همه چیز درباره سالبوتامول

سالبوتامول دارویی استنشاقی است که برای درمان تنگی نفس در بیماری هایی نظیر آسم استفاده میشود.همچنین از سالبوتامول برای جلوگیری از خس خس کردن هنگام تنفس استفاده میشود که در ادامه به آن به صورت مفصل اشاره میکنیم
چهارشنبه، 3 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
همه چیز درباره سالبوتامول

نحوه مصرف پودر استنشاقی حاوی ۹۰ میکروگرم آلبوترول سولفات


قبل از شروع استفاده از سالبوتامول و هربار مصرف مجدد، بروشور اطلاعات بیمار که توسط داروساز ارائه شده است را مطالعه کنید.

دستورالعمل های مشخص شده برای استفاده مناسب از این دارو را دنبال کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.

این دارو را به صورت استنشاقی از راه دهان طبق دستور پزشک، معمولا هر ۴ تا ۶ ساعت در صورت نیاز مصرف کنید.

دوز دارو براساس وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان شما تعیین میشود.

بدون تایید پزشک دوز، دفعات و دوره مصرف خود را از میزان تجویز شده افزایش ندهید.

مصرف بیش از حد این دارو خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی (احتمالا کشنده) را افزایش می دهد.

اگر از این دارو برای جلوگیری از آسم ناشی از ورزش کردن استفاده می کنید، ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از ورزش از آن استفاده کنید.

از دمیار یا آسان نفس (spacer) با این اسپری استفاده نکنید و درپوش اسپری را تا زمانی که قصد استفاده ندارید باز نکنید.

قبل از استفاده، اسپری را به صورت عمودی نگه دارید و درپوش را باز کنید. شما باید صدای کلیک بشنوید، این صدا به معنی آماده بودن اسپری برای استفاده است.
قسمت دهانی را نزدیک دهان خود قرار دهید و تا آنجا که راحت است نفس بکشید. به داخل اسپری نفس نکشید.

سپس دهانی اسپری را در دهان خود قرار دهید، لب های خود را محکم در اطراف آن ببندید و به طور پیوسته و عمیق نفس بکشید.

نفس خود را حدود ۱۰ ثانیه یا تا زمانی که راحت باشید نگه دارید. بعد از هر بار استفاده درپوش را ببندید.

در صورت نیاز، خارج از دهان را با دستمال کاغذی یا پارچه خشک تمیز کنید.

برای تمیز کردن از آب یا مایع دیگر استفاده نکنید. اگر مایع به داخل اسپری استنشاقی وارد شود، ممکن است به درستی عمل نکند.

اگر کودک از این دارو استفاده می کند، والدین یا دیگر بزرگسالان مسئول، باید به کودک کمک کنند تا به درستی از آن استفاده کند.

اگر در یک زمان، از دیگر اسپری ها نیز استفاده می کنید، حداقل یک دقیقه بین استفاده از هر دارو صبر کنید.

همیشه این اسپری که تاثیر سریع دارد را با خود همراه داشته باشید. تعداد استنشاق هایی که از هر دستگاه استفاده می شود را پیگیری کنید.

پس از استفاده از تعداد استنشاق های مشخص شده در بسته بندی محصول، دستگاه را دور بیندازید.

یاد بگیرید که کدام اسپری ها باید هر روز استفاده شوند (داروهای کنترل کننده) و کدام اسپری ها در صورت بدتر شدن ناگهانی تنفس (داروهای تسکین دهنده سریع)، باید مورد استفاده قرار گیرند.

از قبل، از پزشک خود بپرسید اگر دچار سرفه یا تنگی نفس، خس خس، افزایش خلط، بدتر شدن میزان حداکثر سرعت دم و بازدم، افزایش بیداری در شب به علت دشواری تنفس، در صورت استفاده بیشتر از اسپری استنشاقی (بیشتر از دو روز در هفته)، یا در صورتی که به نظر برسد اسپری تاثیر خوبی ندارد، چه باید بکنید. تسکین دهنده خوبی نیست.

از پزشک بپرسید چه زمانی می توانید مشکلات ناگهانی تنفس را خودتان درمان کنید و چه زمانی باید تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرید.

اگر علائم شما بهبود نیافتند یا بدتر شدند، به پزشک خود اطلاع دهید.
 

عوارض جانبی

با مصرف این دارو ناراحتی، سرگیجه، لرزش دست، سردرد، حالت تهوع، خشکی یا سوزش دهان / گلو یا طعم غیر معمول در دهان ممکن است رخ دهد. اگر هر کدام از این موارد ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

این دارو ممکن است فشار خون شما را افزایش دهد. فشار خون خود را به طور مرتب بررسی کنید، اگر نتایج بالا بود، با پزشک خود مطرح کنید.

به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را بدین دلیل برای شما تجویز کرده است که نفع آن را برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی آن در نظر گرفته است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند، عوارض جانبی جدی ندارند.

در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی جدی، از جمله: ضربان قلب سریع / نامنظم، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

در صورت وجود هرگونه عوارض جانبی جدی، از جمله: درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم، تنفس سریع، سردرگمی، فورا باید تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرید.

به ندرت، این دارو باعث بدتر شدن مشکلات شدید (به ندرت کشنده) و ناگهانی تنفسی / آسم (برونکوسپاسم پارادوکسیک) میشود.

اگر خس خس ناگهانی را تجربه کردید، فورا تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، اگر متوجه علائم واکنش شدید آلرژیک شدید، از جمله: بثورات، خارش / تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید.

در اینجا ارائه لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی امکان پذیر نیست. اگر متوجه عارضه دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
 

موارد احتیاط

قبل از استفاده از آلبوترول، اگر به این دارو یا داروهای مشابه (مانند لوالبوترول، متاپروترنول، سالمترول) حساسیت دارید یا اگر آلرژی دیگری دارید، با پزشک در میان بگذارید.

این محصول ممکن است حاوی مواد تشکیل دهنده ای باشد (مانند لاکتوز، پروتئین های شیر)، که می توانند باعث واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.

قبل از استفاده از این دارو، پزشک یا داروساز را از سابقه پزشکی خود مطلع نمایید، به ویژه سوابقی همچون: مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب نامنظم، آنژین، سابقه حمله قلبی)، فشار خون بالا، تشنج.

مصرف این دارو موجب سرگیجه میشود. مصرف الکل یا ماری جوانا سرگیجه را تشدید میکند.

از رانندگی، استفاده از ماشین آلات یا انجام هر کاری که مستلزم هشیاری است، تا زمانی که بتوانید چنین کارهایی را با خیال راحت انجام دهید، خودداری کنید.

قبل از جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) مطلع نمایید.

در دوران بارداری، این دارو فقط باید در صورت نیاز شدید مورد استفاده قرار گیرد. در مورد خطرات و مزایای آن با پزشک خود صحبت کنید.

مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
 

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهند یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش می دهند.

این مقاله شامل تمام تداخلات احتمالی دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی / بدون نسخه و محصولات گیاهی) تهیه و آن را به پزشک و داروساز خود ارائه دهید.

بدون تایید پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید و یا دوز داروها را تغییر ندهید.

آلبوترول بسیار شبیه به لوالبوترول است. از مصرف داروهای حاوی لوالبوترول در هنگام استفاده از این دارو خودداری کنید.
 

مصرف دوز بالا یا اوردوز 

در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران می توان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها می توانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
 

نکته های مهم

سالبوتامول را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

آزمایشات آزمایشگاهی و / یا آزمایشات پزشکی (مانند فشار خون، ضربان قلب، EKG) میتوانند به صورت دوره ای برای نظارت بر پیشرفت شما یا به منظور کنترل عوارض جانبی انجام شوند. در مورد جزئیات بیشتر با پزشک مشورت کنید.

از داروهایی که می توانند مشکلات تنفسی را از طریق ایجاد تحریک و یا واکنش های آلرژیک نظیر دود، گرده، شوره حیوان خانگی، گرد و غبار و کپک مشکلی بدتر کنند، دوری کنید.

سعی کنید استفاده از دستگاه اندازه گیری حداکثر سرعت دم و بازدم را یاد بگیرید و به صورت روزانه این کار را انجام دهید، در صورت بدتر شدن مشکلات تنفسی (حداکثر سرعت دم و بازدم در محدوده زرد / قرمز، افزایش استفاده از اسپری های استنشاقی) فورا به پزشک گزارش دهید.

از آنجا که ویروس آنفولانزا می تواند مشکلات تنفسی را بدتر کند، از پزشک یا داروساز بپرسید که آیا هر ساله نیاز است واکسن آنفولانزا تزریق کنید.


منبع: سایت راستینه


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما