عضویت
العربیة
English
يکشنبه، 2 دی 1403
( جهش تولید با مشارکت مردم )
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها: هرکه عبادتهاى خالصانهاش را نزد خداوند بفرستد، خداوند بهترین مصلحتها را بر او فرو فرستد. مجموعه ورّام ج 2 ص 108
مجموعه برنامه ها و مسابقات ماه مبارک رمضان (99)
اعمال روزانه ماه مبارک رمضان
اوقات شرعی مراکز استانها در سال 1399
ویژه نامه پرسمان کرونا
تولیدات صوت و فیلم پرتال فرهنگی راسخون
آینده اینجاست
عدالت برای همه
پرسش و پاسخ های موضوعی
سوالات خود را از مشاوران ما بپرسید
کلیپ تصویری | سرود ملی جمهوری اسلامی ایران با کیفیت بسیار بالا
مقالات
چندرسانهای
گالری تصاویر
مشاوره
پرسش و پاسخ
انجمنها
اخبار و تحلیل
احادیث
سبک زندگی
نرم افزار
موبایل
مشاهیر
پیامک
ویژه نامه
تولیدات فرهنگی
ادامه...
مسیر جاری
صفحه اصلی
موضوعات
احادیث
عبادت و فروع دین
حج
حج
امام صادق علیه السلام فرمودند:
الحج حجّان حجّ للَّهو حجّ للناس، فمن حج للَّهکان ثوابه علی اللَّه الجنة و من حج للناس کان ثوابه علی الناس یوم القیامة.
حج دو نوع است: حج برای خدا، و حج برای مردم. آن کس که حج را با نیت خالص و برای خدا بجای آورده ثوابش در پیشگاه حق بهشت است و هر کس حج را برای جلب توجه مردم بجای آورده ثواب و اجرش در قیامت به عهده همان مردم است!
بحار الانوار، ج 69، ص 24
امام صادق علیه السلام فرمودند:
ان اللَّه عزّ وجلّ لیغفر للحاج و لاهل بیت الحاج و لعشیرة الحاج و لمن یستغفر له الحاج بقیة ذیالحجة و المحرّم وصفر و شهر ربیع الاول و عشر من ربیع الآخر.
خدای عزوجل مغفرتش را متوجه حاجی و زن و فرزند حاجی و قوم و قبیله زائر بیت اللَّه و هر کسی که زائر برای او تقاضای مغفرت کرده، مینماید و این جوشش مغفرت برای تمام آنان در بقیه ماه، حج و تمام محرم وصفر و ربیع الاول و ده روز از ربیع الآخر ادامه دارد.
بحار الانوار، ج 96، ص 21
امام رضا علیه السلام فرمودند:
اعلم یرحمک اللَّه أنّ الحج فریضة من فرائض اللَّه جلّ و عزّ، اللازمة الواجبة من استطاع الیه سبیلًا، و قد وجب فی طول العمر مرّة واحدة و وعد علیها من الثواب الجنّة و العفو من الذنوب و سمّی تارکه کافراً و توعّد علی تارکه بالنار فنعوذ باللَّه من النار.
ای مکلّف به تکلیف حج، خدایت مورد رحمت قرار دهد. به تو هشدار میدهم که حج فریضهای از فرائض خداوند جلیل و عزیز است و بر آن که دارای استطاعت میباشد واجب است و این وجوب در تمام عمر انسان یکبار است و خداوند بر انجام دهنده آن وعده بهشت و گذشت از گناهان داده است و در قرآن مجید که سند تمام حقایق است روی گردان از این واجب عظیم و فریضه بزرگ را کافر نامیده و به تارک آن وعده آتش فردای قیامت داده، پس ما از آن آتش به حضرت حق پناه میبریم!
بحار الانوار، ج 96، ص 11
امام سجاد علیه السلام فرمودند:
حجوا و اعتمروا تصح أبدانکم و تتّسع أرزاقکم و تکفون مؤونات عیالاتکم و قال: الحاج مغفور له و موجب له الجنّة و مستأنف له العمل و محفوظ فی أهله و ماله.
حج بجای آورید و اقدام به عمره نمایید، که برای این دو فریضه الهی آثار و منافعی است: بدنهایتان به عرصهگاهصحّت و سلامت درآید، میدان روزی شما وسیع شود، هزینه و خرج اهل و عیالتان مکفی گردد و همچنین فرمود: زائر بیت اللَّه، مورد آمرزش و مغفرت حق است، بهشت عنبر سرشت بر او واجب است، عمل را از سر گیرد که او را وضعی غیر از وضع تمام گذشته اوست، خانواده و سرمایه مالیاش در حفظ خداوند رحیم است.
وسائل الشیعه، ج 8، ص 5
فردی از امام باقر علیه السلام سوال نمود: برای چه حجّ خانه حق را حج نامیدهاند؟ امام علیه السلام فرمودند:
لِمَ سُمِّیَ الحَجُّ حَجّاً؟ قال: حج فلان؛ أی أفلح فلان.
