مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
وضعیت قند خون بالا از نظر پزشکی به عنوان هیپرگلیسمی شناخته میشود که یکی از عوارض شایع دیابت میباشد. این مقاله چند روش ساده در رابطه با نحوهی پایین آوردن قند خون را ارائه میدهد.
سطوح بالای قند خون چیزی است وضعیتی که افراد دیابتی را تحت تاثیر قرار میدهد. این شرایط در افراد پیش دیابتی نیز وجود دارد، اما به اندازهی افرادی دیابتی شدید نیست. از نظر بالینی، به عنوان هیپرگلیسمی شناخته میشود. این وضعیت زمانی که مواد غذایی هضم شده، کربوهیدراتها در غذا به مولکولهای قند تجزیه شده و گلوکز از آنها آزاد میگردد. این گلوکز به طور مستقیم توسط جریان خون جذب میگردد. هنگامیکه سطوح گلوکز بالا باشد، سیگنالهایی از غدهی پانکراس به منظور انتشار هورمون انسولین فرستاده میشود. این هورمون باعث شده تا سلولهای بدن گلوکز را جذب کرده و آنها را به عنوان سوخت بدن مورد استفاده قرار دهند. گلوکز توسط کبد جذب میگردد، و بعدا مورد استفاده قرار میگیرد. با اینحال، هنگامیکه فرد مبتلا به دیابت است، بدن او یا به اندازهی کافی انسولین تولید نکرده، و یا اینکه در برابر انسولین تولید شده از خود مقاومت نشان میدهد. بنابراین در نتیجهی این اتفاقات، سطوح قند خون در جریان خون بالا میرود. و با گذشت زمان، این افزایش میتواند منجر به بروز عوارض تهدید کنندهی زندگی گردد.
نحوهی پایین آوردن طبیعی قند خون
یکی از موثرترین روشهای کاهش سطح قند خون، فعالیت میباشد. بهتر است انجام تمرینات منظم روزانه را در برنامهی خود قرار دهید. شما میتوانید برای مدت 10 تا 20 دقیقه پیاده روی و یا دوچرخه سواری کنید. این کار باعث حفظ سطوح قند خون میشود. همچنانکه سطوح گلوکز خون افزایش مییابد، تولید اسیدهای سمی به نام کتون در خون ایجاد میگردد.
روش دیگر نوشیدن مقدار فراوان آب در طول روز میباشد. به اندازهای آب بنوشید که احساس نیاز به انجام ادرار را داشته باشید. این کار به حذف قند از جریان خون کمک میکند.
یکی از روشهای گیاهی کاهش سطح قند خون نوشیدن چایهای گیاهی میباشد. این مواد باعث تنظیم گلوکز در بدن میگردند.
داشتن وعدههای غذایی با کوتاه در طول روز نیز به تنظیم قند خون کمک میکند. این روش باعث کاهش فشار بر روی رودهها، پانکراس و آنزیمهای گوارشی میگردد.
داشتن اضافه وزن باعث تشدید عوارض دیابت میگردد. اما به طور خاص، چربی بیشتر بدن نه تنها مقاومت بدن در برابر انسولین را افزایش میدهد، بلکه باعث افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی نیز میگردد. بنابراین برنامهی غذایی مناسب جهت جلوگیری از بروز این مشکلات داشته باشید.
غذاهایی با شاخص قند خون پایین به حفظ سطوح گلوکز خون کمک می کنند. توصیه شده که غذاهایی که شاخص گلوکز آنها پایینتر از 50 میباشد، برای افراد دیابتی مناسب میباشد.
برخی از این غذاها شامل مارچوبه، آووکادو، کلم بروکلی، کلم گل، کرفس، خیار، بادمجان، لوبیا سبز، کاهو، ماست کم چرب، فلفل، نخود فرنگی و اسفناج میباشد.
یکی دیگر از جنبههای مهم موضوع این است که بدانیم از مصرف چه غذاهایی باید اجتناب ورزیم، چون برخی از مواد غذایی حاوی مقادیر بالایی از قند و چربی بوده که برای بدن مضر میباشند. برخی از این غذاها در زیر ذکر شده است:
نوشیدنیهای گازدار، مواد غذایی سرخ شده، شکلاتهای انرژی زا، غلات، شیرینیجات، دسرها، ژله، میوههای حاوی قند بالا مانند خرما، موز، انجیر، خرمالو، انبه و انگور، عصارههای میوه، شکر سفید
حتی غذاهای غنی از فیبر نیز به حفظ قند خون کمک میکند. این غذاها برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 مفید میباشد. چنین غذاهایی با سرعت آهستهتری در بدن هضم شده، بنابراین باعث حفظ سطوح قند خون و جلوگیری از افزایش ناگهانی آن میگردند. با اینحال، در رابطه با مصرف این غذاها باید با پزشک مشورت گرد. در صورتیکه پزشک هر گونه دارویی را برای پایین آوردن قند خون تجویز کرد، آنها را مرتب مصرف کنید. مصرف منظم این داروها به همراه دنبال کردن همهی روشهای طبیعی توصیه شده نتایج قابل توجهی را جهت بهبود بیماری ارائه میدهد.