سه‌شنبه، 16 مهر 1392

پرسش :

نوزاد دختر 4 ماهه ای دارم دچار یبوستهای شدید به همراه نفخ و دلپیچه می شود 1- به دلیل بیماری مادر به ام اس مجبور به استفاده شیر خشک به همراه شیر مادر است که در صورت استفاده مادر از آمپول به استفاده از شیرخشک عادت کرده باشد2- مدفوع کودک به شکل خیلی سفت است و دفع آن با درد شدید بوده و هر 3-4 روز اتفاق می افتد 3- برای درمان پزشکان هر کدام چیزی گفتند یکی پیشنهاد آب قند داده پیشنهاد قند در شیر خشک دادن پارافین شیرین به کودک 4- کودک به شدت عرق کرده و در حالت یبوست از اشتهای او به شیر خوردن کم می شود اگر شیر خشک مناسبی برای این نوع کودکان است معرفی نمایید.

پاسخ :
پاسخ از خانم شهزاد محمدیان، کارشناس ارشد تغذیه:
به وی 1قاشق چایخوری روغن زیتون بدهید اگر مدفوع نوزادی که هنوز غذای جامد نمی خورد ، سفت باشد یا بوی زننده ای بدهد، دو احتمال وجود دارد: 1- بایستی آب و مایعات بیشتری بنوشد(خصوصاً در هوای گرم). 2- نشانه ای از یک بیماری است. بنابراین موضوع را با یک متخصص اطفال در میان بگذارید. اگر برای عمل دفع به خودش فشار می آورد. در این مواقع کودک را از زمین بلند کنید تا سنگینی بدنش رو به پایین باشد و زانوهایش را به طرف سینه اش برده، آنجا نگه دارید تا حالت چمباتمه پیدا کند (مثل حالت مدفوع کردن) . اگر نوزاد هنگام زور دادن گریه کرد، نشان دهنده یبوست است اگر نوزاد، تغذیه تکمیلی را شروع کند، مدفوع دوباره تغییر می کند و ممکن است نرم تر یا سفت تر از قبل شود، ولی بوی آن بدتر از قبل می شود. موز ، برنج و سایر غلات، مدفوع را سفت تر می کنند. هویج و کدوسبز در بعضی کودکان باعث یبوست می شوند. گلابی، هلو، آلو، زردآلو و نخودسبز مدفوع را شل تر می کنند. اگر دریافت غذایی کودک متعادل باشد، یعنی در مصرف یک نوع ماده غذایی زیاده روی یا کوتاهی نکند، حالت مدفوع طبیعی خواهد بود. اگر مدفوع کودک خیلی سفت بود، به او آبمیوه بدهید. بهترین آنها، آب سیب است که باید دو بار در روز به کودک بدهید. اگر باز هم خوب نشد، آب آلو به کودک بدهید که موثرتر است. اگر دیدید کودک به خودش فشار می آورد و می خواهد مدفوع کند، پائین تنه او را در آب گرم قرار دهید. این کار باعث می شود عضلات این ناحیه شل شده و مدفوع آسان تر خارج شود. اگر مصرف آب میوه و سایر موادغذایی باعث بهبود یبوست نشد، از شیاف گلیسیرین استفاده کنید و آن را در مقعد نوزاد بگذارید. اگر باز هم بهبود نیافت، حتماً به یک متخصص کودک مراجعه کنید. می توانید از مواد ملین برای نوزاد استفاده کنید، البته بایستی تحت نظر پزشک و با توصیه او باشد؛ مثلاً نصف قاشق مرباخوری سبوس که با مواد غذایی دیگر مخلوط شده باشد، دوبار در روز به او بدهید. البته همانطور که گفتم بایستی تحت نظر متخصص کودکان باشد، زیرا فیبر بالای موجود در سبوس ممکن است به معده و دستگاه گوارش کودک آسیب وارد کند.
منبع: پزشک آنلاین