امام حسین(ع) شخصیتی محدود به یک مذهب و یا یک عده خاص نیست، بلکه عظمت قیام ایشان و فداکاریهایش، درسی به تاریخ داده است که مذاهب دیگر نتوانستهاند خاموش بمانند و دانشمندان غیرمسلمان سخنهای بسیاری در وصف ایشان به میان آوردهاند. در این نوشتار مختصر، سخنان تعدادى از اندیشمندان و متفکّران جهان را درباره امام حسین(ع) را نشر داده ایم که در زیر می خوانید:
امام حسین تنها متعلق به شیعه نیست بلکه متعلق به تمام انسان های جهان است که سرشتی خدا آشنا دارند.
ماهاتما گاندی (رهبر استقلال هند):
چارلز دیکنز (نویسنده معروف انگلیسی):
اگر منظور امام حسین علیهالسلام جنگ در راه خواستههای دنیایی بود، من نمیفهمم چرا خواهران و زنان و کودکانش به هم راه او بودند؟ پس عقل چنین حکم مینماید که او فقط به خاطر اسلام، فداکاری کرد.
محمد علی جناح (قاید اعظم پاکستان):
توماس کارلایل (فیلسوف و مورخ انگلیسی):
ادوارد براون (مستشرق معروف انگلیسی):
فردریک جمس:
ل.م.بوید:
واشنگتن ایروینگ (مورخ آمریکایی):
توماس ماساریک:
موریس دوکبری: (مورخ اروپایی)
پیروان حسین (ع) به واسطه عزاداری برای امام خود می دانند که نباید زیر بار ذلت، پستی و سلطه استعمار بروند، زیرا شعار امام و پیشوای آنان تن ندادن به ظلم و ستم بود."
" حسین، برای حفظ شرف و ناموس مردم و بزرگی مقام و مرتبه اسلام، از جان و مال و فرزند گذشت و زیر بار استعمار و ماجراجویی یزید نرفت. پس بیایید ما هم شیوه او را سرمشق قرار داده از زیردستی استعمارگران خلاصی یابیم و مرگ با عزت را بر زندگی با ذلت ترجیح دهیم..
ماربین آلمانی (خاورشناس معروف):
امام خمینی (رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران):
الان هزار و چهارصد سال است که با این منبرها، روضه ها و مصیبت ها، ما را حفظ کرده اند.
لیاقت علی خان (نخستین نخست وزیر پاکستان):
جرج جرداق (دانشمند و ادیب مسیحی):
اما انصار حسین به او گفتند: ما با تو هستیم؛ اگر هفتاد بار کشته شویم، باز می خواهیم در رکابت جنگ کنیم و کشته شویم.
استاد شهید مطهری: اندیشمند ایرانی
عباس محمود عقاد (نویسنده و ادیب مصری):
بنت الشاطی: (نویسنده لبنانی):
احمد محمود صبحی(نویسنده):
آنتوان بارا (نویسنده مسیحی):
گیبون(مورخ انگلیسی):
نیکلسون(خاورشناس معروف):
سرپرسی سایکس(خاورشناس انگلیسی):
تاملاس توندون(رییس سابق کنگره ملی هندوستان):
طه حسین (دانشمند و ادیب مصری):
دکتر علی شریعتی: اندیشمند ایرانی
«حسین علیه السلام زنده جاویدی است که هر سال دوباره شهید می شود و همگان را یاری جبهه حق زمان خود دعوت می کند.»
«برخی درباره آثار شهادت حسینی تردید کردند! و آن را قیامی خوانده اند که شکست خورده است; شگفتا! کدام جهاد و کدام جنگ پیروزی بوده است که دامنه فتوحاتش در سطح جامعه در عمق اندیشه و احساس و در طول زمان و ادوار تاریخ، این همه گسترده وعمیق و بارآور باشد؟ . . . حسین با شهادت «ید بیضاء» کرد، از خون شهیدان «دم مسیحائی » ساخت که کور را بینا می کند و مرده را حیات می بخشد... اما نه تنها در عصر خویش و در سرزمین خویش، که «شهادت » جنگ نیست، رسالت است; سلاح نیست، پیام است; کلمه ای است که با خون تلفظ می شود .» (حسین وارث آدم، ص 187)
ابن ابى الحدید (اندیشمند اهل سنت):
«مانند حسین جه کسی را سراغ دارید؟ به راستی این مرد مافوق بشر کیست، که لحظه ای پستی را نتمی پذیرد و با اختیار خود در برابر ستمگران سر تعظیم فرود نمی آورد»
«سالار پرشکوه شکست ناپذیران روزگار و قهرمان کسانى که در برابر ذلّت و تحقیر سر فرود نیاورده، و به عصرها و نسلها درس جوانمردى و شرافت و مرگ پرافتخار را زیر سایه شمشیرهاى آخته داد، و آن را بر سازش با بیداد و فریب برگزید، پدر یکتاپرستان گیتى حسین(ع)، فرزند رشید على(ع) است. استبدادگران اموى به آن شخصیت تسخیر ناپذیر و یارانش امان دادند، امّا او بدان دلیل که نمى خواست در برابر ذلّت و بیداد سر خم کند، و نیز بیم آن داشت که اگر با پذیرش امان نامه کشته هم نشود، ذلّت بر او و دیگر آزاد منشان رهرو راهش از سوى «عبید» و دیگر خودکامگان سیاهکار و حقیر تحمیل گردد، مرگ پر عزّت و افتخار را بر زندگى ذلیلانه برگزید.»
عبدالرحمان شرقاوی(نویسنده مصری):
العبیدی(مفتی موصل):
فاجعه کربلا در تاریخ بشر نادره ای است، هم چنان که مسببین آن نیز نادره اند... حسین بن علی(ع) سنت دفاع از حق مظلوم و مصالح عموم را بنا بر فرمان خداوند در قرآن به زبان پیمبر اکرم(ص) وظیفه خویش دید و از اقدام به آن تسامحی نورزید. هستی خود را در آن قربانگاه بزرگ فدا کرد و بدین سبب نزد پروردگار،"سرور شهیدان"محسوب شد و در تاریخ ایام،"پیشوای اصلاح طلبان"به شمار رفت؛ آری، به آن چه خواسته بود و بلکه برتر از آن، کامیاب گردید.
ویل دورانت: تارخ نویس معروف اروپایی
«شیعیان در کربلا در جایى که امام حسین (ع) به قتل رسیده، به یادگار وى زیارتگاه بزرگى ساخته اند و هنوز هم هر ساله حادثه غم انگیز قتل وى را نمایش مى دهند و عزادارى مى کنند و از یادگار على و دو فرزندش حسن و حسین (ع) تجلیل به عمل مى آورند.»
عبدالحمید جودة السحار(نویسنده مصری):
علامه طنطاوی (دانشمند و فیلسوف مصری):
علامه محمد اقبال لاهورى؛ اندیشمند و شاعر پرآوازه پاکستانى
رمز قرآن از حسین آموختیم ز آتش او شعله ها افروختیم
اى صبا! اى پیک دور افتادگان! اشک ما بر خاک پاک او رسان
گیبون (مورخ انگلیسى):
در طى قرون آینده بشریت و در سرزمین هاى مختلف، شرح صحنه حزن آور مرگ امام حسین موجب بیدارى قلب خونسردترین خواننده خواهد شد. چندانکه یک نوع عطوفت و مهربانى نسبت به آن حضرت در خود مى یابد.