جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

مضمون آيه مرج البحرين چيست؟

پاسخ :
در آيه 19 تا 22 سوره الرّحمن مي‏خوانيم «مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقيانِ – بَيْنَهُما بَرْزَخٌ لايَبْغيانِ – فَبِاَيّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ – يَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَالْمَرْجانُ»
[خداوند دو دريا را در كنار هم قرار داد و در حالي كه با هم تماس دارند، در ميان آن دو برزخي است كه يكي بر ديگري غلبه نمي‏كند – پس كدامين نعمتهاي پروردگارتان را انكار مي‏كنيد – از ان دو دريا لؤلؤ و مرجان خارج مي‏شود].
در تفسير اين آيه، سخن بسيار گفته‏اند ، و در تفسير نمونه بحث‏هاي فراواني در اين زمينه آورده‏ايم ، گاه گفته شده است منظور از دو دريا ، دو درياي آب شيرين و شور است ، كه در بسياري از منطق در كنار هم هستند، بي‏آنكه با هم مخلوط گردند ، و اين منظره در تمام مناطقي كه رودخانه‏هاي آب شيرين به دريا مي‏ريزد به خوبي ديده مي‏شود.
در «شواهد التنزيل» از «سلمان فارسي» در تفسير آيه «مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيانِ» چنين نقل شده است كه «منظور علي (ع) و فاطمه زهرا(س) است» سپس مي‏افزايد پيامبر اكرم(ص) فرمود «منظور از يَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُؤلُؤْ وَالْمَرْحانُ» حسن و حسين(ع) است». (شواهد التنزيل 2/209)
به هر حال اين آيه از آياتي است كه دلالت بر فضيلت فوق العاده و جلالت عظيم براي علي (ع) و همسرش و فرزندانش حسن و حسين(ع) مي‏كند، چرا كه علي(ع) و فاطمه(س) را تشبيه به دو اقيانوس عظيم نموده ، اقيانوسي كه نشانة عظمت خداوند و منبع بركات ، و مبدأ علوم و دانشهاي بسيار و نشانة بارز اخلاق كريمه، وجود، سخاوت، پاكي و عصمت است، و فرزندانشان را به جواهرات گرانبها و بي‏مانندي تشبيه مي‏كند كه در دل اقيانوس پرورش يافته و به خارج مي‏رسند ، حسن و زيبايي ، و جمال ظاهر و باطن ، و علم و تقوا و فضيلت، و پاكي و عصمت همه در آن درج است. دربارة چه كسي در اسلام اين همه فضائل ديده مي‏شود ، و چه كسي شايسته‏تر براي جانشيني پيامبر(ص) از علي(ص) و فرزندان او است ، و چه ساده از كنار اين همه فضائل گذشته‏اند.
eporsesh.com