حج از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)
*نزدیک سازی حج به روح و حقیقت آن
پيامبهحجاجبيتاللهالحرام(14/04/1368)
* زنده سازی روح توحید
حجميتواند دلبستگيهاياسارتآفرينرا از دلها بشويد و در مقابل، ارتباط با خدا و با بندگانخدا را در فرد و جمعمسلمانانتقويتنمايند.
پیام به حجاج بیت الله الحرام(7/4/1369)
*فرصتی برای تزکیه و دیدن قدرت الهی امت اسلام
غفلت مسلمانان از ايننيروي لايزال، همواره موجب آن شده است كه دشمنان اسلام و غارتگران ثروتهاي مسلمين بتوانند حيلهگرانه بر سرنوشت ملتهاي اسلامي تسلط يابند و در اين مقطع زمان، دست پليد اردوگاه كفر و استكبار و در رأس آن رژيم جبار و عنود امريكا، در سرزمينهاي اسلامي با همين وسيله به هر تصرف دلخواه خود دستزده، در جان و مال مسلمين دست تطاول گشوده است.
در حج بايد تا سرحد توان و امكان، پيوند برادري با مسلمين ديگر كشورها استحكام يابد و ضمن استفسار از مسايل و حوادث آنان، حقايق مسلم سياسي كه امروز در فضاي جمهوري اسلامي بر اكثر يا همهي مردم آشكار است، به آنان انتقال يابد و آيهي كريمهي "ليشهدوا منافع لهم" تحقق پذيرد; مسلمين به اتحاد كلمه ترغيب و از كيد دشمنان بر حذر داشته شوند و تجارب ملت انقلابي و فداكار ما براي آنان تشريح گردد.
حكمانتصابحجهالاسلاموالمسلمينمحمد محمديريشهري بهسمتنمايندگيوليفقيهو سرپرستحجاجايراني(6/2/1370)
* مرکز اصلی توجه ، اندیشه و احساس
مراسم حج در هر سال، يك حادثهى بزرگ است كه رواست اگر در آن ايام معلومات، مركز اصلىِ فكر و توجه و انديشه و احساس مردم در سراسر جهان اسلام باشد؛ و هركس بسته به جايگاه روحى و فكرى و سياسيش، به نوعى بدان بينديشد و با آن بسر برد. و بديهى است كه بهرهمندان از فيض حج، در مركز اين تكليف و توقعند؛ و چون جسم و جان و انديشه و تلاش آنان آميخته به حج و بركات و آثار آن است، شايسته است كه بيشترين بهرهى معنوى و روحى و فردى و اجتماعى را از آن به دست آورند، و انشاءاللَّه چنين خواهد بود.
پيام به ملت ايران به مناسبت بيستمين سالگرد انقلاب اسلامى(22/11/1377)
*تجلی غنا و عظمت سرمایه امت اسلام
اكنون فرصت مغتنمى است كه اين نمونهى منتخب امت بزرگ اسلام، خود را و امت واحده و آئين صلاح و فلاح آن را با نگاهى ژرف بنگرد و حقيقتى را كه در حصارهاى قوميت و نژاد و زبان، كمتر مىتوان بدان پرداخت، در گسترهى اين ميعادگاه جهانى به چشم آورد.
در ميان واقعيتهاى بزرگى كه در اين تدبر و خودنگرى جلوه مىكند دو چيز از همه برجستهتر است؛ نخست: غنا و عظمت سرمايهيى كه امت اسلامى از آن برخوردار است. و ديگر: سهمگين بودن خطرى كه دركميناين سرمايهى بزرگ است.
سرمايهى بزرگ امت اسلامى، آئين اسلام و معارف رسا و روشن و مقررات متين و دستور جامع آن براى زندگى انسان است.
اسلام با ارائهى بينشى خردمندانه و عميق در بارهى جهان و انسان و با توحيد ناب و دستورالعمل اخلاقى و معنوىِ حكمتآميز و ارائهى مقررات و نظامات سياسى و اجتماعى مستحكم و فراگير و اعمال و وظائف عبادى و فردى، همهى آحاد بشر را دعوت مىكند تا: هم درون خود را از زشتيها و ضعفها و پستيها و آلودگيها برهانند و در باطن خود فروغ ايمان، و خلوص، و وارستگى، وصميميت، و محبت، و اميد، و نشاط را بيفروزند، و هم دنياى خود را از فقر و جهل و ظلم و تبعيض و عقبماندگى و ايستايى و زورگويى و تحميل و تحقير و تحميق رها سازند.
