گزارش روز اول تا پنجم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

بالاخر پس از گمانه‌زنی‌های بسیاری که پیرامون اعضای کابینه دولت پزشکیان وجود داشت، در نهایت وی اسامی کابینه خود را 21 مرداد به مجلس ارائه داد تا نمایندگان مجلس طبق قانون، یک هفته زمان برای بررسی برنامه‌های وزرای پیشنهادی در کمیسیون‌های تخصصی اختصاص دهند و سپس نوبت به بررسی برنامه‌های کلی دولت و همچنین صلاحیت وزرا در صحن علنی مجلس فرا برسد؛
يکشنبه، 28 مرداد 1403
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
گزارش روز اول تا پنجم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

شروع بی‌حاشیه

مرحله‌ای که صبح دیروز (27 مرداد) با حضور مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم در مجلس شورای اسلامی آغاز شد. بر اساس اخباری که در خلال هفته گذشته از جلسات کمیسیون‌های تخصصی با وزرای مربوط به گوش رسیده بود، از 19 وزیر پیشنهادی رئیس‌جمهور، 16 وزیر توانسته بودند نظر مثبت اعضای کمیسیون‌ها را جلب کنند و تنها 3 وزیر موفق نشدند آرای کمیسیون‌های تخصصی را به دست آورند؛ محسن پاک‌نژاد وزیر پیشنهادی نفت، سیدمحمد اتابک وزیر پیشنهادی صمت و محمدرضا ظفرقندی وزیر پیشنهادی بهداشت. در این میان درباره احمد میدری، وزیر پیشنهادی کار هم که شواهد نشان می‌داد احتمال رأی اعتماد به او چندان زیاد نیست به نظر توانسته نظر مثبت کمیسیون اجتماعی را کسب کند. 

به این ترتیب مجلس شورای اسلامی در هفته گذشته و در مرحله کمیسیون‌های تخصصی نشان داد که شیوه تعاملی و البته بر اساس وظایف قانونی را در برابر دولت چهاردهم در پیش گرفته است. با این وجود طبق قانون، باید تایید یا عدم تایید صلاحیت وزرا با حضور تمام نمایندگان و در صحن علنی مجلس مورد بررسی گیرد که با توجه به جوی که دیروز در مجلس شاهد بودیم، به نظر می‌رسد وزرای نفت و صمت همان‌طور که در کمیسیون‌های تخصصی نیز رای نیاوردند، شانس کمی برای تایید در مجلس خواهند داشت اما میدری گزینه پیشنهادی وزارت کار که مورد تایید کمیسیون اجتماعی قرار گرفته، اندکی شانس خود را برای گرفتن رای مثبت نمایندگان مجلس بالاتر برده است. با آنکه برخی تصور می‌کردند با توجه به تمایز دیدگاه‌های جناحی دولت با اکثریت مجلس، شاهد حاشیه‌هایی در بررسی برنامه کلی دولت و همین‌طور صلاحیت وزرای پیشنهادی باشیم، دیروز مجلس یک روز بی‌حاشیه را پشت سرگذاشت که تمرکز اصلی آن روی مباحث تخصصی بود تا مسائل سیاسی و حاشیه‌هایی از این دست.
 

چهارشنبه، روز رأی‌گیری کابینه

به هر حال دیروز 27 مرداد نخستین روز از جلسه بررسی برنامه‌ها و صلاحیت وزرای پیشنهادی برگزار شد که طبق ماده ۲۰۴ آیین‌نامه داخلی مجلس، ابتدا برنامه و خط مشی و اصول کلی دولت و ترکیب هیات وزیران مورد بررسی قرار گرفت و پس از توضیحات رئیس‌جمهور و اظهارات مخالفان و موافقان، مجلس وارد بررسی برنامه‌‏ها و صلاحیت هر یک از وزیران به ترتیب حروف الفبای وزارتخانه شد. در جلسه دیروز ابتدا محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی دقایقی به سخنرانی پرداخت و ضمن خیرمقدم به رئیس‌جمهور و توضیحاتی درباره روند بررسی برنامه‌‌ها و صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی، گفت: رای‌گیری برای کابینه پیشنهادی چهارشنبه هفته جاری انجام خواهد شد که امیدوارم با یک همدلی و بررسی‌های دقیق بتوانیم در پایان وقت قانونی کار بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی را به اتمام برسانیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به جلسات هفته گذشته کمیسیون‌های مجلس با وزرای پیشنهادی برای بررسی برنامه‌های آنها گفت: هفته گذشته جلسات بسیار مفصل، دقیق و منظم بین وزرای پیشنهادی و همه کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد که این جلسات حداقل از 8 صبح تا 8 شب و بعضا تا ساعاتی بیشتر ادامه داشت و شناخت خوبی از بعد کارشناسی بین نمایندگان و وزرای پیشنهادی حاصل شد. در ادامه رئیس‌جمهور که هفته گذشته با ارسال نامه‌ای وزرای پیشنهادی خود برای دولت چهاردهم را اعلام کرده بود، با حضور در صحن علنی مجلس از برنامه‌های دولت و وزرای پیشنهادی خود دفاع کرد.

مسعود پزشکیان در بخشی از اظهارات خود با بیان اینکه «دولت وفاق ملی» را به مجلس معرفی کرده‌ایم، افزود: دولتی که خود را دولت همه مردم ایران می‌داند موظف به تامین حقوق شهروندی همه ایرانیان است. التزام به قانون اساسی و اهداف سند چشم‌انداز و سیاست‌های کلی مصوب رهبری و تحقق برنامه هفتم توسعه محورهای همگرایی میان دولت و سایر قوا خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه رسالت و وظیفه ما ایجاد آرامش در جامعه است،‌ تصریح کرد: مردم اگر بدانند ما با تمام وجود به دنبال حل مشکلات آنان هستیم و تبعیض نژادی، قومی و منطقه‌ای برای آنان قائل نشویم، محکم پشت حکومت خواهند ایستاد. این کار جز با وفاق و همدلی ممکن نیست. غیرممکن است با روند گذشته وضعیت فعلی را اصلاح کنیم. باید دست از کارهای قبلی برداریم.
 

زیاد بلد نیستم حرف بزنم

از حواشی جلسه دیروز بهارستان مربوط به زمان پایان سخنرانی رئیس‌جمهور بود. وی که سابقه چندین دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی را دارد، با لحنی صمیمانه خطاب به نمایندگان گفت: از اینکه حوصله به خرج دادید و سخنانم را شنیدید، تشکر می‌کنم. البته ببخشید زیاد بلد نیستم حرف بزنم و تا می‌خواهم از روی کاغذ بخوانم، بدتر می‌شود. پس از اتمام سخنرانی مسعود پزشکیان در صحن مجلس، تذکرات کوچک‌زاده و سلیمی به خط مشی دولت آغاز شد؛ تذکراتی که به صورت مشترک یک چیز را بیان می‌کرد، آیا برنامه رئیس‌جمهور همان برنامه هفتم و سند چشم‌انداز است یا برنامه دیگری در کار است که ما آن را ندیده‌ایم؟
 

موافقان و مخالفان چه گفتند؟

در ادامه جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مخالف و موافق با برنامه‌ها و اصول کلی دولت چهاردهم به بیان نظرات خود پرداختند. حسینعلی حاجی‌دلیگانی، محمدقسیم عثمانی، روح‌الله ایزدخواه، مرتضی محمودی، مسلم صالحی، مجید نصیرپور و احمد فاطمی از جمله نمایندگان مخالف بودند. همچنین محمدمهدی فروردین، روح‌الله متفکرآزاد، سیدجلیل میرمحمدی، رضا علیزاده، سارا فلاحی، شاهرخ رامین، علی بابایی، رحیم زارع و مهرداد گودرزوند نیز از نمایندگان موافق بودند. حاجی‌دلیگانی از نمایندگان مخالف با بیان اینکه انتظار داشتیم رئیس‌جمهور امروز بالاخره برنامه‌های دقیق خود را بیان کند، خطاب به پزشکیان پرسید: آقای رئیس‌جمهور! برای مسکن چه برنامه‌ای دارید؟ برای رانت چندنرخی بودن ارز چه راهکاری دارید؟ دولت چه برنامه‌ای برای یارانه‌های پنهان و آشکار دارد؟ موضوع اتباع بیگانه و خدمات و انرژی که مصرف می‌کنند برای مردم مهم است. نمی‌گویم همه اینها بروند اما خدمات کشور باید در مرحله اول برای ایرانیان باشد.

محمدقسیم عثمانی نیز با بیان اینکه «مردم به تغییر رای دادند و به جریان اصلاح‌طلبی روی آوردند اما ترکیب کابینه رئیس‌جمهور هرگز نشان‌دهنده تغییر و تحول در هیچ حوزه‌ای نیست»، گفت: وفاق ملی با جمع اضداد محقق نمی‌شود. شما دولت اشتراکی تشکیل داده‌اید و دولت اشتراکی خیلی زود ناهماهنگی به دنبال خواهد داشت. روح‌الله ایزدخواه هم با اشاره به اینکه در روزهای اخیر شاهد طرح انتقادات تندی از جناح اصلاحات به رئیس‌جمهور بودیم که چرا از عناصر تندرو استفاده نشده است که اتفاقا این از نقطه قوت کابینه است، افزود: دولت و مسؤولیت در جمهوری اسلامی کاسبی اقتصادی و سیاسی نیست و امروز چوب تندروی و افراط را از 2 جناح سیاسی در کشور خورده‌ایم آن هم در شرایطی که رهبری به صراحت فرمودند تقسیم‌بندی اصلاح‌طلبی و اصولگرایی را قبول ندارند و امسال از دوقطبی‌سازی پرهیز دادند.

مرتضی محمودی با یادآوری اینکه اگر به عنوان مخالف صحبت می‌کنیم به معنای مخالفت با رئیس‌جمهور و کابینه و شکل‌گیری دولت نیست، گفت: ما نمایندگان مطابق با منویات رهبری در هماهنگی کامل از دولت حمایت می‌کنیم و کمک دولت بویژه شخص دوست‌داشتنی و عزیز آقای پزشکیان خواهیم بود، منتها نقد سازنده داریم و اگر خلأ و اشکالی باشد آن را مطرح می‌کنیم.
مسلم صالحی نیز با بیان اینکه انتظار داشتیم کابینه آقای پزشکیان تخصصی‌تر بود، افزود: برنامه‌های وزرا در کمیسیون‌ها به شکل کلی ارائه شد. این امکان وجود داشت که وزرا تخصصی‌تر معرفی شوند. متاسفانه برخی رزومه‌های وزرای پیشنهادی ضعیف است.

مجید نصیرپور هم گفت: آقای پزشکیان به جوانان وعده دادند اما متوسط سن کابینه حدود ۶۰ سال است. ایشان همچنین به بانوان قول دادند اما از آنها در جایی غیرتخصصی استفاده می‌کنند.
همچنین فاطمی عنوان کرد: تردید ندارم سنگ بنایی که رئیس‌جمهوری بنیان نهادند به سرانجام نیکو ختم می‌شود و این را ایمان دارم اما به شرط آنکه تک تک اعضای کابینه دولت علاوه بر اسناد بالادستی و سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری، به برنامه‌ها، شعارها و رویکردهای رئیس‌جمهوری باور داشته باشند. محمدمهدی فروردین از نمایندگان موافق نیز با اشاره به اینکه به تعبیر مقام معظم رهبری، رئیس‌جمهور شخصیتی فرزانه، صادق، مردمی و دانشمند است، افزود: ایشان با شعار دعوا نکنیم و کنار هم باشیم روی کار آمد و ما باید ضمن نظارت بر عملکرد دولت، یاریگر او باشیم. 

