لزوم اعلام دقیق زمان قطعی برق
البته اعتراض به قطعی مکرر برق ازسوی نمایندگان مجلس تنها مختص به فضای مجازی نبود. در همین راستا، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: توقع مردم این است که حداقل خاموشیها طبق زمانبندی اعلام شده انجام شود و بهطور ناگهانی این اتفاق رخ ندهد.به گزارش «ایسنا» فریدون حسنوند در گفتوگویی در جمع خبرنگاران با اشاره به قطعیهای مکرر برق در چند روز گذشته و اقدامات کمیسیون انرژی گفت: قطعی مکرر و بدون برنامهریزی که در چند روز گذشته اتفاق افتاده موجب نگرانی و اعتراض مردم شده است که این موضوع بجا و بحق است. انتظار این بود که قبل از وقوع اتفاقات اخیر وزارت نیرو بهعنوان متولی این موضوع، نسبت به پیشبینی و اتخاذ تمهیدات لازم اقدام میکرد، به هر حال برخی اتفاقات قابل پیشبینی و پیشگیری است. وی همچنین تصریح کرد: باید زمانبندی دقیقی درباره خاموشیها در مجموعههای اداری، صنعتی و مشترکین خانگی اعلام شود. قطعا با برنامهریزیهای دقیق شاهد کاهش خاموشیها خواهیم بود، البته توقع مردم هم این است زمانبندی خاموشیها که اعلام میشود طبق آن انجام شود و بهطور ناگهانی این اتفاق رخ ندهد.
ادامه استخراج غیرقانونی رمز ارز
وی در ادامه اظهار کرد: از ابتدای سال وزارت نیرو باید نسبت به اورهال بخشی از نیروگاهها و جلوگیری از استخراج رمزارزها که بعضا غیرقانونی و بعضا با مجوزهای دولت استخراج میشوند، اقدام میکرد. از سوی دیگر بهرغم تاکیداتی که از سوی کمیسیون انرژی مجلس انجام شد همچنان شاهد استخراج غیرقانونی رمزارزها در کشور هستیم که بهصورت غیرقانونی بخشی از برق تولیدی کشور را مصرف میکنند که وزارت نیرو و دستگاههای ذیربط باید بهصورت قانونی با آنها برخورد کنند.وی در ادامه تاکید کرد: همراه با قطعی برق مشکل دیگری که رخ داده قطعی آب در برخی مناطق است. در برخی مناطق تامین آب شرب از چاههای عمیق است که عمدتا با برق این اقدام صورت میگیرد که باید با برنامهریزیهای لازم مانع از قطعی آب در این مناطق شد تا مردم کلافه نشوند. همچنین رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: وزارت نیرو باید نسبت به قطع برق مجموعههای پرمصرف اقدام کند و فعالیت مجموعههایی که ضرورت ندارد، در اولویت بعدی مصرف قرار گیرد.
انتقاد از عملکرد وزارت نیرو
ازسوی دیگر مالک شریعتینیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بهنظر میرسد مدیریت خاموشیها نیز از کنترل مدیران مجموعه وزارت نیرو خارج شده و عدم برنامهریزی منظم و منسجم برای خاموشیها عملا مردم را دچار مشکل کرده است. به گزارش «ایسنا» او ضمن انتقاد از عملکرد وزارت نیرو گفت: در بحث تاثیر استخراج رمزارزها بر خاموشیها، مشکل اصلی رمزارزهایی هستند که بهصورت غیرقانونی استخراج میشوند.
سکوت اردکانیان در برابر خاموشی ها
در این بین خاموشی های طولانی که مردم را کلافه کرده است تنها پاسخگوی این اتفاقات، سخنگوی صنعت برق است و گویا وزارت نیرو و حتی شخص خود وزیر قصدی برای پاسخگویی صحیح به این موضوع ندارد!
موضوعی که در گذشته ابهام استفاده کلان از برق برای استخراج رمز ارزها را به دنبال داشت اما حالا اذهان عمومی دلیل این قطعی ها را فرسودگی نیروگاه ها و سیستم توزیع برق عنوان می کنند.
اظهار نظرهایی که روز گذشته از سوی مردم در قسمت نظرات سایت باشگاه خبرنگاران جوان، درج شد دلیل بر این ادعاست.
عوامل قطع مکرر برق
در کنار اعتراض نمایندگان مجلس به قطعی مکرر و بیبرنامه برق در سراسر کشور، روز گذشته عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور، در حاشیه جلسه ستاد اطلاعرسانی اقتصادی گفت: در حوزه برق و خاموشیها بهعنوان مسالهای که افکار عمومی سخت درگیر آن هستند، توضیحات در جلسه داده شد و عواملی از جمله خشکسالی، خارج شدن نیروگاههای برقآبی و برخی از نیروگاههایی که در شرایط کنونی به اورهال (تعمیرات) نیاز داشتند، بهعنوان عوامل قطعی مطرح شد اما بحث شد اگر قرار است خاموشی هم داشته باشیم بهتر است خاموشی، برنامهریزیشده و توزیعشده همراه با آگاهی قبلی مردم باشد. همچنین اهمیت تامین برق در مناطق جنوبی که بالاترین حد گرما را دارند بهعنوان اولویت مطرح شد.
دمای بالاتر از میزان نرمال در کشور
همه این اعتراضها در شرایطی صورت میگیرد که بنابر گزارشها، ایران یکی از گرمترین تابستانهای خود را امسال تجربه میکند. آنطور که رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی میگوید امسال تابستان نسبتا گرمی را تجربه میکنیم. به گفته احد وظیفه، متوسط دمای کشور تا پایان شهریور حدود یک درجه بالاتر از حد نرمال پیشبینی میشود. وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون دمای متوسط کشور حدود یک درجه سانتیگراد بیش از حد نرمال بوده است، گفت: این ناهنجاری دمایی در بیشتر استانها وجود دارد، ولی در برخی از استانهای شرق کشور مثل خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان حدود یک درجه سانتیگراد و در یزد بین ۱ تا ۵/ ۱ درجه سانتیگراد کمتر از حد نرمال بود پس دمای شرق کشور از اول تا ۱۰ تیر کمتر از حد نرمال بوده، ولی دمای غرب و بهویژه شمال غرب کشور طی این مدت بهشدت بالاتر از حد نرمال گزارش شده است. وی تصریح کرد: میانگین کشوری دما نیز یک درجه سانتیگراد بیش از حد نرمال بوده است.با تمام اینها روز گذشته مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه سه روز بسیار گرم را پیشرو داریم، نسبت به افزایش خاموشیها با توجه به افزایش مصرف برق بهدلیل ناهنجاری دمایی و افزایش استفاده از وسایل سرمایشی در کنار استفاده از سایر وسایل برقی هشدار داده است. طی روزهای گذشته براساس گزارشهای مردمی، اغلب مشترکان در کلانشهرها تقریبا دو نوبت قطعی برق به مجموع ۴ یا ۵ ساعت را تجربه کردهاند.شرایط دشواری برای تامین برق در راه است
محمد حسن متولی زاده مدیر عامل توانیر در خصوص خاموشی های کشور گفت: متاسفانه ناترازی تولید و مصرف برق در شبکه در این روزها ۸۵۰۰ تا ۹۰۰۰ مگاوات است.
او افزود: ما محدودیت در رهاسازی آب از سدها را نیز داریم و باید حساب شده از ظرفیت نیروگاه های برق آبی استفاده کنیم در حال حاضر میزان خاموشی های پراکنده برق ارتباط مستقیمی با میزان مصرف دارد، اگر در این روزها شاهد افزایش قطعی های پراکنده برق در نقاط مختلف کشور هستیم به این دلیل است که با رشد عجیب ۸۵۰۰ مگاواتی مصرف نسبت به زمان مشابه سال گذشته مواجه ایم.
مدیر عامل توانیر ادامه داد: اگر در تیر و مرداد هوا گرم تر از روزهای جاری شود و مصرف مردم نیز افزایش یابد، شرایط سخت تر خواهد شد.
از هفته های گذشته تاکنون شاهد تشدید بحران خاموشی در کشور هستیم و این قطعی برق با اعلام قبلی و در مواقعی بدون اعلام قبلی رخ میدهد.
رفتار وزارت نیرو در حوزه قطعی برق بدون اطلاع قبلی مشکلات گستردهای برای شهروندان را به وجود آورده است، به خصوص اینکه در شرایط کنونی، بسیاری از امتحانات آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور نیز به صورت مجازی و با وابستگی ۱۰۰ درصدی به انرژی برق انجام میشود.
قطعی برق منجر به بهم خوردگی زندگی مردم شده است، به عبارت دیگر از نانوایی که پایهای ترین نیاز اساسی را برای مردم تامین میکند و با قطع برق از مدار خارج میشود تا درب بسیاری از پارکینگها که به وسیله برق کار میکنند و قطعی برق امکان خروج از منزل را نیز منتفی میکند.
متاسفانه در این روزها باتوجه به کاهش تولید برق توسط نیروگاه ها نمونه های نادرستی که باعث افزایش مصرف می شود روشنایی نماهای ساختمانی است که گویا وزارت نیرو و توانیر برنامه خاصی برای این موضوع ندارد، حداقل کاری که مسئولان می توانند انجام دهند هشدار در این زمینه است.
با وجود گستردگی بحران خاموشی، در شرایط کنونی یکی از سوالاتی که ذهن مردم را به خود مشغول کرده آن است که چرا برق به شکل گسترده قطع میشود؟ پاسخ به این سوال میتواند علاوه بر آگاهی نسبت اصل مسئله زمینه جلوگیری از این بحران را فراهم کند.
کمبود بارشها سبب شده تا چاههای کشاورزی بسیار زودتر از مدت مشابه سال گذشته با حداکثر توان به برداشت آب اقدام کنند و میزان مصرف برق بیشتری داشته باشند.
واکنش های کاربران
منبع:
1. دنیای اقتصاد/ دو دلیل قطعی برق
2. همشهری آنلاین/ سکوت مسئولان در برابر قطعی های گسترده برق | خاموشی های خارج از برنامه ادامه خواهد داشت؟
** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.