مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
این مقاله در رابطه با الکترولیت و نقشی که آنها در سیستم ایفاء میکنند، بحث میشود.
در جهان شیمی، الکترولیتها موادی هستند که حاوی یونهای آزاد بوده که باعث میشود، از نظر الکتریکی رسانا باشند. رایجترین الکترولیت، یک محلول یونی میباشد، اگرچه الکترولیتهای مذاب و جامد نیز یافت میشوند. الکترولیتها چیزی نیستند جز مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم و غیره، که در خون حل میشوند. هنگامی که حل میشوند، به قطعات کوچکتری به نام یونها تقسیم میشوند. این یونها از نظر الکتریکی باردار میباشند، این بدین معنی است که آنها یک بار مثبت یا یک بار منفی را حمل میکنند. این یونهای باردار برق تولید میکنند که به عملکرد بدن انسان و حیوانات کمک میکند. الکترولیتها باطریهایی برای بدن انسان یا حیوان میباشند. آنها معمولا در اسیدها و بازها و همچنین در نمک ها یافت میشوند.
مصارف
در زیر کاربرد الکترولیتها در بدن ذکر شده است:
آنها ولتاژ را در سراسر غشاهای سلولی حفظ میکنند و تکانههای الکتریکی را به سلولهای دیگر بدن حمل میکنند. کلیه ها مسئول حفظ غلظت الکترولیتها در ثابت خون، با وجود تغییرات عمدهای که در بدن در هنگام انجام فعالیت روزانه رخ میدهد، میباشند.
هنگامی که شما تمرین کرده و به شدت عرق میکنید، به دلیل این که بدن شما الکترولیتهایی مانند سدیم و پتاسیم را از دست میدهد، احساس خستگی میکنید. این نیاز به جایگزینی به منظور حفظ غلظت الکترولیتها در مایعات بدن شما دارد. به همین دلیل است نوشیدنیهای انرژیزا که دارای محتوای الکترولیت بالا هستند، مصرف میشود. به طور مشابه، هنگامی که شما از استفراغ یا اسهال شدید رنج میبرید، در واقع الکترولیتهای بدن خود را از دست دادهاید. این الکترولیتها باید به منظور جلوگیری از کم آبی و تشنج به سرعت جایگزین گردد.
بدن ما نیازمند سطوح خاصی از ترکیبات شیمیایی مختلف به منظور عملکرد درست میباشد. مهمترین الکترولیتهایی که بدن ما نیاز دارد، سدیم، پتاسیم و کلر میباشد. بسیاری از فرایندهای عصبی و قلب، هماهنگی عضلات و توانایی بدن به منظور جذب مایعات بسته به غلظت این مواد در بدن ما میباشد. کلسیم، سدیم، منیزیم، پتاسیم و کلر معمولترین الکترولیتهای یافت شده در بدن انسان میباشند.
الکترولیتها به عنوان کاتالیزگرهای کلیدی در واکنشهای آنزیمی متعدد در بدن که توسط سلولها به منظور تبدیل پروتئینها به آمینو اسیدها و به منظور تولید دیگر مولکولهای آلی مورد نیاز میباشد، عمل میکنند. پانکراس در بدن ما توسط انواع خاصی از آنزیمها و اسیدها تولید شده که در تجزیهی غذاها به منظور هضم آنها کمک میکند، اگر شما نوشیدنی را که مقدار الکترولیت آن بالاست، 30 دقیقه قبل از وعدهی غذایی میل کنید، باعث شارژ مجدد بافتهای اطراف دستگاه گوارش شما میگردد. بنابراین، هنگامی که غذا میل میکنید، غشاها در بدن شما و مکیروارگانیزمها آماده برای هضم غذا خواهند بود. این الکترولیتها در فرایند جذب نیز به ما کمک میکنند.
سیستم عصبی بدن ما برای هماهنگی خود نیازمند الکترولیتها میباشند. به واسطهی تبادل الکترولیتهایی مانند یونهای سدیم و پتاسیم از طریق غشای عصبی، تکانههای عصبی متنقل میشوند. هر غشاء عصبی با پیچکهای طویلی از پروتئین پیچیده میشوند. در انتهای این پیچک، یک یون کلسیم بدون آنکه متصل شود، نمیتواند حس بویایی، چشایی، بینایی و لمسی و حتی آگاهی داشته باشد. ویتامینها، هورمونها و آنزیمهایی که در فعالسازی، تنظیم و هماهنگسازی عمل عصبی کمک میکند، همه نیاز به یک یون الکترولیت به عنوان فاکتور کلیدی در ساختار واکنش خود و برای سنتز دارند. برای مثال، یون کبالت برای غدهی پینه آل به منظور تولید ملاتونین ضروری میباشد. ملاتونین یک هورمون بوده که در تنظیم فعالیت عصبی به منظور تعیین سطح خواب یا بیداری کمک میکند. الکترولیتها برای باز کردن جریان انرژی در یک سلول نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر شما مقادیر بیش از حد از الکترولیتها را مصرف کنید، کلیههای شما به فیلتر کردن آنها کمک میکند. هورمونهای موجود در بدن انسان نیز در تنظیم مصرف این نمکها کمک میکنند. مصرف مقادیر بیش از حد یا ناکافی از این ماده مانند سدیم میتواند باعث مسائل شدید سلامتی مانند هیپر یا هیپوناترمی (سطوح بیش از حد یا ناکافی سدیم) و هیپرکالمی و هیپوکالمی (سطوح بیش از حد یا ناکافی پتاسیم) گردد. اختلالات در خوردن و اعتیاد جدی به الکل نیز میتواند باعث عدم تعادل الکترولیتها در بدن گردد.
دفعهی بعد که شما مقدار کالری مصرفی خود را تنظیم میکنید، فراموش نکنید که الکترولیتها بسیار مهم هستند. آنها را عاقلانه و با مراقبت مصرف کنید.