روح‌الله متفکرآزاد هم با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران آنقدر مستحکم است که می‌تواند سلایق مختلف را در جایگاه‌های متعدد و متکثر حکمرانی ببیند، تاکید کرد: رئیس‌جمهور در معرفی کابینه سلایق مختلف را دید و به شعار وفاق ملی عمل کرد. سیدجلیل میرمحمدی هم با اشاره به اینکه رهبر انقلاب فرمودند «موفقیت دولت موفقیت همه ما است و همه باید به ایشان کمک کنند» گفت:  تکلیف همه ما روشن است. بهترین و موثرترین وعده‌ای را که یک رئیس‌جمهور می‌تواند بدهد، آقای پزشکیان داده است. دولت ایشان دولت وفاق ملی است. بدنه دولت بسیار گسترده است و حتما از تمام ظرفیت‌های نظام استفاده خواهد شد.

رضا علیزاده نیز گفت: دولت وفاق ملی بعد از چند دهه دارد در کشور اتفاق می‌افتد و باید قدردان این حرکت باشیم. چند دهه است هیچ‌کس نخواست این اقدام را انجام دهد و هزینه آن را پرداخت کند. سارا فلاحی هم با بیان اینکه «کابینه پیشنهادی دولت متناسب با شرایط و مطالبه جامعه تعیین شده است»، اظهار کرد: کابینه آقای دکتر پزشکیان مانند اسلاف گذشته خود دارای نقاط قوت و ضعف است و اگر انصاف داشته باشیم باید اعلام کنیم نقاط قوتش بر نقاط ضعفش تسلط دارد.

شاهرخ رامین نیز با اشاره به اینکه رئیس‌جمهور طبق عهدی که با مردم بسته بود، کابینه‌ای به مجلس معرفی کرد که مبتنی بر وفاق ملی تشکیل شده است، تصریح کرد: با توجه به شرایط منطقه و حساسیت اقدام ایران در مقابل رژیم صهیونیستی، مجلس کمک کند دولت یکپارچه و قوی با رای بالا کار خود را شروع کند و دولت وفاق ملی با اعتماد کامل مجلس شورای اسلامی شکل گیرد.
علی بابایی‌کارنامی هم گفت: رئیس‌جمهور به معنای واقعی و با نگاه کارشناسی دولت وفاق ملی و همدلی را انتخاب کرد و باید از آن حمایت کنیم، چون وفاق ملی و همدلی در معرفی کابینه رعایت شده است. 

رحیم زارع نیز با اشاره به اینکه انتخاب وزرای پیشنهادی بدون نگاه حزبی بوده است، افزود: تیم اقتصادی رئیس‌جمهور اوضاع و احوال خوبی دارد. امروز بحث پزشکیان نیست، مساله، خواسته‌های یک ملت است.

مهرداد گودرزوند چگینی هم اظهار کرد: آقای دکتر پزشکیان ثابت کردند با انتخاب کابینه فراجناحی عملا در پی پیاده‌سازی قول‌ها و گفتمان انتخاباتی هستند. آقای پزشکیان! از اینکه به ۲ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعتماد کرده‌اید، مانند آقای مهندس نوری‌قزلچه که سوابق درخشان کشاورزی دارند و به عنوان وزیر پیشنهادی کشاورزی معرفی شدند، تشکر می‌کنیم.
همچنین در جریان جلسه علنی دیروز، 2 نماینده مجلس در تذکرات جداگانه‌ای از ارائه نکردن برنامه مشخصی از سوی رئیس‌جمهور به مجلس شورای اسلامی انتقاد کردند که محمدباقر قالیباف در پاسخ درباره ارائه نشدن برنامه‌ای از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی گفت کلیت برنامه دولت چهاردهم بارگذاری شده و نمایندگان دیده‌اند و برنامه وزرای پیشنهادی هم موجود است.
 

پزشکیان: اصول من حق و عدالت است

پس از شنیدن نظرات نمایندگان موافق و مخالف، مسعود پزشکیان در دفاع از برنامه‌های خود به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: من در تمام دوره‌ای که امکان و فرصت بود، تلاش نکردم عیب‌ها را بزرگ و مطرح کنم که بهانه دست بیگانگان دهم تا از بحث‌های ما سوءاستفاده کنند. من به مردم و به شما هم قول می‌دهم و در زندگی هم چنین بودم که امکان ندارد دروغ بگویم یا به حرفی که زدم، پایبند نباشم. من همیشه به بی‌عدالتی‌ها در هر حالتی حمله و از حق مردم و مذاهب و قومیت‌ها دفاع کردم. آن زمان که کسی جرأت نداشت این حرف‌ها را بزند، من باور داشتم و حرف زدم. من به حق و عدالت در جامعه اعتقاد دارم.

وی افزود: وقتی من را برای گفت‌وگوهای انتخاباتی فراخواندند، گفتم اصولی دارم و آن حق و عدالت است و برای آن اصلاحات می‌کنم و برای آن بشدت به اصلاحات معتقدم. امام حسین(ع) وقتی به کربلا می‌رفت فرمود مگر نمی‌بینید به حق عمل نمی‌کنند؟ وقتی جامعه‌ای داشته باشیم که حق در آن نادیده گرفته شود، بر هر مسلمانی و هر کسی که حسینی است وظیفه است قیام کند و اصلاح انجام دهد. همچنان که امام حسین(علیه السلام) این را می‌فرماید.

رئیس‌جمهور یادآور شد: برادری که اینجا می‌گوید این وزرا سلایق مختلف دارند، باید در پاسخش گفت هر سلیقه‌ای داشته باشند، وقتی به قانون عمل شود، دیگر سلایق معنی ندارد. ما پایبند به چشم‌انداز و سیاست‌های کلی ابلاغی رهبری هستیم. در میدان عمل باید امتحان‌مان کنید. 20 سال است قرار است در چشم‌انداز اول شویم اما چه شد؟ فقط با هم دعوا و یکدیگر را نقد کردیم. ما باید به آن پیمانی پایبند باشیم که رهبری انقلاب ترسیم کرده‌اند. قدم اول و رمز موفقیت این است که دست به دست هم دهیم، بویژه که در وضعیتی از نظر اقتصادی و اجتماعی قرار داریم که نباید دعوا کنیم، بلکه باید با هم مقابل این تهاجمات بایستیم.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش گفت: از شما می‌خواهم به همه وزرای پیشنهادی با قدرت رای دهید تا بسیج شویم و در مسیری که رهبری انقلاب مشخص کرده‌اند یکصدا در برابر تهاجمات و تهدیدات بایستیم. ما نیاز به وحدت داریم. ما نیاز داریم عقده‌ها و گره‌های گذشته را کنار بگذاریم و دست به دست هم دهیم و این راه سختی را که در پیش داریم طی کنیم. من نمی‌خواهم عدد و رقم بگویم اما باور کنید راه آسان نیست.

وی یادآور شد: همه وزرایی که پیشنهاد شدند با این باور آمدند که در این مسیر حرکت کنند. در همه مراحل انتخاب وزرا مشورت‌های لازم را با همه کسانی که باید، انجام دادیم. حداقل در تمام موارد، مشورت‌ها را در سطح بالا انجام دادیم و بدون مشورت به اینجا نیامده‌ایم. عیب و مشکل هم داریم اما الان اگر بخواهیم گیر دهیم، به هرکسی می‌شود این گیرها را داد. ما برای ایران و برای این مملکت، آنچه را که به آن معتقد هستیم که رضایت مردم باشد، با تمام وجود پیگیری می‌کنیم تا آنان راضی شوند و نژاد و قبیله و جناح و حزب برای ما مهم نیست.

رئیس‌ دولت چهاردهم همچنین گفت: دلم می‌خواهد آنطور که بوده‌ام باشم. نمی‌خواهم تغییری در رفتار و نوع زندگی‌ام ایجاد کنم و خودم را بالاتر و برتر از کسی بدانم. من به ‌عنوان دوست و برادر شما هستم و از شما می‌خواهم به عنوان دوست و برادر برخورد کنید. به وزرای پیشنهادی به عنوان دوست نگاه کنید و آنان را کمک کنید و بپذیرید. قبول دارم ما اشتباه داریم، چون معصوم نیستیم. ما به حق و عدالت معتقدیم و نمی‌خواهیم حق هیچ‌کس را در مملکت ضایع کنیم و نادیده بگیریم. کمک کنید همه وزرای پیشنهادی رای بیاورند. به آنان که گیر می‌دهید، بیشتر کمک کنید.

رئیس‌جمهور از تمام زمان ۲ ساعت و نیمه‌ای که در اختیار داشت استفاده نکرد و یک ساعت آن را در اختیار نمایندگانی قرار داد که با برنامه‌ها و وزرای پیشنهادی او موافق بودند. به این ترتیب برخی نمایندگان از این فرصت برای دفاع از وزرای پیشنهادی استفاده کردند، مانند هاشمی‌نیا، نماینده مردم خرم‌آباد که با توجه به امکان عدم تایید صلاحیت وزیر پیشنهادی نفت، در سخنانش به دفاع از او پرداخت و گفت: آقای پاک‌نژاد از دل وزارت نفت آمده و در این کار متخصص است و می‌تواند در تولید، فروش و توزیع، ناترازی موجود را رفع کند. همچنین پوردهقان از دیگر نمایندگان موافق نیز از کلیت کابینه دفاع کرد و ذیل این دفاع، سخنانی در تجمید از گزینه پیشنهادی وزیر صمت انجام داد. غلامرضا تاجگردون نیز از جمله نمایندگان موافقی بود که طی سخنانی گفت باید از کابینه پزشکیان برای ایران حمایت کنیم.

پس از پایان سخنان رئیس‌جمهور و همین‌طور نمایندگان موافق و مخالف، مجلس در نوبت عصر وارد بررسی برنامه‌‌ها و صلاحیت هر یک از وزیران به ترتیب حروف الفبای وزارتخانه‌ها شد که بر همین اساس، وزرای پیشنهادی آموزش‌و‌پرورش و ارتباطات در صف اول قرار گرفتند تا صلاحیت‌شان مورد بررسی قرار گیرد. در جریان بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش،‌ محمدباقر قالیباف گفت: «با توجه به اینکه در بررسی برنامه وزیر پیشنهادی آموزش‌و‌پرورش نماینده مخالفی ثبت‌نام نکرده است، وزیر پیشنهادی به تشریح برنامه‌ها و دفاع از خود می‌پردازد». بر همین اساس علیرضا کاظمی به تشریح برنامه‌های خود پرداخت.

سپس نوبت به گزینه پیشنهادی وزارت ارتباطات رسید که در ابتدای این جلسه احمد راستینه با اشاره به مخالفت کمیسیون فرهنگی با برنامه‌های وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت پس از بررسی‌های متعدد پیرامون برنامه‌ها و صلاحیت ستار هاشمی، صلاحیت او مورد تایید اعضای کمیسیون قرار نگرفت. از طرف دیگر زهرا سعیدی نظر کمیسیون صنایع و معادن درباره وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات را قرائت کرد و از موافقت این کمیسیون با برنامه‌های  ستار هاشمی خبر داد. /وطن امروز
 

روند بررسی صلاحیت ها در روز شنبه 27 مرداد 1403

.

خوش آمد گویی قالیباف به رئیس دولت چهاردهم

.

پزشکیان: کسب رضایت مردم به دولت بر می‌گردد

رئیس‌جمهور: وظیفه حاکمیت عمل صالح یعنی رضایت مردم است و با تمام وجود به این اصل معتقد هستیم، هوای نفس مانع این می شود که هوای مردم را داشته باشیم. مراعات انصاف در برابر کسانی که دوستشان داریم و حزب و دسته ما هتسند در برابر کسانی که هم حزب ما نیستند باید برابر باشد. تمام دعوا بر سر عدالت است و باید مردم از ما رضایت داشته باشند و مردم شاکی هستند و کسب رضایت مردم به آمریکا و کشورهای دیگر ربطی ندارد.
.

پزشکیان: وظیفه حاکمیت ایجاد رضایت مردم است

رئیس‌جمهور: ایران باید به کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی تبدیل شود. این هدف نمی‌تواند تحقق یابد مگر اینکه با تمام وجود به این چشم انداز باور داشته باشیم. وظیفه حاکمیت ایجاد رضایت مردم است. آن چیزی که باعث می شود ما هوای مردم را نداشته باشیم هوای نفس است. هدف همه امامان و پیامبران ایجاد عدالت در جامعه است؛ فرقی نمی‌کند از چه قومی باشد، تمام دعوا سر عدالت است. نارضایتی مردم یعنی نارضایتی خدا. رسالت ما ایجاد رضایت و آرامش در جامعه است.
.

پزشکیان: برای خدمت به ملت آمده‌ایم نه برای حکومت بر ملت

رئیس‌جمهور: ما برای خدمت به این ملت آمده‌ایم نه برای حکومت بر آن و حکومت باید وسیله‌ای برای خدمت باشد. مقام معظم رهبری با رویکرد عدالت‌خواهانه و فسادستیز  که با سند چشم‌انداز و ابلاغ سیاست‌های کلی مسیر تحقق چشم‌انداز و مبنای مشترک همگان را فراهم آورده است که همواره پشتیبان و حامی دولت و پیگیری این سیاست ها بوده است. هماهنگی بین قوا نقطه قوت بسیار بالایی است و طبیعتا به امید خدا این هماهنگی با مجلس محترم عمیق‌تر، بهتر و برادرانه خواهد بود. برخورداری از حمایت و همکاری نهادهای تحت فرمان مقام معظم رهبری که مقام معظم رهبری دستور دادند به این نهادها که حتما به ما در جهت اهداف و چشم‌انداز کمک کنند. دارا بودن کشوری از نظر جغرافیای سیاسی در مناسبت‌ترین و حیاتی‌ترین نقطه زمین که جایی قرار گرفتیم که از نظر ژئوپلیتیک استثنایی است. داشتن مرزهای آبی و دسترسی به دریای آزاد که رویای خیلی از کشورها است.
.

پزشکیان: برای عبور از بحران‌ها نیازمند وفاق ملی هستیم

رئیس‌جمهور: اگر با هم باشیم و وحدت و انسجام داشته باشیم قادر هستیم تمام این تحریم‌ها را کم‌رنگ کنیم. تنش و خونریزی در منطقه داریم. سرمایه اجتماعی کم شده است. انسجام داخلی ما ضعیف شده است. اعتبار دولت در قبال ملت کاهش پیدا کرده است که نقاط ضعفی است که داریم. برای برون رفت از این وضعیت راهبردهای ما چیست؟ چگونه می‌توانیم از اینجا به آن اهداف متعالی و چشم‌اندازی که به دنبال آن بودیم برسیم. تصویر اینکه به جایی خواهیم رسید دیوانگی است و امکان ندارد. ایران امروز برای عبور از بحران‌ها نیازمند وفاق ملی و همبستگی و مشارکت ملی است. رهبر معظم انقلاب همه قوا و حاکمیت را به امر نمودند. حال نوبت نمایندگان مجلس است که نقش تاریخی را در عمل این افق گشایی برای این کشور فراهم کنند. دولت من دست تفاهم به سوی عرصه خدمت گشوده می‌خواهد در پرتو بسیج همگانی اقدام کند. انتظار دارم که مجلس به عنوان عصاره ملت در این رویکرد راهگشا است.
.

پزشکیان: ۱۰ هزار ساعت روی وزرای پیشنهادی کار کردیم

رئیس‌جمهور: ما به همه افراد و شخصیت‌ها گفتیم که افرادی که به نظرشان می‌توانند به دولت کمک کنند را به ما معرفی کنند، نزدیک ۱۰ هزار ساعت روی وزرای پیشنهادی کار کرده ایم و ۱۰ هزار پرونده شخصیت‌ها را بررسی کرده‌ایم. ما به گفته‌هایمان پایبند بودیم و سعی کردیم نمادی از وفاق ملی باشند و این شخصیت‌ها از دولت شهید رئیسی، روحانی، احمدی‌نژاد و مجموعه‌ای از اشخاصی است که برای این مملکت و انقلاب زحمت می‌کشند. از شما نمایندگان می‌خواهم کاری کنید که صدای واحدی از ما و شما هم داخل و هم خارج از کشور از ما بیرون بیاید. باید دست به دست هم بدهیم که این مملکت بزرگ شود. ما را در این نگاه و در رفتن به سمت به وفاق یاری کنید. کاری کنید که دنیا بداند یکصدا با هم در پشت مقام معظم رهبری و در جهت رسیدن به آن چشم‌اندازها تلاش، کوشش و هم‌صدا خواهیم بود و اختلافات را کنار خواهیم گذاشت.
.

پزشکیان: امکان ندارد به حرفی که زدم پایبند نباشم

رئیس‌جمهور: امکان ندارد دروغ گفته باشم و به حرفی که زدم پایبند نباشم. همیشه از حق مردم دفاع کرده و به بی‌عدالتی‌ها حمله کرده‌ام. به پیر و پیغمبر این وزرا حاصل تفاهم کسانی است که با هم نشستیم و مشورت کردیم. والله ما مشورت کردیم و بدون مشورت اینجا نیامدیم.
.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش

موافقت کمیسیون آموزش با وزیر آموزش و پرورش

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از موافقت این کمیسیون با برنامه‌های علیرضا کاظمی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خبر داد. 
.

کاظمی: مشکلات آموزش و پرورش را درک کرده‌ام

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در مجلس: از نزدیک با چالش‌ها و فرصت‌های آموزش و پرورش کشور آشنا هستم. حقیقت تلخ وجود چالش‌های بنیادین در آموزش و پرورش است که همچنان سنگینی می‌کند که دغدغه ملی است. حوزه آموزش و پرورش همواره از اولویت خارج شده است. کمتر به نقش حیاتی و تمدن‌ساز آموزش و پرورش پرداخته شده است. غفلت از جایگاه آموزش و پرورش، حاکمیت نگاه هزینه‌ای به آموزش و پرورش، غفلت از مشارکت مردم، سیاست‌زدگی، تمرکزگرایی افراط و عدم تفویض اختیار، کاهش تدریجی مقام معلم، کمبود نیروی انسانی، کسری شدید نیروی انسانی در ابتدای سال، ناترازی و کسری بودجه و .... از چالش‌های آموزش و پرورش است.
.

مخالفت کمیسیون فرهنگی با ستار هاشمی، وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات

.
.
روند بررسی صلاحیت ها در روز یکشنبه 28 مرداد 1403
 

کمیسیون امور داخلیِ کشور و شوراها هم موافقت خود را با وزیر پیشنهادیِ اطلاعات اعلام کرد

.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجیِ مجلس موافقت خود را با حجت‌الاسلام خطیب، وزیر پیشنهادیِ اطلاعات اعلام کرد

.

جباری: خطیب به هیچ حزب و گروهی تعلق ندارد

نماینده مردم بندر لنگه موافق با وزیر اطلاعات در صحن علنی مجلس: خطیب کار خود را از کف کار اطلاعاتی شروع کرده؛ خطیب به اصول انقلاب اسلامی پایبندی دارد.  آقای خطیب مسئولیت سازمان حفاظت دستگاه قضایی را بر عهده داشته است.

بروجردی:  دشمن روی نیروهای نظام کار می‌کند

نماینده موافق با وزیر اطلاعات در صحن علنی مجلس: در مصوبه مجلس شورای اسلامی ۴ شرط برای وزارت اطلاعات مصوب شده است که شامل تحصیلات در حد اجتهاد، اشتهار به عدالت و تقوی، سابقه روشن از نظر سیاسی و مدیریتی و در آخر عدم عضویت در احزاب و سازمان‌ها و گروه‌هاست که همه این شرایط در آقای خطیب جمع است و به همین علت در دوره شهید رئیسی به عنوان وزیر اطلاعات فعالیت می‌کردند. دشمن روی همه نیروهای نظام کار می‌کند. خود نمایندگان عزیز در محضر تهدید جدی هستند؛ از کار ساده تخلیه اطلاعاتی تلفنی گرفته تا اینکه نیرو را از مسیر منحرف کنند. رصد این نیروها توسط حفاظت اطلاعات با هدف حفظ یکی از موفقیت‌های وزارت اطلاعات است و در این عرصه با جدیت بیشتری عمل شود.

  .

خطیب: امنیت ایران مورد توجه سیاستمداران جهان است

وزیر پیشنهادی اطلاعات: امروز در نقطه‌ای ایستاده‌ایم که قدرت، امنیت و اقتدار کشور ایران مورد توجه سیاستمداران جهان است. امروز سرویس‌های اطلاعاتی ۵۳ کشور، میز ایران دارند. مطابق برنامه هفتم توسعه برنامه‌های خود را در وزارت اطلاعات از جمله مشارکت در تامین اشراف اطلاعاتی و طرح جامع پایش اطلاعاتی کشور و تامین نیازمندی‌های اطلاعاتی نهادها و کمک به هوشمند سازی دولت الکترونیک ادامه خواهم داد. 
.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی اقتصاد

موافقت کمیسیون اقتصادی با «همتی» وزیر پیشنهادی اقتصاد 

  .

.

صمصامی: همتی در نامه‌‍ای به رهبری خواهان افزایش بنزین به 5 هزار تومان شد

صمصامی، مخالف وزیر پیشنهادیِ اقتصاد: آقای همتی وقتی رئیس بانک‌مرکزی بود، با ادغام بانک قوامین با آن همه تخلفات به بانک سپه صورت مسئله را پاک کرد. حسین صمصامی نماینده مردم تهران در مخالفت با وزیر پیشنهادی اقتصاد در صحن علنی: پس از اجرای سیاست افزایش بنزین در سال ۹۸ نرخ ارز نیز افزایش پیدا کرد. همتی خود را مخالف افزایش قیمت بنزین میدانست اما خود برای افزایش آن به رهبری نامه نوشت؛ «حسین صمصامی» مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی اقتصاد: آقای همتی با فاصله زمانی کوتاه به عنوان رئیس کل بانک مرکزی از دریافت اختیارات ویژه از سران قوا جهت ساماندهی بازار ارز و اصلاحات بانکی خبر دادند. این اختیارات خاص و ویژه در سال‌های ۹۸ و ۹۹ تمدید شد اما ماحصل آن چالش‌های مضاعفی برای کشور ایجاد کرد. در حوزه بانکی ورود به موضوع بانک آینده و بانک‌های نظامی در  پانک سپه را  که می‌توان از مهمترین اقدامات بانک مرکزی  برشمرد. در خصوص بانک آینده اقدامات نامتعارف و ریشه دواندن فساد در این بانک از بانک تات شروع شد و عمده چالش‌های آن سوءاستفاده سهامداران کلان از منابع عمومی و احداث پروژه‌های خصوصی بود.

حسینی: همتی تخصص لازم در وزارت اقتصاد را دارد

نماینده موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی اقتصاد: آقای همتی مدرک تحصیلی دکترای اقتصاد با رتبه ممتاز در دانشگاه تهران دارند. آقای همتی آدم حرفه‌ای هستند. کسی که رئیس کل بیمه مرکزی بوده است. مدیرعامل بانک در سال‌های متعددی بوده است و انسان مجربی است و ۱۹ ماه در جبهه بوده. به لحاظ سوابق علمی و تجربی در کمیسیون به این جمع‌بندی رسیدیم که آقای همتی از تخصص و تجربه لازم برخودار هستند. یکی از مسائل و مشکلاتی سبب شده این وضعیت را داشته باشیم این است که به تجربه بی‌تفاوت بوده‌ایم. وزارت‌خانه جای آزمایش و خطا نیست.ما با توجه به شرایط اقتصاد کشور نمی‌توانیم افراد بی‌تجربه را در این وزارتخانه‌ حساس بگماریم. 

زنگنه: همتی اعتقادی به انضباط‌بخشی نظام بانکی ندارند

مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی اقتصاد: تورم در سال ۹۶ حدود ۹ درصد، در سال ۹۷ حدود ۲۰ و در اردیبهشت با ۴۶.۵ تحویل نفر بعد دادند. مسئولیت کنترل تورم بر عهده بانک مرکزی است. اکثر دلایل تورم ما سیاست‌های پولی است و رئیس بانک مرکزی وقت نمی‌تواند از آن شانه خالی کند. مسئله ما سر میزان نقدینگی نیست سر نرخ رشد نقدینگی است، نرخ رشد نقدینگی جناب همتی ۲۰ درصد تحویل گرفتند و ۴۰ درصد نرخ رشد را تحویل دادند. بی‌انضباطی بانکها در ۱۷ مهر ۹۸ در پاسخ به سوال ایسنا می‌گویند اصلاح نظام بانکی مهم است اما ضرب‌الاجل خاصی نمی‌توانیم بدهیم. آقای همتی اعتقادی به انضباط‌بخشی نظام بانک ندارند. خود ایشان در سال ۹۹ بانک ملی را با ۷ هزار و ۴۴۵ میلیارد زیان انباشته تحویل می‌گیرند ۲ سال بعد همین بانک را با ۱۶ هزار و ۹۴۳ میلیارد زیان انباشه تحویل می‌دهند که این دو برابر است. 

زنگنه: همتی معتقد است در تورم ۴۰ درصدی نرخ ارز باید تا پایان سال ۴۰ درصد افزایش پیدا کند. نماینده مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد: آقای همتی اعتقادی به ارزش پول ملی ندارند. همتی در کمیسیون‌ها می‌گوید با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودم اما در زمان حذف این ارز در دولت شهید رئیسی در یک هفته سه مصاحبه علیه این کار انجام داد. وقتی نظر آقای عراقچی این است که تخاصم ما با آمریکا تمام شدنی نیست، آیا وزیر اقتصاد می‌تواند همه چیز رابه برجام وصل کند؟
.

محمدبیگی، نماینده مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد: همتی واردات واکسن کرونا رو وابسته به قبول اف‌ای‌تی‌اف کردند

.

.

موسوی: کارنامه همتی الگویی از تعهد و ایران دوستی است

نماینده موافق وزیر پیشنهادی اقتصاد: فراموش کردید که رئیس کل وقت بانک مرکزی در شرایط کرونا و تحریم ها مسئولیت قبول کردند؟ آقای همتی با تلفیق دانش نظری و تجربه عملی و اگر منصفانه نگاه کنیم در هر مسئولیتی که بر عهده گرفتند منشأ خدمات ارزنده برای کشور بودند. موقعی که ایشان رئیس کل بانک مرکزی را داشتند کشور ما شدیدترین تحریم‌های اقتصادی را تجربه می‌کرد.

.

.

.

همتی: همه همت خود را برای رفع مشکلات اقتصادی کشور  به کار خواهم گرفت

وزیر پیشنهادی وزارت امور اقتصادی و دارایی در صحن علنی مجلس: رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری فرمودند که امروز اولویت با مسائل اقتصادی است. با توجه به توصیه های معظم له خود را موظف می دانم که با قبول این مسئولیت تجربیات خود را در مسیر خدمت به مردم کشورم به کار برم. بایستی با تمام قوا برای بهبود وضعیت اقتصاد کشور و حل مشکلات معیشتی مردم قدم برداشت. برنامه پیشنهادی خود برای وزارت اقتصاد با رویکرد جدید تدوین کرده و به مجلس عرضه کردم. امیدوارم دوران جدیدی برای ایران زمین رقم بخورد. همه همت خود را برای رفع مشکلات اقتصادی کشور با حمکرانی  درست به کار خواهم گرفت. هدف برنامه ها عملکرد موفق اقتصاد با کمک بانک مرکزی و سازمان برنامه بودجه در شکل ثبات اقتصادی و تورم پایین در جهت کاهش فقر است.


همتی، وزیر پیشنهادی اقتصاد: نااطمینانی‌های اقتصاد کشور راه توسعه کشور را سد کرده است. بی‌ثباتی قیمت‌ها و تحریم‌ها از دلایل این نااطمینانی‌ها است. همتی: طرحی دارم که بانک های کشور از بنگاه داری خارج و به سمت بنگاه سازی حرکت کنند. وزیر پیشنهادی وزارت امور اقتصادی و دارایی در صحن علنی مجلس: با بخش خصوصی برای مردمی سازی اقتصاد ملی ارتباط منظم خواهیم داشت مجلس شورای اسلامی نشان داد که محل بحث و دیالوگ است.
.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت خارجه

موافقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با «عراقچی» وزیر پیشنهادی امورخارجه

.

احمدی سنگر، نماینده مخالف: تضمین‌های قوی و کافی برای لغو تحریم‌ها در برجام گرفته نشد

نماینده مردم شهرستانهای رشت و خمام در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: شما در برجام دقت لازم را در متن انجام ندادید و یکطرفه تعهدات را اجرا کردید. قلب راکتور اراک را بتن ریختید و شروط رهبری را در برجام نادیده گرفتید. اگر نگاه شما به داخل کشور بود به لبخند التماسی ایمان پیدا نمی کردید.

.

صباغیان، نماینده مخالف: اینکه بگوییم ترامپ از برجام خارج شد قابل دفاع نیست

نماینده حوزه انتخابیه مهریز، بافق، بهاباد، ابرکوه و خاتم در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: چطور عراقچی و ظریف که افراد متخصص و با تجربه بودند قراردادی امضا کردند و ما تمام تعهدات را اجرا کردیم اما هیچ دستاوردی نداشتیم.

.

حجت الاسلام  آزادی خواه، نماینده موافق: سیاستگذاری کار وزیر نیست و وزیر مجری است

نماینده حوزهٔ انتخابیهٔ ملایر موافق وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: عباس عراقچی تاکنون وزیر نبوده است و ذیل وزارتخانه‌ای که سیاست‌های آن جای دیگر تصمیم‌گیری می‌شده کار می‌کرد.

.

ظهوریان، نماینده مخالف: عراقچی مواضعی در گره زدن زندگی مردم به بیگانگان دارد

نماینده مردم مشهد و کلات در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: ما ۳۹ بند از ۴۱ بند fatf را اجرا کردیم در حالی که اجرای fatf در برنامه آقای عراقچی و همتی بود. طبق fatf باید دروازه‌ها و کانال‌هایی اطلاعاتی بدون هیچ محدودیتی در شرایط تحریمی به fatf گزارش دهیم. 

.

.

ثابتی: برخی موافقان عراقچی می‌گویند حتما به او رای بدهید چون یک نفری گفته او رای بیاورد

نماینده مخالف وزیر پیشنهادی امور خارجه: رهبر انقلاب فرموده‌اند مجلس در تصمیم‌گیری مستقل باشد. مجلس مستقل است و باید مستقل عمل کند و نباید استقلال مجلس زیر سوال شود. نباید مجلس خلع سلاح شود و این مجلس است که امام گفت در راس امور است؟ آقای عراقچی نگاه شما در دیپلماسی و میدان چیست؟ ما برای سالها در برجام ضرر کردیم. ما با آقای عراقچی مخالف هستیم چون ایشان واقع بین نیستند. هیچ کجای متن برجام قابل دفاع نیست و افتخار نیست.

ثابتی: آقای عراقچی شما مجری خوبی نیز برای اجرای سیاست‌ها نیستید. نماینده مردم تهران در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: دیپلمات حرفه‌ای به پرتاب کردن خودکار نیست به دیدن واقعیات است به اینکه متنی را امضاء کنیم که قابل پیش‌بینی باشد. وقت ملت حق الناس است؛ ۸سال وقت کشور چگونه گذشت؟ زمانی که عده‌ای میگفتند با ترامپ مذاکره کنیم قانون اقدام راهبردی در مجلس تصویب شد؛ قانون اقدام راهبردی در واکنش به این بود که مذاکره کنندگان ما خوب عمل نکردند. تقریبا هیچ توصیف آقای سیف درباره برجام بود و توصیف من و امثال من نیست! از حافظه تاریخی این سال‌ها عبرت بگیرید. چرا مرزبندی عراقچی با ظریف زودتر انجام شد و امروز برای رای اعتماد این حرف‌ها زده می‌شود؟

.

.

متکی، نماینده موافق: عراقچی یک دیپلمات جامع الاطراف است

نماینده مردم تهران موافق وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس: عراقچی وزارت خارجه را می شناسد و کارهای وزارت خارجه را در حوزه های دوجانبه و بین المللی می شناسد و به دلیل دو ماموریت خارج از کشور از مسائل ایرانیان و مسائل ایرانیان خارج از کشور شناخت جامع دارد.

.

.

.

.

.

سه ماموریت اصلی عراقچی در برنامه‌های وی

عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه: اصول بنیادین سیاست خارجی دولت چهاردهم قانون اساسی، سیاست کلان نظام، سند چشم انداز، برنامه هفتم، تدابیر رهبر انقلاب، اصل راهبردی عزت، حکمت و مصلحت و تمامی قوانین  و مصوبات مجلس در حوزه روابط خارجی است. عراقچی: فیلمی که از بنده در مجلس پخش شد جای تعجب داشت، این فیلم سند افتخار من است... در جمله آخر در فیلم گفتم ترامپ توان ندارد برجام را از بین ببرد نگفتم نمی تواند از برجام خارج شود و همین اتفاق هم افتاد. دیپلماسی مقاومت» که برگرفته از «مکتب مقاومت» و محصول رشادت‌های شهید قهرمان حاج قاسم سلیمانی در طراحی «محور مقاومت» است، در کانون توجه سیاست خارجی دولت چهاردهم قرار خواهد داشت. سیاست خارجی ما باید حضور فعال و اثرگذار در برابر امواج و حوادث منطقه ای و جهانی داشته باشد. این وظیفه‌ای است که مقام معظم رهبری در سخنرانی روز تنفیذ بر ما تکلیف فرمودند. سیاست حسن همسایگی همچنان با قوت به پیش خواهد رفت. چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه ما بوده‌اند، قدرت‌های نوظهور، و عرصه‌های جدید در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند.

