عید فطر در کلام رهبری
منبع : راسخون
فطر ، عید جهان اسلام
... روز عيد فطر از جملهى مناسبتهايى است كه امّت اسلامى مىتواند از آن منتفع شود و خوشبختانه در اسلام از اين مناسبتها بسيار است. اين روز براى همهى مسلمانان جهان عيد است؛ روزى است كه مسلمانان بعد از يك ماه روزهدارى و عبادت و توجّه و تذّكر، با دلهايى كه براى جلب رحمت و نورانيّت الهى آماده شده است، با اقامهى نماز و اجتماعات گوناگون، گرد هم جمع مىشوند و اين براى دنياى اسلام يك فرصت است. همهى اعياد و مناسبتهاى اسلامى بايد اين خاصيت را براى ما داشته باشد كه دلهاى ما مسلمانان را به هم نزديك كند. امروز مسلمانان بيش از هميشه احتياج دارند به اينكه دلهايشان را به هم نزديك كنند. ... (2)
فطر هدیه ای از جانب دوست
... امروز عيد فطر است؛ روز عيدى گرفتن از خداى متعال است؛ روزى است كه در قنوت نماز عيد فطر ميليونها دلِ متذكّر و خاشع از خداوند متعال درخواست كردند همان خيراتى را كه به برترين بندگانش داده است، به آنها هم بدهد و از شرورى كه برترين و بزرگترين انسانهاى تاريخ را از آن دور نگه داشته است، آنها را هم دور بدارد. آن خيرات، در درجهى اوّل، عروج به مقام توجّه به خدا، عبوديّت خدا، آشنا بودن و مرتبط بودن با خدا و الهام گرفتن از حضرت حق در همهى گفتارها و كردارها و آنات زندگى است، و بدترين شرور، شرك به خدا، خضوع در مقابل قدرتهاى غيرالهى و ضدّ الهى و بنده و بردهى ديگران بودن است. اميدواريم خداوند به فضل و رحمتِ خود دعاى ميليونها مسلمان را كه از دل بر زبان جارى كردند، مستجاب كند و مسلمانان را به وادى امن عبوديّت و مقام بندهى صالح و شايستهى خود وارد كند. ... (4)
فطر عیدی برای مغفرت شدگان
عيد فطر ؛ عيدِ حقيقي
عيد فطر و سياهه اعمالِ بدمان
آنچه که از مجموع آثار مربوط به عيد فطر بر ميآيد، اين است که چنين روزي، نسبت ويژهاي با وجود مقدّس نبياکرم حضرت محمّدبنعبدالله صلّياللهعليهوآلهوسلّم دارد. در دعاهاي شب عيد فطر، در چند جا گفته ميشود: «يا مصطفي محمّدٍ و ناصره»، «يا مصطفياً محمّداً و ناصره». «اي برگزيننده محمّد، صلّياللهعليهوآله و اي ياري کننده او.» در دعاي قنوت امروز هم بارها تکرار کرديم: «الّذي جعلته للمسلمين عيداً ولمحمّدٍ صلّياللهعليهوآله ذُخْراً وَ شَرفاً و کرامتاً و مزيدا.» پس، ارتباط ويژه اين روز با وجود مقدس نبياکرم صلّي الله عليه و آله امري معلوم و آشکار است.
... اگر در هر روز عيد فطر، امّت اين بزرگوار، حرکت شايستهاي نسبت به پيشواي عظيمالشّأن و رهبر معظّمِ الهي خود انجام دهد، آن وقت، عيد فطر آنچنان که خدا خواسته و مقرّر شده است، يک عيد نبوي و عيد مصطفوي واقعي خواهد شد. (8)
روز عيد فطر، روز بسيار عظيم و حائز اهميتى است. (9)
روز عيد فطر، «الّذى جعلته للمسلمين عيدا و لمحمّد صلّى اللَّه عليه و آله ذخراً و شرفاً و كرامة و مزيدا»(10) است. چرا روز عيد فطر اينگونه است؟ چون روز عيد فطر، مظهر اجتماع و اتّحاد و برادرى مردم با داشتن دل به سوى خداست. اگر اين در دنياى اسلام تأمين شود - يعنى اتّحاد و دل به سوى خدا و در گرو احكام خدا داشتن - عزّت مردم هم تأمين خواهد شد.
هدايتهاى الهى را قدر بدانيم، تفضلات الهى را قدر بدانيم، روز عيد فطر را قدر بدانيم، اين اجتماع عظيم مردم را كه دست به دعا برميدارند، رو به قبله ميكنند، در روز معينى با خدا دلهايشان را متصل ميكنند و انس مىيابند، قدر بدانيم. اتحاد خودمان را حفظ كنيم، همت و ارادهى خودمان را حفظ كنيم و روزبهروز اميدمان را به آينده بيشتر كنيم. (11)
نكتهاى كه در روز عيد فطر و عيد اضحى نهفته است، اين است كه اين دو روز از نظر اسلام، بهانه و فرصتى است براى تجديد مبانى اسلامى در ذهنها و مرور كردن آنها، چه در قالب نماز عيد فطر و چه در قالب خطبهها و اجتماعاتى كه در آنها گفتگويى در باب اسلام است. از اينروست كه در ادعيهى قنوت امروز، مؤمنين به پروردگار عرض مىكنند: «الّذى جعلته للمسلمين عيداً و لمحمّدٍ ذخراً و شرفاً و كرامتاً و مزيدا»(12). امروز، ذخيره و مايهى شرف و سربلندى پيغمبر خاتم است و افزايش در معنا و محتواى ادامهى رسالت آن بزرگوار، در اذهان مردم مزيد است. (13)
گذراندن ماه رمضان با عبادت، با روزهدارى، با توسل و ذكر و خشوع و ورود در روز عيد فطر، براى مؤمن يك عيد به معناى حقيقى است.
اين عيد از جنس جشنهاى مادى دنيوى نيست؛ اين عيدِ رحمت خداست؛ اين عيدِ مغفرت الهى است؛ اين عيدِ شكر و سپاس مردمى است كه موفق شدهاند ماه رمضان را با عبادت حق و با ورود در ضيافت پُرشكوه الهى به سلامت و عافيت بگذرانند و در ماه رمضان در حد وسع و توان و امكان خود، از ذكر و دعا و توسل و خشوع و روزه و نماز بهره ببرند. اين عيدِ مسلمانانى است كه پايان يك دورهى عبادت و رياضت را با اميد مغفرت و پاداش الهى به روز فطر رساندهاند. (14)
پی نوشت ها :
(1) بيانات در ديدار كارگزاران نظام جمهورى اسلامى ايران 15/09/1381
(2) بيانات در ديدار كارگزاران نظام جمهورى اسلامى ايران 15/09/1381
(3) بيانات در ديدار با كارگزاران نظام جمهورى اسلامى به مناسبت عيد سعيد فطر 25/09/1380
(4) بيانات در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر 05/09/1382
(5) بيانات در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر 13/08/1384
(6) بيانات مقام معظم رهبرى در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر (۱۳۷۳/۱۲/۱۱)
(7) بيانات مقام معظم رهبرى در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر (۱۳۷۳/۱۲/۱۱)
(8) بيانات مقام معظم رهبرى در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر (۱۳۷۳/۱۲/۱۱)
(9) بيانات رهبر معظم انقلابدر خطبههاى نماز عيد سعيد فطر (۱۳۷۶/۱۱/۰۹)
(10) الاقبال باعمال الحسنة، ج 1، ص 495
(11) ديدار مسئولان نظام با رهبر انقلاب به مناسبت عيد فطر (۱۳۸۷/۰۷/۱۰)
(12) مفاتيحالجنان/ نماز عيد فطر(دعاى قنوت)
(13) بيانات در ديدار كارگزاران نظام در روز عيد فطر (۱۳۷۲/۱۲/۲۲)
(14) بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در خطبههاى نماز عيد سعيد فطر (۱۳۸۴/۰۸/۱۳)