ظریف در بخشهایی از فایل صوتی منتشر شده میگوید:
-آقایان از همان روز اول میدانستند هواپیما با موشک ساقط شده
-جان کری به من خبر داد که اسرائیل در سوریه دویست بار به ما حمله کرده است، جان کری باید به من خبر بده؟
-آمریکا زودتر از من از عینالاسد خبردار شد!
ظریف در این مصاحبه همچنین، به نکات قابل توجه دیگری درباره سیاست خارجی ایران در سالهای اخیر اشاره کرده است. او از جمله از مانعتراشی روسیه در هفتههای منتهی به برجام سخن گفته است.
ظریف در بخشی از مصاحبه گفته سفر قاسم سلیمانی به روسیه با اراده روسیه و بدون کنترل وزارت خارجه ایران شکل گرفت، زیرا به گفته او هدف نابودی دستاورد وزارت خارجه ایران در زمینه برجام بوده است.
به گفته او روسیه حداکثر تلاشش را کرد که برجام به نتیجه نرسد. او گواه این موضوع را غیبت وزیر خارجه روسیه در عکسی میداند که پس از امضای برجام با حضور سایر وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ گرفته شد.
وی همچنین عنوان میکند که در جلساتی که داشتیم دائماً شهید سلیمانی به من میگفت که فلان موضوع را به فلان شخصیت فلان کشور بگو و مسائل را پیگیری کن و همیشه فرماندهان میدان بودند که مسائل خود را پیگیری میکردند و اینگونه نبود که من از آنها بخواهم که فلان کار را بکنند که از جمله آن میتوان به بحث سوریه اشاره کرد که البته این مسئله موضع نظام بود.
اینکه چرا انتشار این فایل درست در روزهای منتهی به انتخابات انجام شده و تا چه اندازه به مذاکرات وین ارتباط دارد باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد؛ البته شایعاتی نیز در مورد انتشار این فایل توسط حسامالدین آشنا، مشاور رئیس جمهور منتشر شد که راه افتادن هشتگ "پایان ظریف" یا "خداحافظی با سیاست" توسط برخی از مخالفان دولت و نظام که بخشی از اهداف منتشر کنندگان صدای این مصاحبه محرمانه را نشان میدهد، باعث منتفی شدن این شایعه شد؛ البته خود آشنا نیز در واکنش به این شایعات در صفحه توئیتر خود با انتشار آیه "اللهم و من ارادنی بسوء فأرده و من کادنی فکده"، نوشت که "انشاالله این سو نیت و کید احتمالی، به خودشان برگردد. "
انتشاراین فایل صوتی از ظریف با واکنشهایی همراه شد که برخی از آن ها را در ادامه می خوانید:
واکنش چهرههای سیاسی به انتشار فایل صوتی ظریف
اما انتشار این فایل صوتی، واکنشهایی را نیز به همراه داشت؛ سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه نخستین شخصی بود که این فایل صوتی واکنش نشان داد. وی در این خصوص گفت: "فایل صوتی منتشر شده از دکتر ظریف یک فایل تقطیع شده و گزینشی از یک گفتوگوی داخلی هفت ساعته است که به هیچ وجه منعکس کننده میزان احترام، تعاریف مفصل و تقدیرهایی که ایشان در ادامه گفتوگو به تفصیل از تدبیر، خرد، رشادت و نقش منحصر به فرد سردار سلیمانی در توفیقات منطقهای جمهوری اسلامی ایران دارند، نیست. "
وی در ادامه گفت: "دوستی دیرینه و قرابتهای دکتر ظریف با سردار سلیمانی بر کسی پوشیده نیست، این گفتوگو صرفاً برای ثبت در حافظه سازمانی دولت تدبیر و امید ضبط شده بود و قرار به انتشار آن نبوده است و معلوم نیست توسط چه افرادی و با چه اهداف و نیاتی به صورت گزینشی در فضای مجازی منتشر شده است. متأسفانه با توجه به افزایش بیاخلاقیهای سیاسی که این روزها به صورت فزاینده شاهد آن هستیم. باید منتظر تقطیع و پخش بخشهای گزینشی دیگری از این گفتوگو و یا موارد مشابه هم باشیم. در صورت موافقت نهادهای ذیربط کل گفتوگوی هفت ساعته منتشر خواهد شد. "
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه نوشت: «تدبیر و شجاعت حاج قاسم میدانها را فتح و معابر دیپلماسی را باز میکرد؛ چیزی جز سیاستبازی یا سادهلوحی نمیتواند این حقیقت روشن را کتمان کند.»
او همچنین عنوان کرده است: «حالا که حاج قاسم نیست، نخواهیم گذاشت با فرصت طلبی برای رسیدن به مقاصد سیاسی خود به او جفا کنند و نقش تاریخی شهید سلیمانی را وارونه جلوه دهند.»
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب هم در واکنش به انتشار این فایل صوتی نوشت که "انتشار فایل صحبت خصوصی ظریف کاری مثل دزدیدن اسناد هستهای توسط اسرائیل است. "
رحیمی جهان آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس هم در حمایت از ظریف نوشت: انتشار فایل مصاحبه ظریف ربطی به انتخابات ریاست جمهوری ندارد؛ هدف ضربه زدن به مذاکرات وین و تکمیل کننده تخریبهای اخیر در سایت نطنز و سایر آسیبها به منافع ملی است.
محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا نیز با تقسیم بندی کسانی که از انتشار این فایل صوتی سود میبرند نوشت: "افسران آگاهی هنگام مواجهه با یک جنایت، یک سوال راهبردی را مطرح میکنند: چه کسی از این حادثه سود میبرد؟ پاسخ درست به این سوال، راه را برای رسیدن به هدف به سرعت هموار میکند. "
در ماجرای انتشار فایل صوتی آقای ظریف، صرفنظر از درست یا غلط بودن اظهارات او، این پرسش مهم است که چه کسانی و با چه هدفی سخنان ظریف را درز دادهاند؟
۱- در داخل کشور جناح ضد برجام و مشخصاً دلواپسان و پایداریچیها از این اتفاق سود میبرند. چون مرد اول برجام را میزنند و او را حتی از احتمال بسیار ضعیف نامزدی در انتخابات محروم میکنند.
۲- در خارج کشور، مشخصاً اسرائیل علاوه بر آنکه به اهداف ضد برجامش میرسد، از شکراب شدن روابط ایران و روسیه شاد میشود. اسرائیل که بارها جاسوسی و ترور و خرابکاری هستهای را در داخل کشور با موفقیت انجام داده حالا در فرایند اخیر یک امتیاز بزرگ هم به دست آورده..
۳- جریان اپوزیسیون و براندازان از جمله سازمان منافقین به خاطر جنجال تازه، با دم شأن گردو میشکنند.
سه جریان بالا از انتشار فایل سخنان وزیرخارجه منتفع شدهاند. لازم نیست دنبال پرتقال فروش بگردیم.»
روح الله متفکرآزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس نیز در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «پیام آقای ظریف کاملاً روشن است یا اجازه بدهید مذاکرات جدید را انجام بدهم، با هر نتیجهای! یا کاندیدای ریاست جمهوری خواهم شد! ظاهراً ایشان گمان کرده که کاندیداتوریاش واهمه برانگیز است. به نظرم خسارت کاندیداتوری شأن از خسارت عبور از منافع مردم کمتر است.»
علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود هم در صفحه توئیتر خود نوشت: «جناب محمدجواد ظریف پس از سالها حضور در عالیترین سطح دیپلماسی، درکی از ایجاد قدرت میدان برای چانهزنی در مذاکره ندارد و فکر میکند این او بوده که دیپلماسی لبخند را برای میدان اقتدار حاج قاسم سلیمانی هزینه میکرده است! این عقبماندگی تحلیلی، برای پایان عمر سیاسی وی کافیست.»
سیدنظامالدین موسوی، عضو کمیسیون اصل نود هم نوشت: «جناب آقای ظریف! همین که فایل صوتی محرمانه جنابعالی از شبکه تلویزیونی وابسته به آل سعود سر در میآورد، یعنی در جریان قرار ندادن شما پیرامون حمله موشکی به عین الاسد و سفر بشار اسد به تهران کار بسیار دقیق و درست و هشیارانهای بوده است. گاندوها اطرافتان را پر کردهاند آقای وزیر!»
نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در واکنشی تند به ظریف حمله کرد و گفت: "آقای ظریف در مصاحبهای که فایلش منتشر شده مطالبی را مطرح میکند که گویا فراموش کرده وزیر خارجه کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران است. آقای ظریف باید راجعبه مطالبی که در این مصاحبه مطرح کرده توضیحات لازم را بدهد. "
وی در ادامه میگوید: "آقای ظریف در این مصاحبه مطالبی را مطرح میکند که گویا نمیداند وزیر خارجه کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران است و مسائلی را به چالش میکشد که جز خطوط قرمز جمهوری اسلامی است که وی در آن سمت وزارت امور خارجه را دارد. آقای ظریف پس از ۴۰ سال در حوزه دیپلماسی در جمهوری اسلامی ایران گویا هنوز متوجه خطوط قرمز نظام و خط مشی نظام در حوزه سیاست خارجی نیست. این قبیل افراد باید بدانند که جمهوری اسلامی ایران خط مشیاش مبارزه با استکبار و در رأس آنها آمریکای جهان خوار است و کار به گونهای نیست که ما بخواهیم کشورمان را مثل کشورهای دیگر از جمله کشورهای غربی اداره کنیم. "
واکنش وزارت خارجه
واکنش وزارت خارجه به فایل صوتی ظریف: آن چه از ظریف منتشر شده یک مصاحبه و گفتوگوی رسانهای نبود سخنگوی وزارت خارجه: آنچه منتشر شده به هیچوجه از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبود مصاحبه باشد و یک گفتوگوی رسانهای نبود. یک گفتوگو در چارچوب گفتوگوهای معمول و محرمانهای است که در داخل دولت انجام میشود. توافق دوجانبه برای حفظ محرمانگی بوده است. وزارت خارجه در انتخاب تیم مذاکره کننده، عوامل و نگهداری فایلها هیچ نقشی نداشته و اینکه چه کسانی چگونه و چرا چنین کردهاند، نمیدانیم. آنچه ظریف گفته باید به صورت کلی دیده شود و گزینشی نباشد. یک امر غیرقانونی اتفاق افتاده و مجاری آن باید بررسی کنندتوییت زیباکلام درباره انتشار فایل صوتی ظریف
واکنش مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا به نوار صوتی ظریف
حمله دقیق دولت ما به قاسم سلیمانی (ترور سردار شهید سلیمانی به دستور ترامپ) تأثیر گسترده ای بر ایران و خاورمیانه داشت. اگر حرف من را قبول ندارید از ظریف بپرسید. رئیس جمهور بایدن هنوز فکر می کند این یک اشتباه بوده است.
انتقاد سردار کوثری از ظریف/ می خواهند روابط ایران و روسیه را خراب کنند
سردار اسماعیل کوثری در مصاحبه با روزنامه اعتماد در واکنش به حواشی انتشار فایل مصاحبه ظریف، میگوید که دیپلماسی از میدان جدا نیستبخشی از این مصاحبه را می خوانید:
سردار کوثری: آنها میرفتند در میدان و میدیدند که چه خبر است. نه تنها آقای ظریف بلکه هر کسی سخنی در این باره دارد. هر کس میخواست بداند که فرمانده میدان چه کسی است باید وارد میدان میشد. نه اینکه از 2 هزار کیلومتر دورتر در این باره اظهارنظر کند. بالاخره حرف زدن بسیار راحت است. اما اینکه در عمل وارد میدان شوی، بحث دیگری است و برخی حتی جرأت نزدیک شدنبه آنجا را هم ندارند. اگر این طور بود که بسیاری هم در زمان جنگ- جنگی که در کشور خودمان بود- از فاصله هزار کیلومتری دورتر از میدان نبرد میایستادند و نظر میدادند. حرف زدن که خرجی ندارد. متاسفانه همه خود را صاحبنظر میدانند. اما در عمل چه؟! باید دید خود روسها یا نیروهای سوریهای چه میگویند. آن وقت میتوان قضاوت کرد. چون ما خودمان از طرف کمیسیون امنیت ملی به سوریه رفتیم و از نزدیک تحولات را دیدیم، متوجه شدیم که فرماندهی و تصمیمگیرنده میدان کسی جز نیروی قدس نبود و این بچهها مانند حاجقاسم عزیز هم ادعا یی نداشتند. میگفتند ما تکلیف را انجام دادهایم. اما برخی که متاسفانه میخواهند زحمات بچهها را به نفع افراد دیگر جلوه بدهند باید به نظرم بروند و استغفار کنند.
آقای ظریف در بخشی دیگر از از این فایل صوتی از نقش روسیه در گرایش جمهوری اسلامی به سوی فرستادن نیروی زمینی به سوریه میگویند. زمانی که بچههای ما آنجا بودند، روسیه نبود. حاجقاسم رفت با آقای پوتین صحبت کرد و برای او توضیح داد که وضعیت به چه صورت است. بله، یک تعداد از روسیه مستشار نظامی بودند ولی این حرفها به نظر من جز اختلاف انداختن میان ایران و روسیه نتیجه دیگری ندارد. این حرفها و نظراتی است که معمولا شب انتخابات منتشر میشود. درباره این مسائل باید نتیجه را ببینیم. امریکاییها به خاطر ضرباتی که از ما خوردند فقط بلدند که یا تحریم کنند یا اختلاف ایجاد کنند. اینجاست که وقتی رفتیم و صحنه را دیدیم، متوجه شدیم فرماندهی میدان توسط نیروی قدس انجام میشد و روسها هم البته از طریق هوایی بسیار کمک میکردند اما این هم با هماهنگی مرکز فرماندهی که همان نیروی قدس، روسیه و سوریه با هم بودند، انجام میگرفت اما فرماندهی زمینی در اختیار نیروی قدس بود.
هر روز با روسها ارتباط ما بیشتر شده است. از نظر تجاری، صادرات و واردات و از نظر دیپلماسی رابطه ما با روسها بیشتر شده است. این مسالهای که مطرح میکنند، مسائل عادی نیست که در این مقطع از زمان آن را مطرح کنند.بیشتر میخواهند کاری کنند که میان ایران و روسیه اختلاف ایجاد کنند. بالاخره ما در اصل این را قبول داریم که آن ابرقدرت شرقی از بین رفت و روسیه به عنوان یک کشور با ما در حال همکاری است و ما هم با آنان کار میکنیم و ارتباط داریم و این ارتباط به صورت دو طرفه است و یک طرفه نیست. اینجاست که صهیونیستها و امریکاییها دنبال این هستند به گونهای وانمود کنند که برخی درون کشور این را میگویند که روسیه قابل اطمینان نیست.
نماینده مجلس: ظریف خودش استعفا دهد وگرنه برکنارش میکنیم
حسین حق وردی گفت: باتوجه به اینکه عملکرد ۸ساله محمد جواد ظریف در راس دستگاه دیپلماسی کشور نه تنها هیچ دستاوردی نداشته است، بلکه در آخرین ماههای فعالیت دولت هزینههای سنگین تری نیز به نظام تحمیل خواهد کرد، لذا بهتر است خود وی عاقلانه استعفا دهد. در غیر اینصورت استیضاح و برکناری ظریف توسط نمایندگان مجلس حتمی و ضروری استدردسر نوار صوتی ظریف برای جان کری
در پی انتشار نوار صوتی "محمد جواد ظریف" گروهی از نمایندگان جمهوریخواه در کنگره آمریکا با انتقاد از "جان کری" وزیر خارجه سابق آمریکا (دولت دوم اوباما= 2013-2017) و فرستاده ویژه ایالات متحده برای تغییرات آب و هوایی در دولت بایدن، خواستند تا به خاطر آنچه که افشای اسرار نظامی اسراییل به ظریف می خوانند از سمت خود استعفا کند. به گزارش عصرایران، ظریف در نوار صوتی می گوید اخبار مربوط به حمله اسراییل به مواضع نیروهای ایرانی در سوریه را نه از داخل بلکه از زبان جان کری شنیده است. او گفته است از کری شنیده که اسراییل بیش از 200 بار به مواضع ایرانی ها در سوریه حمله کرده است. ظریف به زمان دقیق این موضوع اشاره نکرده است. جمهوریخواهان کنگره با استناد به این گفته ظریف می گویند جان کری اطلاعات نظامی اسراییل را به ظریف می داده است و به همین خاطر او را مورد انتقاد قرار داده و متهم به نقض قوانین کرده اند. "دن سالیوان" سناتور جمهوریخواه آمریکا گفته اقدام کری در لو دادن اطلاعات نظامی اسراییل به ظریف مصداق "خیانت" بوده است
واکنش رسانهها به انتشار فایل صوتی ظریف
خبرگزاری تسنیم به جواد ظریف بابت مواضعش در این گفتوگو حمله کرده و از حسامالدین آشنا بابت انتشار این فایلی که قرار نبوده منتشر شود، بهتندی انتقاد کرده است.این رسانه در ادامه گزارش خود نوشته که «نکته مهم برنامه دشمن در این زمینه است. ایران اینترنشنال با چه هدفی این فایل را منتشر کرده است؟ آیا هدف تشدید یک دوقطبی مضر درباره سیاست خارجی در کشور است و میخواهد موضع ظریف و دوستانش را تقویت کند؟ یا به دنبال شکلگیری نزاعی است که نهایتاً دود آن به چشم همه جناحها و اصل انتخابات برود؟»
در انتهای این گزارش آمده است که «ضمن مسؤول دانستن آشنا و غلط دانستن رویکرد ظریف که میتواند معانی مشخصی برای انتخابات داشته باشد، باید از قرار گرفتن در مسیر سیاسی دوستان بنسلمان اجتناب کرد. چه این رویکرد بنسلمان موافقت با بخشی از حرفهای ظریف باشد و چه دامی که برای انتخابات چیدهاند.»
