مترجم: پریسا مرتضوی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
موافق بودن راحتتر از مخالفت کردن است. اما اگر بتوانیم منطقی صحبت کنیم و حرف دیگران را بشنویم میتوانیم از مکالمهها بسیار بیاموزیم و نظرات مخالف خود را هم در آرامش مطرح کنیم.
متاسفانه بسیاری از ما یا از مخالفت کردن هراس داریم و یا زمانی که اوضاع بر وفق مرادمان نیست، از کوره در میرویم و جنجال به پا میکنیم. این 5 نکته به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید مخالفت خود را محترمانه با والدین، دوستان و یا هر کس دیگری نشان دهید:
1. برچسب نزنید. اگر ناراحت هستید بهتر است به یاد داشته باشید شما با آن ایده و نظر مخالف هستید و نه شخصی که آن را مطرح کرده است. بنابراین به تخریب آن شخص نپردازید.
2. نظر و باور طرف مقابل را تحقیر نکنید. اگر تا به حال مورد تحقیر و انتقاد شدید شخصی قرار گرفته باشید حتما میدانید که رفتار ملایم و بیان محترمانه تا چه اندازه ارزشمند است و میتواند همه چیز را بهبود دهد. بنابراین به جای اینکه افکار خود را بدون تغییر و کاملا بیپرده بیان کنید و مثلاً بگویید: "این نظر خیلی احمقانه است." بگویید: "من موافق نیستم و برای عدم موافقتم هم دلایلی دارم." تمرین کنید تا بتوانید در برابر وسوسه، داد و فریاد زدن و جنجال به پا کردن مقاومت کنید.
3. احساسات، افکار، نیازها و خواستههایتان را با جملاتی انتقال دهید که فاعلشان «من» باشد.
استفاده از جملاتی با فاعل "شما" به نظر جنجال برانگیز است. به عنوان مثال اینکه به والدین خود بگویید: "شما همیشه از من میخواهید که روزهای چهارشنبه در کارهای خانه کمک کنم درحالی که خودتان میدانید من در این روز تکالیف بسیاری برای مدرسهام دارم" با اینکه بگویید: "من احساس میکنم تحت فشار هستم چون که امشب تکالیفم بسیار زیاد است. آیا میتوانم فردا در کارهای خانه به شما کمک کنم؟" بسیار تفاوت دارد.
4. به دیدگاه دیگران گوش فرا دهید. خوب گوش دادن راهی است که به وسیلۀ آن میتوانید نشان دهید که نظرات دیگران را میفهمید و به آنها احترام میگذارید. این گونه به احتمال زیاد طرف مقابل نیز همین کار را برای شما انجام خواهد داد. وقتی طرف مقابل صحبت میکند سعی کنید تمام ذهنتان درگیر دلایل مخالفتتان نباشید و یا تمام مدت به آماده کردن پاسخ برای طرف مقابلتان نپردازید. در عوض، بر صحبتهای گفته شده تمرکز کنید و بیندیشید. سعی کنید کمی هم از دید طرف مقابل به اوضاع نگاه کنید وقتی نوبت صحبت به شما رسید، اول نکات کلیدی صحبت او را مجدداً تکرار کنید تا به طرف مقابل نشان دهید که به تمام حرفهایش خوب گوش فرا دادهاید؛ سپس با آرامش نظر خود و دلایل مخالفتتان را مطرح کنید.
5. در آرامش باشید. حفظ آرامش مهمترین عنصر برای ایجاد یک مکالمه سازنده است. البته مطمئناً زمانی که عصبانی یا هیجانزده هستید خونسرد و منطقی بودن دشوار است. فراموش نکنید که اگر طرف مقابل شما از کوره در رفت لازم است شما نقش آدم بالغی را بازی کنید که مکالمه را مدیریت میکند و آن را به یک صحبت منطقی تبدیل میکند.
به یاد داشته باشید که همواره به دیگران احترام بگذارید. کمک کردن و توجه داشتن به اعضای خانواده، دوستان، معلمان و مربیان به همه ما یاری خواهد رساند و بستری خواهد ساخت تا در زمان مشکلات و سختیها همه صمیمانه به کمک یکدیگر بشتابیم و بیشتر همدیگر را درک کنیم.