توقف تجارت فرانسه با ایران از هراس آمریکا!

از نخستین روزهای هویدا شدن سیاست های بهانه جویانه ترامپ علیه توافق نامه برجام، فرانسه در ظاهر تلاش می کرد تا به عنوان یک میانجی ایران را ترغیب به مذاکره مجدد با ایالات متحده کند و در باطن راه تحقق اهداف...
سه‌شنبه، 27 آبان 1399
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده : آزاده مرنی
موارد بیشتر برای شما
توقف تجارت فرانسه با ایران از هراس آمریکا!
فرانسه! کشوری که از گذشته تا کنون، همواره نگاه خود را به تصمیمات و دستورات کاخ سفید دوخته و به نوعی وابستگی نسبی خود به ایالات متحده را در مجامع بین المللی ثابت کرده است.


بازی مکرون در زمین آمریکایی‌ها

«امانوئل مکرون» رییس جمهور کنونی فرانسه که پیشتر سکان وزارت اقتصاد این کشور را در دست داشت بارها و در مصاحبه های مختلف خود را حامی بازار آزاد و فردی لیبرالیست معرفی کرده است که سعی بر احقاق استقلال اقتصادی فرانسه دارد. اما وی که در حوزه اقتصاد بیش از دنیای سیاست تجربه دارد؛ همواره استفاده از مواضع و راهکارهای اقتصاد آمریکایی را بر تفکرات اقتصادی فرانسوی ترجیح می دهد!

در این میان باید توجه داشت که فرانسه یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که در قضیه برجام، هم سویی خود با ایالات متحده را خواسته و ناخواسته اعلام کرد و از هراس اِعمال برخی فشارهای احتمالی؛ موضع تقابلی در برابر آمریکا اتخاذ نکرد. این در حالی است که از نخستین روزهای هویدا شدن سیاست های بهانه جویانه ترامپ علیه توافق نامه برجام، فرانسه در ظاهر تلاش می کرد تا به عنوان یک میانجی ایران را ترغیب به مذاکره مجدد با ایالات متحده کند و در باطن راه تحقق اهداف سلطه جویانه سردمداران آمریکایی را هموار می کرد تا از حمایت های این کشور برخوردار باشد.

«امانوئل مکرون» تا آنجا پیش رفت که یک سال پس از خروج رسمی ایالات متحده از برجام (اردیبهشت 97)، در مرداد ماه سال 98 با دعوت افتخاری رییس جمهور ایران برای شرکت در اجلاس گروه هفت پاریس زمینه دیدار این دو رییس جمهور را فراهم آورد اما با مخالفت جدی جمهوری اسلامی ایران مواجه شد.
وی چندی بعد نیز سعی بر آن داشت تا در حاشیه برگزاری نشست سازمان ملل در نیویورک تماس تلفنی بین روسای جمهور ایران و آمریکا برقرار کند اما این طرح نیز با عدم همکاری دولتمردان جمهوری اسلامی ایران، با شکست مواجه شد.سیاست ایالات متحده پس از خروج از برجام چنان بود که اگر کشوری از اعضای اتحادیه اروپا به تجارت با جمهوری اسلامی می پرداخت، از سوی آمریکا تحریم و تحت فشارهای همه جانبه سیاسی و اقتصادی قرار می گرفت و از این روز ممنوعیت تجارت با ایران را در دستور کار قرار دادیم!ناگفته نماند که مکرون در راستای تحقق مذاکره میان دولت جمهوری اسلامی ایران و ترامپ تلاش های گسترده ای را در دستور کار قرار داد تا جایی که برخی تحلیلگران سیاسی لقب دلال مذاکرات آمریکا را به رییس جمهور جوان فرانسوی دادند.
 

سیاست های مشترک فرانسه و آمریکا در قبال ایران

یکی از مواضع و سیاست های خاصی که از سال 2017 یعنی زمان روی کار آمدن مکرون کاملأ آشکار و مبرهن است، گوش به فرمان بودن وی در برابر ترامپ است. ترامپ که اکثر تحلیلگران و صاحب نظران سیاسی همواره از وی به عنوان یک تاجر یاد می کنند نه یک سیاستمدار! صراحتأ هر کشور، فرد یا حزبی که با افکار و روند کاری وی مخالفت داشته باشد را تحت فشارهای مختلف گسترده ای قرار می دهد و از این رو، این سیاستمدار جوان (امانوئل مکرون) تمام تلاش خود را به کار گرفته تا از این تهدید دور بماند.

توقف تجارت فرانسه با ایران از هراس آمریکا!

