21 شهریور 1387 / 10 رمضان 1429 / 11 سپتامبر 2008
1) وفات حضرت خدیجه سلام الله علیها سه سال قبل از هجرت : دهم رمضان (سال ده بعثت) نقطه پايان بر 25 سال همراهى خديجه، بانوى آسمانى با رسول خدا صلى الله عليه و آله بود; بانويى مباركه، طاهره، راضيه، مرضيه، زكيه، صديقه، كبرى، شامخه، فاضله، كامله و عفيفه كه 55 سال قبل از بعثت چشم به جهان گشوده و از سال 15 قبل از بعثت (دهم ربيعالاول) در كنار برگزيده الهى قرار گرفته بود و سرانجام بعد از قريب 25 سال همراهى و همگامى، در 65 سالگى چشم از جهان فرو بست و رسول الهى را در فراقى جانسوز تنها گذاشت. اين واقعه دردناك كه به فاصله اندكى از وفات ابوطالب عليه السلام روى داد، چنان پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله را متاثر كرد كه آن سال را «عامالحزن» ناميد. به نقل علامه مجلسى بعد از اين واقعه خانهنشين شده و كمتر از خانه بيرون مىرفت.
2) 21 شهریور سال 1299 هجری شمسی : شيخ محمد خياباني ازمبارزان دوره مشروطيت بدست حاكم وقت آذربايجان به شهادت رسيد. بدين ترتيب قيام شيخ محمد خياباني و يارانش درهم شكسته شد. شيخ محمد خياباني همزمان با كسب علوم و معارف اسلامي مبارزه با ظلم و فساد دستگاه دولتي را آغازكرد و. خياباني به مبارزه همزمان با جهل و ناآگاهي مردم و بيگانه و بيگانه پرستان معتقد بود. او ازميان برداشتن اين موانع را عامل سعادت مسلمانان و جامعه اسلامي مي دانست. شيخ محمد خياباني پس ازبرچيده شدن استبداد محمد عليشاه و فراراو درسال 1327هجري قمري درمقام نمايندگي مردم تبريز به مجلس شوراي ملي راه يافت.
3) 21شهريورماه سال1376هجري شمسي: اقبال لاهوري نويسنده ومترجم گرانقدركشورمان روي درنقاب خاك كشيد. اقبال يغمايي انساني عارف و وارسته بود و پس ازاتمام تحصيلات متوسطه و گذراندن دوره دوساله دانشسرا درزادگاهش شهريزد به تحقيق و مطالعه مشغول شد. استاد يغمايي انساني پرهيزكار، پرتلاش، مهربان و فروتن و دورانديش بود و بويژه كودكان را دوست مي داشت به همين علت نخستين مجله مخصوص كودكان را منتشركرد. اقبال يغمايي علاوه برتأليف و ترجمه دربسياري ازمجلات مقاله و داستان مي نوشت. «چنين گفت دقان خلاصه اي از شاهنامه به نثر، گزيده قابوسنامه با شرح و تفسير و گزيده خمسه نظامي» ازآثارارزشمند استاد اقبال يغمايي است.
4) روز سینما : ۲١ شهریور ماه به عنوان روز ملی سینما نام گذاری شده است و این روز سرآغاز آشنایی ایرانی ها با پرده سینما و این هنر صنعت گسترده و جهانی به شمار می رود. سینما ابتدا با اختراع عکاسی و سپس ساخت تصاویر متحرک در حدود سال های 1880 تا 1889 میلادی در اروپا گام های نخستین را برداشت. پس از این سالها برادران لومیر در سال 1885 میلادی نخستین فیلم مستند خود را که حرکت قطار در ایستگاه بود، در معرض دید عموم قرار دادند. این روند ادامه یافت تا اینکه نخستین فیلم داستانی در سال 1903 میلادی در آزمایشگاه های ادیسون ساخته شد. عنوان این فیلم "سرقت بزرگ" بود. در سال 1279 هجری شمسی میرزا ابراهیم خان عکاس باشی که در آن زمان نوجوان بود، همراه پدر عکاسش به بلژیک سفر میکند و با وسایل فیلمبرداری که در ایران به آن " اسباب سینماتوگراف " اطلاق می شد، به طور کامل آشنا شد و همراه پدرش این وسایل و ابزار را به ایران آورد. به همین خاطر آغاز کار سینمای ایران را از شهریور ماه 1279 می دانند. هر چند که درباره روز آن (21 یا 22 شهریور ماه) اختلاف نظر وجود دارد. البته ابراهیم خان در سال 1313 ه.ق از سوی مظفرالدین شاه به لقب عکاس باشی دربار منصوب شد و چون مظفرالدین شاه علاقه بسیار زیادی به سینما و ثبت تصویر خود داشت، امکان ورود ابزار تولید و ساخت فیلم را در کشور فراهم ساخت.
5) 11 سپتامبر سال 2001 میلادی: در یک حمله از پیش برنامه ریزی شده 4 همواپیمای مسافربری خطوط هواپیمایی امریکا (American Airlines) توسط تروریست هایی که به گروه القاعده منسوب می شوند، با تمام خدمه و سرنشینانشان ربوده شدند و پس از در اختیار گرفتن کنترل هواپیما ها، آنها را به سمت مقاصد مربوطه هدایت کردند و فاجعه ای دلخراش را رقم زدند.
6) 11 سپتامبر سال 1823 : دیوید ریكاردو اقتصاددان معروف انگلیسی درگذشت. ریكاردو كه یك اقتصاددان سرمایهداری بود، نظریات مختلفی ارائه داد كه ازجمله آنها قانون بازده نزولی است كه بهوی منتسب میكنند. در این قانون وقتی متغیرهایی مثل كار، زمین، سرمایه و... هم عرض با هم افزایش نمییابند، بازدهی نزولی آغاز میشود. از دیگر نظریات ریكاردو رابطه پول و جمعیت است. بر طبق این نظریه، هرچه دستمزدها بالا برود و پول دردسترس عموم زیادتر باشد، جمعیت بیشتر میشود زیرا كه مزدبگیران وقتی كه خود را در رفاه ببیند نگران تعدد فرزندانشان نخواهند بود و در نتیجه، جمعیت بدون توجه بهظرفیت كشور افزایش مییابد.
7) 11سپتامبرسال1803ميلادي: جان اريكسون مخترع و مهندس بزرگ سوئدي متولد شد. اريكسون مدتي درارتش سوئد بود و دراين مدت تحولاتي درارتش سوئد پديد آورد و به شهرت رسيد. اريكسون موجِد ناوگانهاي جنگي امروزي است و نصب سُكّانهاي متحرك براي رزم ناو و تعبيه آسانسور براي توپخانه كشي ها ازجمله اقدامات و ابداعات مهم اوست.
8) 11سپتامبرسال1941ميلادي: با حمله زيردريايي آلماني به ناوشكن امريكايي، دولت امريكا ازبيطرفي درجنگ جهاني دوم خارج شد. پس ازاين حمله مقدمات ورود امريكا به جنگ جهاني دوم فراهم شد. بدستورروزولت رئيس جمهور وقت امريكا ناوگان اين كشور مأموريت يافت كه به مجرد ورود كشتي هاي آلمان و ايتاليا به آبهاي امريكا، آنها را نابود سازد.