امید به درمان سرطان / ایران جزء 10 کشور دارنده دانش سلول‌درمانی

رئیس جهاد دانشگاهی گفت: در درمان بیماری لک و پیس، سوختگی قرنیه و بیماری‌ غضروف و استخوان با کمک سلول‌‌درمانی و در درمان سرطان خون با استفاده از مغز استخوان موفق بوده‌ایم و در حوزه‌های دیگر هم در درمان...
دوشنبه، 20 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
امید به درمان سرطان / ایران جزء 10 کشور دارنده دانش سلول‌درمانی
به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری فارس، مردم همواره شاهد انتشار خبرهای علمی از یافته‌های پژوهشگران خارجی و داخلی هستند و آخرین دستاوردهای محققان ایرانی در پژوهشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها برای رسیدن به سلامتی و درمان بیماری‌ها هم بخشی از این اخبار هستند.

یکی از مجموعه‌های علمی در کشور که اخبار قابل‌توجه و امیدبخشی از یافته‌های علمی دارد، پژوهشگاه رویان است که در زمینه درمان ناباروری و درمان بیماری‌های ناععلاج و سخت‌علاج با سلول‌درمانی فعالیت می‌کند و از چندی پیش در تولید داروهای نوترکیب هم موفق بوده است.

وقتی اخبار متعددی که از دستاوردها در زمینه داروهای نوترکیب و داروهای درمان سرطان و درمان بیماری‌های سخت علاج با کمک سلول درمانی منتشر می‌شود، این سؤال از سوی بسیاری از مردم مطرح می‌شود که آیا در حال حاضر اگر بیماری به سرطان مبتلا باشد، با دانش درمانی موجود در کشور و داروهای تولید شده داخل درمان این بیماران یا کمک به درمان آنان امکان پذیر است و تا حد این علم کاربردی شده است؟

این بحث را با حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی تهران به عنوان مجموعه‌ای که پژوهشگاه رویان را در زیرمجموعه خود دارد، مطرح کرده‌ایم.
 

* نمونه‌هایی از درمان‌های موفق سلول‌درمانی در پژوهشگاه رویان؛ از لک و پیس تا رفع سوختگی قرنیه

فارس: اخبار متعددی از دستاوردهای خود پژوهشگاه رویان در زمینه داروهای نوترکیب و داروهای درمان سرطان و بیماری‌های سخت علاج منتشر شده است، مردم سؤال می‌کنند چقدر علم و محصولات رویان در درمان یا کمک به درمان بیماران کاربردی شده است؟
طیبی: پژوهشگاه رویان در حوزه‌هایی درمانی مختلفی مدعی است که در حال کار هستیم و برای مثال در بحث درمان سرطان خون و استفاده از مغز استخوان برای درمان این بیماری پیشرفت‌های خوبی داشته‌اند.

همچنین در بحث قرنیه پیشرفت‌های خوبی حاصل کرده‌اند؛ از جمله اینکه موفقیت‌هایی در درمان سوختگی قرنیه چشم با استفاده از سلول‌های بنیادی داشته‌اند. گاهی بسیاری از افراد به دلیل عارضه سوختگی قرنیه دچار نابینایی دائم می‌شوند که پژوهشگران رویان با استفاده از سلول‌های بنیادی که از چشم سالم مقابل بیمار گرفته می‌شود با روش سلول‌ درمانی موفق شده‌اند که بینایی را به بیمار بازگرداندند.

همچنین پژوهشگران رویان از روش سلول‌درمانی برای درمان بیماری لک و پیس استفاده کرده‌اند؛ در حالی که بسیاری از روش‌های درمانی فعلی روی این بیماری جواب نداده است اما سلول‌درمانی موفقیت‌هایی را در کنترل این بیماری و حتی ترمیم آثار آن رقم زده است.

همچنین پژوهشگران این پژوهشگاه در زمینه درمان مشکلات مربوط به غضروف و استخوان هم موفق بوده‌اند.

تعداد قابل توجهی از جمعیت فعال کشورها درگیر مشکلات غضروف و استخوان شده‌اند و حضور آنان در جامعه کاهش یافته که هر دو وجه موضوع، این بیماری دارای هزینه‌های مادی و غیرمادی برای جامعه است. در این رابطه پژوهشگران پژوهشگاه رویان چندی پیش ارایه خدمات سلول‌ درمانی به بیماران دارای مشکلات غضروف و استخوان را آغاز کرده‌اند.
 

*باوجود همه موفقیت‌ها، هنوز نمی‌توان گفت این درمان‌ها قطعی است

فارس: آیا درباره این درمان‌های جدید می‌توان با قطعیت صحبت کرد و امیدوار به پیدا کردن راه‌حل قطعی برای این بیماری‌ها بود؟
طیبی: در نتیجه دستاوردهای حاصل شده ایران یکی از ۱۰ کشور جهان است که دانش سلول‌های بنیادی را در اختیار دارد و به گفته پژوهشگران و محققان با استفاده از سلول‌های بنیادی می‌توان به درمان یا بهبود ۷۰ نوع بیماری کمک کرد.

اما با وجود همه این موفقیت‌ها هنوز به طور کامل نمی‌توان گفت که این درمان‌ها قطعی شده است. زیرا تمامی این نوع درمان‌ها در دنیا کار جدیدی هستند و نیاز است که تجربه شوند؛ علاوه بر این برخی پژوهش‌ها باید قطعی شوند و مراحل بالینی را طی کنند؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس استانداردهای خود مدتی را برای طی شدن یک روش جدید مدعی باید در نظر بگیرد و طی شدن این زمان الزامی است؛ این زمان طولانی خواهد بود و به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ سال زمان لازم است تا یکی از این فرایندهای درمانی جدید به طور کاملا مطمئن وارد بازار شود.

این مراحل درباره همه روش‌های جدید درمانی پژوهشگاه رویان در حال طی شدن است و برای مثال درباره بیماری پارکینسون پژوهشگران پژوهشگاه رویان امیدوار هستند که از نتایج تحقیقات‌ انجام شده بتوانند برای درمان انسان‌های درگیر این بیماری به صورت بالینی بهره ببرند.
 

*نیاز کشور به بیمارستان سلول‌ درمانی 

فارس: اخیرا از ضرورت راه‌اندازی بیمارستان سلول درمانی صحبت کردید که البته به دلایلی این پروژه متوقف شد. آخرین وضعیت پیگیری این پروژه چیست؟
طیبی: سلول درمانی از موضوع مهم و روز سلامت است و علاوه بر این از نظر اقتصادی هم سرمایه‌گذاری به صرفه‌ای است. پس از پیشرفت‌های علمی بدست آمده در کشور در زمینه سلول‌های بنیادی، نیاز به توسعه هر چه بیشتر سلول‌درمانی در کشور احساس شد و از همین رو تاسیس بیمارستان سلول‌درمانی به عنوان یک نیاز در دستور کار قرار گرفت. 

در حال حاضر یکی از کمبودها در زمینه سلول‌درمانی در کشور، کم بودن تعداد مراکز سلول درمانی و مراکز پیوند است و از این رو در صدد ورود کارآمد به این حوزه هستیم.

اما در ادامه کار، به دلیل بروز مشکلاتی در تامین منابع مورد نیاز برای ساخت این بیمارستان، پروژه متوقف شد؛ اگرچه حامی‌‌ مالی پروژه نتوانست بودجه لازم را برای ساخت بیمارستان تامین کند اما زمین اختصاص داده به این پروژه هنوز موجود است و بار دیگر به دنبال تامین اعتبار ساخت بیمارستان سلول‌درمانی هستیم.

با منابع مالی موجود، بهتر دیدیم که منابع و انرژی موجود را همچنان بر کارهای علمی متمرکز کنیم تا تحقیقات متوقف نشود.
 

