ویار چیست؟
ویار صبحگاهی یا همان تهوع صبحگاهی اولین نشانه بارداری است که خیلی از زنان در این دوران تجربه می کنند. حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از زنان در دوران بارداری دچار ویار ملایم تا شدید می شوند. کارشناسان معتقدند ویار و تهوع صبحگاهی با اینکه خیلی ناخوشایند است اما هیچ مشکلی برای جنین و زن باردار ایجاد نمی کند. مطالعات نشان میدهد ویار بارداری در این دوران علامتی از بارداری سالم است که در پیشگیری از سقط جنین و مرگ ناگهانی جنین تاثیر زیادی دارد.
مهمترین عامل ویار در دوران بارداری چیست؟
با اینکه هنوز دلیل علمی ثابت شده ای برای ویار بارداری وجود ندارد، اما بعضی از کارشناسان معتقدند تغییرات هورمونی که در بدن مادر رخ میدهد، میتواند یکی از عوامل اصلی ایجاد ویار باشد. از آنجا که زنان مختلف، به مدلهای متفاوت با این تغییرات درگیر میشوند، شدت و شکل ویار آنها هم با هم فرق می کند. با اینکه بعضی از زنان باردار فکر می کنند تمایلات غذایی در این دوران نشان دهنده کمبودهای بدن است اما مطالعات نشان می دهد ارتباط چندانی بین ویار و نیازهای بدن وجود ندارد. متخصصان معتقدند ویار در دوران بارداری دقیقا همان کمبود بدن را یادآوری نمیکند، اما احتمال اینکه بدن زن باردار، به یکی از مواد غذایی موجود در آن خوراکی نیاز داشته، تایید شده است.
مهمترین دلایل ویار بارداری را بشناسید
دلایل مختلفی می تواند باعث ایجاد ویار در دوران بارداری باشد اما مهمترین آنها به شرح زیر است:
هورمون گنادوتروپین
این هورمون در دوران بارداری به سرعت زیاد می شود. هنوز دلیل مشخصی وجود ندارد که چرا این هورمون باعث تهوع میشود، اما به نظر میرسد با افزایش این هورمون تهوع نیز بیشتر میشود. مواردی که باعث افزایش هورمون HCG میشود مانند بارداری دوقلویی میتواند بر شدت تهوع اثر بگذارد. در میان دیگر هورمونها هورمون استروژن نیز در ویار بارداری موثر است.
حساسیت به بو
بعضی کارشناسان معتقدند حساسیت به بو به دلیل سطوح بالای استروژن ایجاد میشود اما قطعیتی در این نظر وجود ندارد.
مشکلات معده
مشکلات گوارشی در دوران بارداری می تواند یکی از دلایل ویار باشد. همچنین کارشناسان معتقدند زنان بارداری که مبتلا به باکتری هلیکوباکتر هستند احتمالا ویار شدیدتری دارند.
استرس
استرس در این دوران می تواند یکی از دلایل ویار بارداری باشد.
ویار بارداری چه زمانی شروع می شود؟
ویار بارداری در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد. بیشتر زنان ویار یعنی حالت تهوع و استفراغ بارداری را از هفته ۶ بارداری تجربه می کنند. البته بعضی از زنان باردار ممکن است از هفته چهارم دچار ویار شوند. در این دوران حس بویایی در زنان باردار به شدت تقویت می شود به همین دلیل ویار بارداری نسبت به برخی غذاهای خاص بیشتر می شود.
ویار بارداری چه زمانی تمام می شود؟
شروع و پایان ویار بارداری در زنان متفاوت است. یعنی نمی توان یک تاریخ و روز مشخص را برای همه زنان تعیین کرد. خبر خوب این است که ویار بارداری قرار نیست خیلی طول بکشد. در بیشتر زنان باردار ویار از هفته ۱۲ تا ۱۴ کمتر از قبل و یا تمام می شود. البته برخی زنان ممکن است تا سه ماهه دوم بارداری هم ویار داشته باشند.
ویار بارداری دختر
محققان معتقدند هورمونهایی که نوزادان دختر تولید میکنند باعث ویار بیشتری در دوران بارداری می شوند. پژوهشها نشان میدهد مادران مبتلا به ویار بارداری شدید در سه ماهه اول بارداری احتمال اینکه جنین دختر باشد، بیشتر است. تحقیقات روی یک میلیون زن سوئدی که به علت ویار شدید بارداری در بیمارستان بستری شده بودند نشان داد 55 درصد آنها دختردار شدند.
توصیه های تغذیه ای برای ویار بارداری
تهوع و استفراغ تجربه بدی در دوران بارداری است اما می توان با مواد غذایی اثر آن را کم کرد.سعی کنید در دوران بارداری غذاهای کم ادویه بخورید تا معده کمتر تحریک شود.
معده خالی بیشتر باعث تهوع و استفراغ می شود. سعی کنید همیشه بیسکوییت یا چند بادام یا پسته همراهتان باشد.
بلافاصله بعد از غذا خوردن دراز نکشید. با این کار زمینه برای ریفلاکس و برگشت غذا به مجرای گوارشی و تهوع فراهم می شود .
مواد غذایی بخورید که سرشار از ویتامین B باشد. پسته، ماهی، انواع لوبیا می تواند نیاز شما را برطرف کند.
در طول روز هم زیاد مایعات مصرف کنید تا به دلیل کمآبی بدن، تهوعتان شدت نگیرد.
بوییدن یا چشیدن مداوم لیمو، تهوع بارداری را کم میکند. اگر تهوعتان آرام نمیشود، نیمی از لیمو را روی یک فنجان آب بچکانید و بنوشید.
چای زنجبیل بخورید. زنجبیل یکی از داروهای طبیعی است که تهوع را کاهش میدهد و مصرف آن به جنینتان هم آسیبی نمیزند.
منبع: نی نی سایت