توکل به خدا و قدرتمند شدن در مقابل دشمن
هر انسان، ملت و امتی باید با توکل بهخدا در مقابل دشمنان خدا بایستد و بداند که دشمن او هر قدمش را با ترس برمیدارد و اگر در مقابل یک نیروی قوی ببیند هرگز پا به میدان نمیگذارد. مردم مقاوم کشورهای اسلامی باید بدانند که تلاش و زحمتشان در مقابله با دشمن به زودی راه روشنی برایشان ایجاد می کند و می توانند دشمن را از خانه های خودشان بیرون کنند. تلاش با برنامه ریزی، وحدت، همدلی و صبر همیشه نتیجه داده است.
دوشنبه، 5 ارديبهشت 1401
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
تحریریه راسخون
موارد بیشتر برای شما
بسیاری از اختراعاتی که در زندگی بشر دیده میشود برای غلبه بر همین ترسها است. همچنین بسیاری از جنگها، تهاجمها و تجاوزها، غارتگریها و دستاندازیها و... در مقابل ترس از دست دادن چیزی است یا برای مغلوب کردن آنچه که او را میترساند. بهعبارتی انسان میخواهد قدرتمند شود تا نترسد یا راههای بهوجود آمدن این ترس را ببندد. این ترس در وجود همه انسانها دیده میشود از جمله کسانی که موحد هستند و معتقدند به یک دین الهی.
وقتیکه نیروهای متخاصم به هر شکل میخواهند با ربودن قدرت روحی مؤمنان آنها را ضعیف و مقهور خود کنند، مؤمنان نیاز به یک نیروی قوی و انگیزه والا دارند تا بر ترس خود در مقابل این نیروها، چه انسی و چه جنی غلبه کنند و با استحکام اراده در مقابلش بایستند. در اینحالت خداوند میخواهد انسانها به او تکیه کنند و قدرت او را پشتیبان و حامی خود ببینند. مؤمنین با در نظر گرفتن خدا دیگر به کمیّت نیروی خود توجه نمیکنند بلکه به کیفیّت آن توجه میکنند و معتقدند: «کَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثِیرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ؛ چه بسیار شده که گروهی اندک به یاری خدا بر سپاهی بسیار غالب آمده.»(بقره249) این حالت که خداوند سفارش اکید به آن دارد را «توکل» مینامند.
ابن فارِس توکل را بهمعنای اظهار ناتوانی در کاری و اعتماد کردن به دیگری دانسته است. محمدمهدی نراقی میگوید: «توکل در فرهنگ دینی آن است که انسان تنها خداوند را تأثیرگذار در هستی بداند؛ از اینرو تنها به او اعتماد کرده و از غیر او قطع امید میکند و امور خود را به او وا میگذارد.»(جامعالسعادات، ج3، ص218) البته توکل خودش مراتب بسیاری دارد و جایگاههای مختلف، اما در این بیان میخواهیم به نترسیدن جز از خدا و پناه نبردن به قدرتی جز قدرت خداوند بپردازیم.
آیات بسیاری در قرآن به توکل به خدا امر میکنند مانند: «وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُؤْمِنُونَ؛ افراد با ایمان باید تنها بر خداوند توکل کنند.»؛ «وَ عَلَیهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُتَوَکلُونَ، و همه متوکلان باید به او توکل کنند.»؛ «وَ مَنْ یتَوَکلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ، هر کسی بر خدا توکل کند خداوند کفایتش می کند.» همچنین احادیث فراوانی در عظمت توکل از ائمه(علیه السلام) به دست ما رسیده است که توکل را یک مقام توحیدی و مربوط به «توحید افعالی» میدانند. «علی بن سُوَید» میگوید از امام کاظم(علیه السلام) تفسیر آیه شریفه: «وَ مَنْ یتَوَکلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ» را جویا شدم. امام(علیه السلام) فرمودند: «توکل بر خدا درجاتی دارد، برخی از آن درجات این است که، در همه امورت بر خداوند توکل کنی و آنچه برای تو بپسندد، بدان راضی باشی، و بدانی او از هیچ خیر و فضلی درباره تو کوتاهی نمیکند و نیز بدانی که حکم از آن اوست و به هر چه بخواهد حکم میدهد، پس بر خداوند توکل کن بهوسیله تفویض امور به او در امور شخصی و غیر آن اعتماد بنما.»(اصولکافى، ج2، ص65)
البته باید در معنای «تفویض امور» بگوییم که منظور تفویض «نتیجه» است. یعنی انسان باید تمام تلاش خود را برای غلبه بر هر عامل خارجی که دین و اعتقاد و مرزهای مادی و معنویاش را تحدید و تهدید میکند بهکار ببندد ولی نتیجه را به خدا بسپرد و از او بخواهد که تلاش و زحمتش را بهنتیجه برساند. اینکه هیچ تلاشی نکنیم و از خدا بخواهیم که ما را پیروز هر میدانی قرار بدهد نه تنها توکل نیست بلکه کاری غیرخدایی و نوعی شرک است. پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) میفرمایند: «من کسیکه لب بهسوی پروردگارش باز کند و بگوید خدایا مرا روزی بده ولی طلب روزی(تلاش برای کسب روزی) نکند، مبغوض میدانم.»(تفسیر نورالثقلین، ج5، ص357)
آورده اند که روزی زاهدی از شهر خودش بیرون رفت و در دامنه کوهی منزل گرفت و گفت: من از هیچ کس درخواستی نمی کنم تا خداوند روزی مرا برساند. هفت شبانه روز بدین منوال گذشت و غذایی برایش نرسید، تا اینکه نزدیک بود گرسنگی او را از پای در آورد. آنگاه عرض کرد پروردگارا، روزی مرا برسان وگرنه جانم را بستان و راحتم کن! صدایی به گوش دل شنید که می گوید: «به عزت و جلالم سوگند روزی تو را نمی دهم مگر آنکه داخل اجتماع شوی و با مردم زندگی کنی»، زاهد از کوه به پایین آمد و روانه شهر شد. وقتی به میان مردم رسید، یکی برایش آب و دیگری نان و غذا آورد. آنگاه خداوند به او خطاب کرد: ای زاهد، تو می خواستی با زهدت حکمت مرا باطل کنی، مگر نمی دانی فراهم ساختن روزی بندگانم به دست بندگان در نزد من محبوب تر است از آنکه بی واسطه روزی شان را برسانم.»(جامع السعادات، ج3، ص228)
کسانیکه در راههای غیر الهی قدم میگذارند و میخواهند از روشهای غیرانسانی با ترس خود مقابله کنند و دیگران را به استعمار خود دربیاورند تا ترسشان کم شود خالی از توحید هستند و سرنوشت بدی دارند. انسانهایی که بهخاطر ترس از کمبود چیزی به غارت و دست اندازی به مال مردم روی میآورند، آنها که عزتشان را در ذلت دیگران میبینند، آنها که آینده را تاریک میبینند و میخواهند با جمع مال و ثروت و از بین بردن زندگی مادی و معنوی دیگر انسانها آنرا روشن کنند، آنانکه بهخاطر ترس از فنا شدن دیگران را ضعیف میکنند و... نمیتوانند اعتقادی به توکل داشته باشند، زیرا نمیتوانند خدا را نیروی اصلی زندگیشان ببینند.
جالب آنکه این افراد بیشترین هزینه را برای دفع و رفع ترسشان انجام میدهند. در مقابل آنانکه اهل تقوا هستند به شرط تلاش و توکل بیشترین قدرت و آرامش را دارند. خداوند همه چیز را از آن خود میداند(آل عمران159 و بقره156) داستانهای متعدد قرآنی نیز به این توکل اشاره دارند که پیامبران با توکل بهخدا انجام وظیفه میکردند. نتیجه آنکه هر انسان، ملت و امتی باید با توکل بهخدا در مقابل دشمنان خدا بایستد و بداند که دشمن او هر قدمش را با ترس برمیدارد و اگر در مقابل یک نیروی قوی ببیند هرگز پا به میدان نمیگذارد. مردم مقاوم کشورهای اسلامی باید بدانند که تلاش و زحمتشان در مقابله با دشمن به زودی راه روشنی برایشان ایجاد می کند و می توانند دشمن را از خانه های خودشان بیرون کنند. تلاش با برنامه ریزی، وحدت، همدلی و صبر همیشه نتیجه داده است.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
معرفی هتلها با معماری سنتی ایرانی
حماسه هویزه؛ مسئولیتپذیری نسل دیروز، الهامبخش نسل امروز شد
مسیر حق و بندگی مسیر پیروزی است!
آیا صفات هر امام، خاص همان امام است و دیگر امامان از آن محروم هستند؟
حاج قاسم چگونه دوران نوجوانی و جوانی خود را تعریف میکند؟
سال نو میلادی با ولادت حضرت عیسی مسیح متفاوت است؟ روز واقعی ولادت از نظر اسلام چه زمانی است؟
صفر تا صد حج عمره | فیش حج + قیمت
فراخوان سومین جشنواره فرهنگی، ادبی، هنری نماز «فجر تا فجر»
انقلابی بصیر، یا انقلابی بصیرنما؟
فدرالیسم در ایران؛ قانون اساسی در این باره چه میگوید؟
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
گزارش تصویری / نقاشی کودکان بر روی سی و سه پل اصفهان
وضعیت سوریه در آخرالزمان
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
موارد بیشتر برای شما
چگونه در سفر کربلا بیشترین بهره مندی را ببریم؟
ابراز نفرت از اقدامات اسرائیل در شورای امنیت
یکی از خلاقترین فرماندهان ارتش ایران
اوتاد
عراقچی: تحریم یک ابزار زورگویی و قلدری است
نماهنگ | برادر عزیز، رفیق صمیمی
فیلم منتشرنشده از شعرخوانی سردار دلها
جهت | عوامل اقتدار ملی کشور را باید حفظ کرد
توصیه قابل تامل دنزل واشنگتن بازیگر بزرگ هالیوود در گفتگو با مجری زن جوان
نماهنگ | اگر بخواهیم «سلیمانی» باشیم
حمله موشکی یمن به سرزمین های اشغالی
نماهنگ | عزت دست خداست
شادمانی یک صهیونیست از بمبارانهای غزه
مثبت ۱۰۰ ثانیه | رویش مبارک
نکات ضروری برای سفر به نجف در ایام شلوغی