گاهی نمرههایمان آن چیزی نمیشود که برایش زحمت کشیدهایم. گاهی پدر و مادرها بیشتر از تلاشی که میکنیم از ما انتظار دارند. گاهی خودمان فکر میکنیم این نتیجه ی مناسب تلاش مان نبوده است. گاهی سردرگمیم و نمیدانیم کدام راه برای انتخاب بهتر است. گاهی اطمینان نداریم این راهی که تا نیمه رفتهایم، انتهای درستی دارد یا نه. گاهی فکر میکنیم این دفعه از فردا شروع میکنم به درس خواندن؛ که این بهتر از «شنبه» شروع میکنم است؛ اما یادمان میآید اگر روی دیواری این فرداها را علامت میزدند، شاید یک دیوار پُرنقش و نگار داشتیم. با این همه گاهیهای دوستن داشتنی میگویید چکار کنیم؟ اصلاً کلیدی برای حل این ماجرا هست؟
یک قفل یعنی یک کلید!
همهی آدمها روزهایی توی چالههایی گیر میکنند. راه که همیشه صاف و هموار نیست! بعضی چاله چولههایی که دوروبر زندگیمان پیدا میشود، باعث قدرشناسی از نقطههای بلند و موفقی که به دست میآوریم است. این چاله چولهها میتواند یک انگیزه شود که بگوید دستمان را هرطور شده به دیواری بگیریم و بلند شویم. آن وقتهای سردرگمی و نمرهه ای کم و برآورده نشدن انتظارات میتواند یک چاله باشد؛ اما خیلی زود میشود از آن بیرون آمد و دیگر هم تویش نیفتاد. یک راه حل برای بیرون آمدن از چاله، داشتن یک چراغ است. باید یک چراغ پیدا کنیم، چالهیمان را روشن کنیم. ببینیم چقدر عمق دارد، از خاک است یا سنگ، حشره یا جانوری دارد یا نه. مسئله جدّی است؛ اما شاید کمی هم با این چالهها خوش بگذرد. میپرسید: «چطوری؟»
اصلا مهم نیست که شاگرد اول کلاس باشید یا رؤیای آن توی سرتان روشن شده باشد. مهم نیست نمرههایتان درخشش کمی داشته باشد. مهم نیست مدام از فردا میخواهید همهی عادتهایتان را متحول کنید؛ اما مهم است که چراغ خوبی برایتان روشن شود. چراغ خوب میتواند طرز تفکّر پژوهشی خوب باشد. باید بیشتر دربارهی این شاه کلید پژوهش بدانیم تا چراغمان روشنتر شود. میپرسید: «چطوری؟»
اصلا مهم نیست که شاگرد اول کلاس باشید یا رؤیای آن توی سرتان روشن شده باشد. مهم نیست نمرههایتان درخشش کمی داشته باشد. مهم نیست مدام از فردا میخواهید همهی عادتهایتان را متحول کنید؛ اما مهم است که چراغ خوبی برایتان روشن شود. چراغ خوب میتواند طرز تفکّر پژوهشی خوب باشد. باید بیشتر دربارهی این شاه کلید پژوهش بدانیم تا چراغمان روشنتر شود. میپرسید: «چطوری؟»
پژوهش چه کارهایی بلد است؟
1.علاقه ایجاد میکند و کسالت و تنبلی را دور میکند.
2. شما با پژوهش معنای واقعی درسها را میفهمید.
3. درسی که کلیدش پژوهش باشد، تا مدت های زیادی باز است؛ یعنی آن درس دیر از یادتان میرود.
4. میتوانید از مطالبی که خواندهاید در زندگی استفاده کنید.
5. شما میتوانید به همسن وسالهای خودتان یک موضوع خاص را به خوبی آموزش دهید.
6. خلّاقیت در کارتان بالا میرود و هنر حل مسئله پیدا میکنید.
7. پژوهش یکی از پلههای موفقیت است.
8. شما برای آینده آماده میشوید؛ زیرا در آیندهی حرفهای و کاری دوران بزرگسالی خیلی لازمش دارید.
9. پژوهش استفاده از امکاناتی است که در اختیار شما قرار داده شده؛ اما گاهی یادمان میرود؛ مثل کتابهای بسیار زیاد کتابخانه، آزمایشگاه مدرسه و جست وجوی علمی در اینترنت.
10. پژوهش به شما یاد میدهد از کنار اتفاقات زندگیتان ساده نگذرید. صبور باشید و تا به نتیجه نرسیدهاید از تلاش دست نکشید. پژوهش به شما فکر قبل از عمل را یاد میدهد.
پژوهش چه چیزهایی نیست!
1.پژوهش، جستوجو در اینترنت و کُپی از صفحات در یک فایل وُرد نیست!
2. پژوهش، رونویسی از یک کتاب یا انتخاب چند قسمت از یک یا چند کتاب نیست!
3. پژوهش، نوشتن حرفهای مادر و پدر، خواهر و برادر، همسایه و فامیل، دوست و آشنا روی کاغذ نیست!
4. پژوهش، خریدنی نیست!
5. پژوهش، چیزهایی که مینویسیم، اما نمیفهمیم نیست!
6. پژوهش، «نمیدونم به چه دردی میخوره» نیست!
7. پژوهش، فقط چند صفحه کاغذ و یک طلق و شیرازه نیست!
8. پژوهش، یک شبه نوشتنی نیست!
9. پژوهش، مشق نیست!
10. پژوهش، بی سؤال و فکر نیست!
پس پژوهش چی هست؟
1. پژوهش با یک سؤال شروع میشود و پشت سر هم چندین سؤال پرسیده میشود.
2. پژوهش به دنبال رسیدن به راههایی است که میشود به سؤالها رسید.
3. پژوهش از منابع مختلف و معتبری استفاده میکند. مجلات، روزنامهها، کتابها و صفحات معتبر مجازی وسیلههایی برای بررسی هستند. میتوان از افراد متخصص نیز با استفاده از روش مصاحبه، اطلاعات کسب کرد.
4. پژوهش فرضیههایی میخواهد. باید نظرات مختلف را پیدا کرد و ضعف و قوتهای هریک را سنجید.
5. پژوهش زمان میخواهد. برای درست انجام دادنش صبر و حوصله میخواهد.
7. پژوهش با آگاهی کامل انجام میشود؛ هرجا را که متوجه نشدیم به دنبال جوابش میگردیم یا به عنوان سؤال در انتهای آن مطرح میکنیم.
8. پژوهش باید مکتوب باشد و آدرس دقیق تمامی منابعی را که استفاده کرده ایم، بنویسیم.
9. پژوهش باید با علاقه انجام شود و در انتهای آن، یک حال و انگیزهی خوب به دست بیاید.
10. پژوهش نتیجهگیری میخواهد. باید بدانیم در این مدت چه کارهایی کرده و به چه چیزهایی رسیدهایم.
نویسنده: سیده افروز ارزهگر