به همسرمان وفادار باشیم

روایت شده است که حضرت علی علیه السلام دو همسر داشته اند. وقتی نوبت حضور در خانه یکی از آنها بود، در خانه دیگری نمی ماندند و حتی اگر نیاز به وضو ساختن بود، در آن خانه وضو نمی گرفتند
چهارشنبه، 30 مرداد 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
به همسرمان وفادار باشیم
همسران ما یار و شریک زندگی مان اند. ما پس از ازدواج با همسرمان در عمل به اموری مربوط به او متعهد می شویم. برای بقای آثار و لوازم ازدواج، زن و شوهر باید به این تعهدها پایبند باقی بمانند. این پایبندی درحقیقت نوعی توجه به همسر، اهمیت دادن به حقوقش و خلاصه شیوه ای مناسب برای ادای احترام به وی و اکرام مقام و منزلت اوست. در حقیقت، عمل به وعده و وفای به عهد، افزون بر اینکه وظیفه ای شرعی و اخلاقی است، در عمل موجب جلب اعتماد و اطمینان خاطر او خواهد شد.
 
شاید آثار فوق العاده مراعات این امور موجب می شد تا رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) و امامان معصوم ، هم خودشان به آن توجه کنند و پایبند باشند و هم دیگران را بدان توصیه کنند. امام جعفر صادق (علیه السلام) از زبان پدران بزرگوارشان اب از سیره جد بزرگوارشان پیامبر اسلام درباره پایبندی به تعهدهایشان در قبال حقوق همسران چنین گزارش کرده اند:
 
پیامبر اسلام زمان خود را بین همسرانشان تقسیم کرده بودند. ایشان چنان این تقسیم را مراعات می کردند که حتی وقتی بیمار می شدند، می فرمودند تا بنا بر برنامه معین شده، ایشان را به خانه های همسرانشان ببرند تا در آنجا استراحت بفرمایند».( الفضل بن الحسن الطبرسی فی مجمع البیان عن الصادق عن آبائه أن النبی کان یقسم بین نسائه فی مرضه فطاف به بینهن) (1).جبرئیل پیوسته مرا به رعایت حقوق زنان سفارش می کرد. تا آنجا که من گمان کردم برای مردان حتی گفتن اف بر زنان نیز جایز نیست.همچنین آورده اند که حضرت علی علیه السلام به پیروی از پیامبر اسلام یا به تعهدها و وعده های خود به همسرانشان بسیار پایبند بودند. روایت شده است که حضرت علی علیه السلام دو همسر داشته اند. وقتی نوبت حضور در خانه یکی از آنها بود، در خانه دیگری نمی ماندند و حتی اگر نیاز به وضو ساختن بود، در آن خانه وضو نمی گرفتند.( روى أن علیا علیه السلام کان له امرأتان فکان إذا کان یوم واحدة لا یتوضأ فی بیت الأخرى) (2).
 
این دقت فراوان در عمل به تعهدها و وعده ها در قبال همسر، افزون بر رعایت حقوق شرعی، نوعی رعایت اصول اخلاقی و اکرام مقام همسر و احترام به ایشان بوده است. توجه داشته باشیم که حضرت علی ما در زمان حیات همسر بزرگوارشان فاطمه الزهراء (سلام الله علیها) عان، با هیچ زن دیگری ازدواج نکرده بودند. بنابراین، همسرانی که حضرت * تا این حد حریمشان را نگه می داشتند و عزتشان را حفظ می کردند، همسران دیگرشان بوده اند.
 

به فرزندان همسرمان احترام بگذاریم

انسان خود را دوست دارد و هر شخصی که به گونه ای با وی نسیتی داشته باشد نیز به همان اندازه محبوب وی است. پدر و مادر، همسر، فرزند، خواهر و برادر، خویشان و بستگان سببی و نسبی و حتی برخی از دوستان و هم کیشان، طیفی گسترده از افرادی اند که به تناسب جایگاهشان نزد انسان، در نظر وی محبوب اند؛ به ویژه فرزند که حاصل عمر انسان و نزدیک ترین فرد به وی است. هر پدر و مادری، فرزند را جزئی از وجود خود می دانند. بنابراین، درجاتی از حب ذات و عزت نفس انسان که پیش تر از آن سخن گفتیم، درباره فرزندان وی نیز صادق است. به همین دلیل، توجه به فرزند برای وی با ارزش است. برای انسان مهم است که دیگران به فرزندانش احترام بگذارند یا آنها را دوست داشته باشند. او این محبت و احترام را اکرام خویش و ابراز محبت و احترام به خود می شمارد و خوشایندش خواهد بود.
 