براى فراهم شدن زندگى سعادتمندانه و مطلوب انسان، هم تزكيهى اخلاقىِ فرد كه گوهر او را از زشتىها و آلودگيها برهاند، و هم حركت و تلاش جمعى كه ميدانهاى زندگى را بروى او بگشايد و او را در چالشِ ناگزيرش با طبيعت و با نگهبانان رژيمهاى ستم و استكبار يارى دهد، ضرورى و حتمى است.
اسلام با معنا كردن زندگى و هستى و با نشان دادن راه درست آن، انسان را در فراهم آوردن زندگى حقيقتاً سعادتمندانه يارى
مىدهد و صراط مستقيم الهى را به او معرفى مىكند. همهى احكام و دستورهاى اسلامى، و همهى خطوط اصلى در شيوههاى سياسى و اجتماعى و اقتصادى اسلام، و همهى عبادات و مقررات فردى و جمعى اسلام، اجزاء درهم تنيدهى اين نسخهى زندگى بخش و سعادتآفرين است.
همين مراسم جاودانهيى كه حجگزاران در آستانهى آنند، خود مجموعهى گويا و پرنكتهيى است از ذكر و شور و حال معنوى و درونى، در ضمنِ حركت و تلاش و هماهنگى سازندهى جمعى.
حج، در آئينى پُر راز و رمز، و در آميزهى شگفتآورى از شُكوه و خاكسارى، و اقتدار و فروتنى، و حركت وَ تلاش درونى و بُرونى، نمادى از مبارزه و جهاد نفسانى و جهانى انسانِ مسلمان، در راه تحقق حيات طيبهى انسانى را در برابر چشم آدمی مىگذارد و حجگزار را به تمرين عملىِ وظائف بزرگ خود وادار مىسازد.
امروزه جوامع گوناگون بشرى، در خلاء معنويت و در سرگردانى و حيرت و گرفتاريهاى بزرگ اجتماعى و فردى كه بدست زر و زورسالاران جهانى بدان دچار شدهاند، به اسلام و رهنمودها و درسهاى بزرگ آن نيازمندند، و دعوت اسلامى نه فقط براى ملتهايى كه در آتش فقر و استضعاف مىسوزند، بلكه به همان اندازه براى مردمى كه در مردابهاى پوچى و سرگردانى و فقر معنوى در كشورهاى ثروتمند و پيشرفته دست و پا مىزنند، جذاب و نافذ و اميدبخش است. گرايش روزافزون به اسلام در ميان قشرهاى جوان و آزرده از پوچىِ دنياى مادى در كشورهاى پيشرفتهى غربى، كه آمارها و تحقيقها بدان گواهى مىدهد، نشانهى اين جذابيت و نفوذ است.
مسلمانان جهان با درست شناختن و براستى قدر دانستن اين سرمايهى بزرگ، قادر خواهند بود كه تحولى حقيقى در زندگى خود پديد آورند و كشورهاى اسلامى را از ضعف و وابستگى و عقب ماندگى و انحطاطى كه امروزه بدان دچارند، نجات بخشند.
پيام به حجاج بيتاللَّه الحرام(1377/12/28)
*مظهر معنویت ،وحدت و برائت
بيانات مقام معظم رهبرى در ديدار كارگزاران حج(1378/11/26)
*شناخت عناصر شکوفا ئی ، سربلندی و کامیابی در پرتو توحید و وحدت
پيام به حجاج بيتاللَّه الحرام در موسم حج (1379/12/12)
*طواف،مظهر ارادت انسان به مرکز عالم وجود
ثانياً اسلام بعضى از سنّتها را از بين نبرده است. كالبد سنّت را نگه داشته و محتوا و روح آن را عوض كرده است؛ مثل بسيارى از اعمال و مراسم حج. اين طوافى را كه ملاحظه مىكنيد، قبل از اسلام هم بود؛ منتها محتواى طواف، محتواى شرك بود! اسلام آمد و اين عمل را از محتواى شرك آلود، خالى و از محتواى توحيد پُر كرد. طواف در آن زمان، مظهر گرايش انسان به آلهه و اربابِ ادّعايى و پندارى بود؛ آن را تغيير داد و مظهر ارادت انسان به مركز عالم وجود - يعنى حضرت حق متعال و وجود مقدّس پروردگار - قرار داد. ظاهر را نگه داشت و باطن را عوض كرد.
بيانات مقام معظم رهبرى در صحن مطهّر حضرت ثامن الحُجج، امام رضا (ع) (01/01/1377)