راسخون :
برخي معتقدند بايد آشنايي وصميميت پيش از ازدواج وجود داشته باشد تا دو فرد يکديگر را به خوبي بشناسند و پس از آن زندگي مشترک را شروع کنند اما بايد بگويم که عشق واقعي و علاقه مندي حقيقي بين دو جنس، زماني ايجاد مي شود که دو فرد ارتباط با يکديگر را تزلزل پذير ندانند؛ از سوي ديگر هر يک براي جلب نظر ديگري دست به رفتارهاي نمايشي نزند. بايد به اين مطلب چنين پرداخت که دوستي ها و آشنايي هاي پيش از ازدواج که به عشق معروف است عامل تعيين کننده ازدواج نيست، زيرا ازدواج نوعي مشارکت در يک اجتماع کوچک به اسم خانواده است که در آن دو انسان مي بايست از جهات گوناگون با يکديگر تناسب عملي داشته باشند پس آن چه تعيين کننده می باشد هم کفو بودن است.
درصورتي که در انتخاب همسر هم کفوني مراعات شود نيازمند برقراري روابط صميمانه پيش از ازدواج نخواهيم بود. دکتر انوشه بله، همان دکتر انوشه معروف که متخصص تيپولوژي است با کوله باري از علم و تجربه از 89 دانشگاه کشور و خارج از کشور، از لبنان تا فرانسه ميهمان راسخون است. دکتر از طنز در گفتار و حرکات دست، تغيير تن صدا، علم و شعر و ايمان در سخنوري اش نهايت استفاده را مي برد.
علي رغم جنب وجوش هاي هميشگي اش، اين بار آرام در صندلي و در لبه آن نشسته بود و به سؤالات ما پاسخ مي داد، ما را همراهي کنيد.
آيا دسته بندي از ارتباط دخترها و پسرها پيش از ازدواج وجود دارد؟
بله که وجود دارد، اصولاً رفتار دخترها و پسرها پيش از ازدواج شبيه دو خط است که بايد به حا لت هاي اين دو خط بپردازيم. دو خط متنافر را مي شناسيد، اين دو خط هيچ نسبت و سنخيتي با يکديگر ندارند و اگر اين گونه آشنايي ها به ازدواج منتهي شود بيشتر از 8تا 12 ماه دوام نخواهد داشت.
دسته ديگري از آشنايي ها شبيه دو خط متقاطع است يعني دو نفر در يک نقطه مشترک هستند اما تصورشان به غلط اين است که در تمامي جهات با هم اشتراک دارند. طول اين زندگي 1 سال و چند ماه تا 2 سال و نيم بيشتر نيست.
و دسته سوم آشنايي ها شبيه دو خط موازي است مثل پسرخاله و دختر خاله يا دختر عمه و پسردايي و... . اين آشنايي ها اگر به ازدواج ختم شود دو نفر نه به هم نزديک و نه از هم دور مي شوند.
با تعاريفي که ارائه شد خطوط يک ازدواج موفق از نظر شما به چه صورت است؟
ازدواجي موفق است که دو نفر مثل دو خط به صورت سينوسي در هم فرو رفته باشند، تصورش را بکنيد با يک نسبت به هم نزديک و با يک نسبت از هم دور مي شوند.
دکتر دسته بندي جالبي از روابط و آشنايي هاي پيش از ازدواج انجام داديد اما اگر بخواهيم از بعد احساسي و اثرگذاري رواني به اين آشنايي ها بپردازيم وضعيت چگونه است؟( حالت نشستن اش تغيير مي کند و دست به سينه و پاي راست را روي پاي چپ مي اندازد و مي گويد:)
يک گروه از روابط صرفاً عاشقانه است و بر مبناي عشق تشکيل مي شود. اين رابطه معمولاً در خانواده هايي که از اصالت بالاي اخلاقي و اعتقادي و عرفاني برخوردارند حاصل مي شود.
اما بچه هايي که در خانواده هاي بي قيد و بي اصالت و لاابالي بزرگ مي شوند بيش از آنچه که در فضاي عاشق شدن قرار گيرند بيشتر نياز جنسي در آنها تجلي مي يابد يعني در واقع به دنبال نياز جنسي هستند تا نياز عاشقانه.
عده اي ديگر در حقيقت به دنبال ارتباط عاشقانه اند اما رابطه جنسي را هم در کنارش مطالبه مي کنند و برخي هم روابطي را دوست دارند که عشق محطاطانه در آنها وجود دارد و احتياط چاشني اساسي اين ارتباط هاست و حواسشان است که دايره اين علاقه به جايي نرسد که به آنها آسيب برساند گرچه در درون بسيار عاشقانه است اما عقل را از دست نمي دهند.
با اين اوصاف به نظر شما صحيح ترين ارتباط قبل از ازدواج چگونه بايد باشد؟
ما صحيح ترين رابطه از ازدواج را اين مي دانيم که اگر دو نفر به هم علاقه مند شدند در اولين اقدام قضيه را به اطلاع خانواده ها برسانند وآنها را در جريان قرار دهند اين نکته خيلي حائز اهميت است، ما ارتباط موبايل و چت و پيامک را رد مي کنيم به اين دليل که اين ها در اين ارتباط از فضاي عيني و واقعي دور مي شوند و هر آنچه که آنان را جذاب تر مي کند را در خود متصور مي سازند.
اين سؤال مطرح مي شود که دختر يا پسر از کجا بايد بدانند که آشنايي در ارتباط با نيّت ازدواج صورت گرفته است؟
اگر يک دختر با يک پسر آشنا شد اولين سؤال و مساله اي که بايد در ميان بگذارد اين است؛ اجازه دهيد اين قضيه را به اطلاع خانواده ام برسانم، عکس العمل پسر دراين ميان بستگي به ارائه ارتباط يا عدم ارتباط دارد. اگر پسر گفت بله موردي ندارد، پسر سالم است اما اگر گفت زمان بده تا در دراز مدت به آنها بگوئيم اين يک پسر نا سالم است.
خوب دکتر، خانواده ها با هم مختلفند و قاعدتا نحوه پذيرش آنها نيز متفاوت است، خانواده ها بايد چگونه با اين مسأله برخورد کنند؟
اساساً دو گروه خانواده وجود دارد، دسته اي فرهنگ و شعور ارتباط با فرزندشان را دارند و عده اي فاقد اين بصيرت هستند. خانواده اي که خود را از بالا به پائين بکشاند و هم رديف فرزندش بکند خانواده اي ايده آل است. چنين خانواده اي فرهنگ ارتباط و برقراري ارتباط درست با فرزندش دارد. بر روي ايرادها و عيب هاي اساسي آن دختر يا پسر پافشاري مي کند اما در برابر ايرادهاي زير چندان اصراري نمي کند اما خانواده هايي که متأسفانه فاقد منطق هستند کوچکترين ايرادات دختر يا پسر را آنچنان بزرگ نمايي مي کنند و اوضاع را خراب جلوه مي دهند که اين کار عاقبتي جز پايمال کردن احساسات جوانشان به همراه ندارد.
تصور مي کنيم با خانواده اي روبرو هستيم که نحوه پذيرش اين آشنايي در مرحله اوليه مساعد است وظيفه والدين در اين ميان چيست؟
مادر بايد پسر را دعوت کند و او را ببيند البته اين ديدار بايد در بيرون از خانه اتفاق افتد. ضمن آنکه مادر و پسر با هم صحبت مي کنند مادر پسر را ارزيابي مي کند اگر از نظر او پسر مقبول بود، بايد به پسر بگويد که من اين قضيه را به پدرش مي گويم وکسب اجازه مي کنم. اگر پدر موافقت کرد آخر هفته ها (مثلاً 4 هفته) مي آئيم و شما با يکديگر صحبتهايتان را انجام دهيد. خلاصه بعد از آنکه به تفاهم رسيدند مادر به پسر بايد بگويد که به مادرت بگو تا با من تماس بگيرد و ارتباط خانواده ها برقرار مي شود و در مکان عمومي و رسمي صحبتهاي بعدي پيش خواهد آمد.
با تمام صحبتهايي که شد شخص شما آشنايي هاي پيش از ازدواج را قبول داريد يا خير؟
بله، آشنايي که خانواده ها در کنار فرزندان باشند خوب است اما آشنايي که با پنهان کاري و پشت پرده کار کردن همراه است که تنها محصول آن آسيب بر دو نفر است را قبول ندارم. اين آدم ها مصداق کساني هستند که به آنها مي گوئيم سم نخوريد، اگر20گرم سم بخورند حتماً مي ميرند، اگر 15 گرم سم بخورند تا مرحله کما و اغما پيش مي روند، اگر 10گرم مصرف کنند تا مرحله فلج شدن دست و پا پيش مي روند، اگر 5 گرم استعمال کنند تا يک ماه در بيمارستان بستري مي شوند. و اگر 2گرم سم بخورند تا مرحله تهوع و استفراغ و شستشوي معده پيش مي روند. همه اين ها که گفتم که اگر کاري مسير خلاف حرکت صحيح رخ دهد بالاخره ضربه ي خود را خواهد زد چه کم و چه زياد، مهم اين است که آشنايي ها مسيري را طي کنند که دو نفر کمترين آسيب را ببينند.
ممنون بابت فرصتي که به ما داديد اگر صحبتي براي مخاطب هاي ما داريد خوشحال مي شويم که بشنويم.
جوان هاي عزيز، حواسمان باشد قلب هاي بعضي ها مثل مسافرخانه است يکي مي آيد و يکي مي رود، دوست داشتن زيباترين شکل مالکيت است و مالکيت بدترين شکل دوست داشتن است. خدا به ما دو چشم، دو گوش، يک بيني و يک قلب داده مي دانيد چرا؟ براي اينکه يک هم نفس و يک هم دل داشته باشيم.
به خاطر داشته باشيد ازدواج حادثه اي است که انسان هاي بزرگ را متعالي و انسان هاي کوچک را متلاشي مي کند.
از طرف تمام اهالي راسخون بسيار سپاسگزارم بابت صحبتهاي زيبا و معنادارتان، يک جمله يادگاري براي اهالي راسخون مي گذاريد؟
راسخون زنده است، تکاپو در آن هر روز بيشتر از قبل به چشم مي آيد، تمامشان را دوست دارم. موفق باشيد.
/2759
جذب خبرنگار افتخاري