آداب سفر به روایت علامه مجلسی
سفرهای نیک و بد و ایام و ساعات نیک و بد از برای سفر
در حدیث دیگر فرمود: سفر کنید تا بدنهای شما صحیح شود و جهاد کنید تا غنیمت دنیا و آخرت بیابید و حج کنید تا مال دار و بینیاز شوید.
در حدیث دیگر فرمود: سفر، قطعهای است از عذاب، چون کار شما در سفر ساخته شود، زود به اهل خود برگردید.
در حدیث صحیح منقول است که محمد بن مسلم از حضرت صادق علیهالسلام پرسید: به زمینی میروم که در آن جا به غیر از برف و یخ چیزی نیست. فرمود: چون مضطر است تیمم کند و دیگر به همچنین زمینی نرود که دینش در آن جا هلاک شود.
دفع نحوستهای سفر به تصدق و دعا
در حدیث صحیح دیگر منقول است که از آن حضرت پرسیدند: آیا کراهت دارد سفر کردن در روزی از روزها، مثل چهارشنبه و غیر آن؟فرمودند: افتتاح سفر خود به تصدق بکن و هر وقت که خواهی به در رو.
در حدیث صحیح دیگر منقول است که ابن ابی عمیر گفت: من در علم نجوم نظر میکردم و طالع را میشناختم و در خاطرم میخلید (1) در بعضی از ساعات بعضی از کارها را اختیار کردن. در این باب به خدمتحضرت امام موسی علیهالسلام شکایت کردم. فرمود: هر گاه در دل تو چیزی بیفتد تصدق کن بر اول مسکینی که میبینی و برو که حق تعالی ضرر آن را از تو دفع میکند.
در حدیث دیگر از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که هر که در اول روز تصدق بکند، حق تعالی نحوست (2) آن روز را از او دفع میکند.
در حدیث دیگر منقول است که چون حضرت امام زین العابدین علیهالسلام به بعضی از مزرعههای خود میخواستند بروند، میخریدند سلامتی خود را از خدا به آن چه میسر میشد از تصدق و این تصدق را در وقتی میدادند که پا در رکاب میگذاشتند و چون خدا آن حضرت را به سلامتبرمیگردانید، شکر و حمد الهی میکردند و تصدق میکردند به آن چه میسر میشد.
در حدیثحسن منقول است که عبد الملک به خدمتحضرت صادق عرض کرد: من مبتلا به علم نجوم شدهام و گاهی میخواهم پی کاری بروم و به طالع نظر میکنم، میبینم که در طالع شری هست. مینشینم و ترک رفتن میکنم و اگر طالع نیک میبینم، میروم. حضرت فرمود: آن حاجتبرآورده میشود. آیا حکم به نجوم میکنی؟گفت: بلی. فرمود: کتابهای نجومت را بسوزان.
سید بن طاوس رحمه الله روایت کرده است: چون خواهی متوجه سفری شوی، در چند وقت که سفر کردن در آن اوقات کراهت دارد، پیش از متوجه شدن سفر سوره حمد و قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق و آیة الکرسی و سوره انا انزلناه و آخر آل عمران:
ان فی خلق السموات و الارض. . .
