دوشنبه، 13 خرداد 1392

پرسش :

چه ضرورتی دارد که در انتخابات شوراهای شهر و روستا شرکت کنیم؟

پاسخ :
در پاسخ به این سوال توجه به چند نکته ضروری است:
1. اگر هر ایرانی بخواهد در تعیین سرنوشت کشور مؤثر باشد، حضور در انتخابات شوراهای اسلامی یکی از راههای این تاثیر گذاری است چرا که در قانون اساسی در این باب چنین آمده است:«... شوراها،مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظایر اینها از ارکان تصمیم‏گیری و اداره امور کشورند.»[1]
در این اصل جایگاه شوراها در پیشبرد امور کشور بخوبی بیان گردیده است به این دلیل که آنها را از ارکان تصمیم گیری در اداره امور کشور می داند. از این رو حضور مردم در انتخابات شوراها می تواند در اداره صحیح امور،موثر بوده و تعیین کننده باشد.
2. از سوی دیگر قانون اساسی برای این که بخوبی بتواند اداره امور را به مردم واگذار نماید(تا همگان در آن نقش آفرین باشند) انتخاب اعضای شوراها را از میان مردم هر محل می داند و می گوید: «برای پیشبرد سریع برنامه‏های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت می‌گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می‌کنند» [2]
در این اصل پیشبرد سریع امور جامعه را به همکاری مردم از طریق شوراها دانسته است که این بخوبی بیانگر جایگاه این شوراها از یک سوی و ارزش حضور مردم در انتخابات شوراها می باشد.لذا این جاست که ضرورت و ثمرات شرکت در این انتخابات بر کسی پوشیده نمی ماند.
3. اهمیت تصمیمات شوراها: قانون اساسی تمام مقامات دولتی را به رعایت آنها مکلف کرده و چنین بیان می دارد: «استانداران، فرمانداران، بخشداران و سایر مقامات کشوری که از طرف دولت تعیین می‌شوند در حدود اختیارات شوراها ملزم به رعایت تصمیمات آنها هستند»[3]
بی تردید اگر شوراها در جایگاه رفیع و مهمی قرار نداشتند هیچ گاه قانون گذار مقامات مسئول و دولتی را به رعایت تصمیمات آنها نمی نمود.
4. گذشته از مسائل ذکر شده، قانون اساسی،حق ارائه طرح به مجلس شورای اسلامی را به شورای عالی استان ها داده و چنین تصریح می کند:«شورای عالی استانها حق دارد در حدود وظایف خود طرحهایی تهیه و مستقیما یا از طریق دولت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کند. این طرحها باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد»[4]
با این اوصاف در مجموع ضرورت حضور مردم در انتخابات برای تعیین سرنوشت جامعه بر کسی پوشیده نمی ماند چرا که در نهایت این مردم اند که امور خود را تدبیر و جهت سامان یافتن آن برنامه ریزی می نمایند.
پاورقی ها:
[1]- قانون اساسی؛اصل 7
[2]- همان؛اصل 100
[3]- همان؛اصل 103
[4]- قانون اساسی؛اصل 102