فضایل اخلاقی
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
یا أبا ذرٍّ، لا یکونُ الرّجُلُ مِن المُتَّقینَ حتّى یحاسِبَ نَفسَهُ أشَدَّ مِن مُحاسَبَةِ الشَّریک لِشَریکهِ، فیعلَمَ‌مِن أینَ مَطعَمُهُ، ومِن أینَ مَشرَبُهُ، ومِن أینَ مَلبَسُهُ؟ أمِن حِلٍّ ذلک، أم مِن حَرامٍ؟
اى ابوذر، آدمى از پرهیزگاران نباشد، مگر آن گاه که حسابرسى او از نَفْسش سخت‌تر از حساب کشیدن شریک از شریکش باشد و بداند که از کجا مى‌خورد، از کجا مى‌آشامد و از کجا مى‌پوشد، آیا اینها از حلال است یا از حرام؟
میزان الحکمه: 14/ 7014؛ کنزالعمال: 8501
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَن قَدرَ على امرأةٍ أو جاریةٍ حَراماً فَتَرکها مَخافَةَ اللَّهِ حَرَّمَ اللَّهُ‌عزّ و جل علَیهِ النّارَ، وآمَنَهُ اللَّهُ تَعالى مِن الفَزَعِ الأکبَرِ، وأدْخَلَهُ اللَّهُ‌الجَنّةَ.
هرکس این امکان برایش پیش آید که با زن یا کنیزى به حرام نزدیکى کند، امّا از ترس خدا دست به این کار نزند، خداوند عزّ و جل آتش را بر او حرام گرداند و او را از آن هراس بزرگ ایمن دارد و به بهشتش برد.
میزان الحکمه: 3/ 1126 ؛ ثواب الاعمال: 3
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
الوَرَعُ سَیدُ العَمَلِ، مَن لَم یکن لَهُ وَرَعٌ یرُدُّهُ عَن مَعصیةِ اللَّهِ تعالى اذا خَلا بها لَم یعبَأِ اللَّهُ بسائرِ عَمَلِهِ، فذلک مَخافَةُ اللَّهِ فى السِّرِّ والعَلانِیةِ، والاقتِصادُ فى الفَقرِ والغِنى، والعَدلُ عِندَ الرِّضا والُخطِ.
پارسایى سرور اعمال است؛ هرکس پارسایى نداشته باشد، که هرگاه در خلوت با نافرمانى خدا رو به رو شود، او را از ارتکاب آن باز دارد، خداوند به دیگر اعمال او توجّهى نکند؛ زیرا که پارسایى ترس از خداست در نهان و آشکار و میانه‌روى در هنگام تهیدستى و توانگرى و مراعات عدالت در گاه خشنودى و خشم.
میزان الحکمه: 14/ 6758؛ کنزالعمال: 7299