مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
میسل به عنوان مادهی امولسیون کننده عمل میکند، این خاصیت میسلها در ساخت انواعی از محصولات پاک کننده مانند مواد شوینده و شستشودهندههای صورت مورد استفاده قرار میگیرد. این مقاله اطلاعاتی را در رابطه با نحوهی تشکیل میسلها، و همچنین ساختار و عملکرد آنها ارائه میدهد.
میسلها در سیستم ارسال داروی هوشمند
میسلهای پلیمری ترکیبی از مولکولهای آمفیپاتیک و پلیمرهای فعال میباشد. آنها به عنوان یک وسیله به منظور حمل داروهایی که حداقل حلالیت را دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. این روش میتواند تغییر اندازهی میسل تولید شده یا مقدار داروی تحویل داده شده را کنترل کند.
سورفاکتانت یا عوامل فعال سطحی، کشش سطحی مایعاتی که به آنها اضافه شده را کاهش میدهند. این مولکولها معمولا از انتهای آبدوست یا یک سر قطبی و یک دنبالهی آبگریز یا یک دنبالهی غیر قطبی ایجاد شدهاند. به واسطهی صفت غیر قطبی جزئی یا قطبی جزئی، این مولکولها اشاره به آمفی فیلیک یا آمفیپاتیک دارد. بسته به باری که آنها حمل میکنند، میتوانند آنیونی، کاتیونی یا آمفولیت باشند. آنها ممکن است شامل مواد شوینده (مانند سدیم دودسیل سولفات)، عوامل امولسیونکننده، عوامل مرطوب کننده و عوامل کفزا باشند.
هنگامی که این مولکولهای آمفیفیلیک در حلالهای قطبی پخش میشوند، تشکیل موادی به نام میسل میدهند.
ساختار میسل
میسلها توسط مجموعهای از مولکولهای آمفی پاتیک در حلالهای قطبی مانند آب تشکیل میگردد. آنها معمولا به فرم کروی و گاهی مواقع نیز ممکن است بیضی یا استوانهای شکل با سرهای قطبی در خارج و دنبالههای غیر قطبی در داخل میباشد. در اینجا، جهتیابی مولکولها به گونهای است که سرهای آبدوست مولکول در تماس نزدیک با محیط قطبی (آب) میباشد، در حالی که مناطق آبگریز آنها دور از آن میباشد.میسل
برخلاف دولایههای لیپیدی، میسلها معمولا تنها از یک لایه مولکول تشکیل شده است. در اینجا، مولکولها شامل تنها یک انتهای آبگریز بوده که همراه با هم به تعاملات آبگریز بین آنها کمک میکند. سر قطبی، تشکیل پیوندهای هیدروژن با محیط اطراف میدهند. این مولکولها به گونهای آرایش یافتهاند که آنها هر گونه مولکولهای آب از مرکز را حذف میکنند.
هنگامی که مولکولهای آمفی پاتیک در یک محیط آبگریز پراکنده میشوند، تشکیل یک میسل معکوس میدهند. در اینجا، جهتیابی مولکولها به گونهای است که دنبالههای آبگریز در تماس با محیط اطراف میباشد، و سر قطبی در داخل به دور از محیط جمع شده است. این مولکولها معمولا به گونهای مرتب شدهاند که آنها یک مولکول آب در مرکز را حمل میکنند.
مکانیزم تشکیل میسل
تشکیل میسلها فراتر از غلظت خاص مولکولهای آمفیپاتیک اتفاق میافتد. این آستانه غلظت حیاتی میسل (CMC) نام دارد. هنگامی که غلظت مولکولها به زیر آستانهی غلظت حیاتی رسید، افزایش جزئی در آنتروپی سیستم وجود دارد، این مولکولها به عنوان مونومرها موجود میباشند. آنتروپی سیستم با افزایش غلظت مولکولهای آمفی پاتیک افزایش مییابد.هنگامی که غلظت مولکولها به زیر آستانهی غلظت حیاتی برسد، سلولها مجتمع شده و ساختارهای میسلی ایجاد میگردد. هنگامی که غلظت مولکولها به بالای آستانهی غلظت حیاتی میرسد، جهتیابی مولکولها به گونهای خواهد بود که آنتروپی سیستم به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت و میسلها تشکیل میشوند. آنتروپی سیستم توسط حضور یونهای مخالف کاهش مییابد.
عوامل موثر بر تشکیل میسلها
در حالت ایدهآل، میسل ها از 2 نانومتر تا 20 نانومتر بسته به تعداد و ترکیب آنها متنوع میباشند. علاوه بر آستانهی غلظت حیاتی، عوامل دیگری نیز وجود دارد که ممکن است سرعت تشکیل میسل را تحت تاثیر قرار دهد.دما: تشکیل میسل میتواند تنها در بالای دماهای خاصی اتفاق بیفتد. دمای کرافت حداقل دمایی است که این مولکولهای آمفی پاتیک تشکیل میسل میدهند. زیر این دما، مولکولها به حالت بلورین باقی میمانند.
غلظت یونهای با بار مخالف: در محیط قطبی مانند آب، تعداد یونهای با بار مخالف همیشه برابر با درجهی اتصال به میسل میباشد. همانطور که یونهای با بار مخالف به سرهای قطبی مولکولهای آمفی پاتیک متصل میشوند، آنها دافعهی بین خود را کاهش داده و بنابراین ثبات میسل را افزایش میدهند. آستانهی غلظت حیاتی با افزایش تعداد یونهای مخالف کاهش مییابد.
عملکرد میسل در بدن
میسلها به جذب مولکولهای چربی و همچنین ویتامینهای محلول در چربی کمک میکنند. بعد از هضم، اسیدهای چرب با اسیدهای صفراوی تشکیل میسل میدهند. این میسلها برای جذب اسیدهای چرب توسط سلولهای روده ضروری میباشند که به عنوان اسیدهای چرب نامحلول در آب هستند. میسلها برای جذب ویتامینهای محلول در چربی و کلستروها نیز ضروری میباشند.میسلها در مواد شوینده
مواد شوینده قادر به تشکیل میسلها میباشند. این میسلها به عنوان مادهی امولسیونکننده عمل میکنند، چون آنها موادی محلول بوده که معمولا در آب نامحلول هستند. انتهای آبگریز مواد شوینده به خاک و روغن نامحلول ارتباط دارند، خاک در مرکز آبگریز این میسلها به دام میافتد. شستن لباسها با آب باعث حذف این ذرات خاک به دام افتاده در میسلها و تمیز کردن سطح میگردد.این روزها، میسلها دارای طیف وسیعی از کاربردها در صنعت نساجی، پزشکی و تحقیقات بیولوژیکی میباشند.