مایاها از مشهورترین قبایل سرخپوست به شمار می رفتند که بسیار پیشرفته بوده و دستآوردهای فوق العاده چشمگیری در هنر، معماری، ستاره شناسی و ریاضیات داشته اند. آن ها با بهره گیری از تمدن های پیش از خود توانستند در خلال سالهای ۲۵۰ تا ۹۰۰ پس از میلاد تمدنی عظیم را در آمریکای مرکزی پایه گذاری نمایند.
نکته عجیب در مورد این قوم این است که پیش از سرنگونی توسط اسپانیایی ها، به یکباره تمدن و شهرهای عظیم خود را رها کردند و به دامان کوهستان ها پناه بردند که دلیل این امر هنوز مشخص نیست.
پیدایش زمین و تقویم
به اعتقاد مایاها، جهان در روز ۱۱ آگوست سال ۳۱۱۴ پیش از میلاد مسیح شکل گرفته است. این دقیقا همان تاریخی است که تقویم مایاها از آن آغاز می گردد.
مایاها هنوز زنده هستند
خیال نکنید که در مورد یک قوم قدیمی که به کلی از بین رفته اند، سخن می گوئیم، بلکه باید بدانید که همچنان شماری از آن ها در قاره آمریکا ساکن هستند. جمعیت مایاهای کنونی حدود هفت میلیون نفر اعلام شده است که بیشتر در جنوب مکزیک و نواحی کوهستانی گواتمالا و بلیز زندگی می کنند.
ادبیات و الفبای مایا
قوم مایا از نادر اقوامی بودند که الفبای ویژه خود را داشتند به طوری که حتی کتاب هایی نیز به خط اختصاصی آن ها نگارش شده و موجود است. مایاها خط خود را برای امور مذهبی، سرشماری درآمد و مالیات، مراسم و مناسک مذهبی و تألیف کتاب ها به کار می بردند.
خط تصویری مایا
مایاها همچنین دارای خط تصویری نیز بوده اند که گفته می شود یکی از سخت ترین هیروگلیف هاست. به گفته دانشمندان، بسیاری از نشانه های این خط تا دهه ۱۹۵۰ میلادی قابل رمزگشایی نبوده و کارشناسان توان تفسیر اشکال را نداشته اند.
عدد صفر
قوم بسیار پیشرفته مایا نخستین تمدنی بوده که از عدد «صفر» استفاده کرده است.
تاتو از تمدن مایا به انسان های کنونی به ارث رسیده
مردان و زنان مایایی روی بدن خود تتو می کرده اند. گفته می شود این قوم، مفهوم خالکوبی را توسعه داده و به دیگر جوامع منتقل کرده اند.
مهندسان مادرزادی
مردم تمدن مایا به طور شگفت آوری در طراحی و ساخت هرم و معبد تبحر ویژه داشتند به طوری که تقریبا همه آن ها با روش ساخت این سازه ها آشنا بوده اند. یکی از بزرگ ترین هرم های بزرگ جهان موسوم به La Danta به تمدن مایا تعلق دارد.در عصر طلایی مایا بیش از یکصد شهر بزرگ و کوچک پدید آمد. بیشتر بناهای عظیم و فاخر این دوره مذهبی بوده اند.
علوم نجوم و ستاره شناسی
قوم مایا در علوم ستاره شناسی و نجوم بی نظیر بوده اند. آن ها اعتقاد داشتند که ستاره ها، ماه و خورشید خدایانی هستند که در آسمان حرکت می کنند. آن ها به خوبی به رویدادهای ستاره شناسی همانند برابری شب و روز (اعتدال)، خسوف و کسوف واقف بوده اند و آن ها را در تقویم های خود ثبت کرده اند. آن ها به خوبی می دانستند چگونه از ریاضیات برای ثبت و محاسبه حرکات و تغییرات اجرام سماوی بهره بگیرند.مایاها از اخترشناسی برای تنظیم تقویم و هماهنگی مراسم مذهبی طالع بینی، پیشگویی و ثبت دوره سلطنت استفاده می کردند.
ورزشکاران
مردم قوم مایا در حوزه ورزشی نیز بسیار قدرتمند و موفق بودند. آن ها نوعی بازی موسوم به Ōllamaliztli در نائوتل داشته اند که بسیار شبیه فوتبال کنونی است. به این صورت که بازیکن ها باید توپ را با هر کدام از اعضای بدن خود به غیر از دست ها به داخل دروازه می رساندند.
Zumpul-che
حتما برایتان این سوال پیش آمده که معنی این واژه چیست؟ باید بدانید به معنای «حمام آب گرم» است. مردم، به ویژه زنان پس از وضع حمل از سونا استفاده می کردند. پادشاه بزرگ به طور دایم امکان استفاده از سونا را داشته و در آن به استراحت می پرداخته است. این سوناها با سنگ ساخته می شدند.
آخرین پادشاهی
شهر جزیره ای Tayasal را به عنوان آخرین پادشاهی مستقل مایاها می شناسند که تا سال ۱۶۹۶ میلادی حکومت می کرده است.
کوسه، یک واژه مایایی است
برخی از زبان شناسان معتقد هستند که کلمه «شارک» به مفهوم کوسه از زبان قوم مایا گرفته شده است.
فعالیتی شبیه جراحی زیبایی
مردم تمدن مایا در زمان خود از روش هایی ویژه برای بهبود زیبایی شان استفاده می کردند که می توان آن را نوعی جراحی زیبایی نامید. به طور مثال، پس از تولد نوزاد، آن ها را در گهواره های مخصوصی می خواباندند که صفحه هایی تخت تعبیه شده در آن موجب پهن و صاف شدن پیشانی نوزاد می شد. آن ها اعتقاد داشتند این امر موجب زیبایی و بخت بلند نوزاد خواهد شد.
نامگذاری بر اساس روز
در فرهنگ مایا، نام کودکان بر اساس روزی که متولد شده است انتخاب می شده است.
اهرام مایا
مایا در آن زمان با مهارت خاصی به ساخت سازه های هرم گونه می پرداختند که در نوع خود بی نظیر بوده. در حال حاضر خرابه هایی این اهرام بر جا مانده است که اخیرا دولت آمریکا آن ها را از مالکان خصوصی خریداری کرده است.
مایاها سه نوع تقویم داشتند
تمدن بسیار پیشرفته مایا نه تنها یک تقویم، بلکه سه تقویم داشتند. آن ها رویدادهای تاریخی را ثبت می کردند. مایاها به سال ۳۶۵ روزه خورشیدی پی برده بودند اما برای محاسبه سال نه تنها جابجایی خورشید، بلکه حرکت های ماه و ستارگان و دیگر اجرام آسمانی را نیز مدنظر داشتند.
مورد آخر چندان خوشایند نیست
زنان اشراف زاده و نجیب قوم مایا دندان های خود را صورت تیز می تراشیده اند.منبع: سایت برترینها