راسخون: محمد باقر کجباف دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه اصفهان در رابطه با مشکلات زوجهای جوان در دوران عقد گفتگویی را با خبرنگار راسخون انجام داده است و به مسائل و مشکلات زن و شوهر را مطرح کرده و در رابطه با تداوم دوران رمانتیک نگری دوران عقد نیز پیشنهاداتی را به زوجهای جوان داده است.
مشکلاتی که زوجهای جوان در دوران عقد با آن مواجه میشوند به چند دسته تقسیم میشود؟ و راهکارهای مقابله زوجهای جوان با آن چیست؟
مشکلات دوران عقد را میتوان به چند دسته تقسیم کرد یک مشکلات ارتباطی بین زن و شوهر، دوم مشکلات خانوادگی بین دو خانواده زن و شوهر، سوم مشکلات جنسی، چهارم مشکلات فرهنگی که مربوط به آداب و رسوم و سنتها و ارزشهای بین دو خانواده زن و شوهر است، پنجم مشکلات فردی و شخصیتی که مربوط به تفاوتهای فردی مابین زن و شوهر است و شاید مشکلات اجتماعی را هم در قالب مشکلات فرهنگی بتوان اضافه کرد.
مهمترین رکن در مشکلات ارتباطی مابین زن و شوهر چیست؟
در مشکلات ارتباطی مهمترین رکن مشکل عدم احترام زن و شوهر به یکدیگر، عدم رعایت حریم زن و شوهر نسبت به هم است که این به دلیل عدم شناخت این دو از یکدیگر است.
یک ارتباط زمانی سالم میشود که افراد در مقابل یکدیگر بتوانند به اظهار نظر صریح، روشن و مشخصی نسبت به یکدیگر برسند و ارتباط سالم زمانی مطرح میشود که یک پاسخ منطقی و مناسبی به هر محرکی در رفتار دو طرف دیده شود.
به عبارت دیگر مشکلات ارتباطی به آن شناختههای غلط از یکدیگر مانند سوء تردید، سوء برداشت، سوء تفاهم بر میگردد.
در بحث مشکلات خانوادگی چه راهکاری را پیشنهاد میکنید؟
نوع دوم مشکلات خانوادگی است که به دو خانواده که هرکدام دارای یکسری ارزشها و باورهای خاص خودشان و از زاویه دید خودشان در رابطه با مسائل زوج جدید اظهار نظر میکنند.
راه حل این مشکل این است که پدر و مادرهای دو طرف میزان ارتباطشان را با یکدیگر نزدیک کرده و براساس شرایط خاصی که شامل احترام متاقبل نیازهای دو طرف زوج جوان را حل و فصل کنند.
نوع مشکلات جنسی و نحوه مقابله با آن را چگونه مطرح میکنید؟
سومین دسته از مشکلات به مشکلات جنسی بازمیگردد خیلی از دختر و پسرهایی که در خانوادههای مذهبی بزرگ شدند از مسائل جنسی اطلاع کافی ندارند که آموزش مسائل جنسی در دوران عقد برای زوجهای جوانی که از این مسائل اطلاع کافی ندارند، ضروری است.
چرا در برخی خانوادهها در پرداختن به امور جنسی با نگرشی منفی نگاه میکنند؟
گاهی برخی مسائل مربوط به امور جنسی برای برخی از افراد با یک نگرش منفی مواجه است یعنی مسائل جنسی را مسائل زشت، پلید، دور از ذهن، خارج از حیطه انسانی و یک رابطه حیوانی تلقی میکنند؛ و این نگرش جنسی موجب میشود که رفتارها نسبت به این موضوع تغییر پیدا کند که باید اول نگرش را نسبت به مسائل جنسی اصلاح کرد و بعد رفتار را انتظار داشت.
در کتاب «روانشناسی رفتار جنسی» بطور مفصل نگرشهای مختلف جنسی را از طریق ادیان، ادبیات، فرهنگ اجتماعی، مطرح شده که زوجهای جوان میتوانند به این کتاب هم مراجعه کرده و شیوههای ارتباطی خود را اصلاح کنند.
مشکلات شخصی مابین دو نفر (زوج جوان) را چگونه مطرح میکنید و راهکار مقابله با آن چیست؟
چهارمین دسته از مشکلات جنسی به مشکلات فردی مربوط میشود این مشکلات به شخصیت دو نفر باز میگردد شخصیتها مجموعه گرایشها، باورها و ارزشها است؛ این سه بخش در حقیقت میتواند شخصیت هر انسانی را نشان دهد.
هرکسی به چیزی علاقهمند است که این گرایش فرد را نشان میدهد و هر کسی به چیزی باور دارد این باورهای او را نشان میدهد و هرکسی هم چیزی را خوب میفهمد که این ارزش طرف را نشان میدهد؛ پس ارزش و گرایش و باور در شخصیت افراد متفاوت است.
لذا اگر زوجهای جوان بدانند که تفاوتهای فردی را باید مورد توجه قرار دهند مشکلاتشان رفع میشود یعنی زن برای شوهر یک شخصیت انفرادی علاوه بر شخصیت اجتماعی قائل باشد و مرد هم باید یک شخصیت انفرادی برای زن قائل شود .
به عنوان مثال میتوان گفت که خانمی اینگونه میفهمد، خانم میتواند فهم خود را داشته باشد ولی آقا آن فهم را نداشته باشد و یا حتی اگر فهم آن را هم داشته باشد باور نداشته باشد پس بنابر این فهم و ادراک، باور و پذیرش، و ارزش و خوبیها و بدیها مسائل شخصی هستند که بعضی از افراد باید با توجه به شرایط فردی خودشان نگاه کنند.
برخی از ارزشها نیز ارزشهای اجتماعی هستند یعنی هم برای زن و هم برای مرد دارای ارزش است و
برخی از ارزشها نیز ارزشهای اخلاقی هستند که برای زن و مرد متناسب با علاقهشان مطح میشود .
مشکلات فرهنگی و اجتماعی در دوران عقد چه مشکلاتی هستند؟ و زوجهای جوان در رابطه با این مشکلات چگونه میتوانند به یک اتفاق نظر برسند؟
از مشکلات اجتماعی و فرهنگی دوران عقد میتوان بحث خرید جهیزیه، لباس، مراسم جشن و عروسی، آداب و رسومی که حتی بعد از عروسی باید اتفاق بیافتد مورد بحث زوجهای جوان را میتوان مطرح کرد.
باید مسائلی را که در حد قابل قبول اجتماع است پذیرفت و مسائلی را که تا حدی با منطق، عقل و دین تناسب ندارد صرف نظر کرد و این مشکل را کم میکند.
اما مهمترین مسئله در مشکلات اجتماعی و فرهنگی مباحث اقتصادی است که در دوران عقد جوانها با آن مواجه هستند که از کجا بیاورند و چطور هزینههای خود را تامین کنند و چطور خرج کنند و چه درآمدی داشته باشند که به موضوع شغل و ادامه تحصیل نیز بازمیگردد.
بنابراین مسائل فرهنگی از یک سو به ارزشهای اجتماعی مربوط میشود و از یک سو به مسائل فرهنگی، روابط انسانها با یکدیگر و از یکسو به مسائل اقتصادی باز میگردد که تا چه اندازه مسائل مالی را بتوانند حل کنند.
کدامیک از این مشکلات دوران عقد از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ و چه راهکاری را زوجهای جوان باید در نظر بگیرند؟
مشکلات شخصیتی از مشکلات مهمی است که زوجهای جوان باید به آن توجه کنند و در نظر داشته باشند که شخصیت هر انسانی میتواند جنبههای مثبت و منفی زیادی داشته باشد هر کدام از دختر و پسرهایی که با هم ازدواج میکنند در صورتی که به جنبههای مثبت طرف مقابل توجه داشته باشند بسیاری از مشکلات کاهش پیدا میکند و مثبت نگری و روانشناسی مثبت میتواند مشکلات را کم کند.
درجه دوم از مشکلات را باید به مشکلات فرهنگی نسبت داد که باید آداب و رسوم غلط را در جامعه با منطق، شناخت و آگاهی و عقل و درایت کنار گذاشت.
برای تداوم رمانتیکگری زوجهای جوان در دوران عقد و تداوم آن پس از ازدواج چه راهکاری پیشنهاد میشود؟
معمولا برای مودت و دوستی بین زوجهای جوان رعایت ارزشهای یکدیگر، آداب و معاشرت با یکدیگر و احترام به یکدیگر، حریمها را حفظ کردن خیلی مهم است و محبت را افزایش میدهد.
احساس مسئولیت در مقابل یکدیگر کردن عشق و محبت را افزایش میدهد و هرچه شناخت افراد نسبت به هم بیشتر میشود میزان محبت هم افزایش پیدا میکند البته شناخت و محبت در راستای عمل است.
بطوری که خداوند به پیامبر اسلام (ص) میفرماید: "قل ان کنتم تحبون الله و فتبعونی"؛ «پیامبر به مردم بگو که اگر خداوند را دوست میدارید من پیامبر را اطاعت کنید» یعنی اطاعت کردن موجب محبت میشود و محبت کردن به خدا در راستای محبت کردن به پیامبر است.
زن و شوهر باید محبت نسبت به یکدیگر را ثابت کنند و در حد دستوراتی که خداوند برای زن و مرد تعیین کرده است از آن تبعیت کنند خداوند به مرد گفته که به زن محبت کن و خداوند به زن گفته که به مرد احترام بگذارد که باید آن را انجام داد .
هرکسی وظایف خودش را در چارچوب خانواده به درستی اجرا کند میزان محبت را افزایش داده است.
/10511002
جذب خبرنگار افتخاري