تا آخر سوره بخوان: پس بگو:
«اللهم بک یصول الصائل و بک یطول الطائل و لا حول لکل ذی حول الا بک و لا قوة یمتازها ذو القوة الا منک اسالک بصفوتک من خلقک و خیرتک من بریتک محمد نبیک و عترته و سلالته علیه و علیهم السلام صل علیه و علیهم و اکفنی شر هذا الیوم و ضره و ارزقنی خیره و یمنه و اقض لی فی متصرفاتی بحسن العافیة و بلوغ المحبة و الظفر بالامنیة و کفایة الطاغیة الغویة و کل ذی قدرة لی علی اذیه حتی اکون فی جنة و عصمة من کل بلاء و نقمة و ابدلنی فیه من المخاوف امنا و من العوائق فیه یسرا حتی لا یصدنی صاد عن المراد و لا یحل بی طارق من اذی العباد انک علی کل شیء قدیر و الامور الیک تصیر یا من لیس کمثله شیء و هو السمیع البصیر. »
آداب غسل و نماز و دعا در وقتبیرون رفتن
«بسم الله و بالله و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم و علی ملة رسول الله و الصادقین عن الله صلوات الله علیهم اجمعین اللهم طهر به قلبی و اشرح به صدری و نور به قبری اللهم اجعله لی نورا و طهورا و حرزا و شفاء من کل داء وافة و عاهة و سوء مما اخاف و احذر و طهر قلبی و جوارحی و عظامی و دمی و شعری و بشری و مخی و عصبی و ما اقلت الارض منی اللهم اجعله لی شاهدا یوم حاجتی و فقری وفاقتی الیک یا رب العالمین انک علی کل شیء قدیر. »
در حدیث معتبر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم منقول است که هیچ خلیفهای آدمی در اهلش نمیگذارد بهتر از آن که در وقتبیرون رفتن دو رکعت نماز بگزارد. پس بگوید: «اللهم انی استودعک نفسی و اهلی و مالی و ذریتی و دنیای و آخرتی و امانتی و خاتمة عملی. »
ابن طاوس- علیه الرحمه- گفته است که در رکعت اول قل هو الله احد و در رکعت دوم انا انزلناه بخوان.
در حدیث معتبر منقول است که چون حضرت امام محمد باقر علیهالسلام اراده سفری میکردند، عیال خود را در حجرهای جمع میکردند و این دعا میخواندند: «اللهم انی استودعک الغداة نفسی و مالی و اهلی و ولدی و الشاهد منا و الغائب اللهم احفظنا و احفظ علینا اللهم اجعلنا فی جوارک اللهم لا تسلبنا نعمتک و لا تغیر ما بنا من عافیتک و فصلک. »
سید بن طاوس- علیه الرحمه- روایت کرده است که بعد از نماز این دعا بخواند: «اللهم انی استودعک الیوم نفسی و اهلی و مالی و ولدی و من کان منی بسبیل الشاهد منهم و الغائب اللهم احفظنا و احفظ علینا اللهم اجمعنا فی رحمتک و لا تسلبنا فضلک انا الیک راغبون اللهم انا نعوذبک من وعثاء السفر و کآبة المنقلب و سوء المنظر فی الاهل و المال و الولد فی الدنیا و الاخرة اللهم انی اتوجه الیک هذا التوجه طلبا لمرضاتک و تقربا الیک فبلغنی ما اؤمله و ارجوه فیک و فی اولیائک یا ارحم الراحمین. » و اگر خواهی این دعا هم بخوان: «اللهم خرجت فی وجهی هذا بلاثقة منی لغیرک و لا رجاء یاؤی بی الا الیک و لا قوة اتکل علیها و لا حیلة الجا الیها الا طلب رضاک و ابتغاء رحمتک و تعرضا لثوابک و سکونا الی حسن عائدتک و انت اعلم بما سبق لی فی علمک فی وجهی مما احب و اکره اللهم فاصرف عنی مقادیر کل بلاء و مقضی کل لاواء و ابسط علی کنفا من رحمتک و لطفا من عفوک و سعة من رزقک و تماما من نعمتک و جماعا من معافاتک و وفق لی فیه یا رب قضائک علی موافقة هوای و حقیقة عملی و ادفع عنی ما احذر و مالا احذر علی نفسی مما انت اعلم به منی و اجعل ذلک خیرا لی لآخرتی و دنیای مع ما اسئلک ان تخلفنی فیمن خلفت ورائی من ولدی و اهلی و مالی و اخوانی و جمیع خزانتی بافضل ما تخلف فیه غائبا من المؤمنین فی تحصین کل عورة و حفظ کل مضیعة و تمام کل نعمة و دفاع کل سیئة و کفایة کل محذور و صرف کل مکروه و کمال ما یجمع لی به الرضا و السرور فی الدنیا و الاخرة ثم ارزقنی ذکرک و شکرک و طاعتک و عبادتک حتی ترضی و بعد الرضا اللهم انی استودعک الیوم دینی و نفسی و اهلی و مالی و ذریتی و جمیع اخوانی اللهم احفظ الشاهد منا و الغائب اللهم احفظنا و احفظ علینا اللهم اجعلنا فی جوارک و لا تسلبنا و لا تغیر ما بنا من نعمتک و عافیة و فضل. »
در حدیث معتبر منقول است که چون حضرت صادق علیهالسلام اراده سفر میکردند، این دعا میخواندند: «اللهم خل سبیلنا و احسن یسیرنا و اعظم عافیتنا» .
در روایت دیگر منقول است که چون حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم اراده سفری مینمودند، این دعا میخواندند در وقتی که بر میخواستند که متوجه شوند: (3) «اللهم بک انتشرت و الیک توجهت و بک اعتصمت انت ثقتی و رجائی اللهم اکفنی ما اهمنی و ما لا اهم له و ما انت اعلم به منی اللهم زودنی التقوی و اغفرلی و وجهنی الی الخیر حیث ما توجهت. »
در حدیث معتبر از حضرت موسی بن جعفر علیهالسلام منقول است که هر که اراده سفری نماید و در خانه خود بایستد و به جانبی که اراده دارد که متوجه شود، پس سوره حمد را از پیش رو و جانب راست و جانب چپ بخواند و آیة الکرسی را نیز از پیش رو و از جانب راست و از جانب چپ بخواند. پس بگوید: «اللهم احفظنی و احفظ ما معی و سلمنی و سلم ما معی و بلغنی و بلغ ما معی ببلاغک الحسن الجمیل. » حق تعالی حفظ کند او را و آن چه با اوست و به سلامت دارد او را و آن چه با اوست و برساند او را و آن چه با اوست.
سید بن طاوس- علیه الرحمه- روایت کرده است که چون بر در خانه بایستد، تسبیح حضرت فاطمه علیها السلام بخواند و سوره حمد و آیة الکرسی را به نحوی که گذشت، بخواند. پس بگوید: «اللهم الیک وجهت وجهی و علیک خلفت اهلی و مالی و ما خولتنی قد وثقتبک فلا تخیبنی یا من لا یخیب من اراده و لا یضیع من حفظه اللهم صل علی محمد و آل محمد و احفظنی فیما غبت عنه و لا تکلنی الی نفسی یا ارحم الراحمین اللهم بلغنی ما توجهت له و سبب لی المراد و سخر لی عبادک و بلادک و ارزقنی زیارة نبیک و ولیک امیر المؤمنین و الائمة من ولده و جمیع اهل بیته و علیهم السلام و مدنی منک بالمعونة فی جمیع احوالی و لا تکلنی الی نفسی و لا الی غیری فاکل و اعطب و زودنی و التقوی و اغفر لی فی الاخرة و لاولی اللهم اوجه من توجه الیک. »
و این دعا نیز بخواند:
«بسم الله و بالله و توکلت علی الله و استعنتبالله و الجات ظهری الی الله و فوضت امری الی الله رب امنتبکتابک الذی انزلت و بنبیک الذی ارسلت لانه لا یاتی بالخیر الهی الا انت و لا یضرب السؤء الا انت عز جارک و جل ثناؤک و تقدست اسماؤک و عظمت آلاؤک و لا اله غیرک. » به درستی که در روایتی وارد شده است که هر که صبح از خانه بیرون آید این دعا بخواند، بلایی به او نرسد تا شام به خانه برگردد، و هر که در شام بخواند و از خانه بیرون رود، بلایی به او نرسد تا صبح که به خانه برگردد.
در روایت دیگر وارد شده است که چون حضرت صادق علیهالسلام به سفری میرفتند، این دعا میخواندند: «اللهم احفظنی و احفظ ما معی و بلغنی و بلغ ما معی ببلاغک الحسن بالله استفتح و بالله و بمحمد صلی الله علیه و آله و سلم اتوجه اللهم سهل لی کل حزونة و ذلل لی کل صعوبة و اعطنی من الخیر کله اکثر مما ارجو و اصرف عنی من الشر اکثر مما احذر فی عافیة یا ارحم الراحمین. » و این دعا نیز میخواندند: «اسئل الله الذی بیده ما دق و جل بیده اقوات الملائکة ان یهب لنا فی سفرنا امنا و ایمانا و سلامة و اسلاما و فقها و توفیقا و برکة و هدی و شکرا و عافیة و مغفرة و عزما لا تغادر ذنبا. »
از حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام منقول است که چون کسی به سفری بیرون رود بگوید: «اللهم انت الصاحب فی السفر و الحامل علی الظهر و الخلیفة فی الاهل و المال و الولد. » پس باید آن دعاها که از برای خانه بیرون آمدن و سوار شدن در فصلهای سابق گذشت، بخواند. پس چون سوار شود بگوید:
«الحمد لله الذی هدانا للاسلام و من علینا بمحمد و آله سبحان الذی سخر لنا هذا و ما کنا له مقرنین و انا الی ربنا لمنقلبون و الحمد لله رب العالمین اللهم انت الحامل علی الظهر و المستعان علی الامر اللهم بلغنا بلاغا تبلغ به الی خیر، بلاغا تبلغ به الی رحمتک و رضوانک و مغفرتک اللهم لا ضیرک و لا خیر الا خیرک و لا حافظ غیرک. »
سایر آداب بیرون رفتن و بیان چیزی چند که باید با خود بردن
و لما توجه تلقاء مدین قال عسی ربی ان یهدینی سواء السبیل و لما ورد ماء مدین وجد علیه امة من الناس یسقون و وجد من دونهم امراتین تذودان قال ما خطبکما قالتا لا نسقی حتی یصدر الرعاء و ابونا شیخ کبیر فسقی لهما ثم تولی الی الظل فقال رب انی لما انزلت الی من خیر فقیر فجائته احدیهما تمشی علی استحیاء قالت ان ابی یدعوک تخف نجوت من القوم الظالمین قالت احدیهما یا ابت استاجره ان خیر من استاجرت القوی الامین قال انی ارید ان انکحک احدی ابنتی هاتین علی ان تاجرنی ثمانی حجج فان اتممت عشرا فمن عندک و م ارید ان اشق علیک ستجدنی انشاء الله من الصالحین قال ذلک بینی و بینک ایما الاجلین قضیت فلا عدوان علی و الله علی ما نقول وکیل.
در روایت دیگر منقول است که چون حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به سفر میرفتند، شیشه روغن و سرمهدان و مقراض (4) و آینه و مسواک و شانه و سوزن و ریسمان و چیزی که با آن کفش را پینه کنند و تسمههای نعل را برمیداشتند.
آداب توشه برداشتن در سفر و آداب صرف کردن آن
در حدیثحسن منقول است که صفوان از حضرت صادق علیهالسلام پرسید: من اهل خود را با خود به حج میبرم. خرجی خود را در کمر خود میبندم. حضرت فرمود: بلی، پدرم میگفت: از قوت مسافر آن است که نفقه خود را حفظ کند.
در حدیث دیگر منقول است که دیگری به آن حضرت عرض کرد: دراهمی (5) که در آن صورتها نقش کردند با خود دارم و آن را در همیان (6) میکنم و در کمر میبندم در حالت احرام. فرمود: باکی نیست. خرجی تو است و اعتماد تو بعد از خدا بر آن است.
رفیق با خود بردن در سفر و آداب معاشرت ایشان
در حدیث معتبر منقول است که حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم به حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام وصیت نمود: یا علی!هرگز تنها به سفر مرو، که شیطان با یک کس است و از دو تا دورتر است. یا علی!شخصی که تنها به سفر میرود گمراه است و دو کس که میروند دو گمراهند و سه کس مسافرانند.
در روایت دیگر منقول است که شخصی به خدمتحضرت صادق علیهالسلام آمد. آن حضرت پرسیدند: در راه کی مصاحب تو بود؟گفت: تنها بودم. فرمود: اگر من پیشتر تو را میدیدم تو را نیکو تادیب میکردم که چگونه باید سفر رفت. پس فرمود: یک کس شیطان است و دو تا شیطانند و سه نفر مصاحباناند و چهار نفر رفیقاناند.
به سند معتبر از حضرت موسی بن جعفر منقول است که هر که به سفری رود، بگوید: «ما شاء الله لا حول و لا قوة الا بالله اللهم انس وحشتی و اعنی علی وحدتی و اد غیبتی. »
در حدیث معتبر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم منقول است که رفیق به هم رسان، پس به سفر برو. و فرمود: دو کس با هم رفیق نمیشوند مگر آن که محبوبترین ایشان نزد خدا و آن که ثوابش بیشتر است، آن است که مدارا با رفیقش بیشتر میکند.
در حدیث دیگر فرمود: بهترین رفیقان و مصاحبان نزد خدا چهار نفرند و هیچ گروهی زیاده از هفت کس نمیشود مگر آن که صداهایشان بسیار میباشد. پس از این احادیث معلوم شد که اقل رفیقان سه نفرند و اکثر ایشان هفت، و آن که زیاده از هفتخوب نیست در رفیقان هم توشه و هم سفره.
از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم منقول است که سنت است که رفیقان هم توشه، اول خرجیهای خود را به درآورند و بر روی یکدیگر بگذارند، که این بیشتر اعثخشنودی خاطر و نیکی اخلاق ایشان میشود.
از حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام منقول است که مصاحبت مکن در سفر با کسی که فضیلت تو را بر خود نداند، آن قدر که تو از فضیلت او بر خود میدانی.
از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که مصاحبت و رفاقت کن با کسی که تو به او زینتیابی و مصاحبت مکن با کسی که او به تو زینتیابد، یعنی تو کسب علم و کمالات از او توانی نمود.
در حدیث دیگر از شهاب منقول است که گفت: به خدمتحضرت صادق عرض کردم: شما میدانید حال و توانگری مرا و احسانی که با برادران خود میکنم. پس با جماعتی از ایشان رفیق میشوم در راه مکه و بر ایشان توسعه میکنم و بسیار خرج میکنم. فرمود: ای شهاب!چنین مکن. اگر تو دستبه خرج کردن بگشایی و ایشان هم بگشایند، به ایشان ضرر میرسد و پریشان میشوند و اگر تو بکنی و ایشان نکنند، باعث مذلت ایشان است. پس رفاقتبا جماعتی بکن که مثل تو باشند در توانگری و توانایی.
در روایت دیگر از حضرت امام محمد باقر علیهالسلام منقول است که اگر مصاحبت کنی، با مثل و مانند خود مصاحبت و رفاقتبکن و با کسی رفیق مشو که خرج تو را کشد، که این موجب خواری مؤمن است.
از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که حق مسافر بر رفیقان، آن است که چون بیمار شود، سه روز برای او توقف کنند.
در حدیث دیگر منقول است که از حضرت امام محمد باقر پرسیدند: جماعتی که با یکدیگر رفیق میشوند و در میان ایشان مال دار و پریشان هست، آیا آن مالدار خرج آنها را میتواند کشید؟فرمود: اگر آنها به طیب (7) خاطر راضی باشند باکی نیست.
در روایت دیگر منقول است که از حضرت صادق علیهالسلام پرسیدند: شخصی رفیق میشود با جماعتی مال دار و از آنها مالش کمتر است و آنها خرج خود را بیرون میآوردند و او مثل آنها خرج نمیتواند کردن. فرمود: من دوست نمیدارم که خود را ذلیل کند. با کسی رفیق شود که مثل او باشد.
در احادیث معتبره منقول است که از ما نیست کسی که با مصاحبانش نیکو مصاحبت نکند و با رفیقانش نیکو رفاقت نکند و کسی که نمک خورد و حق نمک را رعایت نکند.
سایر آداب سفر
و چون راه را گم کنید و حیران بمانید فرود آیید و اگر در راه مقصود شک کنید بایستید و با یکدیگر مشورت کنید و مصلحتببینید. اگر یک کسی را ببینید خبر راه از او مپرسید و مصلحت از او نبینید که یک شخص در بیابان این کس را به شک میاندازد که شاید جاسوس دزدان باشد یا شیطان که خواهد شما را حیران کند. از دو شخص نیز حذر کنید مگر آن که چیزی چند از علامتها و قرینهها ببینید. ای فرزند چون وقت نماز درآید از برای امری آن را تاخیر مینداز و نماز را به جا آور که هر چند بیشتر ادا میکنی سبک بار میشوی. و نماز را با جماعتبکن، هر چند بر سر نیزه باشی. و بر روی چهار پا خواب مکن که این از کردار دانایان نیست مگر آن که در میان کجاوه باشی که ممکنتباشد که بخوابی برای سستی مفاصل و چون نزدیک شوی به منزل از چهارپای خود فرود آی که آن چهارپا یاور توست. و ابتدا کن به علف دادن پیش از آن که چیزی بخورد و چون خواهید که فرود آیید، پس اختیار کنید از بقعههای زمین مکانی را که خوش رنگتر و خاکش نرمتر و پر گیاهتر باشد.
و چون فرود آیی، پیش از آن که بنشینی دو رکعت نماز بکن و چون به قضای حاجتبروی بسیار دور برو. پس چون خواهی که بار کنی دو رکعت نماز بکن. پس از آن زمین را وداع کن و سلام کن بر آن زمین و اهل آن زمین که هر بقعهای از زمین را اهلی چند از ملائکه هست. و اگر توانی مخور هیچ طعامی را مگر آن که قدری از آن را تصدق کنی و بر تو باد به خواندن قرآن مادامی که سوار باشی و بر تو باد به تنزیه و یاد خدا کردن تا مشغول کار باشی و بر تو باد به دعا کردن در وقتی که تنها و بی کار باشی. و زینهار که در اول شب راه مرو، بلکه در اول شب فرودآی و در نصف آخر شب راه رو و زنهار که در راه رفتن صدا بلند مکن.
از حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام منقول است که مروت و مردی در حضر، خواندن قرآن است و همنشینی با علما کردن و تفکر در فقه و علوم کردن و محافظتبر نمازهای جماعت کردن و اما مروت سفر، پس توشه خود را صرف کردن، مخالفت رفیقان نکردن، و خدا را در هر بلندی و پستی و فرود آمدن و ایستادن و نشستن بسیار یاد کردن است.
در روایت دیگر از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که مروت سفر، توشه بسیار برداشتن و پاکیزه گردانیدن توشه است و عطا کردن به جمعی که رفیق تواند و آن که بعد از مفارقت از رفیقان رازهای ایشان را که بر آنها مطلع شدهای بپوشانی و مزاح و خوش طبعی بسیار بکنی در چیزی که خدا را به خشم نیاورد.
در حدیث دیگر فرمود: از مروت نیست که نقل کند آدمی چیزی چند را که در سفر دیده است.
و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم منقول است که توشه مسافر حدی (8) خواندن است و خواندن شعری چند که در آن حرامی و باطلی نباشد.
از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که چون با جماعتی رفیق شوی، مگو این جا فرود آیید یا این جا فرود میایید، که در میان ایشان کسی هست که این کار را بکند اگر تو به ایشان بگذاری.
در احادیث معتبر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم منقول است که هر که اعانت کند مؤمن مسافری را، حق تعالی از او هفتاد و سه شدت از شدتهای دنیا را بردارد و او را امان دهد از غم و اندوه و هفتاد غم و شدت در آخرت از او بردارد در وقتی که از شدت اهوال قیامت، نفسهای مردم گرفته باشد.
دعاهایی که در راه و منازل باید خواند
آداب مشایعت و استقبال مسافر و آداب برگشتن او
در حدیث معتبر از حضرت امام محمد باقر علیهالسلام منقول است که چون کسی از سفر آید، برای اهل خود تحفه بیاورد، اگر چه سنگی باشد.
از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم میفرمود با کسی که از مکه میآمد:
«قبل الله منک و اخلف علیک نفقتک و غفر ذنبک. »
در حدیث دیگر منقول است که هر که دست در گردن حاجی بکند در وقتی که با گرد راه برسد، چنان است که حجر الاسود را بوسیده است.
در روایت دیگر منقول است که چون کسی از سفر برگردد سزاوار آن است که مشغول کاری نشود تا غسل کند و دو رکعت نماز بکند و به سجده رود و صد مرتبه شکر الهی بگوید. چون جعفر طیار از حبشه آمد، حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم او را به سینه خود چسبانید و میان دو چشمش را بوسید. اصحاب حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم چون به یکدیگر میرسیدند مصافحه (9) میکردند و چون یکی از ایشان از سفر میآمد دیگران دست در گردن او میکردند.
پینوشت:
1. به ذهنم وارد میشد.
2. شومی، نامبارکی.
3. رو به مقصد کنند.
4. قیجی.
5. درهمها، سکهها.
6. کیسه پول.
7. رضایت.
8. آوازی که شتربانان به هنگام سفر میخوانند.
9. صورت به صورت گذاشتن به هنگام دیدار.
برگرفته از : گزیده حلیة المتقین، مجلسی، محمد باقر
/خ