دوشنبه، 14 اسفند 1391

پرسش :

شخصى کتابخانه خود را بر اولاد ذکورش وقف کرده است، ولى هیچ‌یک از اولاد و نوه‏هاى او موفق به تحصیل علوم دینیه نشده‏اند و در نتیجه استفاده‏اى از کتابخانه نمى‏کنند و موریانه مقدارى از کتابهاى آن را از بین برده و بقیه هم در معرض تلف‏شدن هستند، آیا جایز است آن را بفروشد؟

پاسخ :
اگر وقف کتابخانه بر اولاد او مشروط و معلّق به این امر باشد که آنها اشتغال به تحصیل علوم دینیه داشته باشند و داخل در سلک علماى دین شوند، این وقف به علت وجود تعلیق در آن از اصل باطل است و اگر وقف آنان کرده تا از آن استفاده کنند، ولى در حال حاضر کسى که بتواند از آن کتابخانه استفاده کند در بین آنها وجود ندارد و امیدى به تحقق این صلاحیت در آینده نیست، در این صورت وقف مزبور صحیح است و جایز است که آنان کتابخانه را در معرض استفاده کسانى قرار دهند که قابلیت استفاده از آن را دارند و همچنین اگر کتابخانه براى استفاده کسانى وقف شده باشد که صلاحیت آن را دارند، و تولیت وقف با اولاد او باشد، واجب است آن را در معرض استفاده افراد مذکور قرار دهند، و به هر حال حق فروش آن را ندارند و بر متولّى شرعى واجب است به نحو مناسبى، مانع آسیب دیدن و از بین رفتن موقوفه گردد.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی