فرانسه حکم بازداشت مالک تلگرام را فروردین صادر کرده بود/ احضار دوروف به دادگاه
منابع روسی بر اساس مدارک به دست آمده اعلام کردند که حکم بازداشت پاول دوروف (مالک پیام رسان تلگرام) و برادرش در ۲۵ مارس (ششم فروردین) در فرانسه صادر شده است. به گزارش خبرآنلاین، منابع روسی مانند خبرگزاری تاس و اسپوتنیک امروز (چهارشنبه) اعلام کردند حکم بازداشت پاول دوروف به عنوان بخشی از تحقیقات مخفیانه اداره جرایم سایبری دفتر دادستانی پاریس صادر شده است.گزارش ها حاکی از آن است که برادران دوروف پس از بی پاسخ ماندن درخواست قضایی برای شناسایی یکی از کاربران تلگرام در لیست تعقیب قرار گرفتند. به گزارش ایرنا، خبرگزاری تاس نیز عصر امروز اعلام کرد که دادستانی پاریس دستور پایان بازداشت دوروف را صادر و او را به دادگاه احضار کرده است. شواهد حاکی از آن است که دو خودرو از محلی که احتمال می رود دوروف پس از دستگیری در آن جا نگهداری میشده، خارج شده اند.
پاول دوروف بنیانگذار پیام رسان تلگرام در تاریخ سوم شهریور و پس از آنکه جت شخصی وی از باکو در پاریس به زمین نشست، از سوی پلیس فرانسه بازداشت شد. وی تابعیت «فرانسه»، «امارات» و «سنت کیتس و نویس» یکی از جزایر دریای کارائیب را داراست. دوروف ممکن است به جرائم متعددی از جمله تروریسم، قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری، پولشویی و پورنوگرافی کودکان متهم شود.
پاول دورف موسس تلگرام آزاد شد
طبق گزارش منابع خبری، «پاول دوروف»، مدیرعامل تلگرام برای ملاقات با یک قاضی تحقیقی از بازداشت پلیس آزاد و منتقل شده است. به گزارش ایسنا خبرگزاری «رویترز» امروز به نقل از یک منبع قضایی نوشت که مدیرعامل تلگرام، برای ملاقات با یک قاضی تحقیقی از بازداشت پلیس منتقل شده است. طبق گزارش رویترز، این قاضی قرار است در مورد انجام بازجویی رسمی از آقای دوروف پس از دستگیری او به عنوان بخشی از تحقیقات در مورد جرایم سازمانیافته در این اپلیکیشن پیام رسان، تصمیمگیری کند.این کارآفرین سرشناس روسیهای در حوزه فنآوری و مدیرعامل شرکت تلگرام که شهروندی فرانسه را نیز دارد، اواخر روز شنبه به فاصله کمی بعد از فرود آمدن هواپیمای حامل وی در فرودگاه «لو بورژه» شهر پاریس به اتهام «تروریسم، قاچاق مواد مخدر و پولشویی» دستگیر شد. خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از منابع خود خبر داد که با گذشت تقریباً چهار روز بازجویی توسط بازرسان فرانسوی، دوروف به مقامات قضایی تحویل داده شد تا در مورد اقدامات بعدی تصمیم گیری شود.
یک قاضی پاریس تصمیم خواهد گرفت که آیا علیه بنیانگذار تلگرام اتهامات وارده را مطرح کند یا نه و سپس دادگاه در مورد بازداشت یا آزادی او که احتمالاً محدودیتهایی علیه او را شامل میشود، تصمیم میگیرد. منابع نزدیک به تحقیقات گفته اند دوروف به ظن ۱۲ جرم مربوط به عدم کنترل محتوای افراطی و مجرمانه در تلگرام تحت بازجویی قرار دارد.
سوالاتی در مورد زمان و شرایط بازداشت دوروف مطرح شده است، به طوری که حامیان او را یک قهرمان آزادی بیان و مخالفان او را تهدیدی علیه آزادی بیان میدانند که به عمد اجازه میدهد تلگرام از کنترل خارج شود. خبرگزاری فرانسوی «لوموند» روز چهارشنبه گزارش داد که این میلیاردر قبل از دریافت تابعیت فرانسه در سال ۲۰۲۱، در چندین نوبت با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، از طریق رویه خاصی که برای کسانی که به نظر می رسد کمک خاصی به کشور کرده اند، ملاقات کرده است.
نشریه آمریکایی «والاستریت ژورنال» نیز در گزارشی با اشاره به وقایع و روایتهای مربوط به ۶ سال گذشته و با استناد به منابعی آگاه نوشت: «پاول دوروف ۶ سال پیش از آنکه در فرانسه بازداشت شود، در موقعیت متفاوتی نسبت به زمان حال قرار داشت و حتی با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه ملاقاتی به صرف ناهار تنظیم کرده بود. در این جلسه کاری سال ۲۰۱۸ که پیش از این گزارش نشده، ماکرون از دوروف متولد شده در روسیه دعوت بهعمل آورد تا تلگرام را به پاریس منتقل کند. اگرچه رئیسجمهور ماکرون وعده اعطای شهروندی فرانسه را به او داد اما دوروف در آن زمان از پذیرش چنین درخواستی سر باز زد.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش کرد: «در سال ۲۰۱۷، یکسال پیش از جلسه کاری دوروف با ماکرون، جاسوسان فرانسوی طی یک عملیات مشترک با امارات متحده عربی، آیفون دوروف را هک کردند. این عملیات جاسوسی که پیشتر گزارش نشده است، "موسیقی بنفش" نام گرفت و مقامات امنیتی فرانسوی بهشدت نگران دسترسی داعش به تلگرام برای استخدام عواملی جهت پیشبرد و اجرای حملات بودند.»
وال استریت ژورنال مینویسد: «دولتها، دوروف را هدف قرار دادهاند زیرا گروههای متعددی از حامیان دموکراسی و چهرههای مخالف گرفته تا افراطگرایان، قاچاقچیان مواد مخدر و مجرمان سایبری جذب تلگرام شدهاند.» طبق آنچه یکی از افراد نزدیک به دوروف میگوید: «شرکت او سالهاست احضاریهها و دستورات ارسال شده از سوی دادگاه را نادیده گرفته و در صندوق پست شرکت انباشته شده و بهندرت بررسی میشوند.»
این درحالیست که تلگرام در حال حاضر میگوید با «قانون خدمات دیجیتال اتحادیه اروپا» مطابقت دارد؛ قانونی که شرکتهای آنلاین را ملزم به همکاری با مقامات جهت مقابله با انتشار محتوای غیرقانونی در پلتفرمهای خود میکند. در حالیکه هیچ نشانهای مبنی بر اینکه آیا ملاقات سابق ماکرون با دوروف یا هک تلفن همراهش در بازداشت این مدیرعامل نقشی داشته یا خیر، وجود ندارد اما جزئیات مربوطه، «روابط طولانی و پیچیده با فرانسه و امارات» را روشن میسازد.
با وجود چنین پیشینهای بین مدیرعامل تلگرام و رئیسجمهور فرانسه، پس از تمدید شدن مدت بازداشت او، قاضی تحقیق روز چهارشنبه تصمیم گرفت تا بازجویی اولیه پلیس را به پایان برساند و با دوروف که از زمان دستگیریاش در بازداشت پلیس بوده ملاقات کند تا در مورد ادامه تحقیقات تصمیم بگیرد. قرار گرفتن تحت بازجویی رسمی در فرانسه به معنای مجرمیت نیست یا لزوماً منجر به محاکمه نمیشود، بلکه نشان میدهد که قضات برای ادامه تحقیقات در پرونده ادلۀ کافی دارند.
تحقیقات ممکن است سالها طول بکشد تا به دادگاه فرستاده شود یا بالکل بایگانی شود. رئیسجمهور فرانسه روز دوشنبه بازداشت «پاول دوروف» به دلایل سیاسی را رد کرد و گفت مقامهای قضایی باید درباره این پرونده تصمیم بگیرند. وزارت امور خارجه روسیه نیز اعلام کرد سفارت این کشور در پاریس در حال شفافسازی وضعیت پیرامون دوروف است و از سازمانهای غیردولتی غربی خواست تا خواستار آزادی او شوند. وال استریت ژورنال در پایان این گزارش مینویسد: «بهرغم ملاقات سال ۲۰۱۸ با ماکرون، مقامات فرانسوی مدتهاست به تلگرام مشکوک بودهاند و با سوءظن به آن نگاه میکنند.»
هزینه پیروی نکردن از خواستههای اسرائیل و آمریکا؟
پاول دوروف ۳۹ ساله و مالگ تلگرام، شنبه هفته جاری و در فرودگاهی در حومه پاریس و حین سفر از جمهوری آذربایجان به فرانسه بازداشت شد. همشهری آنلاین- محمد بیاتی: گمانه زنی ها درباره بازداشت ماک مشهور تلگرام روز به روز بیشتر می شود. فرانسه ادعا کرده هدف بازداشت امنیتی است و ربطی به سیاست ندارد اما تحلیل گران بسیاری می گویند دوروف به دلیل سانسور نکردن جنایات صهیونیست ها در غزه بازداشت شده است. رویترز به نقل از سخنگوی پلیس فرانسه می نویسد، پاول دوروف متهم به امتناع از همکاری در ارتباط با جرایم سایبری و جرایم مالی در تلگرام است. مکرون نیز به تازگی و در واکنش به این بازداشت، گفت که تصمیم برای دستگیری پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام، سیاسی نیست. وی خاطرنشان کرد که فرانسه عمیقاً به آزادی بیان، ارتباطات، نوآوری و کارآفرینی متعهد است و این ارزشها پایه و اساس جامعه آن باقی خواهند ماند.در عین حال صبح امروز دوشنبه حکم بازداشت بنیانگذار تلگرام در فرانسه در حالی تمدید شد که برخی ادعاها حاکی از این است که پشت پرده این دستگیری، اسرائیل است. یکی از کاربران پلتفرم ایکس به نام DaiWW (@BeijingDai) مدعی شده دستگیری دوروف به دلیل عدم پیروی او از خواسته های رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره دسترسی به اطلاعات کاربران بوده است. او در این باره نوشته است: دوروف در فرانسه به اتهام استفاده از پلتفرم برای پشتیبانی از فعالیت های تروریستی و کودک آزاری و پس از سرباز زدن از ارائه اطلاعات کاربران به آمریکا و رژیم صهیونیستی دستگیر شد و اکنون ممکن است به ۲۰ سال زندان محکوم شود.
از سوی دیگر جکسون هینکل مفسر سیاسی آمریکایی نیز در ایکس نوشت: هکرهای ضد اسرائیلی که چند گیگابایت اطلاعات حساس این رژیم را سرقت کرده بودند، آنها را در پیام رسان تلگرام منتشر کردند. تلگرام از درخواست اسرائیل برای سانسور این اطلاعات نیز خودداری کرده بود. اکنون پاول دوروف بنیانگذار تلگرام در فرانسه دستگیر شده است. جالب توجه آن است که کمیسیون اروپا دستگیری پاول دوروف را موضوع فرانسه خوانده است. آنها به تحقیقات در حال انجام اشاره کردند و خاطرنشان کردند که این یک مسئله خصوصی کشور فرانسه است! وزارت خارجه فرانسه نیز به نوبه خود به ریانووستی گفت که در مورد بازداشت دوروف اظهار نظری نخواهد کرد تا بر استقلال سیستم قضایی تأثیری نگذارد.