سیره اخلاقی امام صادق علیه السلام (بخش اول)

امام صادق (ع) کامل ترین فرد در اخلاق بود، که مهترین نمونه سیره اخلاقی آنحضرت: احسان و نیکوکاری، انفاق و بخشندگی، عبادت خدای متعال، رسیدگی به نیازمندان، اخلاص در عمل و میانه روی می باشد.
شنبه، 8 تير 1398
تخمین زمان مطالعه: 7 دقیقه
پدیدآورنده: شهزاد عباس مولایی
موارد بیشتر برای شما
سیره اخلاقی امام صادق علیه السلام (بخش اول)

 1. عبادت

  مالک بن انس می گوید: امام صادق (ع) همواره فارغ از یکی از این سه کار نبود: یا روزه دار بود یا به نماز ایستاده بود و یا مشغول ذکر خدا بود و آن حضرت از عباد بزرگ و زهاد بزرگوار بود آنان که از خدای عز وجل می ترسند. او سخنور وخوش مجلس بود و محضری پرفیض داشت. (1)

همچنین معاویه بن وهب حکایت می کند که: در مدینه در محضر حضرت صادق بودم، حضرت سوار بر الاغ بود به بازار رسیدیم یا نزدیک بازار بودیم که امام (ع) از الاغ پیاده شده و سجده طولانی کرد، منتظر ماندم تا سر از سجده برداشت. عرض کردم فدایت شوم چرا سجده نمودی فرمود من به یاد نعمت خدا بر خود افتادم عرض کردم آقا نزدیک بازارسجده  می‌فرمایید در حالی که مردم می‌آیند و می‌روند؟ فرمود: مرا کسی نمی بیند. (2)
 

2. رسیدگی به نیازمندان

از جمله سیره اخلاقی امام صادق(ع) همانند همه معصومان بر اساس آموزه های وحیانی قرآن، رسیدگی به نیازمندان بود. امام صادق همیشه در فکر نیازمندان و مردم بود که مبادا کسی گرسنه بخوابد. هشام بن سالم از یاران آن حضرت می گوید: چون پاره ای از شب می گذشت امام صادق(ع) کیسه ای انباشته از پول و نان و گوش بر دوش می کشید و به سراغ نیازمندان شهر مدینه می رفت و بین آنان تقسیم می کرد و آنها هیچ گاه او را نمی شناختند و چون امام درگذشت و این بخشش ها قطع شد فهمیدند آن شخص امام صادق بوده است (3)

همین سیره کمک خالصانه به محرومان و انفاق به صورت ناشناس، در سیره امامان معصوم از جمله امام علی و حسنین و امام سجاد و امام باقرعلیهم السلام نقل شده و وجود داشته است. البته مردم زمانی متوجه این خدمت رسانی می شدند که امام به شهادت می رسید و آنگاه معلوم می شد که این حمایت ها از سوی حضرت بوده است.
 

3. احسان و اکرام

احسان و اکرام به دیگران در دستور کار آن حضرت بود. این بخشش چنان گسترده می بود که حتی به ایثار می رسید و ایشان نیز چون پیشوایان معصوم دیگر، خود را به رنج می افکند و ایثار می کرد؛ چنانکه در آیات 5 تا 12 سوره انسان درباره اهل بیت عصمت و طهارت آمده است. سخاوت و احسان و اطعام، از فضیلت های اخلاقی است که در پیامبران و اولیای الهی تجلی یافته است. حضرت ابراهیم نیز پیوسته سر سفره خودش مهمان داشت. برخی به خاطر بخل و خست نفس، اهل طعام و مهمان نوازی نیستند. بعضی هم دوست دارند همیشه مهمان بر سر سفره آنان بنشیند و میان این دو گروه، فاصله بسیار است. امام صادق از جمله آنان بود که علاقه داشت در غذا و طعام خود دیگری را شریک کند و از تنها خوردن پرهیز داشت.

مفضل یکی از یاران امام صادق می گوید از آن حضرت شنیدم که می فرمود: هیچ غذایی نمی خورم مگر اینکه دوست دارم انسان دیگری نیز در خوردن غذا با من همراه شود. (4)
 

4. بخشندگی و انفاق

هشام بن سالم می گوید: امام صادق هنگامی که تاریکی شب فرا می رسید، انبانی از نان و گوشت و پول را بر می داشت و بردوش می نهاد و به سوی نیازمندان شهر مدینه می شتافت و آن ها را میانشان تقسیم می کرد.آن ها او را نمی شناختند. زمانی که امام صادق رحلت کرد و آن انفاق های شبانه ادامه پیدا نکرد، نیازمندان فهمیدند که چه کسی هرشب به آن ها غذا و پول می داد. (5)

معلی بن خنیس می گوید: شبی بارانی حضرت صادق به قصد سایبان بنی ساعده از منزل خارج شد. من هم به دنبال او رفتم دیدم چیزی در راه گم کرده می‌گوید بسم الله خدایا  گمشده ما را برگردان، جلو رفتم و سلام کردم حضرت فرمود معلی با دستت جستجو کن هر چیز پیدا کردی به من بده. دست کشیدم نان روی زمین افتاده هر چه پیدا کردم به ایشان دادم. انبانی از نان برداشته بود، گفتم اجازه بدهید من بردارم. فرمود من باید بردارم ولی بیا با هم برویم. معلی گفت آمدیم تا به اقامتگاه بنی ساعده رسیدیم. دیدم گروهی در خواب هستند شروع کرد تا آخرین نفر برای هر کدام یک یا دو نان زیر جامه اش پنهان می کرد، برگشتم. گفتم فدایت شوم اینها عارف به امام هستند. (یعنی شیعه هستند)؟ فرمود اگر امام شناس بودند هرچی داشتیم حتی نمک خود را با آنها تقسیم می کردیم. (6)

در روایتی آمده است: کانَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ یُطْعِمُ حَتّی لایَبْقی لِعِیالِهِ شَیْ ءٌ. (7) امام صادق به فقیران اطعام می کرد تاآن جا که برای خانواده اش چیزی باقی نمی ماند.
 

5. اخلاص در انفاق

ابو جعفر خثعمی می‌گوید: امام صادق یک کیسه پول به من داد و فرمود: این کیسه را به فلان مرد از بنی هاشم تحویل بده و به او نگو که من داده‌ام. کیسه پول را بردم و به همان شخص دادم. او دهنده‌ی پول را دعا کرد و گفت:« خدا به او پاداش خیر دهد که هر سال برای ما پولی می‌فرستد و ما تا سال بعد، زندگی خود را با آن اداره می‌کنیم.(8)
 
امام صادق (ع) می فرمایند: لا یصیر العبد عبدا خالصا للّه عزوجل حتّى یصیر المدح و الذمّ عنده سواء. (9) آدمى بنده خالص خدا نخواهد بود جز آن که به مقامى رسد که ستایش و نکوهش مردم پیش او مساوى باشد

امام صادق در یکی از سخنان نورانی خود نشانه خالص بودن عمل را معرفی کردند. می فرماید: الْإِبْقَاءُ عَلَى الْعَمَلِ حَتَّى یَخْلُصَ أَشَدُّ مِنَ الْعَمَلِ وَ الْعَمَلُ الْخَالِصُ الَّذِی لَا تُرِیدُ أَنْ یَحْمَدَکَ عَلَیْهِ أَحَدٌ إِلَّا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ. (10) حفظ اخلاص در عمل، از خود آن عمل دشوارتر است و عمل خالص این است که تو نخواهی کسی جز خدای عزوجل به خاطر آن از تو تشکر کند.
 

6. اعتدال و میانه روی

یکی از مهمترین ویژگی و سیره امام صادق (ع) میانه روی در همه امور بود، و امام همه را به اعتدال و میانه روی دعوت می کرد.

رعایت اعتدال و میانه روی در مخارج و درآمد های زندگی موجب آسایش و رفاه می شود. اسراف و تبذیر موجب اختلال در نظم زندگی خواهد شد و چه بسا جایگاه اجتماعی فرد را متزلزل نموده و گاهی آبرو و شخصیت او را از بین می برد. معمولا افرادی که ویلخرجی می‌کنند، دچار تنگدستی و فقر می شوند و سپس از گردش ناملائم روزگار شکایت می‌کنند.  امام صادق (ع) می فرماید: إِنَّ اَلسَّرَفَ یُورِثُ اَلْفَقْرَ وَ إِنَّ اَلْقَصْدَ یُورِثُ اَلْغِنَى . (11) اسراف موجب فقر و میانه روی سبب توانایی و بی نیازی است.
 
پی نوشت ها:

(1) صدوق، محمد بن علی بن بابویه، معانی الاخبار، ج1، ص167.
(2) مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار ج47،  ص21.
(3) کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج4، ص8.
(4) همان، ج6، ص353.
(5) محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمة، ج 5، ص 332.
(6) حرعاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج 9، ص 408.
(7) اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمه، ج 2، ص 430.
(8) مجلسی، محمد باقر، همان، ج 47، ص 54.
(9) همان، ج 73، ص 294.
(10) کلینی، محمد بن یعقوب، همان، ج2، ص16.
(11) همان، ج4، ص53.


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
پزشکیان شعر تُرکی شهریار را در باکو خواند
play_arrow
پزشکیان شعر تُرکی شهریار را در باکو خواند
استوری‌های ویژه ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) و روز دختر
play_arrow
استوری‌های ویژه ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) و روز دختر
عملیات آواربرداری و جست‌وجوی گم‌شدگان بندر شهید رجایی
play_arrow
عملیات آواربرداری و جست‌وجوی گم‌شدگان بندر شهید رجایی
نماهنگ | بار امانت امامت؛ مبارزه برای تشکیل حکومت
play_arrow
نماهنگ | بار امانت امامت؛ مبارزه برای تشکیل حکومت
پیام همدلی و تسلیت مردم غزه و لبنان به مردم ایران و بندرعباس برای حادثه بندر شهید رجایی(پویش ایران همدل۴)
play_arrow
پیام همدلی و تسلیت مردم غزه و لبنان به مردم ایران و بندرعباس برای حادثه بندر شهید رجایی(پویش ایران همدل۴)
واکنش قالیباف به تهدید نتانیاهو به تهدید حمله به تاسیسات نظامی ایران
play_arrow
واکنش قالیباف به تهدید نتانیاهو به تهدید حمله به تاسیسات نظامی ایران
ولادت حضرت معصومه/دوتا عشق دوتا نور/سیدرضا نریمانی
music_note
ولادت حضرت معصومه/دوتا عشق دوتا نور/سیدرضا نریمانی
ولادت حضرت معصومه/اگر به کربلایت گذارم افتاد/سعید حدادیان
music_note
ولادت حضرت معصومه/اگر به کربلایت گذارم افتاد/سعید حدادیان
ناگفته‌های اژه‌ای از استجازه رهبری در مورد دادگاه‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی
play_arrow
ناگفته‌های اژه‌ای از استجازه رهبری در مورد دادگاه‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی
مارک کارنی: ترامپ در تلاش است تا کانادا را نابود کند
play_arrow
مارک کارنی: ترامپ در تلاش است تا کانادا را نابود کند
باتجربه ترین و بهترین کلینیک زیبایی پوست و مو درتهران
باتجربه ترین و بهترین کلینیک زیبایی پوست و مو درتهران
رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در برنامه زنده تلویزیونی!
play_arrow
رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در برنامه زنده تلویزیونی!
ولادت حضرت معصومه/سیدتی/محمدحسین حدادیان
music_note
ولادت حضرت معصومه/سیدتی/محمدحسین حدادیان
ولادت حضرت معصومه/فدای تو بانو/محمدحسین حدادیان
music_note
ولادت حضرت معصومه/فدای تو بانو/محمدحسین حدادیان
قران دستخط امام رضا؛ برای نخستین بار در تهران
play_arrow
قران دستخط امام رضا؛ برای نخستین بار در تهران