مکرون در جایی به تهدیدهای ایالات متحده نیز اشاره کرده و اذعان می کند که در مسئله برجام به آن علت از چهارچوب های تدوین شده خارج شدیم که به اقتصاد فرانسه را لطمات جدی آمریکا مصون نگه داریم. چرا که سیاست ایالات متحده پس از خروج از برجام چنان بود که اگر کشوری از اعضای اتحادیه اروپا به تجارت با جمهوری اسلامی می پرداخت، از سوی آمریکا تحریم و تحت فشارهای همه جانبه سیاسی و اقتصادی قرار می گرفت و از این روز ممنوعیت تجارت با ایران را در دستور کار قرار دادیم!
 
آنچه که در این میان حائز اهمیت است آن که، رییس جمهور فرانسه هرگز همراهی با ایالات متحده را کتمان نکرده و حتی در مصاحبه ای به صراحت از مواضع مشترک خود و آمریکا در برابر سیاست های جمهوری اسلامی ایران سخن گفته است: «احاطه کردن ایران با یک سیاست الزام ‌آور، همان چیزی است که من همواره بر آن تأکید دارم. برای من راهبرد با ایران بر چهار مبنا است؛ حفظ توافق هسته ‌ای، توان مدیریت فعالیت هسته ‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۵ (پایان برجام)، کنترل فعالیت موشک ‌های بالستیکی ایران و توان مقابله با نفوذ ایران در منطقه. من هیچ ‌گاه در برابر ایران ساده ‌لوح و زود باور نبودم اختلاف ‌نظر ما با آمریکا بر سر شیوه رفتاری ما است.»

این در حالی است که هنوز هم شاهد امیدواری برخی مسئولین و سیاستمداران کشورمان نسبت به دولت فرانسه هستیم! جریانی که اجازه اتخاذ مواضع قاطعانه در برابر فرانسه را نسبت به سیاست های خصمانه و متمایل به آمریکایی این کشور در برابر ایران اسلامی نمی دهد.

باید توجه داشت که سیاست های وابسته به آمریکای مکرون، همواره وی را با سیلی از انتقادات بین المللی مواجه کرده و نهایتأ وی را ملزم بدان داشته است که اخیرا در راستای رهایی از هجمه های مستمر و پنهان سازی این واقیعت، به ویژه در دوران پسا ترامپ؛ یعنی دوران پس از شکست انتخاباتی وی، مواضعی را در دستور کار قرار دهد که نشان از استقلال سیاسی فرانسه داشته باشد.

در این راستا، رییس جمهور فرانسه پس از اعلام رسمی پیروزی «جو بایدن» اعلام کرده است که باید در حوزه اقتصاد و خودکفایی تا آنجا پیش رویم که نه تنها به چین و ایالات متحده وابستگی اقتصادی نداشته باشیم، بلکه رشد و توسعه خود را به حدی افزایش دهیم که این کشورها نیازمند تعاملات تجاری با فرانسه شوند!
 

اقتصاد کرونا زده فرانسه

اقتصاد فرانسه که همچون دیگر کشورهای جهان، با شیوع پاندمی ویروس کرونا با ضربات سهمگینی همراه شده بود در ماه های آخر سال 2020 و با حمایت آشکار رییس جمهور این کشور از کاریکاتور موهن پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) با مشکلات جدید و غیر قابل پیش بینی مواجه شد.

توقف تجارت فرانسه با ایران از هراس آمریکا!

مکرون که در اقدامی حماقت آمیز از نشریه ای فرانسوی که کاریکاتور توهین آمیزی نسبت به پیامبر اسلام را منتشر کرده بود، خمایت و آن را آزادی بیان نامید! به سرعت با طوفانی از انتقادات جهان اسلام و راه اندازی «کمپین تحریم کالاهای فرانسوی» در اقصی نقاط جهان مواجه شد.

این عمل مکرون که حکایت از عدم تجربه کافی وی در دنیای سیاست داشت، اقتصاد تضعیف شده فرانسه را با مشکلات گسترده جدیدی همراه ساخت، تا جایی که وی چندی بعد ناچار به کوتاه آمدن از مواضع غیر دیپلماتیک خود شد.

این در حالی است که «فرانسوا ویلروی دی‌گالهاو» رییس بانک مرکزی فرانسه و یکی از منتقدان مکرون در حوزه اقتصاد، مدعی شده که چشم انداز مطلوبی برای اقتصاد این کشور متصور نیستم و اگر اینچنین ادامه دهیم به زودی و با ورود با سال 2021 با افول اقتصاد فرانسه مواجه خواهیم شد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
موارد بیشتر برای شما