فلانی موفق به انجام حج شد، معنا و مفهومش این است که به فلاح و رستگاری دست یافت.
بحار الانوار، ج 96، ص 2
امام رضا علیه السلام فرمودند:
فإنْ قالَ: فَلِمَ أمرَ بالحَجِّ؟ قیلَ: لِعلَّةِ الوِفادَةِ إلى اللّه عزّوجلّ وطَلَبِ الزِّیادَةِ… مَع ما فیهِ مِن التَّفَقُّهِ ونَقْلِ أخْبارِ الأئمّةِ علیهم السلام إلى کلِّ صُقْعٍ وناحِیةٍ.
اگر [کسى] بپرسد: چرا فرمان حجّ داده شده است؟ در پاسخ گفته شود: علتش وارد شدن بر خداوند عز و جل و طلب فزونى از اوست … و نیز آگاه شدن از مسایل دینى و رساندن اخبار امامان علیهم السلام به هر سو و ناحیه اى.
عیون اخبار الرّضا علیه السلام: ج ۲، ص ۱۱۹
امام علی علیه السلام فرمودند:
الصَّلَاةُ قُرْبَانُ کلِّ تَقِی، وَ الْحَجُّ جِهَادُ کلِّ ضَعِیفٍ، وَ لِکلِّ شَیءٍ زَکاةٌ وَ زَکاةُ الْبَدَنِ الصِّیامُ، وَ جِهَادُ الْمَرْأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّلِ.
نماز، موجب نزدیکى هر پارسایى به خداست، و حج، جهاد هر ناتوان است. هر چیزى زکاتى دارد، و زکات تن، روزه، و جهاد زن، نیکو شوهردارى است.
نهج البلاغه: حمکت 136
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَن سَوّفَ الحَجَّ حتّى یموتَ بَعثَهُ اللَّهُ یومَ القِیامَةِ یهودیاً أو نَصْرانیاً.
هر کس در رفتن حجّ چندان تعلّل ورزد تا مرگش فرا رسد، خداوند او را در روز رستاخیز یهودى یا نصرانى برانگیزد.
میزان الحکمه: 3/ 1008، بحارالانوار: 77/ 58
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
الحَجّ ینْفىالفَقرَ.
حجّ، فقر و تهیدستى را از بین مىبرد.
میزان الحکمه: 3/ 1006؛ تحف العقول: 7
امام صادق علیه السلام فرمودند:
یَفْقِدُ النّاسُ إمامَهُم فیَشْهَدُ المَوْسِمَ فیَراهُم و لا یَرَوْنَهُ.
مردم امام خود را مى جویند و نمى یابند، ولى آن حضرت در موسم حجّ حاضر مى شود و مردم را مى بیند اما آنها او را نمى بینند.
کمال الدین: ۳۴۶/۳۳
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَنْ زارَ قَبْری بَعْدَ مَوْتی کانَ کَمَنْ هاجَرَ الَیَّ فی حَیاتی فَانْ لَمْ تَسْتَطیعُوا فَابْعَثُوا الیَّ بالسَّلامِ فَانَّهُ یَبْلُغُنی.
هر کس پس از وفات من قبر مرا زیارت کند، گویا در حال حیاتم به سوی من هجرت کرده است. پس اگر نتوانستید قبرم را زیارت کنید، از دور به من سلام بفرستید، که یقیناً به من خواهد رسید.
التهذیب، ج 6، ص 3
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
یَأتی عَلیَ النّاسِ زَمانٌ یَکونُ فیهِ حَجٌّ الْمُلوکِ نُزْهَةً وَحَجُّ الْأغنیاءِ تِجارَةً وَحَجُّ الْمَساکینِ مَسألةً.
روزگاری بر مردم میآید که در آن زمان، حج زمامداران برای تفریح است، حج ثروتمندان برای تجارت و حج محرومان برای درخواست!
التهذیب، ج 5، ص 463
امام علی علیه السلام فرمودند:
اتِّمُوا بِرَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله حَجَّکُمْ اذا خَرَجْتُمْ الی بَیْتِ اللَّهِ فَانَّ تَرکَهُ جَفاءٌ وَبِذلِکَ امِرْتُم وَاتِمُّوا بِالْقُبُورِ الَّتی الْزَمَکُمُ اللَّهُ عَزَّوجَلَّ زیارَتَها وَحَقَّها وَاطْلُبُوا الرِّزْقَ عِنْدَها.
آنگاه که به زیارت خانه خدا میروید، حج خود را با زیارت رسول خدا صلّی الله علیه و آله کامل کنید، چرا که ترک آن جفاست و شما به این مأمور شدهاید. حج خود را با زیارت قبوری کامل سازید که خدای متعال، زیارت آنها و حقّ صاحبان قبور را بر شما لازم کرده است و نزد آن قبرها از خداوند، روزی بطلبید.
بحارالأنوار، ج 100، ص 139
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَنْ ماتَ فی احَدِ الْحَرَمَیْنِ مَکَّةَ وَالْمَدینَةِ لَمْ یُعْرَضْ وَلَمْ یُحاسَبْ وَماتَ مُهاجِراً الَی اللَّهِ عزَّوَجلّ وَحُشِرَ یَوْمَ الْقیامَةِ مَعَ اصْحابِ بَدْرٍ.
هر کس در یکی از دو حرم (مکه و مدینه) از دنیا رود، در روز قیامت برای عرضه اعمال و محاسبه حاضرش نمیکنند و مگر او مهاجرت به سوی خداوند محسوب میشود و در قیامت هم با اصحاب (و شهدای) بدر محشور میگردد.
من لایحضره الفقیه، ج 2، ص 565
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَنْ سَلَّمَ عَلَیَّ فی شییءٍ مِنَ الْارْضِ ابلِغْتُهُ وَمَنْ سَلَّمَ عَلَیَّ عِنْدَ الْقَبْرِ سَمِعْتُهُ.
هر کس در هر جای زمین بر من سلام دهد، آن سلام را به من میرسانند و هر کس نزد قبر، بر من سلام دهد، آن را میشنوم.
وسائل الشیعه، ج 10، ص 264
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَنْ حَجَّ هذَا الْبَیْتَ فَلَمْ یَرْفَثْ وَلَمْ یَفْسِقْ خَرَجَ مِنْ ذُنوبِهِ کَیَوْمِ وَلَدَتْهُ امُّهُ، وقالَ:الْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَیْسَ لَهُ جَزاءٌ الّا الجَنّةَ.
کسی که این خانه را حج و زیارت کند و از آن پس در پی گناه نرود و مرتکب فسق نشود، از گناهانش بیرون میرود و پاک میشود، مثل روزی که از مادر زاده شده است ... حجّ مقبول و پذیرفته، پاداشی جز بهشت ندارد.
مستدرک الوسائل، ج 2، ص 8
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مِنْ عَلامَةِ قَبولِ الحجِّ اذا رَجَعَ الرَّجُلُ عَمّا کانَ عَلَیْهِ مِنَ المَعاصی، هذا عَلامَةُ قَبُولِ الحَجِّ ...
از نشانههای قبولی حج آن است که حاجی از گناهانی که قبلًا انجام میداده است، دست بردارد. این علامت پذیرفته شدن حج است.
الجعفریّات، ص 66
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در یکی از خطبههای غدیر فرمودند:
مَعاشِرَ النّاسِ! حَجُّوا الْبَیْتَ بِکَمالِ الدّینِ وَالتَّفَقُّهِ ولا تَنْصَرِفُوا عَنِ الْمَشاهِدِ الّا بِتَوْبَةٍ وَاقْلاعٍ.
ای گروه مردم! با کمال دین و دینشناسی، خانه خدا را زیارت کنید و از مشاهد و زیارتگاهها، جز با توبه و دل کندن (از گناه و بدی) برنگردید.
الاحتجاج، ج 1، ص 81
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
مَنْ وافی بِعَرَفَةَ فَسَلِمَ مِنْ ثَلاثٍ:اذُنُهُ لاتَسْمَعُ الّا الی حَقٍّ وَعَیْناهُ انْ تُنْظُرَ الّا الی حَلالٍ وَلِسانُهُ انْ یَنْطِقَ الّا بِحَقٍّ غُفِرَتْذُنُوبُهُ وَانْکانَتْ مِثْلَ زَبَدِالْبَحْرِ.
هر کس حضور در عرفات را در روز عرفه دریابد و از این سه چیز خود را رهانده باشد، گناهانش آمرزیده میشود، هر چند مثل کف دریا (فراوان) باشد: یکی آنکه با گوشش جز به حق، به چیزی گوش ندهد، دوّم آنکه با دو چشمش جز به حلال ننگرد، و بالأخره با زبانش جز به حق گویا نشود.
مستدرک الوسائل، ج 2، ص 165
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
انَّ اللَّهَ عزّوجلّ اختارَ مِنْ کُلِّ شیءٍ شیئاً، اختارَ مِنَ الأرضِ مکّةَ وَاختارَ مِن مَکّةَ المسجدَ واختارَ مِنَ المسجِدِ المَوضِعَ الّذی فیهِ الکعبَةُ.
خدای متعال، از هر چیزی، گزیده و انتخاب شدهای دارد. از زمین، «مکّه» را انتخاب کرد و از مکّه «مسجدالحرام» را و از این مسجد، جایگاهی را که «کعبه» در آن است.
مستدرک الوسائل، ج 2، ص 142
1
2
3
>
>>