با فرزندان به لطف و احسان رفتار کنید.
فرزندانتان را زیاد ببوسید که به هر بوسه ای یک درجه در بهشت دارید.
به علاوه مستحب است در محبت و نیکی فرقی بین فرزندان نگذارد و جز به علم و ادب یکی را بر دیگری ترجیح ندهد. [1]
محبت عامل تربیت
از جمله مسائلی که در مورد تعلیم و تربیت اسلامی مطرح است مسئله محبت و نقطه مقابل آن خشونت است. البته نقطه مقابل محبت معمولا بغض است، ولی اثر محبت احسان و نرمی است و نقطه و اثر بغض قهرا خشونت است و سخت گیری. [2]انسان را باید دوست داشت به خاطر انسانیت نه به خاطر هیکلش، انسانیت را باید دوست داشت. [3]
انسان تشنه محبت می باشد، محبت حیاتبخش دلهاست. هر کسی نفس خودش را دوست دارد و دلش می خواهد محبوب دیگران باشد، احساس محبوبیت دل را شادمان می گرداند.
کسی که بداند محبوب کسی نیست خودش را در این جهان پر آشوب تنها و بی کس می شمارد، بدین جهت، همیشه پژمرده و افسرده خواهد بود. با احساس محبوبیت می تواند آرام و راحت به رشد و نمو خویش ادامه دهد و در صفات عالی انسانیت تکامل یابد. محبت ریشه اخلاق نیک است. در پرتو محبت می توان احساسات و عواطف را به خوبی پرورش داد و از او انسانی شایسته ساخت.
اما کسی که در محیط سرد و بی عاطفه پرورش یافته و از پدر و مادر مهر و محبت ندیده یک انسان راضی و طبیعی نخواهد بود. کسی که طعم محبت را نچشیده چگونه می تواند آن را نثار دیگران سازد. از یک چنین انسان محرومی نمی توان توقع بشر دوستی داشت.
دین مقدس اسلامی که به مسائل تربیتی کاملا عنایت داشته و در مورد محبت سفارشهای فراوانی به عمل آورده که در کتابهای حدیث موجود است، از باب نمونه:
امام صادق علیه السلام فرمود: خدا بنده اش را به واسطه شدت محبتی که نسبت به فرزندش دارد مورد رحمت قرار خواهد داد.
خداوند بزرگ به حضرت موسی علیه السلام فرمود: محبت اطفال بهترین اعمال است، زیرا آفرینش آنها بر خداپرستی و توحید است، اگر در کودکی بمیرد داخل بهشت می شوند.
مردی به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم گفت: تا کنون کودکی را نبوسیده ام، وقتی رفت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به اصحابش فرمود: به نظر من این مرد اهل دوزخ است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: کسی که به کودکان مهربانی و به بزرگسالان احترام نکند از ما نیست.
حضرت علی علیه السلام به هنگام وصیت فرمود: با کودکان مهربانی کن و بزرگان را احترام بگذار.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: کودکان را دوست بدارید و با آنها مهربانی کنید.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: فرزندانتان را زیاد ببوسید، زیرا به واسطه هر بوسه ای درجه شما در بهشت بالا می رود.
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم به هنگام بامداد دست نوازش بر سر فرزندان و فرزندزادگانش می کشید.[4]
پی نوشت:
[1] ابراهیم ، امینى ، آئین تربیت ، ص 180-177.[2] مرتضى ، مطهرى ، تعلیم و تربیت در اسلام ، ص 218.
[3] همان ، ص 224.
[4] ابراهیم ، امینى ، آئین تربیت ، ص 126-119.
منبع: حوزه نت