*تغییر یکباره‌ منابع مالی و گرنت‌ های پژوهشی،کار پژوهشگران را مختل می‌‌ کند

فارس: در حال حاضر کشور دارای مشکلات های متعدد مالی است، محدودیت منابع خللی در بالینی و کاربردی شدن این تحقیقات در قطعی شدن درمان‌های جدید داشته است؟
طیبی:‌ گاهی لازم است که حمایت ماموریت محور باشد؛ همچنان که معتقدیم پژوهشگران در انجام کارهای تحقیقاتی‌شان نباید یک باره با محدودیت منابع مالی مواجه شوند. 

در حال حاضر در کشور در بسیاری از حوزه‌های کاری موازی کاری انجام می‌دهیم؛ در حالی که اگر یک ماموریت به عنوان ماموریت‌های راهبردی برای کشور تعیین شده است و با محدودیت منابع هم مواجه هستیم، باید در جایی حمایت را انجام دهیم که فکر می‌کنیم امکان توانمندی خوبی وجود دارد و احتمال توسعه آن هم بیشتر است.

در غیر این صورت هر زمان که درآمد و منابع کشور تا حدی بالا رفت که درآمد مازاد در کشور داشتیم، آن زمان موازی کار کردن ایرادی ندارد؛ اما در حال حاضر در کشور ما متاسفانه یکی از مسائلی که برای مثال پژوهشگاه رویان و پژوهشگاه ابن سینا جهاد دانشگاهی با آن مواجه هستند این است که منابع مالی یک باره محدود می‌شود یا یک باره گرنت‌های پژوهشی حذف می‌شوند که در نتیجه کار پژوهشگران با تاخیر مواجه می‌شود.

اما با تمام این شرایط پژوهشگران پژوهشگاه رویان در حال تلاش و فعالیت هستند و امیدواریم نتایج فعالیت‌های خود را هم به موقع اعلام کنند.
 

* در درمان سرطان بسیار امیدوار هستیم

فارس: جدیدترین خبر از گام‌ های رو به جلو برای موفقیت در درمان سرطان چیست؟
طیبی: در مجموعه جهاد دانشگاهی کارهای خوبی در حال انجام است و در حوزه‌ های دیگر هم در درمان سرطان بسیار امیدوار هستیم؛ اما تا وقتی که این یافته‌ها کاملا استانداردها و الزامات وزارت  بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را طی نکند اصلا نباید در جامعه مطرح شوند.
 

*پژوهشگران نمی‌خواهند به مردم امید واهی بدهند

فارس: پژوهشگاه رویان از اعلام خبرساز و هیجانی اخبار یافته‌ها و تحقیقات آن پرهیز می‌کند، چرا؟
طیبی: مسؤولان پژوهشگاه رویان از اعلام نتایج پرهیز می‌کنند زیرا نمی‌خواهند خدای نکرده امید غیر واقعی و واهی به مردم بدهند.

مردم عادت کردند علاقه دارند که خبر خوب بشنوند و آن را پیگیری می‌کنند اما توجه نمی‌کنند که وقتی فلان خبر اعلام شده در آن گفته شده که برای مثال این نتایج در فاز آزمایشگاهی و زیر میکروسکوپ نتیجه داده است. پس از این مراحل باید فاز حیوانی درمان جدید طی شود و سپس در صورت موفقیت فاز حیوانی، فاز انسانی آغاز شود که فاز تست بالینی برای انسان هم طولانی‌ خواهد بود. مردم به سرعت متقاضی استفاده از خدمات و درمان جدید می‌شوند. بنابراین تجربه نشان داده پژوهشگران باید در خبررسانی پرهیز کنند تا جانب احتیاط را رعایت کرده باشند.
 

* لزوم پرهیز از اعلام خبرساز یافته‌ های علمی پژوهشگاه رویان 

فارس: مردم علاقه دارند که رسانه‌ها آخرین یافته‌های علمی را جویا شوند و تاثیر یافته‌های جدید در درمان را پیگیری کنند.
طیبی: اتفاقا یکی از دلایلی که گاهی ایجاد مشکل می کند و باعث می‌ شود پژوهشگران در انتشار خبرهای یافته‌ ها حساسیت به خرج دهند این است که رسانه‌ها مدام می‌خواهند خبر جدید داشته باشند و مسؤولان را هم وادار می‌کنند که حرف جدید بزنند. 
 

* باید تاخیرهایی که در انجام پروژه‌ها صورت می‌گیرد، مطالبه کنیم

فارس: در آخر در مقوله‌‌های علمی و فناورانه، پرداختن به چه بحثی را در اولویت می‌بینید؟
طیبی: در بحث‌های فناورانه و علمی باید ببینیم واقعا مشکلات‌ کشور چیست، اگر انجام کاری ۱۵ سال طول می‌کشد چرا ۱۵ سال پیش آن را شروع نکرده‌ایم؟ چرا ۲۰ سال پیش آن را کلید نزده‌ایم؟ در حالی که حداقل در مجموعه جهاد دانشگاهی از ۳۰ سال پیش می‌گفتیم که این کار قابل انجام است.

این موارد باید مطالبه شود که چرا ۳۰ سال زمان را از دست دادیم در حالی که می‌توانستیم ۱۵ سال پیش این دانش را به دست آوریم و ۱۵ سال هم از دانش به دست آمده استفاده کنیم؛ این کارهای ضروری را در کشور انجام نمی‌دهیم و سپس درگیر سیاسی کاری می‌شویم.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
30 طرح تحقیقاتی در خصوص مقابله با کرونا در کشور حال انجام است
30 طرح تحقیقاتی در خصوص مقابله با کرونا در کشور حال انجام است
جمعه، 19 ارديبهشت 1399
تحقیقات جدید پژهشگاه رویان در حوزه سلول‌درمانی/ درمان و پیشگیری از سرطان با از‌بین بردن سلول‌‌های بنیادی سرطان‌ساز
تحقیقات جدید پژهشگاه رویان در حوزه سلول‌درمانی/ درمان و پیشگیری از سرطان با از‌بین بردن سلول‌‌های بنیادی سرطان‌ساز
يکشنبه، 25 اسفند 1398
ادعاها در فضای مجازی درباره تاثیر قارچ گانودرما واقعیت دارد؟
ادعاها در فضای مجازی درباره تاثیر قارچ گانودرما واقعیت دارد؟
شنبه، 6 مهر 1398
«سرطان» عامل ۲۰ درصد از مرگ‌ومیر در کشور / امیدهای زیادی را برای درمان به وجود آورده است
«سرطان» عامل ۲۰ درصد از مرگ‌ومیر در کشور / امیدهای زیادی را برای درمان به وجود آورده است
يکشنبه، 2 تير 1398
چرا کارشناسان بهداشت عمومی درباره نسل جدید اینترنت 5G نگران هستند؟
چرا کارشناسان بهداشت عمومی درباره نسل جدید اینترنت 5G نگران هستند؟
سه‌شنبه، 13 آذر 1397
شرکت سامسونگ به خاطر مبتلا شدن کارگرانش به «سرطان» عذرخواهی کرد
شرکت سامسونگ به خاطر مبتلا شدن کارگرانش به «سرطان» عذرخواهی کرد
شنبه، 3 آذر 1397
شایع‌ترین عامل مرگ در ایران امروز و فردا
شایع‌ترین عامل مرگ در ایران امروز و فردا
سه‌شنبه، 29 آبان 1397
ویتامین D و امگا3 تاثیری در پیشگیری از سرطان و بیماری قلبی ندارند
ویتامین D و امگا3 تاثیری در پیشگیری از سرطان و بیماری قلبی ندارند
دوشنبه، 21 آبان 1397
آلودگی هوا سالانه میلیون‌ها انسان را به کام مرگ می‌کشاند
آلودگی هوا سالانه میلیون‌ها انسان را به کام مرگ می‌کشاند
چهارشنبه، 9 آبان 1397
عملیات عمرانی اولین پروژه وقف مشارکتی کلید خورد
عملیات عمرانی اولین پروژه وقف مشارکتی کلید خورد
شنبه، 18 بهمن 1393
موارد بیشتر برای شما
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
play_arrow
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
play_arrow
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
play_arrow
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
play_arrow
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
play_arrow
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
play_arrow
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
play_arrow
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
play_arrow
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
play_arrow
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
play_arrow
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
play_arrow
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار