اتمام ظرفیت «شهر زباله‌ها» شهری برای زباله های تهران

50 سال عمر دارد؛ با باد هماهنگ نیست. تنها شهری است که آغوشش را برای زباله‌ها باز کرده اما دیگر ظرفیتش کامل شده است! باید فکری برای آن کرد. اینجا کجاست؟ آرادکوه در جنوب تهران، شهری سرریز از زباله تهرانی‌ها.
سه‌شنبه، 12 آذر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اتمام ظرفیت «شهر زباله‌ها» شهری برای زباله های تهران
به گزارش راسخون به نقل از فارس: در جاده قدیم تهران، ۴-۳ کلیومتر بعد از مهدی‌آباد، گردنه را که رد کنید جایی نزدیک‌های جنوب کهریزک شهری خاص پیش روی شماست، آن هم چه شهری، شهر زباله‌ها.

اینجا آراد کوه است، به عبارت دقیق‌تر مجتمع پردازش و بازیافت زباله «آرادکوه». شهری که ۵۰ سال پیش به خاطر باد خلاف  جهت که ۸۰ درصد روزهای سال در آن می وزد و خاک نفوذناپذیرش برای این کار توسط خارجی ها در نظر گرفته شد.
 
جایی هزار هکتاری که روزانه از جای جای تهران بیش از  ۵ هزار تن زباله تولیدی؛ کار دست صنعتی ها و آدم عادی های پایتخت و ۸۰ هزار تن زباله بیمارستانی(ویژه) به آن می رسد و آراد کوه، گویی با آغوش باز این کوه های زباله را می پذیرد، برخی  سرنوشت دفن، مقداری بازیافت و بخشی از آن‌ها هم کمپوست  شدن در انتظار شان است.

چشم که بچرخانید کارگرانی از ۲۰ تا ۶۰ سال را در محوطه و جاهای مختلف سایت می بینید که عدد دقیق آن ها به ۱۲۰۰ نفر می رسد، آن ها صبورانه و با دقت در سرما و هوای پر از بوی زباله در حال کارند. البته می گویند همیشه این قدر بدبو نیست و تیزی آفتاب که برود بوی بد نیز جا کن می شود.

اما در این میان زباله های بیمارستانی داستان دیگری دارند، سلول دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی با ظرفیت ۶۰۰ هزار مترمربع در حال پر شدن است و فقط  چند ماه دیگر برای تکمیل ظرفیت فرصت دارد، نگران نشوید قرارش را گذاشته اند یک سلول دیگر درست با همین ظرفیت در گوشه و کنار شهر زباله ها تعبیه کی‌می‌کنند که حالا حالا ها بتوانیم هر چه در بیمارستان زباله می شود را در آن جای دهیم.

البته گمان نکنید چون زباله پسوند این شهر است دار و درختی  در آن وجود ندارد، کافیست اطراف را نگاه کنید تا چشمتان از انواع درختان سوزنی، سبز شود. شایدباورش سخت باشد اما همه ۳۵۰ هکتاری درخت کاری شده از تصفیه شیرابه های پسماندها این طور رشد کرده اند و پارادوکسی زیبا از سبزی و طراوت و کوه های زباله را به وجود آورده اند.
 
اما نگاه تان را که دقیق تر کنید سگ های ولگرد پلاک کوبی شده را در نقطه نقطه سایت می بینید، در نزدیکی شهر مرکز عقیم سازی سگ های ولگرد است و این حیوان های وفادار حالا که کارشان با زاد و ولد تمام شده اطراف شهر زباله پرسه می زنند و البته این تنها زیست بوم جانوری اینجا نیست از زمین نگاه تان را که شیفت دهید به آسمان انواع پرنده از عقاب تا کفتر چاهی متعجب تان می کند و شاید به این فکر کنید در اطراف شهر شیک و مدرن تهران، چه شهر خاصی تعبیه شده تا خیال من و شما و هزاران صنعت بزرگ و کوچک از بابت زباله های تولیدی مان راحت باشد.

وارد مرکز دفن زباله شدیم حسین حیدریان معاون پردازش و دفن سازمان مدیریت پسماند شهر تهران قرار شد راهنمای ما در این بازدید باشد وی به فارس گفت: روزانه 550 تن زباله از تهران جمع‌آوری و به سمت آرادکوه می‌آید. زباله‌ها وقتی وارد می‌شوند ابتدا وزن شده و بر اساس برنامه‌ای که به باسکول‌ها داده شده، توزیع می‌شود.

وی ادامه داد: خطوط پردازش آبی رنگ است و ظرفیت روزانه 7600 تن زباله را دارد. وقتی زباله وارد می‌شود، وارد پروسه جداسازی می‌شود. ابتدا مواد بازیافتی ارزشمند توسط پیمانکاران جدا می‌شود و  همچنین مواد آلی از زباله‌های آشپزخانه‌ای و میوه‌ای در سایت تخمیر طی اقدامات صورت‌گرفته، ظرف دو ماه تبدیل به کمپوست و کود آلی می‌شود و 40 درصد زباله‌های تهران ریجکت می‌شوند( زباله‌های ریجکتی بیشتر شامل نایلون، کاغذ، کارتن و قسمت‌های زائدی که دیگر به درد مواد بازیافتی و کمپوست نمی‌خورد)

سال هاست که شهرداری تهران به دنبال ایجاد زباله سوز در تهران است ولی تاکنون برای 5 هزار تن زباله فقط یک دستگاه زباله سوز 200 تنی وجود دارد که می‌تواند 3 مگاوات برق تولید کند. تقریبا 40 درصد (2200 تا 300 تن) زباله تهرانی‌ها ریجکت می‌شود و فقط 200 تن آن می‌سوزد.

در حال حاضر سازمان سرمایه‌گذاری شهرداری تهران به دنبال این است که سرمایه‌گذار برای احداث زباله‌سوز در تهران ایجاد کند تا بتوانند 2000 تن زباله در تهران را بسوزاند. در گذشته قرار بود که دو دستگاه زباله‌سوز در پایتخت احداث شود اما به دلیل تحریم‌ها سرمایه‌گذاران خارجی ورود نکردند. قرار بود سرمایه‌گذاران از طریق BOT اقدام کنند که ابتدا ساخت و ساز را انجام داده و بعد در یک دوره راهبردی از طریق فروش برق هزینه‌ها تامین و دوباره به سازمان باز گردد.

 در حال حاضر 200 تن زباله در تهران سوزانده می‌شود که 3 مگاوات ساعت برق تولید می‌شود. اگر 20 برابر شود 60 مگاوات برق در ساعت زیاد است و در حال حاضر وزارت نیرو قیمت انرژی را از 470 تومان به بالای هزار تومان افزایش داده است.

در سال‌های گذشته بارها قرار بود سرمایه‌گذاران در این زمینه ورود کنند اما این امر رخ نداد و در حال حاضر گفته می‌شود به زودی این کار انجام می‌شود.

در کلان شهر تهران با بیش از 13 میلیون جمعیت میزان تولید زباله زیاد است. سطل های زباله پایتخت نشینان به درستی پاکسازی نمی شود زباله ها دور برخی سطل ها ریخته و بزمی برای گربه های شهر ایجاد کرده است.

حیدریان در این باره به فارس می‌گوید: تولید زباله عاملی از وضعیت اقتصادی است و در کلانشهر تهران نسبت به سایر شهرها به دلیل اینکه وضعیت مردم بهتر است، طبیعتا زباله بیشتری تولید می‌شود و همچنین در ساختار دستگاه‌های مربوطه هم باید این امر دیده شود. مثلا اگر وزارت صمت مجوز تولید می‌دهد، باید نسبت به بسته‌بندی کالا هم توجه کند تا آن بسته‌بندی قابل بازیافت باشد و یا چند بار هم بتوان آن را بازیافت کرد.

وی ادامه داد: باید در حوزه پسماند مسؤولیت اجتماعی ایجاد شود،  یعنی تمام اضلاع باید درست حرکت کنند تا زباله کمتری در تهران تولید شود. در یک سال گذشته هزار تن میزان تولید زباله در تهران کاسته شده است و از 6500 تن به 5500 تن رسیده‌ایم.

وی در خصوص دلایل کاهش میزان زباله در تهران می گوید: شاید یکی از دلیل آن شرایط اقتصادی جامعه باشد اما اقداماتی که سازمان مدیریت پسماند انجام داده در کاهش تولید زباله نقش داشته است. به عنوان مثال در پسماندهای فضای سبز که حجیم هستند برنامه‌ریزی کرده‌ایم و همچنین پیمانکاران جداسازی در منطقه اقداماتی انجام می‌دهند. در حال حاضر چند نقطه را در تهران مشخص کرده‌ایم که پسماندهای فضای سبز مخصوصا در فصل هرس را در برخی نقاط تبدیل به کمپوست می‌کنند و دیگر این پسماندها به آرادکوه منتقل نمی‌شود.

حیدریان در خصوص اقدامات صورت گرفته برای کاهش میزان زباله در تهران گفت: قرار است طرح کاپ را در تهران اجرایی کنیم بر اساس طرح کاپ باید تولید زباله در مبدا کاهش یابد و همچنین باید برنامه‌های فرهنگی و آموزشی در نظر گرفته شود. چند ایستگاه MRF در داخل شهر ایجاد می‌کنیم و زباله‌ها را جداسازی می کنیم. الباقی مواد ریجکتی بسته‌بندی شده و در ماشین‌های کوچک‌تر حمل و به آرادکوه منتقل و در دستگاه زباله‌سوز سوزانده می‌شوند.

سوار پی کاپ دو کابینه شدیم و به سمت محل دفن زباله های بیمارستانی رفتیم. زباله های که در داخل کیسه های زرد رنگ قرار دارد در کنار آن رد سفید رنگی که آهک است دیده می شود و بعد از اینکه بیمارستان ها آنها را بی خطر کردند به جنوب تهران منتقل می شود زباله ها در کنار سلول دفن بهداشتی ریخته شده و قرار است دفن شوند.

شهرداری در سال 93 برای اولین بار سلول دفن بهداشتی برای این زباله های خطرناک ساخت اما گفته می شود که سال اینده ظرفیت این سلول به اتمام میرسد.

حیدریان در این باره گفت:در نیمه اول سال 99 سلول دفن بهداشتی آرادکوه پر می‌شود. این سلول دفن بهداشتی در سال 93 احداث شده است.

معاون پردازش و دفع سازمان مدیریت پسماند شهر تهران ادامه داد: باید سلول‌های دفن بهداشتی بر اساس استانداردهای مهندسی باشد و زمین‌های انتخاب شود  که خاک  آن نفوذناپذیری کمی داشته باشد. خاک منطقه آرادکوه که 50 سال پیش انتخاب شده است، ضریب نفوذناپذیری بالای دارید. ما ابتدا زمین را کنده بعد آن را رس‌کوبی  و سپس عایق‌بندی می‌کنیم. این اقدامات برای جلوگیری از نفوذ شیرابه به خاک است و سپس طبق اصول مهندسی زباله را دفن می‌کنیم و در همان روز پوشش می‌دهیم. یکی از مواد پوششی هم خاک و آهک است و هر روز این اقدام صورت می‌گیرد. موقعی که سلول دفن بهداشتی پر شد، 60 سانت روی آن را خاک ریخته و با ماشین‌آلات فشرده‌سازی می‌کنیم و مراقبت می‌کنیم تا پس از دفن دیگر تولید شیرابه و گاز متوقف شود. سپس روی سلول دفن بهداشتی را فضای سبز می‌کنیم. در حال حاضر سلول دفن بهداشتی 600 هزار مترمربع ظرفیت دارد و قرار است سلول جدید دیگری در همسایگی همین سلول با تقریبا با همین ظرفیت احداث شود.

وی در خصوص مصرف آهک برای دفن زباله ها گفت: آهک فقط برای زباله های ویژه استفاده می شود  و برای زباله های عادی از پوشش خاک استفاده می کنیم.زباله‌های ریجتکتی تولید شیرابه کمتری دارد؛ چراکه خشک هستند و این زباله‌ها به صورت روزانه دفن و پوششان هم روزانه است منتهی بر اساس دستورالعمل شهرداری‌ها فقط زیر این زباله‌ها را رس‌کوبی می‌کنیم.

کوه های از زباله در اطراف آراد کوه  به چشم می خورد  و این کوه ها حاصل تولید زباله 5 دهه تهرانی است، مدیران شهری سال هاست که وعده می دهند که بزودی جشن پایان دفن زباله را می گیرم اما این امر تاکنون رخ نداده و حدود 40 درصد زباله های پایتخت هنوز دفن می شود.

البته حیدریان معتقد است که در هیچ جای دنیا این گونه نیست که دفن نداشته باشند، حتی در پیشرفته‌ترین کشورها مثل آلمان و ژاپن هنوز دفن زباله وجود دارد. البته در این کشورها 30 الی 35 درصد زباله بازیافت و بقیه را تبدیل به انرژی می‌کنند و تقریبا 20 درصد زباله‌ها دفن می شود.
 

 ظرفیت مرکز دفن زباله رو به اتمام است

بیش از 50 سال است که زباله های تهرانی ها به سمت جنوب شهر آن سوی کهریزک سریز است و حال مسؤولان هشدار می دهند که با وضعیت فعلی فقط 10 سال دیگر می توان در این مکان زباله دفن کرد البته اگر شیوه ها تغییر کند مدت زمان بهره برداری بالاتر خواهد رفت.

حیدریان می گوید: حداکثر تا 10 سال آینده می‌توانیم از این مرکز دفن استفاده کنیم. البته اگر زباله‌سوز ایجاد کنیم، حداقل تا 30 سال دیگر می‌توانیم در این مرکز زباله دفن کنیم.

حیات ارادکوه به سه بخش تقسیم می‌شود. از سال 1345 تا 1380 فقط در این مرکز دفن صورت گرفته است. از سال 80 تا 82 اولین خط 500 تنی زباله ساخته شده است که البته به دوران گذار معروف است و بعد از آن شهرداری شروع به احداث خطوط پردازش کرده است و از سال 91 تقریبا سامانه تکمیل و پردازش‌ها به صورت مکانیکی انجام شده است و در حال حاضر به اندازه تولید زباله تهرانی‌ها خطوط پردازش احداث شده است و البته دیگر دفن مستقیم صورت نمی‌گیرد، ابتدا پردازش صورت گرفته و سپس اضافات دفن می‌شود.

تصفیه‌خانه شیرابه هم در این مرکز ایجاد شده و از  تصفیه آن، آب برای آبیاری فضای سبز تولید می‌شود و تقریباً با هزینه‌های انجام‌شده و تصفیه تکمیلی صورت‌گرفته،‌آب با استاندارد آبیاری تولید می‌شود. در حال حاضر 350 هکتار جنگل‌کاری صورت گرفته است که خودش باعث ایجاد هوای بهتر در محیط دفن زباله شده است و البته کمترین واکاری را هم داشته است.

در مرکز دفن زباله شهر تهران بیش از  1200 نفر در شرایط سخت و بوی نامطبوع زباله در رنج سنی 22 تا 60 سال مشغول به فعالیت هستند و 80 نیروی سازمانی هم در آنجا حضور دارند.

معاون پردازش و دفع سازمان مدیریت پسماند در خصوص سلامت کارگران می گوید: به لحاظ مسائل ایمنی و بهداشت، سازمان بر سلامت کارگران نظارت می‌کند. البته دو پزشک مستقر هم داریم و کارگران را معاینه می‌کنند. البته معاینه ادواری هم وجود دارد و بر اساس نتایج به دست آمده اگر کارگران نیاز به درمان تکمیلی داشته باشند، آنها را به بیرون سازمان منتقل می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که تاکنون مورد بیماری خاص در بین کارگران مانند هپاتیت دیده شده است، گفت: بله. البته هپاتیت می‌تواند منشا بیرونی هم داشته باشد مانند دندانپزشکی و ... کارگرانی که دچار این بیماری می‌شوند برای درمان معرفی می‌شوند، اگر مداوا شوند دوباره به کار بازمی‌گردند و اگر مداوا نشوند به کار بازنمی گرددند و بر اساس قانون حق و حقوق آنها داده می‌شود.

در بخشی از سایت آراد کوه زباله های بیمارستانی دفن می شود البته کیسه های این زباله ها اصلا باز نمی شود و همانطور که از بیمارستان و مراکز درمانی تحویل گرفته شده دفن می شود.

شهرداری تهران وظیفه‌ای در قبال  جمع‌آوری زباله‌های بیمارستانی ندارد ولی این کار را طی سالیان متمادی انجام می‌دهد و وزارت بهداشت باید این کار را انجام دهد و تاکنون به وظیفه قانونی خود در این باره نپرداخته است. البته اکثر بیمارستان ها با گذاشتن دستگاه اتوکلاو  در بیمارستان‌ها برای بی‌خطر سازی زباله های عفونی اقدام می کنند و به گفته حیدریان  جالب این است که محیط زیست بی‌خطر سازی این زباله‌ها را تاکنون تایید نکرده است.

وی ادامه می دهد: با فرض اینکه زباله‌ها کم‌خطر هم باشند باید یک محل جداگانه داشته باشد البته ما برای دفن زباله‌های بهداشتی علاوه بر عایق‌بندی پوشش آنها آهک و مواد ضدعفونی‌کننده هم استفاده می کنیم. 

به گفته معاون پردازش سازمان مدیریت پسماند شهر تهران،روزانه به طور متوسط 80 تن زباله بیمارستانی در تهران جمع‌آ‌وری می‌شود و بیشتر از بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و مطب‌ها است که با ما قرارداد دارند و شهرداری برای جمع‌آوری هر کیلو زباله بیمارستانی 920 تومان دریافت می‌کند که این کمترین عدد در کشور است در برخی از کلانشهرها برای حمل هر کیلو زباله بیمارستانی 4500 تومان دریافت می‌شود. 

وی در خصوص نحوه دفن زباله های بیمارستانی گفت: پکیج آنها اصلاً وارد پروسه جداسازی نمی‌شود، ما آنها را بلافاصله دفع می‌کنیم، برای جمع‌آوری آنها هم ماشین‌های خاصی داریم که این ماشین‌ها به گونه‌ای است که از آنها خونابه هم خارج نمی‌شود. 

در ادامه بازدید از مرکز دفن زباله صدرالدین علیپور مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران با ما همراه شد و سر درد و دلش بر سر مشکلات باز شد و تاکید داشت که فرهنگ سازی در زمینه پسماند مهمتر از اقدامات دیگر است باید مردم و مسؤولان ذی ربط هم در این زمینه پای کار بیایند تا بتوانیم در این زمینه گام های خوبی برداریم.

وی که یک مدیر محیط زیستی هم است به خبرنگار فارس گفت:ما باید بر اساس استانداردهای جهانی قدم برداریم و در دنیا هم تمهیدات لازم برای زباله‌های بیمارستانی از مبدأ صورت می‌گیرد و پسماندهای پزشکی از سایر پسماندها تفکیک و پلمب می‌شود و در سیستم اتوکلاو بی‌خطرسازی شده و سپس جمع‌آوری و به مرکز دفع می‌روند. تلاش ما این است که این زباله‌ها را بسوزانیم البته در تمام دنیا هم سایت جداگانه‌ای برای دفن زباله‌های بیمارستانی وجود دارد و همه هم این فرایند را طی می‌کنند تا زباله‌های بیمارستانی بی‌خطر شوند.

وی ادامه داد: در قانون پسماند پروسه جمع‌آوری، حمل‌ونقل و غیره دیده شده است و بر اساس قانون امحای زباله‌های بیمارستانی بر عهده تولیدکننده است. ما سلول دفن بهداشتی داریم، آهک‌پاشی‌های لازم انجام شده است و تلاش می‌کنیم کار دفن را به درستی انجام دهیم.

وی معتقد است که هزینه های که از بیمارستان ها در خصوص این پسماند ویژه دریافت می شود واقعی نیست و ادامه می دهد: هزینه‌ای که ما در حال حاضر از زباله‌های بیمارستانی دریافت می‌ کنیم کم است، اگر دوستان وزارت بهداشت هزینه‌ها را تقبل کنند ما هم شرایط بهتری فراهم می‌کنیم. در برخی از شهرها 2500 و برخی 4500 تومان برای حمل زباله بیمارستانی می‌گیرند، این اختلاف اساسی وجود دارد و باید قیمت‌ها واقعی شود. در آن صورت ما هم می‌توانیم تسهیلات بهتری ارائه کنیم و همچنین یک زباله‌سوز جداگانه برای این منظور ایجاد کنیم و سیستم حمل‌ونقل را مدرن‌تر کنیم، در حال حاضر شهرداری خودش هم برای جمع‌آوری زباله‌های بیمارستانی هزینه می‌کند.
 

آماده ‌ایم که جمع آوری زباله های بیمارستانی را به وزارت بهداشت واگذار کنیم

علیپور اضافه کرد: در آخرین جلسه کارگروه پسماند که داشتیم به وزارت بهداشت اعلام آمادگی کردیم که ما مشکلی نداریم اگر می‌خواهید خودتان زباله‌های بیمارستانی را جمع‌آوری یا امحا کنید ما هم از این موضوع استقبال می‌کنیم. البته محسنی بندپی استاندار تهران هم به دنبال این است که یک سایتی برای پسماندهای خطرناک و ویژه تهیه کند اما این کار زمان‌بر است و البته سرمایه‌گذار هم می‌خواهد.

وی بیان کرد: قرار است شهردار تهران با وزیر بهداشت در این باره صحبت کرده و مشکلات را مطرح کنند البته بنده اینجا تأکید می‌کنم که ما آمادگی واگذاری جمع‌آوری پسماندهای بیمارستانی را به وزارت بهداشت داریم. 
 
مدتی است محیط زیست سفت و سخت تاکید دارد که باید مرکز دفن زباله از آراد کوه منتقل شود و برای این کار خود استدلال های هم می آورد.

علیپور در این باره به فارس گفت: بحث‌هایی در خصوص جابجایی آرادکوه مطرح شده است که کارشناسی نیست و ما به لحاظ پدافند غیرعامل و موضوعات دیگر شهر به این سمت حرکت کرده ایم اینکه می خواهند آرادکوه منتقل شود ابتدا مکانی در نظر گرفته و ما هیچ مقاومتی نداریم، جایش را مشخص و تجهیز کنند ما هم منتقل می‌شویم اما باید کارها بر اساس واقعیت انجام شود و نباید نظر شخصی بدهیم. بیش از 50 سال پیش کارشناسان که زمین آرادکوه را برای دفن زباله در نظر گرفتند، 2 سال زمان برای پیدا کردن این مکان صرف کردند تا تمام شرایط زیست محیطی را داشته باشد، یکی از این کارها این بود که باد خلاف جهت مرکز دفن بوزد و تقریباً 80 درصد روزهای سال باد از سمت اتوبان به سمت مرکز می‌وزد نه از سمت مرکز به سمت اتوبان.

این مقام مسؤول گفت:‌در سال‌های اخیر چندین بار هم پیگیری کردیم که ظرفیت ما رو به اتمام است و همچنین چند جایی را معرفی کردیم و محیط زیست رد کرد با توجه به توسعه‌ای که تهران دارد نمی‌توان که مرکز دفن زباله‌های تهرانی را به جای دیگری برد، باید تدابیری کنیم تا این مشکلات برطرف شود.

علیپور گفت: به جای حرف‌های غیرعملی در شرایط فعلی بهتر است اقدامات کلیدی انجام دهیم، اگر مرکز دفن را به محلی دورتر ببریم هزینه حمل‌ونقل هم اضافه می‌شود و باید شهرداری از محل عوارض شهروندان این هزینه را بپردازد. ما می‌توانیم در سیستم فرایند را بهبود ببخشیم به همین دلیل طرح کاپ را برنامه‌ریزی کرده‌ایم. 

این مقام مسؤول تأکید بر کاهش تولید زباله در مبدأ با فرهنگ‌سازی و آموزش دارد و می گوید:  شیرابه‌ها را باید در مبدأ کم کنیم و در ایستگاه‌های پردازش به حداقل رسانده و فشرده‌سازی کنیم، با این کار سهم کمپوست بالاتر رفته و همچنین باید ظرفیت زباله‌سوز را در تهران بالاتر ببریم. با این روش دیگر دفنی صورت نمی‌گیرد و یا به حداقل می‌رسد و همچنین کمپوست بیشتری تولید می‌شود.
 

جمع آوری مخازن زباله پایتخت تا 3 سال آینده

وی در خصوص عدم تفکیک زباله از مبدا گفت: فرمت ذخیره‌سازی مخازن خوب نیست، باید مخازن را درست کنیم و کاری کنیم که در شهرک‌ها و ساختمان‌های بلندمرتبه مخازن خشک و تر مشخص شود و مخازن زباله را به داخل ساختمان‌ها برده و همچنین زباله‌های خشک را خریداری کنیم.

وی گفت: تقریباً 63 هزار مخزن زباله در تهران داشتیم که در حال حاضر به 57 هزار مخزن رسیده است، در 2 تا 3 ماه آینده 200 ایستگاه مخازن تفکیکی جلوی مترو و فروشگاه‌های بزرگ می‌گذاریم و همین موضوع به تفکیک زباله از مبدأ کمک می‌کند البته با افزایش قیمت انرژی قطعاً مشارکت بخش خارجی در این بخش بهبود می‌یابد.

