راسخون : به گزارش رجانیوز، باب این ابهامات شاید بعد طولانی شدن سفر مهدی هاشمی به لندن بود که بیش از پیش باز شد. همان روزها هاشمی رفسنجانی وقتی در خصوص سفر فرزندش مورد سوال قرار گرفت، از سفارشات خود به مهدی سخن گفت و تصریح کرد:«مهدی دائما میخواهد بیاید ولی من به او میگویم نیاید و كارهایش را انجام بدهد!»
هاشمی همچنین در مورد علت این سفر طولانی مدت گفت:«رفته است دكترا ثبت نام كرده است و قرار است رسالهاش را در یكی از دانشگاههای خارج از كشور بگذراند.» چندی بعد این خود مهدی بود که طی جوابیه ای باز بر موضوع تحصیلش تاکید کرد. مهدی هاشمی نوشت:«همچنان که کراراً اعلام شده است یک بار دیگر اعلام می کنم که اینجانب برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری و رسیدگی به دفاتر و شعبات دانشگاه آزاد اسلامی در چندین شعب خارج از کشور به خارج سفر کرده ام و از حدود پنج ماه اقامت در خارج از کشور، حدوداً یک ماه آن را در لندن به سر برده ام و مابقی این مدت در سایر کشورها در تردد و سرکشی و ماموریت بوده ام.» مهدی هاشمی در انتخابات اخیر در راستای تشکیل کمیته صیانت از آرای موسوی همکاری هایی را با سبزها انجام داده بود.
اما چندی پیش نوبت به فرزند دوم مهدی کروبی هم رسید تا درصدد سفر به انگلیس برآید. سفری که البته مطابق اخبار منتشر شده توسط سایت حامی کروبی با شکست مواجه شد. این در حالی بود که گفته می شد قصد محمد تقی کروبی نیز پیگیری برخی کارهای دانشگاهی بوده است!
سحام نیوز بهانه سفر فرزند کروبی به لندن را پیگیری تجدید چاپ مجدد یکی از کتابهایش و نیر تکمیل کتاب دیگری که به زبان انگلیسی نگاشته بود، اعلام کرد. این سفر البته با برخورد نیروهای امنیتی ملغی شد اما با توجه به استقبال گرم سبزها از برخی رسانه های وابسته به دولت بریتانیا و نیز برخی دیدارهای محرمانه، می توانست به شائبه های قبلی بیش از پیش دامن بزند.
اما ارتباط گیری ها با بریتانا در انتخابات و قبل از آن چگونه بود؟ "جان كين" از چهره هایی بود که مشارکتی ها با او ارتباط می گرفتند. حتی مقالات او هم در سایت نوروز منعکس می شد. کین به ایران می آمد و با دوستان مشارکتی خود به گفتگو می پرداخت تا بلکه راهی به سوی جامعه مدنی ایده آل باز شود. نهم دی ماه سال 1384 بعد از شکست اصلاح طلبان در انتخابات، "جان کین" در تهران میهمان اصلاح طلبان بود تا در سرمای زمستان آن سال و رخوت قابل انتظار اصلاحات، چاره ای برای آلامی مشترک پیدا کند. او را "موثرترین متفکر بر تئوری سیاسی انگلیس" می نامیدند و آمده بود تا در باب موجهه نرم در شرایط آن روز اصلاحات آخرین تئوری های خود را رو در رو تشریح کند.
"کین" تنها یک تئوریسین دانشگاهی نبود که فقط بر روی کاغذ فلسفه ببافد. او در عملیات فروپاشی حکومت های اروپای شرقی توانسته بود نقشی موثر ایفا کند. در عصر جنگ سرد، سازمان هاي جاسوسي CIA و MI6 در ائتلافي راهبردي، يك "سيستم امنيتي واحد" را براي سرنگوني رژيم هاي "ضد سرمايه داري" ساختند كه مركز رهبري آن، "شوراي برنامه ريزي رواني" (PSB) در آمريكا بود. از سال 1980، اين شورا براي براندازي حكومت هاي كمونيستي چكسلواكي، لهستان و...، استراتژي و شعار "تقويت جامعه مدني" را برگزيد و نخستين بار، تاثير آن را در تبليغات "جنبش همبستگي لهستان" آزمايش كرد.
"شوراي برنامه ريزي رواني" (PSB) در جستجوي مدلي جديد از "جامعه مدني" بود؛ مدلي كه يك "منطقه آزاد" براي سرمايه گذاري و نفوذ غرب باشد و از كانال آن، حكومت هاي ناسازگار با نظام سرمايه داري نابود شوند. اين ماموريت به "جان كين" سپرده شد. او سال هاي 1973 و 1974 را در چكسلواكي سپري كرده بود و با انتشار كتابي در سال 1985، از جاسوسي مانند "واسلاو هاول" تصوير يك "رهبر صلح جو" و "مبارزي خشونت گريز" را ساخت. چکسلواکی و لهستان یک سال پس از سفرها و تئوری پردازی های کین فرو پاشیدند.
سال 1994 بود که او در مرکز مطالعات دموکراسی لندن، پروژه "جامعه مدنی ایران " را بنیان نهاد. او حتی پس از آشوب های 18 تیر یعنی در 27 مهر 78 هم به ایران آمد. ارتباط تنگاتنگ او با برخی اصلاح طلبان و رفت و آمدهای این چنینی متاثر بودن برخی تئوری های داخلی از فراسوی مرزها را تشدید می کرد. مطمئنا در این رفت و امدها برای طرف خارجی سودی بود و این سود می توانست همسو با منافع اصلاح طلبان جلوه پیدا کند. به هر حال مشارکت از تئوری هایی بهره گرفت که آگاهانه به درون ایران تزریق می شد.
"کین" ملاقات هایی با چهره های مختلف داشت. روز 27 مهر 78 هم برای ملاقات با آيت الله عبدالكريم موسوي اردبيلي به قم رفت. در پاييز 1383 هم "جان كين" با مأموريت ايجاد يك "هسته مادر" براي كودتاي مخملي به ايران آمد و يك كارگاه آموزشي را نيز برگزار كرد. در بانك اطلاعاتي "مركز تحقيقات سياست هاي علمي كشور" اين كارگاه با نام "دوره آموزشي گذار به مردم سالاري" ثبت شده است.
حجاریان شاید تحت تاثیر ملاقات با او بود که در جلسه جبهه مشارکت با حیرت لب به سخن گشود و گفت:«ما در تئوري دموكراسي هم عقب مانده هستيم!» براندازی ها در تئوری های کین می بایست در چارچوب قانون شکل می گرفت و از راه انتخابات دنبال می شد. شکل دادن NGOها در این راه می توانست موثر باشد. كين اعتقاد داشت كه در كنار اين نيرو، اصلاح طلبان بايد يك شبكه چند قطبي از رسانه هاي اينترنتي و... را بسازند تا از طريق مصادره افكار عمومي، انتخابات را مهار كنند.
حجاریان دو بار با کین توانست رو در رو سخن بگوید. در این دیدارها جان كين درباره فاز اول پروژه با او صحبت كرد و بحث را حول محور جامعه مدني و تقويت نهادهاي آن پیش برد. حجاریان با يورگن هابر مارس مشهورترين نظريه پرداز نافرماني مدني و پروژه مبارزه مدني در ايران نیز ملاقات کرد و راهکارهای خود را با او در میان گذاشت. برآیند این رفت و آمدها و دیدارها در واقع نوعی کپی برداری از غرب بود. سعید حجاریان در این زمینه می گوید:«قطعاً پروژه دموكراتيزه كردن ايران به سبك غربي است. اينطور فكر مي كنند كه تكنيك هاي انقلاب رنگي كه در بعضي جاها كارگر افتاده در ايران نيز قابل پياده شدن است.» به این ترتیب و با این دست زمینه های فکری و سیاسی سند به اصطلاح راهبردی جبهه مشارکت تدوین و تصویب شد. و اکنون همچنان برخی رفت و آمدهای تحصیلی به مقصد لندن ادامه دارد. رفت و آمدهایی که ابهامات زیادی را بر جای گذاشته و خواهد گذاشت.
/2759/
جذب خبرنگار افتخاري