عراقچی: سیاست حُسن همسایگی همچنان با سرعت پیش خواهد رفت

چین و روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان تحریم همراه ما بودند و قدرت‌های نوظهور در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند. اگر اروپا رفتارهای نادرست و خصمانه خود را نسبت به ایران اصلاح کند، در فهرست اولویت‌های ما قرار خواهد گرفت. و بالاخره، سیاست ما در مورد آمریکا، سیاست «مدیریت تخاصم» خواهد بود. برای رسیدن به بهترین توافق تلاش خواهیم کرد. در هر مرحله فصل الخطاب مواضع قطعی نظام، قوانین مجلس و تدابیر رهبر انقلاب خواهد بود. در رفع تحریم‌ها نه تعجیل خواهد شد نه به دام مذاکرات فرسایشی خواهیم افتاد. سیاست ما متوجه خنثی سازی تحریم‌ها و همزمان تلاش برای رفع آنهاست.


پاسخ عراقچی به ثابتی: من نمی‌گویم مرگ بر وطنی که هموطنم عراقچی است. من می‌گویم جانم فدای وطنی که فردی منتقد ولایت‌پذیری مجلس را هم زیر سوال می‌برد. عراقچی: ۲ بار تا مرحلۀ انعقاد مجدد برجام پیش رفتیم. در مذاکرات احیای برجام در سال ۱۴۰۰ پایبندی خود به اقدام راهبردی را نشان دادم. همان نشانی که ما گرفتیم برای برجام، شهید فخری‌زاده هم گرفت اما به خاطر ماهیت کارش، در اتاق پشتی. ما در برجام با شهید فخری‌زاده از نزدیک کار کرده بودیم.

.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان.

 کمیسیون بهداشت و درمان مجلس موافقت خود را با ظفرقندی، وزیر پیشنهادیِ بهداشت اعلام کرد

.

عباس‌پور، مخالف وزیر پیشنهادیِ بهداشت: ظفرقندی باید جواب دهد که چرا با افزایش ظرفیت پزشکی مخالفت است

آقای ظفرقندی وقتی شما رئیس سازمان نظام پزشکی بوده‌اید افزایش تعرفه‌های درمانی را در بخش خصوصی مصوب کردید و آیا فکر نمی‌کنید مخالفت با محرومیت‌زدایی است. باعث شدید پزشکان  از بخش دولتی به بخش خصوصی بروند و بیمارستان‌ها دچار چالش اساسی می‌شوند و با جهت‌گیری دولت آقای پزشکیان همخوانی دارد یا خیر؟ دکتر ظفرقندی بیشتر از اینکه از ابزار جراحی‌های مردم استفاده کنند قلم به دست بیانیه‌هایی که در جهت تضعیف نظام و حمایت از اغتشاشات است و جریاناتی که بروز مرزی در جهت براندازی نظام است.

.

شریعتی: آقای ظفرقندی همچنان از سران فتنه تمجید می‌کنند

مخالف وزیر پیشنهادی بهداشت: ظفرقندی می‌خواهد از مجلسی رای اعتماد بگیرد که چند ماه پیش آن را نامشروع خوانده بود. آقای ظفرقندی کاش حداقل به مواضع خودتان پایبند بودید و به مجلسی نمی‌‌آمدید که مشروعش نمی‌دانید. پزشکیان با رای ۲۶ درصد مردم رئیس‌جمهور شده اما ما او را رئیس‌جمهور اقلیت نمی‌خوانیم. ظفرقندی گفته است همان مواضع گذشته را دارم. ایشان همچنان از سران فتنه دفاع می‌کند. مطالب ایشان در فضای مجازی موجود است. گفته است آمبولانس‌ها را با نیروهای نظامی پر کرده‌اند! ظفرقندی رئیس بیمارستان خوبی است اما وزیر بهداشت خوبی نخواهد شد.

.

سنگدوینی، موافق وزیر پیشنهادی بهداشت: ظفرقندی این فرصت را از طرف پزشکیان غنیمت شمرده و آمده برای نوکری

 نماینده مردم گرگان، موافق با وزیر پیشنهادی بهداشت در صحن علنی مجلس: دکتر ظفرقندی را رئیس‌جمهوری معرفی کرده که خودش وزیر بهداشت و فوق تخصص جراحی قلب است و می‌فهمد. آقای ظفرقندی به مجلس می آید و حال حاضر خود را برای نمایندگان مجلس توضیح می دهد؛ اصل حال حاضر افراد است. جامعه پزشکی و نخبگان آقای ظفرقندی را تایید کردند. دکتر مرندی، خانم دستجردی و دکتر هاشمی «ظفرقندی» را تایید کردند.

.

عباسپور: ظفرقندی بیانیه‌هایی در حمایت از اغتشاشات امضاء کرده است

عباسپور نماینده مخالف وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان: ظفرقندی به جای استفاده از ابزار جراحی برای درمان مردم قلم به دست برای نوشتن بیانیه‌ها در جهت حمایت از اغتشاشات و تضعیف نظام بوده است. به عنوان موافق کلیات برنامه آقای پزشکیان صحبت کردم اما این بدان معنا نیست که اگر در صورت وجود موردی از آن چشم‌پوشی کنم.

.

بیگدلی: ظفرقندی مشکلات کادر درمان را می‌‌داند


موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی بهداشت: آقای ظفرقندی بالای ۴۰۰ دانش‌آموز متخصص تروما را برای ما تربیت کردند و نگذاشتند ارز این مملکت خارج شود. تمام مشکلات، مسائل، درد و رنج‌های کادر بهداشت و درمان را می‌داند. شورای عالی بیمه تعرفه را مشخص می‌کند و ربطی به رئیس سازمان نظام پزشکی ندارد. وفاق ملی هم‌ ما دست به دست هم بدهیم شهادت می‌دهم آقای دکتر ظفرقندی به این نظام و ولایت فقیه التزام عملی دارد.
.

پاک‌مهر: نباید سلامت مردم را به فردی سیاسی بسپاریم

مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی بهداشت: سکان هدایت وزارت بهداشت را باید شخصی عهده‌دار شود که غیرسیاسی باشد. سیاسی‌ترین عنصر کابینه‌ را برای غیر‌سیاسی‌ترین وزارتخانه معرفی کرده‌اند. آقای ظفرقندی دارای سوابق و عملکرد فراوانی است اما ناگفته نماند در هر کجا مسئولیت داشته ایشان وزن عملکرد سیاسی از وضع عملکرد حوزه سلامتش بالاتر بوده است. طوری که سازمان نظامی پزشکی در یک مقطعی سازمان کاملا سیاسی و تبدیل به سازمان مخالف نظام شده بود. هرگز نباید سلامت مردم را به سیاسی‌کار بسپاریم و چنین معامله زیان‌باری در حوزه نظام سلامت برای مردم رقم بزنیم.

.

ظفرقندی، وزیر پیشنهادی بهداشت: پذیرفتن وزارت در شرایط فعلی کشور تفاوت چندانی با حضور در تیم‌های اضطراری زمان جنگ تحمیلی ندارد

وزیر پیشنهادی بهداشت: ۴۰ سال است به طور مستقیم در مسیر خدمت رسانی به مردم هستم. ار روستاهای دورافتاده پس از پیروزی انقلاب و بعد از جنگ تحمیلی تا بیمارستان سینا به عنوان پایه گذار جراحی عروقی و روش‌های نوین داخل عروقی. پذیرفتن این مسئولیت در شرایط فعلی کشور تفاوت زیادی با حضور در تیم‌های اضطراری در زمان جنگ تحمیلی ندارد چون شرط آن از خودگذشتگی و جهاد برای خدمت مردم و کشور است که برای آن خون‌های پاک بسیاری ریخته شده است. ما منطقه بحران‌زده‌ای در دنیا هستیم. که هجوم ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی به مردم غزه است. در این شرایط وظیفه دولت همانطور که رئیس‌جمهور محترم مکرر اشاره کردند کسب رضایت مردم است. وظیفه دولت کسب رضایت مردم و حوزه سلامت یکی از مهمترین ارکان کسب رضایت مردم است و اکنون آماده هستم تا تمام تلاش، توان، تجربه و همت خود را برای ارتقای حوزه سلامت و کاهش رنج مردم به کار ببرم.

.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت کار

کمیسیون‌های اجتماعی، بهداشت و آموزش با «احمد میدری» برای تصدی وزارت کار موافقت کردند

.

احداث زیرساخت‌های ظرفیت ساز درباره فقر از دستاوردهای دکتر میدری است

«سادات‌ابراهیمی» موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی کار: یکی از دستاوردهای ایشان ساخت زیرساخت‌های ظرفیت‌ساز درباره فقر در ایران بوده است. پایگاه داده رفاه ایرانیان و مجموعه پژوهش‌های حوزه فقر از جمله تلاش‌های تخصصی دکتر میدری هستند که موجب افزایش ظرفیت‌های سیاست‌گذاری رفاهی در کشور شده‌اند. جلب توجهات به قوانین و کنترل تعارض منافع یکی دیگر از تلاش‌های دکتر میدری بود که امیدواریم با حمایت شما نمایندگان عزیز تداوم یابد.

.

رای اعتماد بالا حق دکتر میدری است

«بیگلری» موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی کار: دکتر میدری وعده داده است در بحث سرمایه‌گذاری شرکت‌ها در تمام استانها کشور به ویژه مناطق محروم حدود سه هزار مدیرعامل و هیئت مدیره بر اساس شایسته‌سالاری انتخاب نماید. وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی خودش یک دولت است. امروز کسی برای سکانداری آن وزارتخانه معرفی شده است که هشت سال سابقه معاونت آن وزارتخانه را دارد. حق ایشان است که رأی اعتماد بالایی از مجلس بگیرد.

.

تعداد پزشکان نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است

«حاجی‌دلیگانی» مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی کار: در خصوص بدهی‌های که بین بخش درمان شما و با دانشگاه علوم پزشکی است  همیشه یکی از معضلات و  یکی از مشکلات عمده است در برنامه جنابعالی چیزی ندیدم. راجع به تعداد پزشکان نسبت به گذشته در بیمارستان‌های شما چه تعداد کاهش پیدا کرده است. فرصت شغلی که اتباع بیگانه آمدند هر شغلی از سبزی‌فروشی تا طلافروشی اشغال کردند در حالی که در دستورالعمل شما چیز دیگری است. راجع به فنی‌وحرفه‌ای که باید به روز رسانی شود و در برنامه شما نیامده است. در توسعه خوشه‌های تولیدی و کسب کار در برنامه شما نیامده است. آقای میدری آیا خودتان را مسئول اشتغال در کشور می‌دانید یا خیر.

.

میدری عدالت را محور اصلی سیاست‌های وزارت کار می‌داند

«حسینی» موافق برنماه‌های وزیر پیشنهادی کار: در دورانی که در وزارت کشور بودم آقای دکتر میدری بیشترین خدمت را به اقشار آسیب‌پذیر داشتند. چه کسی بهتر از دکتر میدری می‌تواند این مسئولیت سنگین را به عهده بگیرد. تا چه زمانی ما باید به این مسئله پیش برویم در یک مقطع زمانی یک اتفاقی افتاده و بتوانیم نیروهای متخصص را محروم کنیم و قطعا اگر امروز نیروهای متخصص محروم شوند مردم متضرر می‌شوند. به تمام اسناد بالادستی ایشان اشاره کرده است. معتقد است عدالت محور اصلی سیاست‌های وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی است. تقویت سیاست‌های حمایتی و توانمند‌سازی اقتصادی اقشار محروم از ویژگی‌های دکتر میدری است. دکتر میدری گفتند قطعا صندوق‌های بازنشستگی و شستا را در اختیارات کسانی خواهم گذاشت که متخصص این کار هستند.

.

میدری: وزارت کار مدعی‌العموم فقرا است

وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی: کارگران و کارفرمایان به صورت سه جانبه مشارکت ندارند ما نمی‌توانیم کنش جمعی را یاد بگیریم. توسعه زمانی امکان‌پذیر است که انسانها یاد بگیرند که منافع فردی خود را در کنش‌های جمعی نه کنش‌های فردی حداکثر کنند. یکی از وظایف وزارت کار است که چگونه تشکل‌های کارگری صنفی و حرفه‌ای را تقویت کند تا کنش‌های سیاسی تبدیل به کنش‌های اقتصادی شود. ما در وزارت کار مسئولیم که صدای فقرا و مدعی‌العموم فقرا باشیم.

.

نابرابری بین تهران و شهرها مشکلاتی به وجود آورده‌است

«میدری» وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی: امروز نابرابری بین شهرها و تهران مشکلات عدیده‌ای برای تهران و کل ایران شده است. سرانه شهری تهران ۶ برابر مثل اصفهان و مشهد است. در کنار برنامه پنج ساله هیچ گاه برنامه‌های آمایش سرزمین و برنامه‌های شهری داده نشده است. ما باید از این طریق و از ظرفیت‌های فراکسیون‌های مختلف استفاده کنیم و برنامه‌های منطقه‌ای و شهری داشته باشیم. ما در وزارت تعاون مسئولیم و از شما می‌خواهم که استقبال کنیم که این مدعی‌العموم فقرا را به رسمیت بشناسند.

.

۶ میلیون دانش‌آموز را به ۱۳ میلیون افزایش دادیم

«میدری» وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی: سیاست‌های کلی تأمین اجتماعی مصوب مقام معظم رهبری من به عنوان نماینده دولت بودم گام بزرگی در نظام رفاهی کشور است که آنها را باید بتوانیم اجرا کنیم. من به عنوان یک اقتصاددان تحلیل کردم در سال ۶۰ که بچه‌هایی که متولد شدند به دوره ابتدایی رسیدند و ما مدرسه نداشتیم. ما توانسنیم جمعیت ۶ میلیون دانش‌آموزی را به ۱۳ میلیون افزایش بدهیم. قانون حمایت از معلولین را تدوین کردیم و نزد معاون اول در دولت می‌بردیم که آیین‌نامه زودتر تصویب شود.
.
 

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت دفاع

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

موافقت کمیسیون صنایع با وزیر پیشنهادی دفاع

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

زارع: وزارت دفاع باید به سمت هوش مصنوعی برود

موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی دفاع: عصری که در آن زندگی می کنیم عصر ابررقابت است و وزارت دفاع باید به سمت هوش مصنوعی برود.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

نصیرزاده: برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان برنامه داریم

وزیر پیشنهادی دفاع: من سرباز ایرانم و اگر رای اعتماد هم نگیرم در سنگر دیگری تا شهادت به راه خودم ادامه می‌دهم. دستیابی به صنعت پیشرو و دانش‌بنیان در صنایع پیشرفته اولویت‌ ما خواهد بود.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

موافقت کمیسیون‌های عمران و کشاورزی با «فرزانه صادق» وزیر پیشنهادی راه 

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

نقدعلی: نگرانیم «کوچک‌سازی مسکن» اجرایی شود

 مخالف وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی: راهی جز توسعه و گسترش شهرها و اعطای زمین برای مسکن ارزان قیمت وجود ندارد. زمانی که تراکم نفر در هکتار در اصفهان ۱۰۰ نفر و در میبد یزد ۱۵۰ نفر تعریف شده است و این سیاست انقباضی و تراکم است. نسبت به سیاست‌های خانم صادق دغدغه مند هستیم. نگران هستیم خانم صادق سیاست کوچک‌سازی واحدهای مسکونی را اجرا کند.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

محمدبیگی: مدیریت نه مردانه است نه زنانه

 موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی راه: مدیریت نه مردانه است نه زنانه بلکه شایسته سالارانه است. در جایی مانند وزارت یا نمایندگی مجلس اگر بانوی مجربی هست از نظر اسلام هیچ محدودیتی برای مدیریت او نیست. خانم صادق مالواجرد با ۸ وزیر کار کرده و در بسیاری از دستگاه‌های تابعه وزارت راه و شهرسازی ارتباط کاری داشته است و وزارت راه و شهرسازی را همچون خانه خود می‌شناسد و بر آن اشراف دارد. خانم صادق مالواجرد ۸۵۰ طرح توسعه ای را به تصویب رسانده است. اگر خانم فرزانه، آقای صادق هم بودند، به دلیل شایستگی به او رأی می دادم.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

صادق: بیشترین رانت در حوزه زمین است

«فرزانه صادق» وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی: باقیمانده مسکن مهر و پروژه‌های نهضت ملی مسکن طبق برنامه هفتم تکمیل خواهد شد. توجه به توسعه و تکمیل راه‌های روستایی در اولویت خواهد بود. قطعاً کسی که به شما معرفی شده شفاف بدون لکنت و با صدای بلند می‌گویم متعلق و وابسته به هیچ کدام از حزب، شخص، فرد و گروه نیستم. چون اگر وامدار کسی بودم باید در این ۲۵ به سهم‌خواهی آنها جواب می‌دادم. قطعا از این به بعد هم همین طور خواهد بود. قبول دارم در حوزه زمین بیشترین رانت وجود دارد ولی در حوزه راه نیز رانت وجود دارد. شفافیت و نوع عمل و اقدام در این وزارتخانه بسیار راهگشا و کلیدی است.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت در مجلس

 ایزدخواه، مخالف وزیر پیشنهای صمت: آقای اتابک کارشناس حوزه سیاست‌های صنعتی نیست. وی یک روز هم در وزارت صمت و سازمان‌های صمت استانی نبوده است.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت در مجلس

«ظهوریان» مخالف وزیر پیشنهادی صمت: برنامه‌های وزیر پیشنهادی فاقد اولویت و بین دیگر وزرا ضعیف‌ترین است. آقای اتابک در کمیسیون گفت من با بنگاه‌داری دولت در حوزۀ خودروسازی مخالفم، گفتیم پس خودروسازها را واگذار می‌کنید؟ گفت نه با آن هم مخالفم! مختار: موافق وزیر پیشنهادی صنعت: ما برای اداره این وزارتخانه بزرگ و گسترده به یک مدیر و فرمانده کاردان نیاز داریم که آقای اتابک نشان داده که مدیر شایسته‌ای برای این مسئولیت خواهد بود. برای تصدی وزارت صمت نیازمند وزیری هستیم که هم کارنامه مناسب داشته باشد و هم برنامه مناسبی داشته باشد.

.
 

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

اتابک: برنامه‌هایم در راستای برنامه هفتم است

وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت: برنامه من در راستای راهبردها و سیاست‌های کلی نظام و سند برنامه هفتم پیشرفت کشور است. تدوین برنامه وزارت صمت در راستای تلاش جهت خنثی‌سازی اثرات ناشی از تحریم‌های ظالمانه، راهبردها و اهداف اساسی در اسناد بالادستی هدفگذاری شده است.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

اتابک: بی‌ثباتی مقررات، اقتصاد را از چابکی انداخته است

وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت:‌ دیگر هدف ما برای تحقق اسناد بالادستی کسب جایگاه اول منطقه بوده که به راحتی به دست نمی‌آید و باید برای رسیدن به این اهداف، به سمت ورود تکنولوژی و استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان حرکت کرد. همچنین تامین پایدار انرژی و بی‌ثباتی مقررات در محیط کسب و کار، صنعت را غیرقابل پیشی بینی کرده و اقتصاد را از چابکی انداخته است. در زمینه واردات، با هدف موازنه عرضه و تقاضا و حمایت از تولیدکننده، سیاست‌گذاری خواهیم کرد و در این زمینه شفاف خواهیم بود. از جمله‌های بنده، نشان‌سازی تجاری به منظور ارتقا کالاهای ایرانی و حضور در بازارهای جهانی، پشتیبانی از نوآوری و ارتقا بهره‌وری، پشتیبانی از واحد تحقیق و توسعه، توسعه صنایع دریا محور خواهد بود.

.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت علوم

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

موافقت کمیسیون آموزش با برنامه‌های وزیر پیشنهادیِ علوم

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

عباسی: نتیجه ۲۰ سال سابقه سیمایی فقط مقاله است

مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی علوم: نتیجه بیش از ۲۰ سال سابقه کار شما، شده ۲۷ مقاله علمی داخلی، انگشت شمار مقاله بین‌المللی و چند کتاب. ۱۳۰ هزار دانشجوی خارجی در کشور داریم که باید به ۳۲۰ هزار نفر برسد، چه برنامه عملیاتی برای تحقق این هدف دارید؟

.
 

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

خاتمی: سیمایی حقوق‌دان شایسته‌ای است

نماینده موافق با وزیر پیشنهادی علوم: آقای سیمایی خود تحصیل علوم انسانی داشته و حقوق‌دان شایسته‌ای است که به مسائل حقوقی این حوزه اشراف کامل دارد.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

مرادی: سیمایی شخصیتی امین و دلسوز است

موافق برنامه های وزیر پیشنهادی علوم: وزارتخانه علوم نیازمند برخورداری از شخصیتی امین، دلسوز، باانگیزه و شجاع است در بررسی سوابق برادر عزیزمان دکتر سیمایی این خصیصه‌ها در وجود ایشان مشاهده می‌شود. در کمیسیون‌ها با ارائه برنامه‌ای جامع و اثرگذار و منطبق با برنامه هفتم پیشرفت اشتیاق و حس مسئولیت بیشتر نمایندگان در ثبت‌نام به عنوان موافق موید این است که این شخصیت علمی و خدوم مورد اعتماد اکثریت نمایندگان مجلس است.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

سیمایی: مفتخرم که فرزند علم هستم 

وزیر پیشنهادی علوم: گفتمان این دوره آموزش عالی مسئولیت اجتماعی است. در علوم تجربی ۶۵۰ هزار داوطلب داریم اما در حوزه انسانی و فنی مجموعا ۴۰۰ هزار نفر. ۳۰ درصد دانشجویان نیازمند خدمات سلامت روان هستند. به اندازه بسیاری از کشورهای بزرگ دانشگاه داریم، توسعه کمی دانشگاه دیگر بس است.

.

جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

سیمایی: هیج جناح سیاسی مرا معرفی نکرده است

وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری: بازنگری در استانداردها و ارزش گذاری‌های حاکم بر آموزش عالی از جمله آیین‌نامه ارتقای  اعضای هیات علمی براساس ماموریت‌های زیر نظام‌های آموزش عالی بازنگری می‌شود. اولویت بعدی تحول و کیفیت پژوهش و اثر بخشی به آن در رفع معضلات کشور استیکی از راهکارهای این تحول ماموریت گرا کردن دانشگاه ها است هر دانشگاهی یک مزیت نسبی دارد. بنده را هیچ جناح سیاسی معرفی نکرده است آقای عارف گفتند وامدار کسی نیستیم. مشی من همیشه اعتدال بوده است و افرادی که به کار گرفتم از همه گرایش‌های سیاسی بودند اما با شرط اعتدال و صلاحیت‌های علمی، فنی و کارآمدی.  در قضیه بورسیه‌ها عضو شورای بورس نبودم. در موضوع امر معروف در روز عاشورا من گفتم حداقل رابطه جوانان با سید الشهدا را باید حفظ کنیم امام حسین(ع) برای همه است. علل عوامل مهاجرت دانشجویان و نخبگان دو دلیل دارد که یکی مادی و دیگری غیرمادی است. عوامل غیر مادی  شامل ناامیدی از آینده، احساس تبعیض و نقض کرامت است که باید این سوءتفاهم را برطرف کرد.

.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت ارشاد

کمیسیون فرهنگیِ مجلس با برنامه‌های سیدعباس صالحی برای وزارت فرهنگ موافقت کرد

.
جلسه اول تا چهارم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

صالحی: وزارت فرهنگ پیشران وفاق دولت و ملت است


وزیر پیشنهادیِ فرهنگ: یکی از وزارتخانه‌های پیشران برای تحکیم وفاق دولت و ملت، وزارت فرهنگ است. نرخ بیکاریِ زنان تحصیل‌کرده ۲ برابر مردان تحصیل‌کرده است. نمی‌توانیم تحولاتی که در حوزه زنان اتفاق افتاده را نبینیم و راجع‌به آن فکر نکنیم. تغییرات اجتماعی در جامعه ما اندک نیست این تغییرات اجتماعی ایجاب می‌کند که راهبردهای متناسب با این تغییرات پیدا کنیم. جامعه ایران جامعه ۱۵۰ سال قبل نیست جامعه ۵۰ سال قبل نیست و حتی جامعه ۱۰ سال قبل هم نیست.
.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت کشور

کمیسیون امور داخلیِ مجلس با برنامه‌های مؤمنی، وزیر پیشنهادیِ کشور موافقت کرد

.

کمیسیون امنیت ملیِ مجلس با برنامه‌های مؤمنی، وزیر پیشنهادیِ کشور موافقت کرد

.

پوردهقان: کارمندان باسواد وزارت کشور را ذبح سیاسی کرده‌اند

مخالف وزیر پیشنهادی کشور: کارکنان باسوادی وجود دارند که دولت‌های مختلف آنها را ذبح سیاسی کرده‌اند و در گوشه‌ای از وزارت کشور دارند خاک می‌خورند.

.

گودرزی: مخالفم ولی موافق مومنی رای می‌دهم

نماینده مخالف وزیر پیشنهادی کشور: آقای مومنی بنده به عنوان مخالف ثبت‌نام کردم اما به عنوان موافق جنابعالی رای خواهم داد.

.

صوفی: اکثر نمایندگان موافق مومنی هستند

نماینده موافق  وزیر پیشنهادی کشور: از ۲۴۰ نفر ۲۱۱ نفر برای نطق موافقت با وزیر پیشنهادی کشور ثبت‌نام کردند به همین خاطر از هم‌اکنون به ایشان تبریک می‌گویم. آقای مؤمنی در تمام مسئولیت‌ها موفق عمل کرده است.
.

کاظمی، موافق وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: آقای صالحی‌امیری همواره در مسیر ولایت بوده‌اند

آقای صالحی‌امیری نماد فرهنگ و هنر غنیِ ایران خواهد بود. ایران با سرمایه‌های عظیم گردشگری و صنایع دستیِ غنی می‌تواند یک مرجع مورد توجه گردشگران قرار بگیرد که آقای صالحی‌امیری با سوابق مدیریتی‌اش قطعاً می‌تواند به‌نفع کشور باشد. در گفت‌وگوهای مستمر با تشکل‌های گردشگری شاهد اجماع قاطع آن‌ها روی توانمندی‌های آقای صالحی‌امیری بودم.

.

خدادادی، موافق وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: آقای صالحی‌امیری روحیهٔ اجماع‌سازی دارد

ریاست ۵ سالهٔ درخشان ایشان در کمیتهٔ ملی المپیک هنوز بین اهالی ورزش زبانزد است.

.
 

رضایی، مخالف وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: وزارت میراث فرهنگی به یک مدیر پرانرژی نیاز دارد

آقای صالحی‌امیری هیچ‌کدام از شاخص‌های تصدیِ این وزارتخانه را ندارد. ایشان در صحبت‌هایشان از «ایران امن» صحبت می‌کنند؛ مگر ایران ناامن است که شما از ایران امن صحبت می‌کنید؟! اینکه بر مرزبندیِ با فتنه‌گران تأکید می‌کنیم، به‌خاطر آسیب‌هایی است که به کشور وارد کرده‌اند. قطعنامهٔ ۱۹۲۹ در سالگرد فتنهٔ ۸۸ بود؛ زیرساخت تحریم‌های اقتصادیِ ایران همین قطعنامه بود که ربطی به موضوعات هسته‌ای و نظامی نداشت.

.

نجابت، مخالف وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: صالحی‌امیری در جلسهٔ کمیسیون گفت یک هفته است که وارد این حوزه شده و جواب سؤالات را نمی‌داند

ایشان به سؤالات مهم و تخصصی هیچ پاسخی ندادند. از صداقت آقای صالحی‌امیری کمال تشکر را دارم که گفتند هیچ پاسخی برای سؤالات ندارند. وزیری که قرار است سکان‌دار گردشگریِ کشور بشود در برنامه‌اش از افق ۲۰۳۰ صحبت می‌کند. آقای صالحی‌امیری! کار را به اهلش واگذار کنید و این وزارتخانه را رها کنید.

.

فیاضی، موافق وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: آقای صالحی‌امیری یک مدیر سیاستمدار فرهنگی است

در صورتی که ایشان از فتنه برائت‌جویی کند، به او رأی می‌دهیم. آقای صالحی‌امیری از یک خانوادهٔ روحانی از مذهبی‌ترین شهر مازندران است. برای اینکه آقای پزشکیان از جریان‌های مقابلش در کابینه استفاده کرده است، من وظیفه دارم از گزینه‌های پیشنهادیِ ایشان دفاع کنم؛ البته به‌شرطی که از فتنه اعلام برائت کنند.

.

صالحی‌امیری، وزیر پیشنهادیِ میراث فرهنگی: ای کاش کسانی که می‌گویند من سابقهٔ مرتبط ندارم یک روز سابقهٔ من را مطالعه می‌کردند

اگر سال‌ها مدیریت فرهنگی و تربیت بیش از ۲ هزار دانشجوی فرهنگ و تمدن ایرانی برای تصدی این پست کافی نیست، چه سابقه‌ای برای این وزارتخانه کافی است؟! ما بیش از ۵ هزار کیلومتر ظرفیت در دریا داریم و از آن غافل شده‌ایم. من از ملت ایران و نمایندگان مجلس عذرخواهی می‌کنم که اتهامات ۱۰ سال قبل مجدداً اینجا مطرح شد. صالحی‌امیری: من نیازی به اثبات خودم ندارم. کسی که همۀ جوانی‌اش را در جنگ و جهاد و انقلاب برای دفاع از ارزش‌های نظام داده امروز نیازی به اثبات خودش ندارد. این تخریب شخصیت من است که از خودم تعریف کنم.

.

صالحی امیری: در انتخابات‌های بعد از انقلاب هیچ‌گاه تقلب نشده است

امکان تقلب در انتخابات ایران وجود ندارد و روند انتخابات سالم است. من هیچ‌وقت نگفته‌ام در انتخاباتی تقلب شده است.
.

کمیسیون‌های انرژی و صنایع مجلس با برنامه‌های پاک‌نژاد، وزیر پیشنهادیِ نفت موافقت کردند.

.

حسینی، مخالف وزیر پیشنهادی نفت: آقای پاک‌نژاد انتظار داریم شما وزیر آقای پزشکیان باشید نه گوش به فرمان افرادی از بیرون.

.
 

راهکار وزیر پیشنهادی نفت برای حل ناترازی مصرف و تولید گاز چیست؟

.

وزیر پیشنهادی نفت: اولویت من استفاده از ظرفیت دیپلماسی کشورهای همسایه برای تبدیل ایران به قطب انرژی منطقه خواهد بود

در این حوزه راه دولت شهید رئیسی را ادامه می‌دهیم و آنچه در مورد تجارت گاز با روسیه و ترکمنستان توافق شده را با جدیت دنبال خواهیم کرد.

.

کمیسیون‌های انرژی، کشاورزی و عمران مجلس موافقت خود را با «علی‌آبادی» وزیر پیشنهادی نیرو اعلام کردند.

.
گزارش روز اول تا پنجم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

ظفرقندی، همتی، صالحی‌امیری و میدری در فراکسیون انقلاب رای نیاوردند

نایب‌رئیس فراکسیون انقلاب مجلس: در جلسۀ فراکسیون، ۱۵ وزیر پیشنهادی کابینه پزشکیان موفق به کسب رأی اعتماد شدند. ظفرقندی، همتی، صالحی‌امیری و میدری رای نیاوردند.
.

بیگلری، مخالف وزیر پیشنهادیِ نیرو: آقای علی‌آبادی بهترین گزینه برای ادامهٔ کار در وزارت صمت بود

بسیاری از وزرای قبلی گناه کبیره مرتکب شدند که سد را در استانی ساخته و مدیریتش را به استان دیگری داده‌اند؛ برنامهٔ آقای علی‌آبادی برای این موضوع مشخص نیست. آقای علی‌آبادی بهترین گزینه برای ادامهٔ کار در وزارت صمت بود؛ پیشنهاد ایشان برای تصدیِ وزارت نیرو اول از همه ظلم به خود ایشان بود. در برنامهٔ شما به بازسازی و نگهداریِ تأسیسات آب و برق اشاره‌ای نشده است. آیا به ما قول می‌دهید در تابستان سال آینده مشکل قطع‌شدنِ برق نداشته باشیم؟

.

شریعتی، موافق وزیر پیشنهادیِ نیرو: آقای علی‌آبادی تجربه‌های ارزشمندی در بخش فنی و مهندسیِ صنعت آب و برق دارد

وزارت نیرو در حال حاضر نیاز به مدیری جهادی با عزمی راسخ برای برطرف‌کردن ناترازی‌های آب و برق دارد که آقای علی‌آبادی دارای این شرایط است. توجه ویژه به بهره‌وری و راندمان نیروگاه‌ها در برنامه‌های ایشان کاملاً مشهود است. توجه به اصلاح اقتصاد آب و برق در جهت خوداتکاییِ صنعت هم بخش مهمِ دیگری در برنامهٔ ایشان است. توجه ویژهٔ ایشان به کمبود منابع آب تجدیدپذیر کشور و الزام به مدیریت مصرف، تأمین آب جدید و استفاده از آب‌های غیرمتعارف و پساب از دلایل مهم دفاع من از آقای علی‌آبادی است.

.

نوروزی، موافق وزیر پیشنهادیِ نیرو: آقای علی‌آبادی قول داده چالش‌های آب با کشورهای همسایه را حل کند.

.

گودرزی، مخالف وزیر پیشنهادیِ نیرو: انتخاب آقای علی‌آبادی تیر خلاصی به امید مردم خواهد بود

آقای پزشکیان در حالی آقای علی‌آبادی را برای وزارت نیرو معرفی کرده که همه می‌دانند سابقهٔ ایشان چه لطمه‌هایی به صنعت آب و برق کشور وارد کرده است. آقای علی‌آبادی در وزارت صمت با صنعت خودرو چه کرد که می‌خواهیم آب و برق کشور را به ایشان بسپاریم؟! عملکرد فاجعه‌آمیز ایشان در مپنا فراموش نشده است؛ در سال ۹۵ وقتی دولت به‌دنبال چشم‌اندازی برای رفع مشکل برق بود و قراردادی برای ساخت نیروگاه بست، آقای علی‌آبادی جلوی آن را گرفت. اگر آن قرارداد اجرا می‌شد، امروز نه مشکل آب داشتیم، نه مشکل برق.

.

هاشمی‌نیا، موافق وزیر پیشنهادیِ نیرو: آقای علی‌آبادی توانست مپنا را به رتبه‌های عالی برساند.

.

لک، موافق وزیر پیشنهادیِ نیرو: آقای علی‌آبادی سابقهٔ موفقی در حوزهٔ آب و برق دارد. با توجه به سوابق ارزشمند ایشان می‌توان انتظار تحولات مثبتی در حوزهٔ آب و برق داشت.

.

علی‌آبادی، وزیر پیشنهادیِ نیرو: انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده جذابیت‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه برای بخش خصوصی از بین برود

ما هنوز نتوانسته‌ایم گفتمان قابل‌فهمی با مردم برای تبیین نقش آن‌ها در مصرف بهتر ایجاد کنیم. اطمینان می‌دهم در صورت تأمین منابع مالی به هیچ مشکلی در حوزهٔ برق برخورد نخواهیم کرد.
.

علی‌آبادی: انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده سرمایه‌گذاران قبلی متضرر شوند و سایر سرمایه‌گذاران به این عرصه نیایند

ما با بدنهٔ سنگین دولتی که برای کار اجرایی طراحی نشده، نباید و نمی‌توانیم کار اجرایی انجام بدهیم. ما چاره‌ای نگاه راهبردی به انرژی‌های تجدیدپذیر و هسته‌ای نداریم. حداکثر مصرف برق ما در ظهر تابستان است که بیشترین تابش خورشیدی را هم دارد.
.

علی‌آبادی: به مردم اجازه می‌دهیم سهمیهٔ برقشان را در یک بازار رقابتی بفروشند

من سال‌ها عمرم را در این صنعت هزینه کرده‌ام و اطمینان دارم که می‌توان این برنامه‌ها را اجرا کرد. آب وضعیت خوبی ندارد. ما از آبخوان‌ها استفاده کرده‌ایم و سطح ذخایر آبی را کاهش داده‌ایم. علی‌آبادی: آب‌شیرین‌کن‌های امروزی به‌اندازهٔ یک رودخانهٔ بزرگ آب شرب تولید می‌کند که می‌تواند در تأمین آب صنعتی کمک بزرگی بکند. بازچرخانی و تصفیهٔ آب هم موضوعی مهم است که به‌صورت موازی با جدیت دنبال خواهد شد. چالش حقابه‌ها با کامل‌کردن بستهٔ وزارت نیرو با کشورهای همسایه می‌تواند به فرصت تبدیل شود.
.

 کمیسیون فرهنگیِ مجلس با برنامه‌های دنیامالی، وزیر پیشنهادیِ ورزش موافقت کرد

.

زارعی، مخالف وزیر پیشنهادیِ ورزش: رشتهٔ تحصیلیِ آقای دنیامالی ارتباطی با ورزش و جوانان ندارد

ایشان در رشته‌های لاکچریِ ورزش ورود داشته‌اند. آقای دنیامالی هیچ تخصصی در حوزهٔ گفت‌وگو با جوانان ندارد. معرفیِ آقای دنیامالی برای وزارت ورزش و جوانان، نادیده‌گرفتنِ تخصصِ ایشان توسط آقای پزشکیان است.
.

گودرزی، موافق وزیر پیشنهادیِ ورزش: آقای دنیامالی یکی از افراد تأثیرگذار و مهمِ کمیسیون عمران است

در برنامهٔ ایشان به تهیه‌نشدن سند آمایش سرزمینی اشاره شده است. توجه به ازدواج، فرزندآوری، اشتغال و مشاورهٔ ازدواج از بخش‌های مهم برنامهٔ ایشان است. وزیر پیشنهادی سال‌ها نمایندگیِ کشور در مجامع آسیایی و جهانی را عهده‌دار بوده است.

.

گودرزوند، موافق وزیر پیشنهادیِ ورزش: آقای دنیامالی نایب‌رئیس کمیسیون‌های عمران و بودجه بوده و بر بودجهٔ کشور تسلط دارد

ایشان معاون عمرانیِ شهردار تهران بوده و نگاه عمرانیِ خوب و کارآمدی دارد. باید از آقای پزشکیان تشکر کنیم که یک شخصیت عمرانی و ورزشی را برای این وزارتخانه معرفی کرده است. آقای دنیامالی ۴۵ سال در این نظام تجربه کسب کرده و امانت‌داری‌اش اثبات شده است.

.

عزیزی، مخالف وزیر پیشنهادیِ ورزش: آقای دنیامالی فردی مردمی و مورد تأیید اکثر بدنهٔ کارشناسیِ وزارتخانه است

اگر ابهاماتمان رفع شود، نه‌تنها به ایشان بلکه به ۱۸ وزیر پیشنهادیِ دیگر هم رأی می‌دهیم.
.

شریعتی، موافق وزیر پیشنهادیِ ورزش: آقای دنیامالی هم‌فکر ما نیست اما از او حمایت می‌کنیم

آقای دنیامالی تلفیق مدیریت، دانش و ورزش است.
.

زارعی، موافق وزیر پیشنهادیِ ورزش: تخصص آقای دنیامالی در حوزهٔ عمران، نقطهٔ قوت در حوزهٔ ورزش است

جدیت سال‌ها نایب‌رئیس کنفدراسیون قایق‌رانیِ آسیا بوده و سابقهٔ مرتبط با ورزش دارد.
.
گزارش روز اول تا پنجم بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان

دنیامالی، وزیر پیشنهادیِ ورزش: نمی‌توان با روش‌های سنتی به دستاوردهای جدید رسید

وزارت ورزش و جوانان باید فراتر از رویه‌های جاری و معمول عمل کند. نمی‌توان با مصوبه و سند مشکل جوانان را حل کرد. ورزش می‌تواند یاری‌گرِ حوزهٔ سلامت باشد. ورزش می‌تواند به‌عنوان یکی از عناصر قدرت نرم، یاری‌گرِ کشور در حوزهٔ دیپلماسی باشد. من با تکیه بر تجربه‌های چندین‌ساله‌ام مصمم به فعال‌کردن این ظرفیت‌ها هستم.
.

پزشکیان: وزرای پیشنهادی و همۀ ما از یک جناح نیستیم ولی چشم‌انداز سیاست‌های کلی و قانون برنامه با هم مشترکیم

عزیزانی که به‌عنوان کاندید اینجا معرفی شدند از یک جناح و یک دسته و یک گروه نیستند مجموعه‌ای از سلایق نظرها و جناح‌ها هستند اما در یک اصل با هم مشترکیم، چشم‌انداز سیاست‌های کلی و قانون برنامه و متعهدیم آن را اجرا کنیم. به شما قول می‌دهیم روی این خواهیم ایستاد و حرفی که می‌زنیم پایبندیم وعده می‌دهیم و بر وعدۀ خودمان خواهیم ایستاد. پزشکیان: خودتان می‌دانید که آقایان عراقچی، خطیب، سیمایی و نصیرزاده را بدون هماهنگی معرفی نکردیم. آقای صالحی قبول نمی‌کرد وارد کابینه شود، این موضوع را به رهبری گفتم ایشان تماس گرفت و فرمودند به دولت بیایند.

 پزشکیان: در ذهن من ایده‌آل‌هایی بود ولی وقتی دیدم در مورد آنها تفاهم و توافق نیست از آنها کوتاه آمدم، چون تفاهم برای من مهم‌تر از [گزینه] ایده‌آل بود. اگر دست به دست هم بدهیم می توانیم قدرت و عزت را به کشور برگردانیم. در جبهه‌ها رقابت برای جنگیدن و شهید شدن و فداکاری و ایثار بود، برای اینکه مشکلات مملکت را در بحران‌ اقتصادی و مدیریتی حل کنیم، باید بر همین اساس با هم رقابت کنیم، نه این‌که یکدیگر را تخریب کنیم. راه نجات ما وفاق و همدلی و انسجام است. ما نظر شما روی چشم‌مان می‌گذاریم. من در مسئولیت‌ها تنها تصمیم نخواهم گرفت و با شما مشورت می‌کنم و نظر شما را در تصمیماتم بر اساس شایستگی و تجربه و علم لحاظ می‌کنم. اگر هر کدام کار خودمان را بکنیم، بعید است از این بحران‌ها بیرون بیائیم. 

برای انتخاب آقایان عراقچی، خطیب، مومنی، کاظمی، سرتیپ نصیرزاده، سیمایی صراف بدون هماهنگی این کار را نکرده‌‌ایم؛ چه با کمیته‌ها و چه با بالا و کسانی که باید هماهنگ می‌کردیم. امکان ندارد کسی را برای تقابل انتخاب کرده باشیم! من با تمام وجود برای وحدت و وفاق آمده‌ام؛ در ذهن من ایده‌آل‌هایی بود ولی وقتی دیدم در مورد آنها تفاهم و توافق نیست، از آنها کوتاه آمدم. چون تفاهم برای من مهم‌تر از [گزینه] ایده‌آل بود. برای وحدت کوتاه آمده‌ام. در مورد افراد معرفی‌شده حداکثر توافق و تفاهم با نهادهایی که باید، انجام شده است.

در جلسه رای اعتماد مجلس کل کابینه رای آورد؛ (نتیجه رای اعتماد مجلس به کابینه پزشکیان)


وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی: محمدرضا صالحی امیری
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی: محمدرضا ظفرقندی
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: احمد میدری
وزارت امور اقتصادی و دارایی: جناب آقای عبدالناصر همتی
وزارت آموزش و پرورش: علیرضا کاظمی
وزارت ارتباطات: ستار هاشمی
وزارت اطلاعات: سید اسماعیل خطیب
وزارت امور خارجه:  عباس عراقچی
وزارت کشاورزی:  غلامرضا نوری قزلجه
وزارت دادگستری:  امین حسین رحیمی
وزارت دفاع: عزیز نصیرزاده
وزارت راه: خانم فرزانه صادق مالواجرد
وزارت صنایع، معادن و تجارت: محمد اتابک
وزارت علوم: حسین سیمایی صراف
وزارت فرهنگ: سید عباس صالح شریعتی
وزارت کشور:  اسکندر مومنی
وزارت نفت:  محسن پاکنژاد
وزارت نیرو: عباس علی آبادی
وزارت ورزش و جوانان: احمد دنیامالی















 


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.