خبرگزاری فارس نیز در گزارشی با حمله به ظریف نوشت: «مواضع اختلافی ظریف نسبت به جهتگیری کلان انقلاب پوشیده نبود و البته با این صوت دقیقتر شد. اما قاعدتاً هدف اصلی از انتشار صوت، افشاگری و پر کردن پشت دست منتقدان ظریف نبوده است.»
این رسانه در مورد هدف منتشر کنندگان این فایل صوتی مینویسد: ایران اینترنشنال از شب گذشته سلسله گفت و گوها و گزارشهایی را در گفتوگو با کاظمیان، نامور، مراد ویسی، متین و… منتشر کرده است و تنها با یک گزاره به بازنمایی این فایل صوتی پرداخته است. کدام گزاره؟ کشور توسط رئیس جمهور اداره نمیشود و در اختیار سپاه است. این همان خطی است که چند ماه است بخش رادیکال و نزدیک به برانداز اصلاح طلب داخلی آن را پیگیری میکند.
در انتهای این گزارش آمده است که "ثمره نهایی خناسان از این پروژه دلکندن مردم از تغییر از طریق صندوق و قهر با انتخابات است. پروژهای که ماههاست جنونوار در رسانههای شیطانی و اهریمنی پیگیری میشود.خلاصه اینکه مشکل در جمهوری اسلامی جایی است خارج از صندوق رأی و در میدان… و نبرد در میدان با میدان یعنی اسم رمز فتنه جدید. "
وبسایت جماران اما تحلیل متفاوتی در این زمینه داشته است؛ این رسانه در مورد انتشار فایل صوتی ظریف مینویسد: «دو دسته از انتشار این فایل صوتی سود میبرند: «دلواپسانی که انتشار این فایل را گردن ظریف میاندازند و در حالی که احتمال نامزدی وی وجود دارد، او را زیر فشار میگذارند در میانه مذاکرات هر نوع توافقی را گرفتار حواشی و چالشهای جدی میکنند.
و دوم جریان برانداز و تحریمی که با انتشار این فایل، دوباره ادبیات «مالهکش اعظم» را برای ظریف بازتولید کرده و به دنبال سوزاندن او در انتخابات نزد مردم ناراضی و خستهای میروند که از وضع فعلی که فعلاً انگیزهای برای مشارکت ندارند.»
تحقیق و تفحص مجلس از ماجرای فایل صوتی ظریف
احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی، گفت: از موضوع انتشار فایل صوتی مربوط به محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه تحقیق و تفحص میکنیم.
عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: از موضوع انتشار و درز اطلاعات صحبتهای وزیر امور خارجه در مجلس تحقیق و تفحص و به فوریت طرح آ ن را تدوین میکنیم.
وی افزود: طرح تحقیق و تفحص مربوط به این موضوع به سرعت تدوین می شود و مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.
عضو هیات رئیسه مجلس اظهار داشت: عوامل در اطلاعات محرمانه و سری کشور در این باره به قوه قضائیه معرفی خواهند شد.
ظریف با انتشار صوتی از سخنان گذشته خود در صفحه اینستاگرامش
تشکیل پرونده قضایی در پی انتشار فایل صوتی از وزیر امور خارجه
پیرو انتشار فایل صوتی طبقهبندی شده وزیر امور خارجه در شبکههای رسانهای معاند خارج از کشور، دادسرای عمومی و انقلاب تهران از تشکیل پرونده قضایی در این زمینه خبر داد. اتهام اصلی مطرح در این پرونده انتشار و قرار دادن اطلاعات طبقهبندی شده کشور در اختیار افراد فاقد صلاحیت است که حسب مورد طبق ماده ۵۰۱ قانون مجازات اسلامی و قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری، مباشران و معاونان این اعمال تحت تعقیب کیفری قرار میگیرند و برخورد قاطع صورت خواهد گرفت.
واکنش کاربران فضای مجازی
منبع:
1. تجارت نیوز/ ماجرای فایل صوتی منتشر شده از ظریف چیست؟
2. ایمنا/ ماجرای فایل صوتی منتشر شده از ظریف چیست؟
3. دنیای اقتصاد/ تحقیق و تفحص مجلس از ماجرای فایل صوتی ظریف
4. تسنیم/ واکنش قالیباف به سخنان ظریف: تدبیر حاجقاسم معابر دیپلماسی را باز میکرد
** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.