سرنوشت پرهیزکاران / غذای بهشتیان چیست؟
خداوند آرامش و احترام خاص بهشتیان را به این صورت بیان مىکند: «این در حالى است که آنها بر تختها در آن تکیه کردهاند، و انواع میوههاى فراوان و نوشیدنى در اختیار آنها است» هر زمان آن را مىطلبند، فوراً نزد آنها حاضر مىشود.
چهارشنبه، 17 خرداد 1396
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده:
روابط عمومی راسخون
به گزارش راسخون به نقل از فارس، آیتالله العظمی مکارم شیرازی در تفسیر نمونه ذیل آیه 49 تا 52 سوره مبارکه «ص» به بیان تفاوت سرنوشت پرهیزگاران با گردنکشان طاغى پرداخته است که در ادامه متن آن را میخوانیم؛
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ
«هَٰذَا ذِكْرٌ ۚ وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآبٍ (49)جَنَّاتِ عَدْنٍ مُفَتَّحَةً لَهُمُ الْأَبْوَابُ (50)مُتَّكِئِينَ فِيهَا يَدْعُونَ فِيهَا بِفَاكِهَةٍ كَثِيرَةٍ وَشَرَابٍ (51)وَعِنْدَهُمْ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ أَتْرَابٌ (52)؛ این یک یادآورى است. و به یقین براى پرهیزگاران فرجام نیکویى است، (همان) باغهاى جاویدان بهشتى که درهایش به روى آنان گشوده است، در حالى که در آن (بر تختها) تکیه کردهاند و میوههاى بسیار و نوشیدنیهاى فراوان در اختیار آنان است، و نزد آنان همسرانى است که تنها چشم به شوهرانشان دوختهاند، و همسن و سالند». (ص/ 49 تا 52)
این آیات پرهیزگاران و متقین را با گردنکشان طاغى مقایسه کرده، و سرنوشت هر دو گروه را در قیامت شرح مىدهد، و در مجموع بحثهاى آیات گذشته را تکمیل مىکند.
نخست، به عنوان یک جمع بندى از سرگذشت انبیاى پیشین، و نکات آموزنده زندگى آنها مىفرماید: «این یک تذکر و یادآورى است» (هذا ذِکْرٌ).
آرى، هدف، از بیان فرازهایى از تاریخ پرشکوه آنان، داستان سرایى نبود، هدف، ذکر و تذکر بود، همان گونه که از آغاز این سوره، روى این مسأله تکیه شده: «ص وَ الْقُرْآنِ ذِى الذِّکْرِ».
هدف، بیدار ساختن اندیشهها، بالا بردن سطح معرفت و آگاهى، و افزودن نیروى مقاومت و پایدارى در مسلمانانى است که این آیات براى آنها نازل شده است.
سپس، مسأله را از صورت خصوصى و بیان زندگى انبیاء، درآورده، شکل کلى به آن مىدهد، سرنوشت «متقین» را به طور عموم مورد بحث قرار داده، مى فرماید: «براى پرهیزگاران حسن مرجع و محل بازگشت نیکویى است» (وَ إِنَّ لِلْمُتَّقِینَ لَحُسْنَ مَآب).
بعد از این جمله کوتاه و سربسته، که خوبى حال آنها را اجمالاً ترسیم مىکند، با استفاده از روش اجمال و تفصیل ـ که روش قرآن است ـ به شرح آن پرداخته مىگوید: «بازگشت آنها به باغهاى جاویدان بهشت است که درهایش به روى آنان گشوده است» (جَنّاتِ عَدْن مُفَتَّحَةً لَهُمُ الْأَبْوابُ).
«جَنّات» اشاره به باغهاى بهشت است، و «عَدْن» (بر وزن عدل) به معنى استقرار و ثبات است، و «معدن» را به این جهت معدن، گفتهاند که: فلزات و مواد گران قیمت در آنجا مستقر است، به هر حال، این تعبیر در اینجا اشاره، به جاویدان بودن باغهاى بهشت است.
تعبیر به «مُفَتَّحَةً لَهُمُ الْأَبْوابُ» اشاره به آن است که: حتى زحمت گشودن درها براى بهشتیان وجود ندارد، گویى بهشت در انتظار آنهاست، و هنگامى که چشمش به آنان مىافتد، آغوش باز، و آنها را به درون دعوت مىکند!
سپس، آرامش و احترام خاص بهشتیان را به این صورت، بیان مىکند: «این در حالى است که آنها بر تختها در آن تکیه کردهاند، و انواع میوههاى فراوان و نوشیدنى در اختیار آنها است» هر زمان آن را مىطلبند، فوراً نزد آنها حاضر مىشود (مُتَّکِئِینَ فِیها یَدْعُونَ فِیها بِفاکِهَة کَثِیرَة وَ شَراب).
آیا فوراً به وسیله خدمتکاران بهشتى در برابر آنها حاضر مىگردد، یا تنها اراده آنها کافى براى حضور آن است؟ هر دو احتمال وجود دارد.
تکیه روى «فاکِهَِة» و «شَراب» (میوه و نوشیدنى) ممکن است اشاره به این باشد که: بیشترین غذاى بهشتیان میوه است، هر چند غذاهاى دیگر طبق صریح آیات قرآن نیز، در آنجا وجود دارد.
همان گونه که بهترین و سالمترین غذاى انسان در این دنیا نیز میوه است!
تعبیر به «کَثِیْرَة» اشاره به انواع مختلف میوههاى بهشتى است، همان گونه که نوشیدنى و شراب طهور آن نیز، اشکال متنوعى دارد که در آیات مختلف قرآن به آن اشاره شده است.
بعد از آن، سخن از همسران پاک بهشتى به میان آورده، مىگوید: «نزد بهشتیان، همسرانى است که فقط چشم به شوهرانشان دوختهاند، همگى جوان و با شوهران خود هم سن و سالند» (وَ عِنْدَهُمْ قاصِراتُ الطَّرْفِ أَتْرابٌ).
«طَرْف» (بر وزن برف) به معنى پلک چشم است، و گاه، به معنى نگاه کردن نیز آمده است، توصیف زنان بهشتى به «قاصِراتُ الطَّرْفِ» (آنها که نگاهى کوتاه دارند) اشاره به این است که: تنها چشم به همسران خود دوخته اند، فقط به آنها عشق مىورزند و به غیر آنان نمى اندیشند که این، از بزرگترین مزایاى همسر است.
بعضى از مفسران نیز، آن را به معنى حالت خمار بودن چشم که حالت جالب مخصوصى است دانستهاند، جمع میان این دو معنى نیز، بىمانع است.
«أَتْراب» به معنى «هم سن و سال» توصیف دیگرى است براى زنان بهشتى نسبت به همسرانشان، چرا که توافق سنى جاذبه را میان دو همسر افزون مىکند، و یا توصیفى است براى خود آن زنان، که همه آنها هم سن و سال و جوانند.
/2759/
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
تازه های اخبار
ماجرای پیرمرد ایرانی در سوریه چه بود؟
چگونه روایتهای جعلی دشمن بر افکار عمومی اثر میگذارد؟
چگونه ترجمه را به یک حرفه درآمدزا تبدیل کنیم؟
ماجرای درگیری یک زن با یک روحانی در فرودگاه مهرآباد
گره واگنهای چینی کی باز میشود؟
بست نشینی چیست؟ از عصر امیرکبیر تا عصر انقلاب اسلامی
تاریخچه اختلافات میان پاکستان و افغانستان
سنسورها و نقش آنها در فناوریهای پیشرفته
اجرای وعده صادق 3 در خلال رزمایش اقتدار!
نه به حجاب اسلامی، بله به بیحجابی اجباری؟!
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
ماجرای پیرمرد ایرانی در سوریه چه بود؟
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
موارد بیشتر برای شما
متن کامل دعای قدح با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل دعای آیت الکرسی با خط درشت + صوت و ترجمه
عملیات دستگیری بزرگترین باند سارقان مسلح پایتخت
تصاویری از نیروهای ویژه صابرین در رزمایش اقتدار
عملیات نیروهای ویژه برای هلیبرن در رزمایش اقتدار
وقتی رگ داعشی تحریرالشام خیلی زود باد میکند!
اصرار ترامپ بر کشور گشایی
تخریب مجسمه نتانیاهو در مکزیک
رویارویی القسام با نیروهای اشغالگر اسرائیلی در جبالیا
بالگردهای کبرای سپاه انهدام اهداف را تمرین کردند
کلبه محقر دوران سربازی رئیس جمهور
مهمانان ویژه امام رئوف
آغاز مرحله اصلی رزمایش اقتدار نیروهای مسلح
حاشیههای دیدار مردم قم با رهبر انقلاب
طحان نظیف: مشمولان یارانه نقدی میتوانند از کالابرگ استفاده کنند