مرحوم شیخ عباس قمی ملقب به محدث قمی در سال 1294 هجری قمری در قم متولد شد و وی علوم دینی را تا سن 22 سالگی در قم فراگرفت.
به گزارش راسخون به نقل از فارس، مفاتیح الجنان از کتابهایی است که همیشه همراه قرآن در خانههای ما وجود دارد و برای بیشتر ما نام شیخ عباس قمی با این کتاب گره خورده است؛ امروز 23 ذیالحجه روز درگذشت این دانشمند شیعه است.
مرحوم شیخ عباس قمی ملقب به «محدث قمی» در سال 1294 هجری قمری در قم متولد شد، پدرش محمدرضا کاسبی فردی متدین بود که مردم برای یادگیری احکام دین به او مراجعه میکردند.
محدث قمی دوران کودکی و نوجوانی را در قم سپری کرد و دروس مقدماتی را فرا گرفت؛ در این بین «آیتالله حاج میرزا محمد اربابقمی» از اساتیدی بود که نقش بیشتری در آموزش او داشت.
شیخ عباس در سن 22 سالگی برای کسب معرفت بیشتر تصمیم به هجرت گرفت و راهی نجف شد.
اشتیاق او به علم حدیث و شناخت راویان موجب شد در جلسات درس فقیه و محدث بزرگ «حسین بن محمدتقی طبرسی» معروف به محدث نوری شرکت کند.
بعد از مدتی شرکت در کلاسهای محدث نوری و تلاش و پشتکار، شیخ عباس قمی به مقام خاصی در نزد استادش رسید.
در کتاب علمای معاصر آمده است: شیخ عباس قمی درک محضر استادش را از صفت خداوند میداند و میگوید «... پس خداوند متعال به من منت گذارد به ملازمت شیخنا الاجل الاعظم تقه الاسلام النوری الطبرسی انار الله برهانه. مستدرک الوسائل را برای او استنساج میکردم که بفرستد برای طبع به ایران و در خدمت او بودم تا سنه 1318 هجری قمری».
شیخ عباس قمی در چهار سال شاگردی محدث قمی شاگرد ممتاز او به شمار میرفت.
وی پس از وفات استادش در سال 1320، 2 سال دیگر در نجف ماندگار شد و سرانجام بعد از 6 سال به ایران بازگشت و در قم به تالیف، تدریس و وعظ مشغول شد تا اینکه در سال 1332 عازم مشهد شد و به مدت هشت سال در این شهر سکونت گزید.
مرحوم شیخ عباس قمی یک سال پیش از آغاز انقلاب مشروطه از نجف به ایران بازگشت، در این زمان افکار فلسفه غربی در کشور رواج پیدا کرده بود و مردم به حکومت قاجار معترض بودند؛ در زمان سکونت شیخ در مشهد توده عظیم مردم طی سخنرانی و کلاسهای اخلاقی که در آخر هفته برگزار میشد از ایشان بهرهمند میشدند.
وی طرفدار مشروطه خواهان بود اما با انقلاب مشروطه میانهای نداشت و در مورد شیخ فضلالله نوری گفت: «خاتمه کار شیخ شهادت است».
این دانشمند بزرگ به دعوت آیتالله شیخ عبدالکریم حائرییزدی به حوزه علمیه قم آمد و کتاب «سفینه البحار و مدینه الحکم و آلاثار» را در دسترس علاقهمندان قرار داد؛ این کتاب فهرست موضوعی و تفضیلی برای احادیث کتاب بحارالانوار است که توانست مبلغان را در دفاع از اسلام به سلاح مجهز کند.
شیخ عباس قمی روزانه بیش از 17 ساعت مطالعه میکرد و با مراجعه به منابع معتبر اسلامی به تدوین جهان اسلام میپرداخت که حاصل آن تالیفات ارزشمندی همچون «منتهیالآمال» در خصوص تاریخ تحلیلی و مستند پیامبر اسلام و اهلبیت (علیه السلام) و کتاب دیگری به نام «پیرامون نهضت امام حسین (علیه السلام) و وقایع کربلا» است.
مرحوم شیخ عباس قمى نویسنده کتاب مفاتیح الجنان در خاطرات خود برای پسرش آورده است: وقتى کتاب منازل الاخرة را نوشته و به چاپ رساندم، در قم شخصى بود به نام «عبدالرزاق مسئله گو» که همیشه قبل از ظهر در صحن مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) احکام شرعی را برای مردم مىگفت. مرحوم پدرم «کربلایى محمدرضا» از علاقهمندان منبر شیخ عبدالرزاق بود به حدى که هر روز در مجلس او حاضر مىشد و شیخ هم بعد از مسئله گفتن، کتاب منازل الاخرٍة مرا مىگشود و از آن براى شنوندگان و حاضران از روایات و احادیث آن مىخواند؛ روزى پدرم به خانه آمد و مرا صدا زد و گفت شیخ عباس! کاش مثل عبدالرزاقِ مسئلهگو مىشدى و مىتوانستى منبر بروى و از این کتاب که او براى ما مىخواند، تو هم مىخواندى؛ چند بار خواستم بگویم پدرجان! این کتاب از آثار و تالیفات من است اما هر بار خوددارى کردم و چیزى نگفتم و فقط عرض کردم دعا بفرمایید خداوند توفیقى مرحمت کند.
کتاب مفاتیحالجنان در زمانی تدوین شد که معنویت و حقیقت دین مورد هجوم بود؛ شیخ عباس قمی در این کتاب که از کتب مهم عالم شیعه است یک دوره اعمال واجب و مستحب در طول سال را جمعآوری کرده که در تمام خانهها و اماکن مقدس یافت میشود.
شیخ عباس قمی 63 کتاب در رشتههای رجال، اخلاق، فقه، کلام، لغت، ادعیه و تاریخ دارد.
وی در 23 ذیالحجه سال 1359 هجری قمری در سن شصت و پنج سالگی فوت کردند و مرحوم آیتالله سیدابوالحسن اصفهانی بر پیکر وی نماز خواند و در صحن مطهر امیرالمومنین (علیه السلام) در کنار مرقد استادش محدث نوری به خاک سپرده شد.
/2759/
به مناسبت سالگرد درگذشت شیخ عباس قمی
آشنایی با زندگی صاحب مفاتیح الجنان
مرحوم شیخ عباس قمی ملقب به محدث قمی در سال 1294 هجری قمری در قم متولد شد و وی علوم دینی را تا سن 22 سالگی در قم فراگرفت.
سهشنبه، 7 آبان 1392
تخمین زمان مطالعه:
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
تازه های اخبار
حکم بازداشت نتانیاهو؛ آیا عدالت اجرا خواهد شد؟
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
از اهتمام ویژه اسلام تا نقش فناوریهای نوین
پاسخ طنز به پیام جدید نتانیاهو + فیلم
بسیج؛ با مردم، برای مردم + گالری تصاویر نقاشیهای جدید از خدمات بسیج
همه چیز درباره فلسفه؛ از یونان تا ایران
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
مزایده انگشتر هدیه رهبری برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لبنان
#فراخوان| سومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری نماز با عنوان ” فجر تا فجر”
بازتاب سبک زندگی ایرانی یا حرکت به سمت غربیسازی؟
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
پاسخ آنلاین به سوالات شرعی توسط دفتر آیتالله العظمی مکارم شیرازی
موارد بیشتر برای شما
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
کارآفرینی بانوان ملایری با هنر فرشبافی
نماهنگ/ قلههای بسیج
در بازدید سرزده پزشکیان از وزارت ورزش چه گذشت؟
شهرک نشین صهیونیست: چرا نمیتوانیم به خانههای خود در شمال بازگردیم؟
هدف قرار دادن پایگاه هوایی "حتسور" با موشک کروز توسط حزبالله
ایران یا اسرائیل، کدام پیروز نبرد منطقهای خواهد بود؟
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
هدف قرار دادن مقر دشمن در جبالیا توسط حماس
هدف قرار دادن پایگاه "شراغا" توسط حزبالله
ماهی افسرده!
راهپیمایی مردم یمن و آتش زدن پرچم اسرائیل
گلباران کاروان شهدای حزب الله
ایران تنها کشوری است که در مقابل پروژه اسرائیل برای منطقه ایستاد!