راهبردهای کنترل فکر
سرکوب کردن فکر کاملا مؤثر نیست و شکست آن می تواند باورهای فرد در مورد از دست دادن کنترل را تقویت نموده و یا موجب افزایش اهمیت برانگیزانندههای افکار منفی شود.
جمعه، 5 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مروری بر نحوهی عملکرد مدل فراشناختی در یک برههی نگرانی، نقش هر یک از مؤلفه های آن را نشان خواهد داد. یک برههی نگرانی پریشان کننده توسط یک فکر مزاحم اولیه که معمولا به صورت سؤال چه می شود، اگر...؟» (برای مثال، اگر همسرم تصادف کند، چه میشود؟)، و گاهی هم به شکل یک تصویر ذهنی منفی است، فعال می شود. این برانگیزاننده، باورهای فراشناختی مثبت خاموش در مورد لزوم تفکر فاجعه ساز مداوم (نگرانی نوع ۱) به عنوان روشی برای پیش بینی و مقابله با مسایل را فعال می سازد. نگرانی نوع ۱ بی درنگ به افزایش علایم هیجانی منجر می شود، اما اگر فرد از هدف نگرانی اش راضی باشد، ممکن است متعاقبا به کاهش هیجانهای منفی منجر شود. هدف، اغلب احساسی است مبنی بر این که فرد می تواند مقابله کند، یا یک ارزیابی است مبنی بر این که همه ی احتمالات خطرناک مورد توجه قرار گرفته اند.
در جریان زنجیرهی نگرانی در اختلال اضطراب فراگیر، باورهای منفی دربارهی کنترل ناپذیری و ماهیت خطرناک نگرانی، فعال می شوند. این وضعیت به تعبیر منفی نگرانی (یعنی نگرانی نوع ۲) و افزایش اضطراب منجر می شود. در این نقطه، فرد دست یابی به هدف را دشوار می یابد که نشان می دهد متوقف کردن نگرانی و در نظر گرفتن خود به عنوان ناتوان در مقابله، ایمن تر است.
در این جا، رفتارها و راهبردهای کنترل فکر با هدف اجتناب از نگرانی و جلوگیری از اثرات منفی آن آغاز می شوند. بسیاری از این راهبردها بی فایده اند، با نتیجه ی عکس میدهند و به اشتغال ذهنی بیشتر و تقویت باورهای منفی دربارهی کنترل ناپذیری و خطر نگرانی منجر می شوند. بنابراین، احتمال این که باورهای مذکور در برهه های بعدی نگرانی پذیرفته شوند، افزایش می یابد. نمونه ای از این مدل برای یک برههی نگرانی اخیر که توسط بیماری گزارش شده است، در شکل ۲-۶ ارایه شده است.
فرایند درمان را می توان به خوبی به صورت عبور از یک رشته مراحل متوالی تصور کرد. تعداد جلسات مورد نیاز برای رسیدن به هر مرحله، با توجه به عوامل مربوط به بیمار و درمانگر متفاوت است. عوامل مربوط به بیمار شامل سطح بینش، انگیزه و درگیر شدن در تکالیف خانگی است. عوامل مربوط به درمانگر شامل میزان مهارت و تجربه ی فرد در اجرای درمان فراشناختی است. ترتیب مراحل درمان فراشناختی اختلال اضطراب فراگیر به شرح زیر است:
1- مفهوم سازی case conceptualization موردی ۲- آماده سازی بیمار برای شروع درمان- socialization ۳- ترغیب سبک فراشناختی ۴- چالش با باورهای فراشناختی دربارهی کنترل ناپذیری ۵- چالش با باورهای فراشناختی دربارهی خطر نگرانی ۶- چالش با باورهای فراشناختی مثبت دربارهی نگرانی ۷- تقویت برنامه های جدید برای پردازش نگرانی. ۸- پیش گیری از عود relapse prevention .
به طور معمول، درمان پنج تا ده جلسه طول می کشد، در صورتی که درمان توسط درمانگران با تجربه در زمینهی درمان فراشناختی انجام شود، تعداد معمول جلسات درمانی هشت جلسه است. در ادامه ی همین فصل، شیوهی اجرای هر یک از این مراحل به تفصیل شرح داده میشود.
درمانگر این مرحله را با اجرای مقیاس تجدیدنظر شدهی اختلال اضطراب فراگیر Generalized Anxiety Disorder Scale-Revised (GADS - R ) و ارزیابی باورهای فراشناختی مثبت و منفی، برای رسیدن به درک مقدماتی از انواع باورهایی که باید در فرمول بندی مورد توجه قرار گیرند، شروع می کند. مقیاس تجدیدنظر شدهی اختلال اضطراب فراگیر (GADS - R ). هم چنین این پرسش نامه یک برداشت کلی از انواع رفتارهایی که برای اجتناب از نگرانی و خطر مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است در اختلال اضطراب فراگیر به صورت ظریف و زیرکانه باشند، فراهم می سازد.
گام بعدی تدوین نسخهی فرد - ویژه ای از مدل فراشناختی است که رخدادهای دورهی اخیر نگرانی پریشان کننده را به صورت نموداری نشان می دهد. بسیار مهم است که درمانگر به جای تلاش برای مفهوم سازی کلی تر فرایندها که از عوامل عمدهی انحراف از اهداف جلسه محسوب می شود، بر دوره ی واقعی اخیر متمرکز شود.
منبع: راهنمای علمی درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی،آدریان ولز، دکتر شهرام محمد خانی، انتشارات ورای دانش، چاپ دوم، طهران 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
به تعویق انداختن نگرانی
جمعه، 5 مهر 1398
باورهای کنترل ناپذیری
جمعه، 5 مهر 1398
آیا نگرانی قابل کنترل است؟
جمعه، 5 مهر 1398
افکار مزاحم ذهن
چهارشنبه، 10 مهر 1398
نشخوار فکری و نگرانی
چهارشنبه، 10 مهر 1398
آزمایشهای رفتار درمانی فراشناختی
جمعه، 5 مهر 1398
باورهای فراشناختی منفی
جمعه، 5 مهر 1398
اضطراب فراگیر
جمعه، 5 مهر 1398
دلایل اضطراب در کودکان
پنجشنبه، 15 فروردين 1398
نشانههای رایج استرس بیش از حد
دوشنبه، 7 آبان 1397
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب