سقانه دختر عبدالله بن سعد طایی، پس از اسارت به دست مسلمین و آزادی، اسلام آورد و برادرش عدی بن حاتم را به اسلام دعوت کرد که بعداً از خواص امیرالمؤمنین علیه السلام شد.
سقانه از بانوان با فصاحت و بلاغت و دارای حسن جمال، جود، کرم، عقل، وقار و بسیار بخشنده بود، پدرش شتران ...
شیخ طوسی و علامه برقی و علامه مامقانی و وحید بهبهانی و علیاری تبریزی و شیخ ذبیح الله محلاتی، سعیده را از زنان راوی حدیث از امام صادق علیه السلام و شیعی و صالح در نقل حدیث معرفی کرده اند.
...
سعیده بانویی زاهد و عابد و اهل فضل و دانش و شاگرد و مبلّغ پیام های امام صادق علیه السلام و راوی حدیث از آن بزرگوار بود. وی در جهت حفظ شئون اخلاقی و عفاف خویش زیاد تلاش می کرد و صرفاً برای زیارت قبر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و نیز برای رفت و برگشت به مکه، از خانه بیرون می ...
علامه سماوی در ابصار العین از ابوجعفر طبری نقل می کند که سعیده دختر منقذ عبدیه از شیعیان بصره بود. همه شیعیان آن شهر در خانه وی جمع می شدند و اقول یزید بن ثبیت و دو پسرش عبدالله و عبیدالله از خانه این زن برای حضرت حسین علیه السلام به سوی مکه شتافتند و به آن حضرت ملحق شدند.
...
سعیده از اصحاب امام کاظم علیه السلام و از ثقات اصحاب آن حضرت است. از حدیثی که کلینی نقل کرده نتیجه می شود که وی از نزدیکان امام علیه السلام بوده است.
امام رضا علیه السلام در نوشته ای که برای فرزندش امام جواد علیه السلام مرقوم فرموده، سعیده را چنین ستوده است: «سعیده ...
(1315- 1371ش)
بانو سرور باکوجی، معروف به سپیده کاشانی به سال 1315 در کاشان در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود. وی از دوران کودکی با تعلیمات پدر با اشعار شاعرانی چون مولوی و سعدی و حافظ آشنا شد و از همان دوره علاقه و استعداد شاعری در وی شکوفا گردید. اخلاق ...
(-ز 1331 ق)
وی دختر عباسقلی خان سپهر کاشانی، ملقّب به طلعت السلطنه از زنان فاضل بوده است. او عوامل ملامحسن را نزد پدر خود آموخت و سپس ترجمه و شرح عوامل جرجانی را به نام شرح عوامل المائه در 26 محرم سال 1331 ق نوشت.
این کتاب در کتابخانه مجلس ...
(-ح 1235 ق)
زیور شاملو، یا زیب النساء از زنان سخنور، ادیب و شاعر از طائفه شاملو است. وی پس از اخذ مقدمات و علوم اسلامی صاحب کمالات و فضل بسیاری شد. به گفته محمود میرزا قاجار-معاصر وی-زیور شاملو ساکن علی شکر همدان بود و از وی دیوان شعری به جای مانده که احتمالاً ...
این بانو به ام ابیها معروف بود. از زنان شاعر و ادیب قرن یازدهم هجری است. وی دختر شاه مرتضی بن شاه محمود کاشانی و خواهر ملامحسن فیض کاشانی است. او به عقد پسر عموی خویش که از سخنوران و شاعران عصر خود در کاشان بود درآمد.
...
وی دختر امیرالمؤمنین علیه السلام و از زنان دانشور و فاضله است. مادرش ام ولد بود. در محضر پدر و دو برادرش پرورش یافت و علوم الهی و فنون ادب را از محضر آنان قرار گرفت. او در سال 60 ه.ق در قید حیات بوده است.
...
وی از جمله زنانی است که در اواخر عهد صفوی یعنی زمان سلطنت حسین مدرسه ای دینی تأسیس کرد که هنوز پابرجاست. همسر این بانو محمدمهدی حکیم الملک اردستانی نیز بانی مدرسه کاسه گران در بازار اصفهان بوده است. او زنان دانشمند، پزشک، نیکوکار و اهل احسان بود، و در معالجه امراض مهارتی بسیار داشت. وی ...
دختر کعب بن عجره زنی محدث و از ثقات اصحاب است در اعلام النساء از شوهر خود ابوسعید روایت دارد و پسر برادرش سعید بن اسحق و دیگر سلیمان بن محمد کعب از او روایت دارند و اخبار او را ابوداود و ترمذی و نسائی و ابن ماجه و امام احمد استخراج کرده اند.
...
(-240 ق)
وی از نوادگان امام حسن مجتبی علیه السلام و زنی دانشمند، جلیل القدر، و بسیار عابد بوده است، و از او کراماتی مشاهده شده است.
این بانوی بزرگ، علوم اسلامی و معارف الهی را از محضر پدرش فراگرفت، و پس از هجرت پدرش به مصر، قاهره را مسکن ...
وی دختر موسی مبرقع فرزند امام جواد علیه السلام بود. او زنی باتقوی، عالم و فاضل بود که حدود سال 256 ه.ق به قم هجرت کرد و آوازه بلندی داشت. این بانوی بزرگ در قم وفات یافت و در آستانه برادرش محمد بن موسی به خاک سپرده شد.
...
(-ز 220 ق)
وی از اصحاب امام جواد علیه السلام بوده، و
معارف اسلامی و حدیث را از آن امام معصوم
فرا گرفته است. او از زنان دانشور و محدّثه
عصر خود بود. از سال وفات او اطلاعی در
دست نیست. اما در سال 220 ه.ق در قید
(1262- 1332ش)
وی در یکی از قریه های جبل عامل در 1262 شمسی زاده شد. وی زنی شاعر و ادیب و مورخ بوده است. گویا چند بار ازدواج کرد مع هذا در هیچ کدام موفق نبود.
وی در مصر به تحصیل پرداخت و مقالات متعددی در روزنامه ها و مجلات مصری منتشر کرد. ...
(-1331 ق)
وی از ارباب فصاحت و بلاغت و از زنان شاعره و ادیبه بوده است. او از خاندان آل علی الصغیر که از سلسله های شیعی حاکم در لبنان بودند می باشد. زینب فنون ادب و علوم اسلامی و معارف الهی را نزد افاضل علمای جبل عامل فراگرفت و در ادب و شعر و نثر و فصاحت مقام شامخی ...
وی از زنان سخنور، ادیب و شجاع بود. علوم اسلامی و معارف الهی را نزد بزرگان خاندان خود فرا گرفت و از جمله زنانی بود که با شنیدن خبر شهادت امام حسین علیه اسلام در مدینه از خانه خود بیرون آمد و به نوحه سرایی و شیون و ناله پرداخت و اشعاری حزن انگیز خواند.
...
(- ح 175 ق)
وی از نوادگان امام حسن مجتبی علیه السلام، و از زنان مجاهد و سخنور است.
او علوم اسلامی و معارف الهی را نزد پدرش و افاضل رجال خاندان خود گرفت و به مقام عالی علمی دست یافت. زینب با پسر عموی خود ابوالحسن مثلث ازدواج کرد، و در نهضت ...
(-ح 260 ق)
وی از زنان دانشمند، فاضل، و اهل زهد و تقوی بود. او در خاندان عصمت و طهارت و امامت متولد شده، رشد پیدا کرد. علوم اسلامی و معارف اسلامی را در محضر پدر بزرگوارش اخذ کرد و از جمله علویان بود که به ایران هجرت کرد و شهر قم را مسکن دائمی خود قرار داد و آثاری ...