علیپور گفت:‌البته دفن‌هایی که از قبل صورت گرفته باید ایزوله شود و استحصال گاز متان را انجام دهیم. به همین ترتیب ساماندهی‌های درستی صورت می‌گیرد. این روش‌ها بهتر از دفن زباله است. محیط زیست خودش یک جای جدید برای مرکز دفن زباله در نظر گیرد.

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران گفت:‌محیط زیست بسیار مهم است و اگر می‌خواهیم شرایط خوب باشد باید به محیط زیست توجه بیشتری کنیم، در حوزه آلودگی هوا و آب هم باید به موضوع محیط زیست توجه کرد و همچنین باید با فرهنگ‌سازی حجم تولید زباله را کم کنیم و در حال حاضر عوارضی که مردم برای پسماند می‌دهند بسیار کم است این در حالی است که در همه جای دنیا هزینه پسماند زیاد است و بر اساس میزان تولید مردم عوارض می‌دهند.

وی گفت: در ایران به ازای هر واحد مسکونی صد هزار تومان عوارض می‌گیرند و امسال با توجه به شرایط خوبی که داشتیم حدود 230 تا 240 میلیارد تومان از این محل عوارض دریافت کرده‌ایم. این در حالی است که در برلین با 3.5 میلیون جمعیت در سال حدود 60 میلیون یورو عوارض پسماند را شهروندان پرداخت می‌کنند. 

وی همچنین به موضوع جمع آوری زباله و انتقادات مردم در این زمینه اشاره کرد و گفت:در جمع‌آوری زباله یک شاخص کیفی وجود دارد و باید کمی هم کمی‌تر حرف بزنیم، در دو الی سه سال گذشته قیمت‌ها 2 تا 3 برابر شده اما قیمت خدمات ما تقریباً ثابت ماند و امسال 10 الی 15 درصد افزایش داشته‌ایم و تمام این موضوعات بر کیفیت تأثیر دارد. باید قیمت‌ها واقعی شود، اگر چه ما هزینه کمتری می‌دهیم خوب به درستی هم موضوعات دیده نمی‌شود اما در ارزیابی کلی وضعیت را خوب توصیف کرده‌اند، مشکل ما مخازن است که باید فرم مخازن را تغییر دهیم و برای این اقدام باید زیرساخت تعیین شود باید مخازن را به داخل خانه‌ها ببریم و در ساختمان‌های جدید هم باید اتاقک پسماند ایجاد کنند. چند ایستگاه تفکیک می‌زنیم و به این ترتیب دیگر زباله‌گردها هم کمتر می‌شود، زباله‌گردی چند مؤلفه دارد این بچه‌ها از کجا می‌آیند، چطور کنترل می‌شوند و غیره. 
 

بر اساس قانون نمی توانیم با زباله گردها برخورد کنیم

وی ادامه داد: در ساختار قانونی برای برخورد با آنها قانونی نداریم و اگر هم با آنها برخورد کنیم محکوم می‌شویم، نهادهای زیادی در این امر دخیل هستند تکلیف ما این است که فرم مخازن را تغییر و مکان‌یابی جدید کنیم. در حال حاضر آمار رسمی از زباله‌گردها وجود ندارد از 4 هزار می‌گویند تا 15 هزار. 

به گفته علیپور، ما در یک بازه 3 تا 4 ساله مخازن را جمع‌آوری می‌کنیم و البته اپلیکیشنی هم راه‌اندازی می‌کنیم و زباله‌های خشک را از آنها می‌خریم.

وی بیان کرد: در دوره جدید مدیریت شهری صرفاً به دنبال توسعه نرفته‌ایم الان در مرحله‌ای هستیم که باید فرهنگ‌سازی صورت گیرد و خودتان هم می‌دانید که فرهنگ‌سازی کاری سخت و زمان‌بر است. 

بر اساس این گزارش، جمع‌آوری زباله‌های شهر تهران معضلی است که  در تمام دوران مدیریت شهری با آن رو به رو است.  نواقصی در  سیستم جمع آوری و نبود  تفکیک زباله در مبدأ وجود دارد. شهروندان در برخی مناطق از وضعیت جمع آوری زباله گله دارند شهرداری قرار است راه کارهای برای رفع این مشکل در نظر گیرد و در آینده هم به موضوع زباله گردی با تدابیر صورت گرفته خاتمه دهد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها
play_arrow
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها