پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا

ارتش عبري از ابتداي تاسيس رژيم صهيونيستي كه از آن به عنوان ارتش دفاعي! ياد مي‌كنند هميشه در پي آن بوده تا بتواند به نوعي خودكفايي در توليد جنگ‌افزار برسد و در اين راه موفقيت‌هاي بسياري هم به دست آورده...
شنبه، 17 مرداد 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا
پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا
پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا

تهیه کننده : محمود کریمی
منبع : راسخون



ارتش عبري از ابتداي تاسيس رژيم صهيونيستي كه از آن به عنوان ارتش دفاعي! ياد مي‌كنند هميشه در پي آن بوده تا بتواند به نوعي خودكفايي در توليد جنگ‌افزار برسد و در اين راه موفقيت‌هاي بسياري هم به دست آورده كه بيشتر آنها به تكيه بر جاسوسي از صنايع نظامي‌غرب و آمريكا بوده است. اين رژيم در دزيدن طرح‌هاي نظامي‌دست بلندي دارد، به‌گونه‌اي كه هواپيماي كفير ساخت اين رژيم با دزيدن نقشه‌هاي جنگنده ميراژ 5 فرانسه از كارخانه سوئيسي ساخته شد.
يكي از طرح‌هايي كه ارتش اسرائيل بسيار روي آن مانور مي‌داد و از آن به عنوان دژ آهنين ياد مي‌كرد، تانك ميركاوا بود كه از ابتداي طراحي خود پس از جنگ رمضان 1973 تا جنگ 33 روزه 4 مدل مختلف آن ساخته شد كه آخرين آن ميركاوا 4 بود. ارتش اسرائيل براي اين تانك تبليغات زيادي انجام داد و قرار بود كه تعداد بسياري از آنها را هم به كشورهاي مختلف بفروشد كه اين طرح با جنگ 33 روزه عملا‌ به بوته فراموشي سپرده شد. در اين جنگ بنابر برخي از آمارهاي موجود 95 تانك اسرائيلي هدف قرار گرفت كه 65 عدد آن از نوع ميركاوا 4 بود. گروهي از اين تانك‌ها در واپسين روزهاي نبرد در بنت جبيل و تپه مسعود شكار موشك‌هاي بسيار دقيق و قدرتمند كورنت شدند تا به اين ترتيب افسانه‌اي بنام ميركاوا به پايان برسد و كشورهاي خريدار نيز از خريد آن صرف‌نظر كنند كه در اين ميان آمريكايي‌ها هم قرار داشتند. اين نيز بعد ديگر شكست براي اسرائيلي‌ها بود. پس از پايان جنگ بود كه صنايع نظامي‌اسرائيل روي تانكي ديگر كار كرد تا اين بار موشك كورنت نتواند آن را مورد هدف قرار دهد، نام اين تانك كه تصويري از آن منتشر نشده است را ببر گذاشته‌اند‌!
شبكه الجزيره انگليسي در اين گزارش خود با اشاره به اينكه امروزه بحث هاي جدي درباره ادامه كار يا عدم ادامه پروژه توليد تانكهاي مركاوا وجود دارد، يادآور شده كه اين پروژه از اوايل دهه 1970 آغاز و هزينه هاي هنگفتي با كمك آمريكا براي آن صرف شده است.
الجزيره همچنين تاكيد كرد كه مركاوا ديگر توان تامين امنيت براي اسرائيلي ها را ندارد.
بر اساس گزارش اين شبكه، مهمترين ويژگي تانك مركاوا طراحي بسيار پيشرفته آن با استفاده از آلياژي مخفي است، كه تصور مي شد مانع انهدام تانك به وسيله هرگونه موشك ضد تانك و آر‌.پي. ‌جي ‌شود، اما در تهاجم سال 2006 اسرائيل به لبنان، حزب‌الله لبنان توانست با كمك موشك‌هاي ضد تانك، به ده ها تانك مركاوا آسيب برساند كه در نتيجه باعث كشته شدن ده ها نظامي صهيونيست و زخمي شدن صدها تن ديگر شد كه اين رويداد ترديدهاي بسياري در مورد توان اين تانك را برانگيخت و به خوبي نقاط ضعف اين وسيله براي حفظ سرنشينان خود و همچنين عدم توانايي آن براي درگيري هاي مختلف روشن شد. در پي روشن شدن اين مسئله بحث هاي زيادي در داخل اسرائيل در خصوص ادامه توليد و يا عدم توليد آن در بين كارشناسان و تحليلگران نظامي بروز كرد.
"ريوون پداتزور" (Reuven Pedatzur) تحليلگر كالج نتانيا در خصوص ناكارآمدي اين تانكها اظهار داشته است: تانكها براي استفاده عليه انسان ها و همچنين عليه گروههاي چريكي كه در بوته زارها كمين كرده و منتظر هستند ساخته نشده اند، اگر شما مي خواهيد از تانك استفاده كنيد بايد آن را براي مقابله با تانكها مورد استفاده قرار دهيد و اين تنها شيوه براي موفقيت به شمار مي رود.
الجزيره در ادامه گزارش خود آورده است: حاميان ادامه پروژه مركاوا به اين دليل از توليد آن حمايت مي كنند كه خواهان وابستگي اسرائيل در توليد تانك به هيچ كشوري حتي نزديك ترين متحد خود يعني آمريكا نيستند. اين حاميان بر اين باورند كه مركاوا اساسي ترين و جوهري ترين بخش توپخانه اسرائيل باقي مي ماند.
"اوري ميلشتاين" مورخ اسرائيلي در اين باره اشاره كرده است: آمريكا پيشنهاد داد تا به ما تانك آبراهام بفروشد، اما وزارت دفاع اسرائيل اين پيشنهاد را رد كرد و تصميم گرفت تا به جاي آن سرمايه گذاري در مركاوا را ادامه دهد.
يكي از متخصصين و كارشناسان مسائل نظامي در رژيم اسرائيل نيز در باره ادامه روند توليد اين تانك اظهار داشت: مركاوا بچه ماست و ما نبايد اقدام به كشتن بچه خود كنيم.
اين شبكه در ادامه گزارش خود اشاره مي كند كه مركاوا تبديل به نماد رژيم اسرائيل شده است و صحبت درباره آينده آن، به شكل اساسي مشكلاتي را در جامعه سياسي اسرائيلي بوجود مي آورد.
اين گزارش در پايان با اشاره به اينكه اسرائيل نياز دارد تا با استفاده از مركاوا امنيت خود را تامين كند اما عنوان مي كند كه اين وسيله از تامين امنيت اين رژيم عاجز شده است.
الجزيره در ادامه اين پرسش را مطرح مي كند كه آيا هيچ اسلحه و يا تكنيك جنگي ديگري به اسرائيل امنيت خواهد داد؟ يا آنها به دنبال راههاي ديگري براي تامين صلح و امنيت پايدار براي خود خواهند بود.
الجزيره در پايان گزارش خود اشاره مي كند كه براي تهيه اين برنامه درخواست مصاحبه با بسياري از نظاميان اسرائيلي را كرده كه آنها جوابي براي سوالهاي اين شبكه نداشته‌اند.
تصویر: تانک مرکاوا قبل و بعد از جنگ 33 روزه

پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا
قبل از جنگ 33 روزه

پایان افسانه تانك‌هاي مركاوا
بعد از جنگ 33 روزه

منابع :
خبرگزاری فارس
fardanews





نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط