تعبيرات كلى قرآن درباره رستاخيز

قرآن مجيد در صدها آيه كه از مسأله معاد بحث مى‏كند تعبيرات كاملاً متنوعى دارد كه هر يك از آنها اشاره به يكى از ابعاد مفهوم معاد است و در مجموع بيانگر عمق اين مسأله و اهداف زندگى پس از مرگ است. از آن جا كه مطالعه تعبيرات متنوع قرآن درباره معاد افق‏هاى تازه‏اى در برابر ديدگان ما در اين مسأله مهم عقيدتى مى‏گشايد، به شرح آن مى‏پردازيم.
شنبه، 5 بهمن 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تعبيرات كلى قرآن درباره رستاخيز
تعبيرات كلى قرآن درباره رستاخيز
تعبيرات كلى قرآن درباره رستاخيز

نويسنده:آية الله مكارم شيرازى

اشاره

قرآن مجيد در صدها آيه كه از مسأله معاد بحث مى‏كند تعبيرات كاملاً متنوعى دارد كه هر يك از آنها اشاره به يكى از ابعاد مفهوم معاد است و در مجموع بيانگر عمق اين مسأله و اهداف زندگى پس از مرگ است.
از آن جا كه مطالعه تعبيرات متنوع قرآن درباره معاد افق‏هاى تازه‏اى در برابر ديدگان ما در اين مسأله مهم عقيدتى مى‏گشايد، به شرح آن مى‏پردازيم.
عمده‏ترين و مهم‏ترين تعبيرات قرآنى از اين مسأله هشت تعبير زير است:
1 - قيام الساعة رستاخيز
2 - احياء موتى، زنده كردن مردگان
3 - بعث، برانگيختن
4 - حشر، جمع كردن
5 - نشر، گستردن
6 - معاد، بازگشت به سوى خدا
7 - لقاء رب، ديدار پروردگار
8 - رجوع، بازگشت به سوى او.
با اين اشاره به قرآن باز مى‏گرديم، و به نمونه‏هايى از تعبيرات فوق گوش جان مى‏سپاريم.
1 - و يوم تقوم الساعة يبلس المجرمون. روم، 12
2 - ذلك بان اللَّه هوالحق و انه يحيى الموتى و انه على كل شى‏ء قدير. حج، 6
3 - و ان الساعة آتيه لا ريب فيها و ان اللَّه يبعث من فى القبور. حج، 7
4 - و ان ربك هو يحشرهم انه حكيم عليم.حجر، 25
5 - واللَّه الذى ارسل الرياح فتثير سحاباً فسقناه الى بلد ميت فاحيينا به الارض بعد موتها كذلك النشور. فاطر، 9
6 - كما بداكم تعودون.اعراف، 29
7 - قد خسرالذين كذبوا بلقاء اللَّه و ما كانوا مهتدين. يونس، 45
8 - كل نفس ذائقة الموت ثم الينا ترجعون. عنكبوت، 57

ترجمه

1 - آن روز كه قيامت بر پا مى‏شود مجرمان در نوميدى و غم و اندوه فرو مى‏روند.
2 - اين به خاطر آن است كه بدانيد خداوند حق است و مردگان را زنده مى‏كند و بر هر چيز توانا است.
3 - و اين كه رستاخيز شكى در آن نيست و خداوند تمام كسانى را كه در قبر آرميده‏اند زنده مى‏كند.
4 - پروردگار تو قطعاً همه را در قيامت جمع و محشور مى‏كند چرا كه حكيم و دانا است.
5 - خداوند آن كسى است كه بادها را فرستاد تا ابرهايى را به حركت در آورد، ما اين ابرها را به سوى سرزمين مرده‏اى مى‏رانيم و به وسيله آن زمينى را بعد از مردنش زنده مى‏كنيم رستاخيز نيز همين گونه است.
6 - و بدانيد همان گونه كه در آغاز شما را آفريد بار ديگر در رستاخيز باز مى‏گرديد.
7 - آنها كه لقاى خداوند و رستاخيز را انكار كردند زيان كردند و هدايت نيافتند.
8 - هر انسانى مرگ را مى‏چشد، سپس به سوى ما باز مى‏گردد.

