، بَرسام، نوعى بيمارى پهلو، درد و آماس پهلو، ورم حادّ مولم در نواحى صدر، ورم حجاب مستبطن، دردى است به دنده‏ها با سرفه و تب، سينه‏پهلو، ورم حادّ مولم كه در نواحى سينه پيدا شود كه قسمى از آن را «شوصة»، قسمى را «برساما» و قسمى را «ذات الجنب ساده» گويند (لغت‏نامه دهخدا).
*******
سنن الترمذي عن زيد بن أرقم :
أمَرَنا رَسولُ اللّه‏ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم أن نَتَداوى مِن ذاتِ الجَنبِ بِالقُسطِ البَحرِيِّ ، وَالزَّيتِ .
سنن الترمذى- به نقل از زيد بن ارقم -: پيامبر خدا ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم به ما فرمودند: «ذات الجنب را با بُستك دريايى و روغن زيتون ، درمان كنيم» .
سنن الترمذي ، جلد 4 ، صفحه 407 ، حديث 2079 ، المستدرك على الصحيحين ، جلد 4 ، صفحه 224 ، حديث 7443 ، المعجم الكبير، جلد 5 ، صفحه 202، حديث 5090 وفيه «قال رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : تداووا...» ، كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 24، حديث 28187 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 348
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَن أكَلَ السَّدابَ ونامَ عَلَيهِ ؛ أمِنَ مِنَ الدُّوارِ وذاتِ الجَنبِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس سُداب بخورد و بر آن بخوابد ، از سرگيجه و ذات الجنب ، ايمن باشد .
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 11 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 300 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 348 معناى سداب در ج1 ، ص247 آمد .
*******
مكارم الأخلاق عن محسن الوشّاء :
شَكَوتُ إلى أبي عَبدِ اللّه‏ِ عليه‏السلام وَجَعَ الكَبِدِ ، فَدَعا بِالفاصِدِ فَفَصَدَني مِن قَدَمي ، وقالَ : اِشرَبُوا الكاشِمَ لِوَجَعِ الخاصِرَةِ .

مكارم الأخلاق - به نقل از محسن وشّاء: نزد امام صادق عليه‏السلام از دردِ كبد ، اظهار ناراحتى كردم . امام عليه‏السلام ، رگزنى را خواست و او پاى مرا رگ زد . همچنين فرمود : «براى درد پهلو ، آبِ زيره كوهى بنوشيد» .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 175 ، حديث 525 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 127 ، حديث 89 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 448