سیره رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) و اهل بیت (علیهم السلام) نیز چنین بوده است. آنان به فرزندانشان محبت می کردند و به آنان احترام می گذاشتند. این اقدام اخلاقی و انسانی آنان کانون توجه و خوشایند همسرانشان، یعنی مادران این فرزندان بود و نوعی ابراز احترام به آنان نیز به شمار می آمد. پیش از آن، اشاره به مطلب مهمی که در همین زمینه از رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) نقل شده لازم است:
 
در بخشی از حدیث طولانی و معروف حولا، که پیش تر به بخش هایی از آن اشاره شد، حضرت یکی از علل لزوم احترام به حقوق و شخصیت زنان را مقام مادری آنان برشمرده اند. ایشان در پاسخ به پرسش حولا درباره رعایت حقوق زنان از سوی مردان فرمودند:
 
جبرئیل پیوسته مرا به رعایت حقوق زنان سفارش می کرد. تا آنجا که من گمان کردم برای مردان حتی گفتن اف بر زنان نیز جایز نیست. سپس جبرئیل گفت: «ای محمد، درباره رعایت حقوق زنان از خدا بترس. همانا برای زنان بر گردن شما حقوق واجبی است... و به سبب اینکه مادر فرزندان شما می شوند و فرزندانتان را در رحم خویش پرورش می دهند و در این راه رنج و درد متحمل می شوند، شما موظفید در مقام ادای حقوق آنان، مهربانی، شفقت و دلسوزی داشته باشید. دل های آنان را درباره خود پاکیزه نگهدارید تا همیشه با شما بمانند...». (3).
 
 این بیان حضرت نشان تکلیف مهم مردان، در قبال همسرانشان است. تکلیفی که اندکی از بی شمار مردان، بار آن را به راحتی بر دوش می کشند.
 
پی‌نوشن‌ها:
  1. محمد بن الحسن الحر العاملی، وسائل الشیعة، ج ۲۱، ص۳۶۳
  2. ابن ابی جمهور احسائی، عوالی اللئالی، ج ۲، ص ۱۳۵؛ محمد بن الحسن الحر العاملی، وسائل الشیعة، ج ۲۱، ص۳۶۳
  3. میرزاحسین النوری الطبرسی، مستدرک الوسائل، ج 14، ص ۲۵۰
منبع: همسران شایسته، اسد الله طوسی، چاپ اول، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(رحمه الله)، قم ۱۳۹۱
تبلیغات در راسخون
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما
فیلد مارشال چیست و معادل چه درجه ای است؟
فیلد مارشال چیست و معادل چه درجه ای است؟
10 تا کاری که باعث می شود هیچ وقت دچار فراموشی نشوید
10 تا کاری که باعث می شود هیچ وقت دچار فراموشی نشوید
چطور از سنگ کلیه پیشگیری کنیم؟
چطور از سنگ کلیه پیشگیری کنیم؟
حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و شکوه قیامت؛ از شکایت تا شفاعت
حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و شکوه قیامت؛ از شکایت تا شفاعت
آموزش ثبت درخواست بررسی مجدد دریافت کالابرگ
play_arrow
آموزش ثبت درخواست بررسی مجدد دریافت کالابرگ
موشک‌های اسرائیل‌زن را اینجا از نزدیک ببینید
play_arrow
موشک‌های اسرائیل‌زن را اینجا از نزدیک ببینید
شاهکار دیدنی زیدان پس از ۲۰ سال تکرار شد!
play_arrow
شاهکار دیدنی زیدان پس از ۲۰ سال تکرار شد!
سردار محبی: موشک‌های ایران رادارگریز شده‌اند
play_arrow
سردار محبی: موشک‌های ایران رادارگریز شده‌اند
سردار محبی: رونمایی از شهر موشکی هدیۀ ویژۀ هوافضای سپاه به مردم خواهد بود.
play_arrow
سردار محبی: رونمایی از شهر موشکی هدیۀ ویژۀ هوافضای سپاه به مردم خواهد بود.
جنگنده‌های سعودی مزدوران خود را در یمن هدف قرار دادند
play_arrow
جنگنده‌های سعودی مزدوران خود را در یمن هدف قرار دادند
شنود نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی توسط بادیه‌نشینان عرب
play_arrow
شنود نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی توسط بادیه‌نشینان عرب
تصاویر مردمی از پرواز موشک‌های ایرانی در آسمان بندرعباس + فیلم
play_arrow
تصاویر مردمی از پرواز موشک‌های ایرانی در آسمان بندرعباس + فیلم
انفجار لاستیک کامیون هنگام باد کردن در ویتنام + فیلم
play_arrow
انفجار لاستیک کامیون هنگام باد کردن در ویتنام + فیلم
لحظه هدف قرار دادن یک کشتی تجاری در خلیج عمان توسط آمریکا + فیلم
play_arrow
لحظه هدف قرار دادن یک کشتی تجاری در خلیج عمان توسط آمریکا + فیلم
لاریجانی: دعوا در آمریکا بر سر تجاوز به ایران نیست، مسئله اصلی شکست ترامپ و پیروزی ایران است + فیلم
play_arrow
لاریجانی: دعوا در آمریکا بر سر تجاوز به ایران نیست، مسئله اصلی شکست ترامپ و پیروزی ایران است + فیلم