سه‌شنبه، 4 مهر 1391

پرسش :

امکانات و ابزارهاى تبلیغاتى ایران در دوران جنگ تحمیلی چه بود و چگونه از آنها در خدمت جنگ استفاده مى‏کردند؟

پاسخ :
امکانات و ابزارهاى تبلیغى ایران را باید در دو بخش بررسى کرد: یکى در خارج از کشور یا در سطح بین‏المللى، که در این زمینه با حمایت اکثر دولت‏هاى منطقه و سایر دول غربى از دولت عراق، با در اختیار گذاشتن امکانات و ابزارهاى تبلیغى و رسانه‏اى خود در دفاع و حمایت از اقدام تجاوز کارانه عراق علیه ایران، عملا کشور ما در تنگنا گذاشتند و در نتیجه ایران نمى‏توانست با موج عظیم و هجمه‏ى تبلیغى و فرهنگى دشمنان رقابت کند. همچنین فعالیت‏هاى صداى برون مرزى ایران و نیز خبر گزارى جمهورى اسلامى در مقایسه با امکانات فراوان تبلیغى دولت عراق، محدود بود و از این حیث نیز قادر نبود تبلیغات سوء دشمن را خنثى کند.
اما امکانات و ابزارهاى تبلیغى در داخل کشور در طول جنگ، عمدتا رسانه‏ها، مطبوعات، صدا و سیما، سازمان‏هاى تبلیغاتى و فرهنگى )مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، سازمان تبلیغات اسلامى، کانون پرورش فکرى کودکان و نوجوانان و نظایر آن( و ستادهاى مشترک نیروهاى مسلح و واحدهاى تبلیغات جبهه و جنگ مستقر در قرارگاه‏ها، تیپ‏ها، لشکرها و یگان‏ها بودند و به طور خاص همان »ستاد تبلیغات جبهه و جنگ« متولى امر تبلیغات در زمان جنگ بود، که در مقایسه با اولین تجربه‏ى خود در جنگ، اقدام‏ها و فعالیت‏هاى بسیارى کرد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