پنجشنبه، 28 ارديبهشت 1391

پرسش :

منظور از «ساعت» که از جمله اسماء قيامت است چيست؟

پاسخ :
ساعت» از نام‏هاي قيامت است. اين واژه 48 بار در قرآن تكرار شده و بيشتر آنها دربارة قيامت و گاهي با كلمة «يوم» همراه است؛ مانند: «و يوم تقوم السّاعة يُبلِس المُجرمون» روم/12، «و يوم تَقوم السّاعة يَومئذٍ يَتفرّقون» روم/14؛ [روزي كه ساعت قيامت فرارسد مجرمان سراسميه شوند و مردم به چند گروه تقسيم گردند]: «و يوم تقوم السّاعة يُقْسِم المجرمون ما لبثوا غير ساعة» روم/55؛ [روزي كه ساعت قيامت برپا شود بدكاران سوگند ياد كنند كه در دنيا و قبر و برزخ ساعتي بيش درنگ نكردند.]
به گفتة راغب، ساعت، پاره‏اي از زمان است و از قيامت به ساعت تعبير مي‏شود؛ مانند: «اقتربت السّاعةُ» قمر/1، «يسئلونك عن السّاعة» اعراف/187، «و عنده علم السّاعة» زخرف/85؛ چون حساب واقع در آن همچون ساعت دنيا زودگذر است؛ چنان كه فرمود: «و هو أَسرعُ الحاسِبين» انعام/62 يا بر اثر آن است كه چون قيامت را مشاهده كنند گويند ما جز پاره‏اي از روز درنگ نكرديم.
برخي گفته‏اند: ساعت‏ها بر سه نوع است: 1 ـ ساعت بزرگ (كبرا) و آن رستاخيز مردم است براي حساب. 2 ـ ساعت متوسط (وسطا) و آن مرگ اهل يك قرن است. 3 ـ ساعت كوچك (صغرا) و آن مرگ هر انسان است (مفردات راغب، «س و ع»)
واژة ساعت در: «تفكّر ساعة خيرٌ من عبادة ستّين سنة» (بحار 66/293)؛ به معناي پاره‏اي از زمان است؛ يعني لحظه‏اي درست انديشيدن.
www.eporsesh.com