خواباندن نوزادان 0-3 ماهه
مدت زمان نیاز به خواب: یک نوزاد تازه متولد شده حدود 16 تا 17 ساعت در شبانه روز میخوابد، تا سه ماهگی این زمان به 15 ساعت میرسد.
گرسنگی نوزاد را بی درنگ برطرف کنید
تغذیه در طول شب تا 3-6 ماهگی ادامه دارد و شما باید در طول این مدت، شبها بیدار شده و به نیاز غذایی نوزاد خود پاسخ دهید تا گرسنه نماند. بنابراین او دوباره بعد از شیر خوردن، به خواب میرود. کودکی که میداند زمانی که درخواست میکند به خواستهاش پاسخ داده میشود، بیشتر احساس امنیت و آرامش کرده و سریعتر هم به خواب میرود.
موارد دیگر را بررسی کنید
ممکن است شما، به نوزاد شیر داده باشید ولی باز هم نخوابد. اینجاست که باید موارد دیگر را بررسی کنید. برای مثال بررسی کنید که آیا نوزاد دل درد یا کولیک دارد؟ (در این حالت با فریادهای بلند، چهره قرمز و کشیده شدن پاهای نوزاد مواجه میشوید). آیا محیط اتاق برای نوزاد گرم یا سرد است؟ آیا نیاز به تعویض پوشک دارد؟ و ...
نوزاد را در آغوش نگیرید
البته که شما میتوانید با در آغوش گرفتن نوزاد خود، او را آرام کنید، اما برخی شبها متوجه میشوید که حتی با وجود تلاشهای زیاد شما، باز هم کودکتان به خواب نمیرود. با این حال همیشه سعی کنید نوزاد خود را در سبدهای گهوارهای بخوابانید؛ این گونه او یاد میگیرد که در زمان خواب در جای خودش بخوابد.
نوزاد را قنداق کنید
وقتی نوزادان قنداق میشوند، احساس امنیت بیشتری دارند. شما میتوانید با یک پتوی نازک یا پارچه نازک و یا قنداقهای آماده، نوزاد خود را قنداق و او را آرام کنید تا سریعتر به خواب رود.
روی بینی نوزاد را نوازش کنید
ممکن است کمی احمقانه به نظر برسد، اما با یک نوازش ملایم روی بینی از چشمها به سمت نوک بینی، میتوانید نوزاد را آرام کنید. با این نوازش چشمهای نوزاد بسته شده و به خواب میرود.
منتظر خمیازه های نوزاد باشید
نوزادان نمیتوانند بیش از دو ساعت بیدار بمانند؛ بنابراین منتظر خمیازه کشیدن آنها باشید. بلافاصله با دیدن خمیازه کشیدن کودک و خسته شدن چشمانش، شرایط محیطی آرامی برای خوابیدن او فراهم کنید و اجازه دهید نوزاد بخوابد. اگر متوجه این علائم نشوید، ممکن است کودک بیش از حد خسته شود. در این حالت به آسانی نمیتواند بخوابد و برای خوابیدن بی قراری و گریه میکند.
نوزاد را با یک ملحفه در آغوش خود شیر دهید
نوزادان معمولاً از اینکه آنها را از آغوش گرم در زمان شیر خوردن، به یک مکان سرد مانند گهواره انتقال دهیم، متنفر هستند. بنابراین برای جلوگیری از بیدار شدن نوزاد در زمان انتقال او به مکان اصلی، کودک را در روی یک ملحفه یا پارچه نازک قرار دهید و با آن کودک را در آغوش بگیرید و شیر دهید، سپس با همان پارچه، کودک را در مکان اصلی خود یا گهواره قرار دهید. اینگونه کودک به خاطر کاهش دمای خوابش بیدار نمیشود.
بینی گرفته نوزاد خود را تمیز کنید
کودکی که دچار سرماخوردگی شده است و بینی او گرفته است، مشکل بیشتری در خوابیدن دارد. در زمان گرفتگی بینی نوزاد، از داروخانهها قطرههای باز کننده بینی (سالین) را تهیه نموده و برای باز کردن بینی نوزاد استفاده کنید. در این شرایط سعی کنید سر کودک را در گهواره با قرار دادن حولهای در زیر بالش، بالاتر بیاورید. اما مراقب باشید، سر نوزاد را بیش از حد بالا نیاورید، زیرا ممکن است سر او از بلندی بلغزد و پایین بیفتد.
از نویز سفید کمک بگیرید
برخی از والدین میگویند، زمانی که ماشین لباسشویی و یا جاوربرقی در نزدیکی محل خواب نوزاد، روشن باشد، کودک به خواب میرود. این به دلیل نزدیک بودن این صداها به صداهای داخل رحم است؛ بنابراین میتوانید سی دیهای نویز سفید را برای خواباندن نوزاد خود خریداری کرده و به خوابیدن او کمک کنید.
نوزاد را تکان دهید
تکان دادن ملایم یکی از روشهای موثر در خواباندن نوزاد است. تکان دادن نوزاد در آغوش پدر یا مادر یا حتی با گهواره خود نوزاد، میتواند یکی از روشهای مفید برای خواباندن نوزاد باشد. اما ممکن است کودک هر شب به این کار برای خوابیدن عادت کند، پس مراقب باشید.
خواباندن نوزادان 3-6 ماهه
مدت زمان نیاز به خواب: نوزادان 3 تا 6 ماهه به 14-16 ساعت خواب در شبانه روز احتیاج دارند. این نوزادان ممکن است در روز سه بار و هر بار به مدت 3 ساعت بخوابند.
تغذیه مناسب در شب
در این سن شما هنوز باید در طول شب بیدار شوید و نوزاد خود را تغذیه کنید. اما دقت داشته باشید، شیر دادن نوزاد در شب را بدون هیچ روشن کردن چراغ و یا بازی کردن و ... انجام دهید. حتی اندکی تماس چشمی با نوزاد در این سن میتواند، مانع از ادامه خواب او در شب شود.
اسباب بازی های مورد علاقه را به کودک بدهید
وقتی کودک شش ماهه شد در کنار گهواره و یا رختخواب کودک، یک اسباب بازی نرم که بوی شما را هم بدهد، قرار دهید. قرار گرفتن یک اسباب بازی نرم در کنار کودک در زمان خواب، کمک زیادی به خواباندن نوزاد میکند.
اندکی صبر کنید و بعد به اتاق کودک بروید
اگر فکر میکنید که کودک گرسنه نبوده و هوای محیط هم بیش از اندازه گرم و سرد نیست، ولی هنوز نخوابیده است، اندکی صبر کنید بعد به اتاق کودک بروید. قطعا قرار نیست شما کودک خود را در حالت پریشانی رها کنید اما 5 تا 10 دقیقه منتظر بمانید و بعد پیش او بروید. جالب است که در اکثر مواقع در طی این زمانی که شما به اتاق نرفتهاید، خود کودک مسئله را حل کرده و به خواب میرود. یادگیری این مهارت بسیار مهم است.
او را در آغوش گرفته و آرام تکان دهید
شبهایی وجود دارد که کودک فقط از طریق تکان دادن به خواب میرود. سعی کنید که این روش، تبدیل به یک عادت برای کودک نشود زیرا او هر شب انتظار خواهد داشت که برای خوابیدن او را تکان دهید.
نوازش کردن کودک
اگر همه عوامل نخوابیدن نوزاد از گرسنگی، گرما، سرما و درجه حرارات اتاق را بررسی کردهاید و باز هم کودک شما نمیخوابد، محیط را آرام کنید و او را نوازش کنید، نوازش کردن میتواند به خوابیدن نوزاد کمک کند.
دندان درآوردن
برخی از نوزادان اولین دندان خود را در 5 تا 6 ماهگی درمیآورند و این باعث میشود حساس و پریشان شوند. سعی کنید صورت و مخصوصاً ناحیه فک و زیر چانه کودک را ماساژ داده و یا با یک ژل دندان نوزاد، درد او را تسکین دهید؛ اگر چه برخی از کودکان در این حالت نیز تنها با شیر خوردن، به خواب میروند.
کیسه خواب نوزاد
اگر کودک به هیچ عنوان نمیخوابد، استفاده از یک کیسه خواب کودک را امتحان کنید. شاید موثر باشد.
عادت خواب برای کودک ایجاد کنید
برای کودک خود یک ساعت خواب مشخص تعیین کرده و زمان کوتاهی (30 تا 45 دقیقه) قبل از آن را به کارهای روتین قبل از خواب اختصاص دهید. این کارها تبدیل به نشانههایی برای کودک شده که با دیدن آنها متوجه میشود، وقت خواب رسیده است. با عادت کردن نوزاد به این کارها و ساعت خوابش، خودش به موقع متوجه میشود که نزدیک زمان خواب است. زمان قبل از خواب را در مکانی آرام مانند اتاق خواب یا حمام و دستشویی بگذرانید. کودک را به اتاق بازی و یا اتاق نشیمن نبرید، زیرا کودک فکر میکند زمان بازی رسیده است و نباید بخوابد. شما میتوانید با برنامهای مثل شیر دادن به نوزاد، حمام گرم و یک قصه به استقبال خواب بروید.
خواباندن نوزادان 6-12 ماهه
مدت زمان نیاز به خواب: میزان خواب کودکان 6 تا 12 ماهه، حدود 13 تا 15 ساعت است. نوزادان در شش ماهگی سه بار خواب سه ساعتی در روز دارند در حالی که تا یک سالگی این میزان به دو بار خواب نیم تا یک ساعتی در روز میرسد.
تغذیه مناسب
تغذیه هر کودک در این سن متفاوت است. بیشتر نوزادان شش ماهه و بیشتر میتوانند شب را بدون شیر خوردن، بخوابند. شما میتوانید نزدیک به خواب کودک، او را شیر دهید تا گرسنه نباشد و بدین صورت، بتواند بدون بیدار شدن، تمام طول شب را بخوابد.
بعد از عمیق شدن خواب او را در جای خوابش بگذارید
کودک شیر خورده و امیدوارید که به خواب برود اما وقتی کودک را بعد از شیر خوردن، در مکان خوابش میگذارید، بیدار میشود. در این سن این مشکل زیاد دیده میشود. کودکان در این سن موقع شیر خوردن بیدار هستند، بنابراین برای اجتناب از این مسئله کمی زودتر به آنها شیر بدهید و قبل از گذاشتن کودک در جای خودش، یک داستان برای او بگویید تا خوابش عمیق شود. بعد از عمیقتر شدن خواب کودک، او را به رختخوابش انتقال دهید.
هر شب او را تکان ندهید
سعی نکنید هر شب با تکان دادن کودک، او را بخوابانید، زیرا عادت میکند. این سن بهترین زمان برای یادگیری کودک است که بتواند خودش به تنهایی و بدون نیاز به حضور شما در کنارش، بخوابد.
عادات قبل از خواب را ادامه دهید
هنگامی که شما یک برنامه 30-45 دقیقهای برای آماده شدن برای خواب بریزید و آن را هر شب در یک زمان مشابه تکرار کنید، کودک شما با دیدن این نشانهها متوجه میشود که زمان خواب رسیده است.
اضطراب جدایی
از حدود 8 ماهگی، کودک وارد مرحلهای از اضطراب جدایی میشود. او نگران است زیرا فکر میکند، وقتی شما در کنارش نیستید، یعنی برای همیشه رفتهاید. در این وضعیت سعی کنید به کودک بفهمانید که همه چیز عادی است. اگر کودک در این شرایط به سختی آرام میشود و میخوابد، کنارش بمانید و به او اطمینان دهید، اما او را از اتاقش خارج نکنید. به آرامی کودک را نوازش کنید و به او بگویید که باید بخوابد و شما هم در کنارش هستید و او را تنها نمیگذارید.
جهش ناگهانی رشد کودک
یکی دیگر از مورادی که به خواباندن نوزاد کمک میکند، دادن غذای جامد به کودک در طول روز است. دادن غذای کمک به نوزاد باعث میشود شب برای خوردن شیر بیدار نشود. گاهی اوقات کودک با اینکه بزرگتر شده است ولی دوباره مثل قبل در طول شب برای غذا خوردن بیدار شود. در واقع شما کودکی خواهید داشت که تمامی شبها گرسنه است، این به خاطر جهش رشدی در کودکان است. در این شرایط و در این سن، در طول روز غذاهای جامد کافی به کودک خود بدهید تا در طول شب، سیر بماند و بیدار نشود.
دندان درآوردن
کودکان در این سن، در مرحله دندان درآوردن هستند. گاهی کارشناسان میگویند، که رویش دندانها نباید کودک را از خواب بیدار کند ولی مادران میدانند که ممکن است این اتفاق بیفتد. بنابراین سعی کنید با وسایلی پلاستیکی مانند قاشقهای پلاستیکی و دندان گیرها و یا حتی انگشتان خود، لثههای کودک را ماساژ دهید.
ایستادن در رختخواب
در این سن، احتمالاً کودک مهارتهای جدیدی مانند نشستن و ایستادن را یاد میگیرد؛ بنابراین ممکن است با استفاده از میلههای گهواره و یا تخت خود، بایستد اما نتواند دوباره بخوابد. در این زمان او را ببوسید و سریعاً بخوابانید. هر زمانی که او این کار را انجام داد، شما او را به رختخوابش برگردانید تا وقتی که خودش به تنهایی بتواند بایستد و بخوابد. در طول روز با او بازی و تمرین کنید تا یاد بگیرد چگونه بایستد و دوباره بنشیند.
سخن آخر
اگر کودکتان تا شش ماهگی در اتاق خواب شما میخوابیده است، حالا بهترین زمان است که اتاق خواب او را جدا کنید. جالب است که بسیاری از والدین حتی با غلتیدن نوزادشان در رختخواب، در اتاق خودش، از خواب بیدار شده و برای خواباندن نوزاد خود اقدام میکنند. به طور کلی همه روشهای گفته شده برای خواباندن نوزادان، در نوزادان با سنین مختلف، متفاوت است زیرا نوزاد در حال رشد و تکامل است و با بزرگتر شدن، باهوشتر و بازیگوشتر میشود، بنابراین باید متناسب با سن نوزاد خود برای خواباندن او، روش مناسبی را بکار ببرید. پدران و مادران توجه کنند، نوزادان در ماههای اولیه تولد، میتوانند عادتهای خواب را یاد بگیرند، بنابراین سعی کنید از همان ابتدا برای تنظیم خواب نوزاد روشهای صحیحی برای خواباندن نوزاد خود بکار ببرید.
منبع: سایت ستاره