مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
شیمی دارای ابعاد بسیار گستردهای میباشد و شاخههای متعددی دارد. برخی از جنبههای مهم این حوزه شامل: مطالعهی ساختار اتمی و مولکولی مواد مختلف شیمیایی، خصوصیات آنها، انواع واکنشها، انواع پیوندهای تشکیل شده توسط عناصر مختلف، روشهای مورد استفاده برای استخراج فلزات و غیر فلزات، تکنیکهای مختلف آزمایشگاهی و غیره میباشد.
در این مقاله با برخی از اصطلاحات پرکاربرد شیمی آشنا خواهید شد.
کلوخه سنگ: ناخالصیهایی که با مواد معدنی یا سنگ معدن، در طول معدن کاری آنها میآید، به عنوان کلوخه سنگ شناخته میشود.
مقابله گایگر – مولر: یک دستگاه خاص مورد استفاده برای تشخیص تابشهای یونیزه مانند ذرات بتا، اشعههای گاما و غیره میباشند.
ژل: ژل یک مادهی ژله مانند بوده که در ان یک جامد در یک محیط پخش مایع معلق میباشد.
ایزومرهای هندسی: ترکیباتی با تعداد یکسانی از اتمها و گروههای عاملی، اما ساختار هندسی مختلف، ایزومرهای هندسی نامیده میشوند.
قانون گراهام: این قانون ارتباط بین تجمع مولکولی یک مادهی گازی و وزن مولکولی آن را بیان میکند. این قانون بیان میکند که سرعت تجمع هر گونه گاز خاص ارتباط معکوسی با ریشهی دوم وزن مولکولی گاز دارد.
گرافیت: یک فرم چند شکلی از عنصر کربن بوده که دارای هدایت الکتریکی و خواص روان کنندگی خوبی میباشد.
حالت پایه: حالتی که در آن یک اتم یا مولکول یا یک یون دارای پایینترین انرژی باشند به اصطلاح حالت پایه نامیده میشود. این نشانگر یک فرم تثبیت شده از آن ذره میباشد.
گروه (جدول تناوبی): در جدول تناوبی، ستونهای عمودی که در آنها عناصری با خواص مشابه قرار دارند به عنوان گروه شناخته میشوند.
فرایند هابر: این فرایند برای تهیهی صنعتی آمونیاک مورد استفاده قرار میگیرد. در اینجا، گازهای نیتروژن و هیدروژن تحت دما و فشار بالا، در حضور یک کاتالیزگز آهن به منظور تولید آمونیاک واکنش میدهند.
ثابت نیمهی عمر: در شیمی هستهای، ثابت نیمهی عمر میتواند به عنوان دورهی زمانی مورد نیاز برای یک عنصر رادیواکتیو به منظور کاهش نیمی از تعداد واقعی اتمهای آن، به واسطهی تجزیهی رادیواکتیو تعریف شود.
گرمای تشکیل: مقدار گرمای جذب شده یا آزاد شده به واسطهی تشکیل یک ترکیب شیمیایی خالص، توسط واکنش عناصر تشکیل دهندهی آن، تحت فشار ثابت، گرمای تشکیل نامیده میشود.
اصل عدم قطعیت هایزنبرگ: مطابق با اصل عدم قطعیت هایزنبرگ، شتاب و همچنین موقعیت یک الکترون در یک اتم نمیتواند به صورت دقیق در همان زمان تعیین شود.
قانون هنری: مطابق با این قانون، هنگامی که حرارت ثابت شد، حلالیت گاز در یک مادهی مایع به طور مستقیم متناسب با فشار جزئی اعمال شده توسط گاز بر روی سطح محلول میباشد.
قانون هس: این قانون بیان میکند که تغییر انرژی که در طول یک فرایند شیمیایی یا فیزیکی اتفاق میافتد، وابسته به تعداد کل مراحل مورد نیاز برای تکمیل فرایند نیست.
مخلوط ناهمگن: یک مخلوط ناهمگن توسط ترکیب دو یا چند ماده با ساختار یا فازهای متفاوت ایجاد شده است.
مخلوط همگن: یک نوع از مخلوط ایجاد شده توسط موادی است که از نظر ترکیب و خواص یکنواخت هستند.
سریهای هومولوگ: سریهایی از ترکیبات آلی که میتواند توسط یک فرمول شیمیایی عمومی نشان داده شود. اعضای هر سری هومولوگ دارای خواص شیمیایی مشابهی هستند.
قانون هاند: قانون هاند یک اصل راهنما برای پر کردن پوستههای فرعی p, d و f یک اتم میباشد. مطابق با این قانون، جفت الکترونها در همان زیر پوسته تنها بعد از اینکه همهی اوربیتالها توسط الکترونهای تک پر شدند، شروع میشود.
هیبریداسیون اوربیتال ها: اصطلاح هیبریداسیون به منظور تعریف ادغام یک مجموعه از اوبیتالهای اتمی برای تشکیل اوربیتالهای جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
هیدروکربنها: این مواد ترکیبات آلی ساده بوده که تنها از اتم های هیدروژن و کربن ساخته شدهاند.
هیدروژناسیون: یک واکنش شیمیایی که افزودن هیدروژن به ترکیبات آلی اشباع نشدهی دوگانه و سه گانه، در حضور یک کاتالیزگر اتفاق میافتد. در این روش، ترکیبات آلی به ترکیبات اشباع شده تبدیل میشوند.
گاز ایده آل: گاز ایدهآل یک گاز فرضی بوده که به طور کامل از قانون گاز ایده آل پیروی میکند.
قانون گاز ایده آل: این قانون بیان میکند که محصول حجم گاز و فشار آن متناسب با مقدار گاز و دمای آن میباشد. قانون گاز ایده آل رفتار گازهای مختلف را توسط ایجاد رابطه بین متغیرهایی مانند فشار، حجم و دمای یک گاز را مورد ارزیابی قرار میدهد. در این شکل معادله، به صورت pV=Nrt میباشد، که p برابر با فشار مطلق، V حجم گاز معین، T مخفف دمای مطلق، n مقدار گاز و R ثابت گاز میباشد.
محلول ایده آل: یک محلول ایده آل دارای آنتالپی صفر میباشد. در چنین محلولی، نیروهای بین واسطه بین مولکولهای حلال و اجزای مختلف املاح یکسان است.
گاز بی اثر: یک گاز که ماهیت بیاثری دارد و به آسانی با عناصر شیمیایی دیگر واکنش نمیدهد به عنوان گاز بیاثر شناخته میشود.
ترکیبات معدنی: یک طبقه از ترکیبات بوده که در آنها هیچ پیوند شیمیایی وجود ندارد. منشاء ترکیب معدنی، مواد معدنی و بدون هیچگونه موجود زندهای میباشد.
انرژی داخلی: این انرژی میتواند به عنوان مجموع انرژی جنبشی، انرژی پتانسیل و همهی اشکال دیگر انرژی که در مواد یا کریستالها و یا مولکولها وجود دارد، تعریف شود.
یون: یک اتم یا مولکول حامل یک بار الکتریکی یون نامیده میشود. یونها در نتیجهی از دست دادن و یا به دست آوردن الکترونها تشکیل میشوند.
پیوند یونی: یک نوع از پیوند شیمیایی که در نتیجهی جاذبه بین ذرات یا یونهای با بار مخالف تشکیل میشود.
پتانسیل یونیزاسیون: این پتانسیل میتواند به عنوان مقدار انرژی مورد نیاز برای حذف یک الکترون از یک اتم گازی یا مولکول در حالت پایهی آن تعریف شود.
ایزومر: مولکولهای که فرمول مولکولی یکسان اما فرمول ساختاری متفاوتی دارند به عنوان ایزومر شناخته میشوند.
IUPAC: اتحادیهی بین المللی شیمی محض و کاربردی میباشد.، که یک سازمان بین المللی بوده که مسئول ایجاد استانداردهایی برای نامگذای عناصر و ترکیبات و همچنین برای نمادها و مقادیر فیزیکی مرتبط با شیمی میباشد.
گرفتن K: یک حالت فروپاشی ایزوتوپهای رادیو اکتیو که یک پروتون هسته توسط گرفتن یک الکترون از لایهی K همان اتم به یک نوترون تبدیل میشود.
کتون: یک ترکیب آلی که شامل یک گروه عاملی کربونیل (C=O) میباشد. اتم کربن گروه کربونیل نیز با دو گروه آلکیل یا دو گروه آریل یا یک گروه آلکیل و یک گروه آریل پیوند میدهد.
نظریه ی جنبشی – مولکولی: این نظریه به نام نظریهی برخورد نیز شناخته میشود. نظریهی جنبشی مولکولی خواص متفاوت گازها مانند دما، فشار، حجم و غیره را بر اساس ترکیب و حرکات مولکولهای آنها تعریف میکند.