تفسير و جمع‏بندى

1 - قيامت

معروف‏ترين تعبير رستاخيز قيامت است كه از ماده قيام گرفته شده، قرآن مجيد در 70 مورد از آن روز بزرگ به عنوان يوم القيامة تعبير كرده و در بعضى مانند نخستين آيه مورد بحث تعبير به روزى كه ساعت قيام مى‏كند آمده است مى‏فرمايد: آن روز كه ساعت بر پا مى‏شود مجرمان نوميد مى‏گردند و يوم تقوم الساعة يبلس المجرمون (1)
گنهكاران حق دارند كه در آن روز مأيوس و غمگين و ساكت و خاموش گردند، چون نتايج اعمال خود را مى‏بينند، در حالى كه راهى براى جبران و تدارك مافات در برابر آنان وجود ندارد.
فخر رازى در تفسير خود مى‏گويد: يأس دو گونه است:
گاهى موجب راحتى انسان است، و آن در جايى است كه نسبت به امورى باشد كه انسان در انتظار آن به سر مى‏برد در حالى كه از ضروريات زندگى او نيست.
در اين گونه موارد يأس مايه آرامش است.
ولى گاه در برابر امورى است كه انسان شديداً به آن نيازمند است، بديهى است يأس در اين گونه امور مايه حيرت و سرگردانى و غم و اندوه جانكاه مى‏گردد واژه ابلاس در مورد دوم به كار مى‏رود در حالى كه واژه يأس چنين نيست.
و گاه مى‏فرمايد: يوم يقوم الحساب آن روز كه حساب برپا مى‏شود. ابراهيم، 41.
گاه مى‏فرمايد: يوم يقوم الناس لرب العالمين: آن روز كه مردم در برابر رب العالمين قيام مى‏كنند. مطففين، 6.
و گاه مى‏گويد: يوم يقوم الروح و الملائكة: آن روز كه فرشته بزرگ خدا روح و فرشتگان ديگر قيام مى‏كنند. نبأ، 38.
و گاه مى‏فرمايد: يوم يقوم الاشهاد: در آن روز كه گواهان قيام مى‏كنند. غافر، 51.
آرى آن روز روز قيام و به پا خاستن است: روز قيام ساعت، قيام حساب، قيام مردم، قيام فرشتگان، قيام گواهان روز قيام و قيام هر چيز.
جالب اين كه در ميان اين تعبيرات تعبير قيام الساعة مفهوم خاصى دارد، زيرا ساعت همان گونه كه گفتيم به معنى جزئى از زمان است، آيا زمان هم به پا مى‏خيزد؟ بعضى معتقدند كه اين تعبير دليل بر اين است كه روز قيامت خود گويى موجود زنده‏اى است كه قيام و برپايى براى او تصور مى‏شود. دقت كنيد.

2 - احياء موتى

زنده كردن مردگان عنوان ديگرى است كه در آيات مربوط به معاد به طور وسيع و گسترده به چشم مى‏خورد، و چنان كه به خواست خدا در بخش دلائل معاد خواهد آمد بسيارى از اين دلائل روى همين عنوان تكيه مى‏كند، و از طرق گوناگون امكان زنده شدن مردگان را بعد از مرگ نشان مى‏دهد.
از جمله در آيه مورد بحث بعد از آن كه قران مجيد سه مسأله مهم را يادآور مى‏كند مسأله آفرينش انسان از خاك، و تطورات و دگرگونى‏هاى دوران جنين، و زنده شدن زمين بعد از نزول باران‏هاى حياتبخش مى‏فرمايد: اين به خاطر آن است كه بدانيد خداوند حق است، و مردگان را زنده مى‏كند و بر همه چيز قادر است. ذلك بان اللَّه هوالحق و انه يحيى الموتى و انه على كل شى‏ء قدير.
«حق» به معنى واقعيت و ثبوت است، و تعبير فوق به گفته الميزان نشان مى‏دهد كه خداوند عين واقعيت است، نه اين كه وجودى است داراى واقعيت، او عين ثبوت و عين حقيقت است، بلكه حقانيت و ثبوت هر چيز در عالم از بركت وجود او است. (2)
نقطه مقابل حق باطل است كه واقعيت و ثبوتى ندارد بلكه خيال و پندار و سرابى بيش نيست.
جالب اين كه در اين آيه پديده‏هاى سه گانه فوق پيدايش آدم از خاك، تطورات جنين و زنده شدن زمين‏هاى مرده هم به عنوان دليل بر مبداً يعنى اصل وجود خدا ذكر شده و هم دليل بر معاد و هم صفات خدا مانند قدرت و در حقيقت اين تغييرات گسترده كه در همه چيز جهان حكمفرما است دليل بر وجود يك نقطه ثابت در عالم هستى است و اين نظام شگرف كه بر پديده‏هاى متغير حكومت مى‏كند نشانه علم و قدرت او است و همه اين‏ها دليل بر اين است كه زندگانى بعد از مرگ كاملاً امكان امكان‏پذير مى‏باشد.
همان گونه كه در بالا اشاره شد تعبير به احياء موتى حيات بعد از مرگ به طور وسيعى در آيات معاد آمده اين تعبير دليل روشنى بر معاد جسمانى است كه نه تنها روح انسان، بلكه جسم او نيز در جهان ديگر باز مى‏گردد البته در سطحى والاتر و بالاتر كه بعداً اشاره خواهد شد اگر معاد منحصراً روحانى بود حيات بعد از مرگ مفهومى نداشت، بلكه روح بعد از جدايى از جسم همچنان به بقاى خود ادامه مى‏دهد.
واژه رستاخيز در فارسى همين معنى حيات بعد از مرگ را مى‏رساند، چرا كه رست از ريشه پهلوى ريستك به معنى مرده گرفته شده، و رستاخيز يا رستخيز به معنى برخاستن مردگان است (3) كه معادل عربى قيامت يا احياء موتى است.

3 - بعث برانگيختن

تعبير ديگرى كه در آيات قرآن از قيامت به چشم مى‏خورد بعث است، چنان كه در آيات مورد بحث كه به دنبال آيه گذشته در سوره حج آمده است، مى‏فرمايد: اين به خاطر آن است كه بدانيد قيامت خواهد آمد، و شكى در آن نيست و خداوند تمام كسانى را كه در قبرها آرميده‏اند بر مى‏انگيزد. و ان الساعة آتيه لا ريب فيها و ان اللَّه يبعث من فى القبور.
اين تعبير به قدرى در قرآن گسترده است كه يكى از نام‏هاى قيامت يوم البعث روز برانگيخته شدن، روم، 56. يا يوم يبعثون مى‏باشد، اين تعبير در شش آيه از قرآن آمده است. (4)
حتى در سؤالاتى كه مشركان از پيامبراكرم مى‏كردند همين تعبير به طور مكرر به چشم مى‏خورد مانند: ءاذا متنا و كنا تراباً و عظاماً ءانا لمبعوثون:
آيا هنگامى كه ما مرديم و خاك و استخوان شديم برانگيخته مى‏شويم. صافات، 16. (5)
بعث در لغت، مفهوم وسيعى دارد، بعضى آن را به معنى فرستادن و بعضى رسانيدن و بعضى به معنى پراكندن تفسير كرده‏اند ولى به طور كه از موارد مختلف استعمال آن به دست مى‏آيد مفهوم آن همان چيزى است كه در فارسى از آن به عنوان برانگيختن تعبير مى‏كنيم، منتها در هر موردى به تناسب آن مورد مفهوم خاصى دارد، مانند برانگيختن پيامبر براى تبليغ، برانگيختن لشگر براى جهاد، يا انسان خواب براى اداء وظائف، يا مردگان براى حساب يا حيوان براى حركت. (6)
انتخاب اين تعبير براى قيامت به خاطر آغاز حركت است كه خداوند مردگان را از قبر بر مى‏انگيزد، سپس آنها را به سوى محاكم و دادگاه‏هاى قيامت براى حساب مى‏فرستد، و از آن جا نيز به سوى بهشت يا دوزخ فرستاده مى‏شوند، هر يك از اين مراحل يكى از مصداق‏هاى بعث است.
تعبير ديگرى در آيات قرآن نيز به چشم مى‏خورد كه با واژه بعث قريب الافق است، و آن ماده بعثرة بر وزن منقبه مى‏باشد.
اين تعبير تنها در دو آيه از قرآن ديده مى‏شود و اذا القبور بعثرت: هنگامى كه قبرها زيرورو شود و مردگان براى حساب برانگيخته شوند (انفطار، 4) و در جاى ديگر مى‏فرمايد: افلا يعلم اذا بعثر ما فى القبور آيا انسان نمى‏داند هنگامى كه آن چه در قبرها است زيرورو برانگيخته مى‏شود. عاديات، 9.
واژه بعثره را گرچه ارباب لغت به معنى زيرورو كردن و پراكندن تفسير كرده‏اند، ولى به گفته راغب در مفردات بعيد نيست كه اين واژه مركب از دو كلمه بعث و اثيرت بوده باشد كه اولى به معنى برانگيختن و دومى به معنى پراكندن است، و لذا هر دو معنى را در مفهوم خود جمع كرده است.
بيضاوى همين مطلب را به تعبير ديگرى نقل مى‏كند كه اين واژه مركب از بعث و رأى در اثارة است. (7)

4 - حشر

تعبير ديگرى كه آن هم در آيات فراوانى از قرآن مجيد درباره قيامت آمده است تعبير حشر است، چنان كه در آيه مورد بحث مى‏فرمايد: پروردگار تو همه آنها را محشور مى‏كند، كه او حكيم و دانا است و ان ربك هو يحشرهم انه حكيم عليم.
حكمت او ايجاب مى‏كند كه با مرگ انسان همه چيز پايان نگيرد، وگرنه زندگى دنيا و خواب و خور و پوشيدن و نوشيدن بى‏ارزش‏تر از آن است كه هدف آفرينش اين انسان والا، و اين جهان پهناور باشد علم او نيز سبب مى‏شود كه در امر معاد و حشر و نشر و حساب و كتاب بندگان جمع كردن ذرات پراكنده وجود آنها و همچنين اعمال و اقوال آنان مشكلى پيش نيايد، چرا كه او همه چيز را مى‏داند و از همه چيز باخبر است.
تعبير حشر حدود سى بار در آيات قرآن مجيد و در سوره‏هاى مختلف در مورد قيامت به كار رفته است، و اين گستردگى دليل بر اهميت آن از ديدگاه قرآن مى‏باشد واژه حشر در لغت بنا به نقل مقائيس به معنى جمع كردن توأم با راندن است، و گاه به هر گونه جمع نيز گفته مى‏شود، و به گفته مفردات به معنى بيرون بردن جمعى از قرارگاهشان به سوى ميدان جنگ و مانند آن است و لذا در روايت آمده است النساء لا يحشرن يعنى زنان به سوى ميدان جنگ برده نمى‏شوند.
و در التحقيق آمده كه ريشه اصلى آن فرا گير سه معنى است بعث، سوق و جمع برانگيختن، حركت دادن و جمع كردن.
حشرات الارض به معنى جنبنده‏هاى كوچك است كه به خاطر كثرت و حركت و رانده شدن به اين نام ناميده شده‏اند.
استفاده از اين تعبير براى معاد و روز قيامت به خاطر آن است كه همه انسان‏ها كه در طول تاريخ بشر بر صفحه زمين ظاهر شده‏اند در آن روز يك جا جمع مى‏شوند و به سوى دادگاه عدل الهى براى حساب و كتاب و سپس به سوى بهشت و دوزخ رانده مى‏شوند.
اضافه بر اين، در آن روز ذرات وجود هر انسانى كه در مناطق مختلف كره زمين و حتى گاهى در درياها و فضا پراكنده شده، به فرمان الهى در كنار هم جمع مى‏شوند و روح به آنها باز مى‏گردد نه تنها خود آنها كه اعمالشان نيز گردآورى مى‏شود بنابراين روز قيامت روز جمع و حشر در ابعاد مختلف است.
بلكه از پاره‏اى از روايات اسلامى استفاده مى‏شود كه در قيامت نه تنها اهل زمين كه اهل آسمان‏ها نيز با آن‏ها اجتماع مى‏كنند و به همين دليل در تفسير يوم التلاق روز تلاقى كه يكى از نام‏هاى قيامت است و در سوره غافر آيه 15 به آن اشاره شده از امام صادق چنين مى‏خوانيم كه فرمود: يوم يلتقى اهل السماء و اهل الارض: روزى كه اهل آسمان‏ها با اهل زمين ملاقات مى‏كنند! (8)

5 - نشر

نشر يا نشور تعبير ديگرى است كه قرآن مجيد در آيات متعددى براى روز رستاخيز برگزيده است كه در واقع يكى ديگر از ابعاد حيات انسان را بعد از مرگ نشان مى‏دهد، چنان كه در آيه پنجم مورد بحث مى‏خوانيم: خداوند همان كسى است كه بادها را فرستاد تا ابرهايى را به حركت درآورد سپس ما اين ابرها را به سوى سرزمين مرده‏اى مى‏رانيم، پس با آن زمين را بعد از مردن زنده مى‏كنيم، نشر انسان‏ها در قيامت همين گونه است. اللَّه الذى ارسل الرياح فسقناه الى بلد ميت فاحيينا به الارض بعد موتها كذلك النشور.
نشر و نشور به گفته راغب در مفردات در اصل به معنى گستردن و پهن كردن است، چنان كه درباره پارچه، صفحه كاغذ، ابر، نعمت‏ها، و احاديث اين تعبير به كار مى‏رود.
و به گفته مقائيس اللغة در اصل به گشودن همراه با تشعب است.
و به همين جهت به بوى خوش كه در فضا پراكنده مى‏شود نشر گفته مى‏شود.
به كار رفتن اين تعبير در مورد معاد يا به خاطر انتشار انسان‏ها در نقاط مختلف محشر است، چنان كه در آيه بالا به آن اشاره شد و يا به خاطر انتشار نامه‏هاى اعمال است، چنان كه در سوره تكوير آيه 10 مى‏خوانيم و اذا الصحف نشرت: زمانى كه صحيفه‏هاى اعمال منتشر شود.
جالب اين كه در بعضى از روايات آمده است كه در قيامت خداوند باران مخصوصى از زير عرش فرو مى‏فرستد كه وقتى به زمين فرو مى‏رود اجساد مردگان جان مى‏گيرند! و همچون گياهان مى‏رويند! سپس ارواح در آنها دميده مى‏شود، بعد زمين مى‏شكافد و آنها از درون خاك بيرون مى‏آيند گويى زمين رحم براى آنها است. (9)
در حديث ديگرى مى‏خوانيم كه شخصى از رسول خدا پرسيد: چگونه خداوند مردگان را زنده مى‏كند؟ فرمود: آيا هرگز از سرزمين خشك بى‏آب و علفى عبور كرده‏اى، سپس مرتبه ديگر از آن مى‏گذرى در حالى كه سبز است؟! سؤال كننده مى‏گويد: آرى، فرمود: همين گونه خداوند مردگان را زنده مى‏كند يا فرمود: نشور همين گونه است. (10)

6 - معاد

در گروه ديگرى از آيات از قيامت تعبير به عود و بازگشت انسان‏ها شده است كه منظور از آن بازگشت به حيات مجدد است، در ششمين آيه مورد بحث مى‏خوانيم: همان گونه كه در آغاز شما را آفريد بار ديگر در قيامت باز مى‏گرديد. كما بداكم تعودون.
در بحث دلائل به خواست خدا خواهيم ديد كه اين جمله، كوتاه‏ترين و در عين حال روشن‏ترين دليل بر امكان معاد را در خود جاى داده، و از آفرينش نخستين استدلال بر امكان آفرينش مجدد مى‏كند.
قابل توجه اين كه تعبير عود حتى در لسان مشركان و منكران معاد نيز بوده است كه مى‏گفتند: چه كسى مى‏تواند ما را به زندگى مجدد باز گرداند؟ فسيقولون من يعيدنا. و قرآن در پاسخ آنها مى‏گويد: بگو: همان كسى كه شما را در آغاز آفريد! قل الذى فطركم اول مرة اسراء - 51.
تعبير به معاد نيز از همين جا گرفته شده.
ضمناً اين تعبير دليل روشنى بر مسأله معاد جسمانى است، چرا كه روح در حقيقت بازگشتى ندارد، بلكه به بقاى خود بعد از مرگ ادامه مى‏دهد، اين حيات جسمانى است كه در قيامت بازگشت مى‏كند، و روح به آن مى‏پيوندد.
نكته مهمى كه يادآورى آن در اين جا لازم به نظر مى‏رسد اين است كه طبق تفسيرى كه براى آيه مورد بحث ذكر شد، تشبيه در اصل بازگشت به حيات است اين تفسير را مرحوم طبرسى در آغاز كلامش آورده و در روح البيان نيز آن را به عنوان تفسير آيه انتخاب كرده است.
ولى گروهى از مفسران از جمله فخر رازى در تفسير كبير و علامه طباطبايى در الميزان و صاحب المنار در تفسير المنار و بعضى ديگر گفته‏اند كه تشبيه در اين قسمت است كه خداوند در آغاز مردم را به صورت دو گروه آفريد: گروهى مؤمن و گروهى كافر گروهى در پرتو هدايت انبياء راه هدايت را برگزيدند و گروهى بر اثر وسوسه‏هاى شياطين راه ضلالت را در قيامت نيز به صورت دو گروه محشور خواهند شد، مؤمن و كافر، سعادتمند و شقاوتمند و آيه بعد از اين آيه فريقاً هدى و فريقاً حق عليهم الضلالة را شاهد اين تفسير دانسته‏اند.
و عجيب‏تر اين كه فخر رازى آن را دليل بر مسأله جبر و سعادت و شقاوت ذاتى پنداشته است!
در حالى كه اگر به آيات ديگر قرآن كه شبيه اين آيه است نظر بيفكنيم خواهيم دانست كه تشبيه در مسأله هدايت بعد از مرگ است نه هدايت و ضلالت در دنيا در سوره روم آيه 11 مى‏خوانيم: اللَّه يبدأ الخلق ثم يعيده ثم اليه ترجعون: خداوند آفرينش را آغاز مى‏كند و باز هم آن را اعاده مى‏كند، سپس به سوى او باز مى‏گرديد و در آيه 27 همين سوره مى‏خوانيم: و هوالذى يبدأ الخلق ثم يعيده و هو اهون عليه: «او كسى است كه آفرينش را آغاز كرد سپس آن را باز مى‏گرداند و اين بازگرداندن براى او آسان‏تر است.»
آيات متعدد ديگرى نيز همين معنى را مى‏رساند. يونس 4 و 34 نمل 64 عنكبوت 19.
ممكن است در اين جا گفته شود كه تفسير آيه به مسأله سعادت و شقاوت همان چيزى است كه در تفسير على بن ابراهيم از ابى الجارود نقل شده است كه امام باقر فرمود: همان گونه كه در آغاز گروهى را مؤمن و گروهى را كافر، گروهى را سعادتمند و گروهى را شقاوتمند آفريد همين طور در قيامت مردم به دو گروه تقسيم مى‏شوند گروهى هدايت يافته و گروهى گمراه خلقهم حين خلقهم مؤمناً و كافراً و سعيداً و شقياً و كذلك يعودون يوم القيامة مهتدياً و ضالاً... (11)
ولى بدون شك اين حديث از احاديث متشابه است و راوى آن ابوالجارود كه نامش زياد بن منذر مى‏باشد از كسانى است كه در كتب رجال مذمت شديدى از او شده حتى بعضى نام سرحوب كه يكى از نام‏هاى شيطان است بر او گذارده‏اند در بعضى از روايات كذاب و كافر شمرده شده و او را مؤسس مذهب منحرف جاروديه فرقه‏اى از زيديه مى‏دانند.
بنابراين صحيح همان تفسير اول است.

7 - لقاءاللَّه

تعبير ديگرى كه در آيات متعددى از قرآن مجيد اشاره به قيامت و رستاخيز مى‏كند تعبير به لقاءاللَّه يا لقاءرب است، از جمله در هفتمين آيه مورد بحث مى‏خوانيم: آنها كه لقاى خدا را تكذيب كردند مسلماً گرفتار زيانند، و هرگز هدايت نيافته‏اند. قد خسرالذين كذبوا بلقاءاللَّه و ما كانوا مهتدين. (12)
تعبير به لقاءاللَّه يا لقاء رب كه مكرر در آيات قرآن آمده، بسيار پرمعنى و عميق است، هر چند جمعى از مفسران بسيار ساده از كنار آن گذشته‏اند:
گاه گفته‏اند منظور از لقاءاللَّه ملاقات فرشتگان خدا در قيامت است.
گاه گفته‏اند منظور ملاقات حساب و جزا و ثواب او است.
و گاه گفته‏اند به معنى ملاقات حكم و فرمان او است.
و به اين ترتيب هر كدام كلمه‏اى را در تقدير گرفته‏اند، در حالى كه مى‏دانيم تقدير برخلاف اصل است و تا دليلى بر آن نباشد بايد از آن پرهيز كرد.
با توجه به اين حقيقت به سراغ تفسير اصلى آن مى‏رويم: بدون شك منظور ملاقات حسى پروردگار نيست چرا كه ملاقات حسى تنها در مورد اجسام است كه داراى مكان و زمان و رنگ و كيفيات ديگرند، به طورى كه مى‏توان آنها را با چشم ظاهر ديد.
بلكه منظور يك شهود باطنى و ديدار و ملاقات روحانى و معنوى با خدا است زيرا در قيامت حجاب‏ها كنار مى‏رود و آثار خداوند چنان در عرصه محشر و تمام صحنه‏ها و مواقف قيامت ظاهر و آشكار مى‏گردد كه همه كس حتى كافران خدا را با چشم دل مى‏بينند، و او را ديدار مى‏كنند! هر چند اين ديدارها متفاوت است.
مرحوم علامه طباطبايى در تفسير الميزان چنين مى‏گويد: بندگان خدا در شرايطى قرار مى‏گيرند كه حجابى ميان آنها و پروردگارشان نيست، زيرا طبيعت روز قيامت ظهور و بروز حقايق است، همان گونه كه در آيه 25 سوره نور آمده: و يعلمون ان اللَّه هوالحق المبين در آن روز مى‏دانند كه خداوند حق آشكار است. (13)
جالب اين كه در حديث مشروحى مى‏خوانيم مردى خدمت امام اميرالمؤمنين(ع) آمد و عرض كرد من درباره قرآن مجيد به شك افتاده‏ام!
امام فرمود: چرا؟
عرض كرد: در آيات بسيارى مى‏بينم كه قرآن سخن از ملاقات پروردگار در قيامت مى‏گويد، و از سوى ديگر مى‏فرمايد: لا تدركه الابصار و هويدرك الابصار: چشم‏ها او را درك نمى‏كند، و او چشم‏ها را درك مى‏كند اين آيات چگونه با هم سازگار است؟
امام فرمود: اللقاء هنا ليس بالروية، و اللقاء هوالبعث فافهم جميع ما فى كتاب اللَّه من لقائه فانه يعنى بذلك بالبعث:
لقاء به معنى مشاهده با چشم نيست، بلكه لقاء همان رستاخيز و برانگيخته شدن مردگان است، پس معنى تمام آن چه در قرآن تعبير به لقاءاللَّه شده است درك كن كه همه به معنى بعث است. (14)
در حقيقت اميرالمؤمنين(ع) مسأله لقاءاللَّه را به چيزى تفسير مى‏كند كه شهود پروردگار از لوازم آن است، آرى روز رستاخيز روز برطرف شدن حجاب‏ها و كنار رفتن پرده‏ها، و ظهور آيات حق، و تجلى خداوند بر قلوب است و از اين تعبير امام هر كس به فراخور حال خود مطلب را در سطوح مختلف درك مى‏كند، و همان گونه كه گفتيم شهود باطنى اولياءاللَّه در قيامت با افراد عادى بسيار متفاوت و مختلف است.

8 - رجوع الى اللَّه

سرانجام تعبير ديگرى كه به صورت بسيار گسترده ده‏ها بار از قيامت در آيات قرآن مجيد به كار رفته، تعبير به رجوع و بازگشت به سوى پروردگار يا تعبير به رد الى اللَّه و مشتقات آنها است، از جمله در آخرين آيه مورد بحث مى‏گويد: هر انسانى مرگ را مى‏چشد سپس به سوى ما باز مى‏آييد كل نفس ذائقة الموت ثم الينا ترجعون.
تعبير به رجوع و بازگشت همان گونه كه گفتيم در آيات مكررى ديده مى‏شود. گاه مى‏گويند: الى اللَّه مرجعكم جميعاً بازگشت همه شما به سوى خدا است. مائده، 48.
و گاه نفس مطمئنه و روح تكامل يافته را مخاطب قرار داده، مى‏فرمايد: ارجعى الى ربك: به سوى پروردگارت بازگرد. فجر، 28.
و گاه در مقام بيان قدرت خداوند مى‏گويد: انه على رجعه لقادر: او قادر است كه انسان را بازگرداند. طارق، 8.
و گاه از زبان گروهى از مؤمنان نقل مى‏كند: انا للَّه و انا اليه راجعون: ما از آن خدا هستيم و به سوى او باز مى‏گرديم. بقره، 256.
و گاه مى‏فرمايد: ان الى ربك الرجعى: مسلماً بازگشت همگان به سوى پروردگار تو است. علق، 8.
اين تعبيرات كه نظائر فراوانى در قرآن مجيد دارد نشان مى‏دهد كه رستاخيز قيامت از ديدگاه قرآن يك نوع بازگشت است، و مى‏دانيم مفهوم اين واژه آن است كه چيزى از نقطه‏اى آمده باشد، باز به همان نقطه برگردد.
در اين جا اين سؤال پيش مى‏آيد كه اين معنى چگونه درباره قيامت تطبيق مى‏كند و چگونه ما از سوى خدا آمده‏ايم كه به سوى او باز گرديم؟!
جمعى از مفسران در پاسخ اين سؤال كلمه‏اى در آيه در تقدير گرفته‏اند و گفته‏اند مفهوم آن، آن است كه الى حكمه ترجعون: به سوى حكم خدا باز مى‏گرديد. همان گونه كه گاه گفته مى‏شود: رجع امر القوم الى الامير: كار مردم به امير بازگشت داده شد. (15)
ولى آيا صحيح است كه در تمام اين آيات چنين كلمه‏اى را محذوف بدانيم؟ اصلاً چه نيازى به تقدير و قائل شدن به حذف است؟ حتماً اين تعبير قرآنى نكته خاصى داشته كه بايد با تلاش و جستجو آن را دريابيم. براى يافتن پاسخ اين سؤال بهتر است به آغاز خلقت انسان باز گرديم.
قرآن مى‏گويد خداوند به فرشتگان خطاب كرد و فرمود: فاذا سويته و نفخت فيه من روحى فقعوا له ساجدين: هنگامى كه جسم آدم را نظام بخشيدم و از روح خود در او دميدم اى فرشتگان براى او سجده كنيد. حجر، 29.
مسلماً منظور از روح خدا روحى نيست كه از ذات پاك او جدا شده باشد، چرا كه او واجب‏الوجود است و از هر نظر بسيط و خالى از اجزاء تركيبى است، بلكه منظور اين است كه از يك روح بزرگ كه از اشرف مخلوقات خدا مى‏باشد در او دميده شد و به اصطلاح اين اضافه، اضافه تشريفيه است.
به اين ترتيب روح والاى انسان از آن عالم بالا به سوى جهان خاكى كشيده شده و با اين خاك تيره پيوند يافته، تا مدارجى از كمال را طى كند، سپس از آن جدا شود و به عالم بالا و جوار قرب حق بازگردد.
درست است كه طبق معاد جسمانى در قيامت جسم و روح هر دو باز مى‏گردند، ولى بايد توجه داشت كه در آن جا روح به جسم باز نمى‏گردد بلكه جسم به سوى روح مى‏رود، و تعالى و تكامل مى‏يابد! و لذا نقائص جسم دنيوى را از دست مى‏دهد، فرسودگى، پيرى، فنا پذيرى، درد و بيمارى، و تعب و خستگى همه از آن رخت بر مى‏بندد. دقت كنيد.
بعضى از دانشمندان در اين جا تشبيه زيبايى براى اين مسأله يعنى نزول روح به بدن و سپس بازگشت به عالم بالا آورده‏اند: روح انسان را به غواصى تشبيه مى‏كنند كه براى فرو رفتن در قعر دريا و بيرون آوردن جواهرات گرانبها، جسم سنگينى را به پاى خويش مى‏بندد، تا به كمك آن در دريا فرو رود، هنگامى كه بر كف دريا نشست و گوهرهاى گرانبها را جمع نمود. جسم سنگين را از پاى خود باز مى‏كند و به سطح دريا برمى‏گردد، و اين است معنى رجوع. دقت كنيد.

نتيجه

در يك جمع بندى به اين جا مى‏رسيم كه روز بازپسين مراحل و مواقفى دارد كه از هر كدام از آنها در قرآن مجيد تعبيرى آورده شده است.
نخست از قيام ساعت و آغاز رستاخيز و دگرگونى جهان بحث مى‏شود.
سپس به مرحله احياء موتى و زنده شدن مردگان مى‏رسد.
بعد خداوند آنها را بر مى‏انگيزد يعنى مرحله بعث شروع مى‏شود.
سپس آنها را جمع مى‏كند و اين مرحله حشر است بعد آنها را مى‏گستراند و اين مرحله نشر است.
سپس آنها بازگشت به سوى خدا مى‏كنند و اين مرحله معاد است.
سپس به مرحله لقاء پروردگار مى‏رسند و اين مرحله لقاءاللَّه است.
و سرانجام به سوى آن وجود نامتناهى و كمال مطلق پيش مى‏روند و اين مرحله رجوع به پروردگار است.

پی نوشت:

1. يبلس... از ماده ابلاس به گفته راغب در اصل به معنى غم و اندوهى است كه از شدت يأس و نوميدى حاصل مى‏شود، و بعضى آن را به معنى يأس تفسير كرده‏اند، در حالى كه بعضى ديگر از مفسران و ارباب لغت آن را به سكوت ناشى از عدم دليل معنى نموده‏اند (مفردات، صحاح، التحقيق، روح المعانى و تفسير الميزان).
2. الميزان، ج 14، ص 378.
3. لغتنامه دهخدا، ماده رستاخيز.
4. اعراف، 14 - حجر، 16 - مؤمنون، 100 - شعراء، 86 - صافات، 144 و ص 79.
5. اين معنى در آيات اسراء - 49 و 98، مؤمنون، 82 - واقعه، 47، انعام - 29 و مؤمنون 37 آمده است.
6. مفردات راغب، مقاييس اللغه و التحقيق فى كلمات القرآن الكريم.
7. تفسير بيضاوى، ذيل آيه 4 سوره انفطار.
8. بحارالانوار، ج 7، ص 59، حديث 5.
9. تفسير روح البيان، ج 7، ص 323 با تلخيص.
10. همان مدرك.
11. تفسير القمى، ج 1، ص 226 و تفسير نورالثقلين، ج 2، ص 18.
12. همين تعبير در آيات ديگرى مانند انعام، 31 و 145 - يونس، 7 و 11 و 15 - رعد، 2 - كهف، 105 و 110 - فرقان، 21 - عنكبوت، 5 و 23 - روم، 8 - سجده، 23 - فصلت، 54 - سجده، 10 و 20 - نيز آمده است.
13. تفسير الميزان، ج 15، ص 103، و ج 10، ص 69.
14. توحيد صدوق، ص 267 با تلخيص.
15. مجمع البيان، ج 1، ص 71 و تفسير فخر رازى، ج 2، ص 152.

منبع:پيام قران




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط