استراتژی روس‌ها در خاورمیانه چیست؟

مقاله فوق به استراتژی روسیه در منطقه خاورمیانه می پردازد. به اعتقاد نویسنده در حالی که آمریکا در دوران ترامپ سعی دارد که درگیری خود در اتفاقات منطقه را کاهش دهد، اما ولادیمیر پوتین سعی کرده است کشورهای...
چهارشنبه، 9 آبان 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: وحید کرمی
موارد بیشتر برای شما
استراتژی روس‌ها در خاورمیانه چیست؟
ظواهر امر حاکی از حفظ نفوذ خود در خاور میانه است
 
چکیده
مقاله فوق به استراتژی روسیه در منطقه خاورمیانه می پردازد. به اعتقاد نویسنده در حالی که آمریکا در دوران ترامپ سعی دارد که درگیری خود در اتفاقات منطقه را کاهش دهد، اما ولادیمیر پوتین سعی کرده است کشورهای مختلف منطقه را با روسیه همراه کرده و مجددا قدرت از دست رفته خود پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی را احیاء نماید. فروش سامانه موشکی s400 به کشورهای مختلف و تامین رآکتورهای هسته ای از جمله برنامه های این کشور برای افزایش نفوذ خود در این کشورها می باشد. عدم حمایت آمریکا از حسنی مبارک، تحریم ایران و ترکیه، عدم درگیری نظامی جدی آمریکا در سوریه و عدم اطمینان متحدان منطقه ای آمریکا به این کشور، از جمله دلائل تقویت موضع روسیه در منطقه گردیده است. اولین بازدید سلمان بن عبدالعزیز از روسیه در تاریخ پادشاهی عربستان، ده دیدار بنیامین نتانیاهو با پوتین در مسکو در دو سال اخیر، موفقیت روسیه در سوریه با همکاری ایران و حزب الله از جمله نشانه های بازگشت مجدد قدرت منطقه ای روسیه است.

تعداد کلمات : 1538 / تخمین زمان مطالعه : 7 دقیقه
 
شیب
 
نویسنده: چوک فریلیچ
مترجم: سید محمد حسن هاشمی
 
به اعتقاد نویسنده، اتخاذ سیاست درست پیرامون برنامه هسته ای ایران، نزاع اعراب و اسرائیل و اتخاذ استراتژی مناسب پیرامون سوریه، شاید بتواند از نقش روسیه بکاهد که این امر در دولت ترامپ بعید به نظر می رسد.
 
...
چهار دهه بعد از اینکه ایالات متحده به صورت وسیع در کنار گذاشتن اتحادیه جماهیر شوروی و تبدیل شدن به رهبر منطقه ای، موفق شد، روسیه مجددا در حال احیای جایگاه از دست رفته خود می باشد. فرایند متارکه جانبدارانه از منطقه که در دروان باراک اوباما شروع شده بود، در دوران دونالد ترامپ، افزایش یافته است. در واقع، اگر چیزها همینطور ادامه پیدا کند، چنانکه اینطور به نظر می آید، روسیه به زودی جایگزین آمریکا در منطقه خواهد گردید.

نفوذ در حال افزایش روسیه، در نقاط مختلف منطقه آشکار است. این چرخش آشکار، بخشی از استراتژی جامع ولادیمیر پوتین برای احیای جایگاه روسیه به عنوان قدرت بزرگ، نتیجه دیپلماسی قوی بوده که البته با تمایل به فروش رآکتورهای انرژی هسته ای و نظامی به تمام کشورهای درخواست کننده، همراه بوده است.

در حالی که توجه بین المللی معطوف موضوع برنامه هسته ای ایران است، روسیه در حال ایفای نقش مهم فزاینده در دو روند خطرناک در حال پیشرفت، می کند: مسابقه تسلیحاتی وسیع – 1.3 تریلیون دلار از مهمات توسط کشورهای خلیج فارس به تنهایی بین سال های 2000 تا 2014 خریداری شد – و فشار جدی برای بدست آوردن رآکتورهای انرژی هسته ای بود. تمام برنامه های رآکتور نشان دهنده نیازهای قانونی انرژی در منطقه می باشد، اما برنامه های غیرنظامی هسته ای در خاورمیانه، گرایش زشت به سمت قالب های نظامی داشته است.

امروز متحدان آمریکا در منطقه مردد شده اند که تمام استراتژی امنیتی و ایمان خود را در دستان آمریکا قرار دهند. در حالی که آنها به صورت غیررسمی از دیدگاه تندتر دونالد ترامپ، استقبال کرده اند، زخم های ضعف آمریکا در سالهای دوران ریاست جمهوری اوباما که توسط آنها نیز درک گردیده است، باید درمان گردد. علاوه بر این ویژگی منحصر به فرد ترامپ، موجب شک مداوم پیرامون اعتماد به آمریکا گردیده است. در این فاصله، متحدان آمریکا شرط بندی خود را در اتحاد با این کشور از دست دادند.

خشم مصر نسبت به چیزی که به عنوان عدم حمایت کافی آمریکا از حسنی مبارک و تحریم های متعاقب نسبت به فروش اسلحه در نظر گرفته شد، باعث پیشرفت قابل توجه در روابط مصر با روسیه گردید. یک قرارداد برای چهار رآکتور انرژی هسته ای روسیه در سال 2017، منعقد گردید. روابط نظامی مجددا باز گشته است و فروش هواپیماهای پیشرفته، هلی کوپترهای تهاجمی و موشک های s300 در کنار مانورهای مشترک نظامی، از جمله این روابط می باشد.

بیشتر بخوانید : تاریخ روسیه (ازقرن 9 تا پوتین)


از زمان فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در اوائل سال 1970، مصر پایه اصلی سیاست آمریکا درمطنقه بوده است. برای انجام این امر، پایه تقویت دوجانبه سه ستون اصلی ستون سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه، ایجاد شد که این سه ستون عبارت بودند از: ایجاد یک کمپ عربی میانه رو و طرفدار آمریکا با با مصر و عربستان در مرکز آن، مقابله با رقبای منطقه ای همچون عراق، ایران و لیبی با حمایت میانه روها و تبلیغ صلح اعراب و اسرائیل با حمایت میانه روها. ایجاد روابط حسنه میان مصر و روسیه، ضربه شدیدی به موضع آمریکا وارد خواهد کرد.

برای چندین دهه، یک قرارداد نانوشته بر روابط عربستان و آمریکا حاکم بود که همان امنیت برای تضمین تامین نفت بود. در سال 1991، ایالات متحده امریکا حتی در دفاع از عربستان سعودی وارد یک جنگ شد. اگرچه امروزه عربستان سعودی سرکش گردیده است. در سال 2017، پادشاه عربستان سلمان بن عبدالعزیز آل سعود اولین دیدار پادشاهی عربستان از روسیه را انجام داد. در این دیدار، قرارداد برای گرفتن موشک های ضد تانک و سامانه دفاعی s400 امضاء گردید. همچون توافق همکاری هسته ای امضاء گردید و روسیه امیدوار است که حداقل 2 عدد از 16 رآکتور پیش بینی شده عربستان را آماده کند. روسیه و عربستان سعودی که همچنین تقریبا 20 درصد از تولید نفت بین المللی را در اختیار دارند، در سیاست افزایش قیمت جهانی نفت با یکدیگر همکاری داشته اند.

مداخله حداقلی نظامی روسیه در سوریه که فقط با دو اسکادران بود، به طور قابل توجهی موفق بود و با همکاری ایران و حزب الله لبنان باعث ابقای بشار اسد در قدرت شد. پیش بینی خودخواهانه باراک اوباما مبنی بر تبدیل شدن سوریه به ویتنام روسیه، بی اساس بوده است. روسیه تبدیل به بازیگر اصلی در سوریه گردیده و حضور بلند بالای این کشور در این کشور به همراه تامین پایگاه دریایی و هوایی توسط دولت سوریه برای این کشور، تضمین گردیده است. سوریه به عنوان کشوری با اهمیت کم برای ایالات متحده، تبدیل به نقطه کانونی در موضوعات اساسی منطقه همچون مواجهه شیعه- سنی، جنگ علیه داعش، توسعه طلبی ایران و جنگ محتمل ایرانیان و اسرائیل، گردیده است. موقعیت روسیه در سوریه، باعث نفوذ این کشور در سرتاسر سوریه شده است.

خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران، باعث نزدیکتر شدن تهران متحد طولانی مدت، به روسیه شده است. ایران بر روی روسیه برای شکست رژیم تحریم های آمریکا و جلوگیری از هرگونه حمله احتمالی حساب باز کرده است. روسیه پیش از این، ایران را مجهز به سامانه دفاعی s300  کرده و هواپیماهای جنگنده، تانکها و توپخانه هایی کرده بود که زمانی شورای امنیت که محدودیت هایی را اعمال کرده بود. روسیه ایران را با رآکتور هسته ای منحصر به فرد مجهز کرده و ممکن است تعداد بیشتری بفروشد.

ترکیه که برای چندین دهه متحد تند ضد روسی ناتو بود، به روسیه متمایل گردیده است و به نظر می رسد که خرید سامانه موشکی s400 را علیرغم اعتراضات شدید متحدان خود در ناتو، دنبال کند. مراکش، بحرین و قطر نیز، علاقه مند به خرید سامانه موشکی s400 هستند.

روسیه قرارداد نظامی عظیمی با امارات متحده عربی امضاء کرده است و در حال بررسی دسترسی به پایگاه های دریایی در لیبی است. یک توافق همکاری هسته ای نیز با تونس امضاء کرده است.
روسیه همچنین به لبنان قرارداد نظامی بزرگی پیشنهاد کرده و علاقه مند به پایگاه های نظامی دریایی و هوایی در لبنان است.

روسیه همچنین آشکارا با حزب الله در جنگ علیه داعش در سوریه همکاری کرده است و حزب الله اکنون تسلیحات روسی در اختیار دارد که احتمالا بدون اطلاع روسیه در اختیار حزب الله قرار داده شده است.
همراه با این امر، روسیه موفق به توسعه روابط فزاینده و نزدیک با اسرائیل گردیده است. متارکه آمریکا از سوریه و خروج آمریکا از توافق هسته ای، تاثیرات عملی بر این امر داشته که روسیه را تبدیل به یک بازیگر حیاتی برای اسرائیل بکند. چشم انداز جنگ اسرائیل با ایران یا حزب الله در سوریه و یا با ایران در مورد برنامه هسته ای این کشور، به طور قابل توجهی بستگی به نقشی که توسط روسیه ایفاء می شود، دارد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در حال حاضر در دو سال گذشته، به تنهایی ده بار ولادیمیر پوتین را در مسکو ملاقات کرده است.روسیه قرارداد نظامی عظیمی با امارات متحده عربی امضاء کرده است و در حال بررسی دسترسی به پایگاه های دریایی در لیبی است. یک توافق همکاری هسته ای نیز با تونس امضاء کرده است.
روسیه همچنین به لبنان قرارداد نظامی بزرگی پیشنهاد کرده و علاقه مند به پایگاه های نظامی دریایی و هوایی در لبنان است.
روسیه همچنین آشکارا با حزب الله در جنگ علیه داعش در سوریه همکاری کرده است و حزب الله اکنون تسلیحات روسی در اختیار دارد که احتمالا بدون اطلاع روسیه در اختیار حزب الله قرار داده شده است.



دنیای دیپلماتیک همچون طبیعت است که روسیه سعی دارد خلاء ایجاد شده توسط آمریکا را با حضور خود پر کند. تجدید و استقرار دوباره برتری آمریکا که احتمالا با استقبال متحدان این کشور صورت بگیرد، لزوما از طریق سه تغییر مهم در سیاست خارجی آمریکا صورت می گیرد. اولا، آمریکا باید در نهایت یک استراتژی را برای سوریه ایجاد کند. قطعا آمریکا می تواند که نقش موثرتری را در سوریه بدون درگیری عمده ایفاء کند. ثانیا، نیازمند اتخاذ یک سیاست منسجم در سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران است. نه فقط یک خروج ریاکارانه از توافق هسته ای که با بشارت ها، اما اهداف غیرواقعی همراه بود و بدون فراهم کردن هرگونه سیاست انتخابی غیر از تحریم یا هر چیزی که به نظر می رسد پلان دومی برای این موضوع می باشد. در کنار حفظ اسرائیل به عنوان متحد نزدیک خود، باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافقی میان اسرائیل و فلسطین کند که آتش نزاع میان ایندو بیش از این شعله ور نشود.

متاسفانه چشم انداز تحقق هر از این سه موضوع در دولت ترامپ، بسیار کم است. در خاورمیانه، روسیه در حال بازگشت است و احتمالا در آنجا باقی خواهد ماند.


برگرفته از سایت: www.nationalinterest.org



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها
play_arrow
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها