سه‌شنبه، 23 اسفند 1390

پرسش :

وضعيت و عملكرد فرهنگى و آموزشى واتيكان را چگونه ارزیابی می کنید؟

پاسخ :
واتيكان كشورى است با لشكرى عظيم از مبلغان دينى كه تعدادشان به دو ميليون نفر مى رسد. كوشش هاى تبليغاتى مبلغان وابسته به مقرّ پاپ در واتيكان، موجب شده است كه كشورهايى چون مالاوى و اوگاندا در قاره ى آفريقا كه زمانى اكثريت جمعيت آنها را مسلمانان تشكيل مى دادند، در زمره ى كشورهاى مسيحى قرار گيرند.[1]
حدود دويست دانشگاه در سراسر جهان به طور مستقيم يا غيرمستقيم تحت نظارت واتيكان اداره مى شوند كه برخى از آنها در رم و مستقيماً زير نظر واتيكان و پاپ هستند.
علاوه بر دانشگاه هاى متعدد، بيش از 520 دانشكده ى مستقل و 200 انيستيتوى تخصصى در رشته هاى علوم انسانى و پزشكى و الهيات در حوزه ى فعاليت هاى مذهبى و علمى واتيكان قرار دارند.
دانشگاه هايى كه تحت نظر واتيكان اداره مى شوند در رشته هايى چون روان شناسى، علوم معنوى و دين شناسى، حقوق كليسايى، فلسفه ى تاريخ كليسا، ميسيولوژى (تبليغ مسيحيت)، انجيل شناسى، شرق شناسى، حقوق مدنى، رهبانيت شناسى، موسيقى شناسى، باستان شناسى مسيحى، اسلام شناسى، علوم قضايى، علوم سياسى، اقتصاد، بازرگانى، ادبيات و فلسفه فعاليت دارند.
واتيكان در پنج كشور اسلامى، سى و هفت مؤسسه ى آموزش عالى دارد كه بيست و هشت مؤسسه ى آن در بزرگ ترين كشور اسلامى جهان، يعنى اندونزى است.[2]
از مراكز فرهنگى مهم در واتيكان مى توان به كتابخانه ى واتيكان اشاره كرد. اين كتابخانه كه از اواخر قرن پانزدهم ميلادى تأسيس شده با طول سه هزار متر قفسه، غنى ترين كتابخانه از نظر نسخ خطى، تاريخ علوم كليسايى و علوم انسانى به شمار مى رود و بخشى از ميراث فرهنگى جهان را در خود جاى داده است. در اين كتابخانه ده ها هزار نسخه ى خطى، بيش از يك ميليون جلد كتاب چاپى، و بيش از يكصدو سى هزار سند مهم و مجموعه اى از نقاشى ها و آثار هنرى و مدال ها و سكه ها وجود دارد.[3] در زيرزمين اين كتابخانه از سال 1980 م يك انبار ضد اتم براى محافظت از بمباران هاى احتمالى ساخته شده است.[4]
واتيكان در سراسر دنيا پنج هزار مجله و روزنامه با دو ميليارد تيراژ منتشر مى سازد. اين تعداد غير از كتاب هايى است كه به صورت اهدايى در سراسر جهان پخش مى شود. در دهه هاى اخير همه ساله ده ها ميليون نسخه از كتاب عهد جديد چاپ و به صورت رايگان در جوامع مختلف توزيع شده است.[5]
سرويس اطلاعاتى جديد واتيكان كه فعاليتش را از سال 1990 م آغاز كرده براى تمام نمايندگى هاى واتيكان و اسقف هاى دنيا، اخبار فعاليت ها و تعاليم كليسا و پاپ و واتيكان را پخش مى كند. اين سرويس داراى 450 فرستنده ى كليسايى است كه اخبار را در اختيار عموم قرار مى دهد.[6]
راديو واتيكان كه در سال 1931 م، راه اندازى شد همه روزه فعاليت مى كند، و به 37 زبان برنامه دارد.[7]
هدف راديو واتيكان، انتشار تعاليم پاپ و اطلاع رسانى در مورد اهم رويدادهاى كليساى كاتوليك است.
هم اكنون 1580 ايستگاه راديويى و تلويزيونى در سراسر جهان مشغول تبليغ مسيحيت اند. علاوه بر آن، دستگاه مسيحيت مبالغ هنگفتى براى ساخت فيلم هاى سينمايى هزينه مى كند. فيلم هاى مذهبى مسيحى غالباً داراى جذابيت فراوان هستند و بهترين بازيگران را به خدمت مى گيرند. فيلم هاى بن هور، پادشاه پيروزمند، ده فرمان، فروغ بى پايان، انجيل متى و آهنگ برنادت در سينماهاى ايران به نمايش درآمده اند.[8]
پی نوشتها:
[1]. مسيحيت شناسى مقايسه اى، ص 272.
[2]. همان، ص 273.
[3]. مصطفى بروجردى، واتيكان، ص 144 ـ 145؛ مجتبى عبدخدائى، واتيكان، ص 204.
[4]. مصطفى بروجردى، واتيكان، ص 146.
[5]. مسيحيت شناسى مقايسه اى، ص 273.
[6]. مصطفى بروجردى، واتيكان، ص 147.
[7]. مجتبى عبدخدايى، واتيكان، ص 307.
[8]. مسيحيت شناسى مقايسه اى، ص 274، به نقل از: مرتضى نظرى، بررسى شيوه هاى تبليغاتى مسيحيت، ص 260.
منبع: مسيحيت، سيد محمد اديب آل على، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم