مروری بر کاربردهای مختلف سولفات منیزیم

سولفات منیزیم تعدادی کاربرد پزشکی و تعدادی غیر پزشکی دارد. بیایید مرور مختصری بر کاربردها و فواید این ماده‏ی شیمیایی از دیدگاه این مقاله داشته باشیم.
شنبه، 18 دی 1395
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
مروری بر کاربردهای مختلف سولفات منیزیم
مروری بر کاربردهای مختلف سولفات منیزیم

 

مترجم : بهروزی
منبع:راسخون
 

سولفات منیزیم تعدادی کاربرد پزشکی و تعدادی غیر پزشکی دارد. بیایید مرور مختصری بر کاربردها و فواید این ماده‏ی شیمیایی از دیدگاه این مقاله داشته باشیم.
سولفات منیزیم یک ترکیب شیمیایی مهم است. عناصر تشکیل دهنده‏ی آن، منیزیم، گوگرد و اکسیژن هستند. سولفات منیزیم با فرمول شیمیایی MgSO4 بیان می‏شود. آن اساساً می‏تواند به صورت ماده‏ی جامد بی‏رنگ و بی‏بو تعریف شود. این ماده‏ی معدنی طبیعی عمدتاً در طبیعت به حالت آبدار و هیدراته یافت می‏شود. این موضوع به خاطر این است که این ترکیب تمایل دارد آب را از اتمسفر جذب کند. یکی از گسترده‏ترین شکل هیدراته‏ و آبدار موجود آن، سولفات منیزیم 5 آبه است که با نام نمک اپسوم شناخته می‏شود. این نمک، 7 مولکول آب تبلور دارد و به صورت MgSO4.7H2O نشان داده می‏شود.
کاربردهای عمومی :
یکی از کاربردهای مهم سولفات منیزیم، در کشاورزی و باغبانی است که در آنجا به عنوان کود مورد استفاده قرار می‏گیرد. سولفات منیزیم اغلب به خاکی که کمبود منیزیم دارد اضافه می‏شود تا آن را حاصل خیز سازد. چون سولفات منیزیم قابل حل در آب است پس با کمال میل جذب خاک می‏شود. در نتیجه منیزیم به دست آمده برای گیاهان خوب است چون یک جز کلیدی از مولکول کلروفیل است که نور خورشید را جذب می‏کند و از انرژی نورانی برای فرآیند تولید غذا در گیاهان در طول فوتوسنتز استفاده می‏کند و از آن بهره می‏برد. منیزیم عمدتاً برای محصولاتی همچون گوجه فرنگی، سیب زمینی و گل رز لازم و مورد نیاز است چون این محصولات برای رشد مناسب خود به مقدار زیادی منیزیم نیاز دارند.
لازم است که منیزیم سولفات 5 آبه و یا نمک اپسوم در بازه‏های زمانی مکرر و متناوب به آکواریوم دریایی افزوده شود. این کار برای جلوگیری از کمبود و فقدان منیزیم در آب نمک انجام می‏شود. سولفات منیزیم بدون آب، به عنوان عامل دی هیدراته کننده و یا بی‏آب کننده‏ی عالی در سنتز شیمیایی ترکیب‏های آلی عمل می‏کند. شکل بی‏آب این ترکیب عمدتاً در این فرآیند به کار می‏رود چون به طور طبیعی جاذب رطوبت است و تمایل ترکیب با آب را دارد. کاربرد دیگر آن به عنوان عامل انعقاد خون در شیر سویا برای درست کردن پنیر سویا است.
کاربردهای پزشکی :
سولفات منیزیم گستره‏ی وسیعی از کاربردهای درمانی را دارد. منیزیم موجود در این ترکیب برای عملکرد مناسب اعصاب، ماهیچه‏ها و سیستم‏های مختلف بدن، شدیداً مفید است. برخی از کاربردهای دارویی کلیدی آن عبارتند از :
• سولفات منیزیم خواص ملینی دارد و آسودگی از یبوست را فراهم می‏کند. این ترکیب وقتی به صورت خوراکی مصرف می‏شود، حرکت روده را تحریک می‏کند و عبور آسان‏تر مدفوع را ممکن می‏سازد.
• این ترکیب را می‏توان برای درمان پره اکلامپسی در زنان باردار به کار برد. این یک بیماری در دوران بارداری است که با فشار خون بالا و وجود پروتئین بیش از حد در ادرار مشخص می‏شود. در این بیماری، سولفات منیزیم تزریق می‏شود تا فشار خون کاهش یابد. در نتیجه، این کار خطر تشنج و غش در دوران بارداری را کاهش می‏دهد که آن یک بیماری بسیار جدی است چون ممکن است زنان باردار از تشنج در طول زایمان رنج ببرند که می‏تواند منجر به شرایط تهدید کننده‏ی زندگی برای آنها و هم چنین نوزاد به دنیا نیامده شود.
• گاهی اوقات تزریق به خانم‏های باردار به صورت داخل وریدی و یا داخل عضلانی انجام می‏شود تا از زایمان زودرس جلوگیری شود. هم چنین این ترکیب برای کاهش تشنج در طول زایمان به کار می‏رود.
• هم چنین آن برای درمان حملات شدید آسم مورد استفاده قرار می‏گیرد. وقتی تزریق آن به صورت داخل وریدی انجام می‏شود، التهاب و تورم درون مجاری هوا را کاهش می‏دهد و جریان یافتن نرمال هوا را ممکن می‏سازد.
• نمک اپسوم حل شده در آب را می‏توان به صورت موضعی بر روی مفاصل ورم دار اعمال کرد. این نمک ورم مفاصل و سفتی و خشکی ماهیچه‏های اطراف آن را کاهش می‎‏دهد در نتیجه درد مفصل را به طور قابل توجهی تسکین می‏دهد.
• به طور مشابه بیمارانی نیز که از پوکی استخوان رنج می‏برند، بهبود قابل توجهی را در وضعیت دردناک بعد از اعمال ژل نمک اپسوم تجربه می‏کنند.
• نمک اپسوم یک جز کلیدی در نمک‏های حمام است. نمک‏های حمام حاوی نمک اپسوم، در روش درمانی فلوتاسیون برای استراحت کامل بدن به کار می‏روند. در روش قدیمی و باستانی تسکین درد پا، از حمام پا استفاده می‏شد که در آن نمک اپسوم به آب اضافه می‏شد.
• سولفات منیزیم می‏تواند تعدادی از بیماری‏های پوستی را درمان کند. این ترکیب را می‏توان به طور مستقیم بر روی آکنه، جوش و غیره بدون ترس از هیچ گونه عارضه‏ی جانبی اعمال کرد. سولفات منیزیم به هنگام اعمال به آسانی جذب پوست می‏شود و تورم و التهاب پوست را کاهش می‏دهد. کسانی که پوست خشکی دارند می‏توانند از نمک اپسوم برای لایه برداری پوست استفاده بکنند. وقتی نمک اپسوم بر روی سطح پوست مالیده می‏شود، به حذف و از بین بردن سلول‏های پوستی خشک و مرده کمک می‏کند و پوست را نرم و صاف می‏سازد.
• نمک اپسوم را می‏توان در رژیم مراقبت از مو نیز جای داد. وقتی این نمک همراه با شامپو اعمال می‏شود، چربی اضافی را از موی چرب جذب می‏کند و درخشندگی و تاب به آن می‏دهد. وقتی مخلوط گرمی از نرم کننده‏ی مو و نمک اپسوم بر روی مو اعمال شوند، درخشندگی به آن می‏دهند.
تمایل دارم یک چیزی را به شما بگویم و آن این است که شما باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید قبل از این که از سولفات منیزیم برای کاربردهای پزشکی استفاده بکنید. حتی اگر هیچ عارضه‏ی جانبی مهمی وجود نداشته باشد، استفاده‏ی بیش از حد آن می‏تواند موجب تهوع، استفراغ، ضعف، بی‏حالی و غیره شود. علاوه بر آن، این ترکیب می‏تواند با داروهای دیگر واکنش دهد و باعث مشکلات و عوارض غیر ضروری شود.

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط